NM for klubblag 2015

NM for klubblag 2015

.

Vi følger laget til Kristiansund i NM for klubblag i Haugesund 12.-14. juni 2015

Runde 6 søndag kl. 1230

RunderOpprettet av Tore sø., juni 14, 2015 12:31:12
Siste og sjette runde i NM for klubblag starter klokka 1230.

Sevland 3 - Kristiansund
Håvard Myge (-) - Henrik Øie Løbersli (2007) 0-1
Jøran Kvilhaugsvik (947) - Mads Wollan Myhre (1448) 0-1
Atle Smelvær (928) - Petter Andreas Wadstensvik (1400) 0-1
Knut Bævre (978) - Iver Halse (1265) 0-1

Vi satser på en stor seier her. Noen av spillerne til Sevland 3 har gjort noen gode enkeltresultater i dette mesterskapet. Atle Smelvær har spilt remis mot Tromsøs Gunnar Lund og slo en 1200-spiller i forrige runde. De har også høy FIDE-rating, så vi er litt usikre på hvor gode de egentlig er.

Oppdatert kl. 1236: Det ble italiensk åpning på Iver og engelsk åpning på Mads.

Oppdatert kl. 1244: Henrik forsøkte seg med prøyssisk forsvar, men det ble straks overgang til ungarsk eller firspringer eller italiensk. Det ser ikke ut til at dette skal bli noe problem for Henrik.
Petter spilte siciliansk, og motstanderen svarte med en anti-sicilianer. Petter stiller seg opp med fianchetto på kongefløya.
Foreløpig, veldig tidlig da, ser det ut til at det er Petters motstander som kan bli tøffest. Han har også gjort det best denne helga.

Oppdatert kl. 1259: Henrik har allerede vunnet bonde, og de er ikke ut av åpninga ennå. Ingen av dem har rokert. Det ser det også ut til at Petter har gjort. Motstanderen forsøkte en kombinasjon som gikk feil, og Petter bare tok en av bøndene. Det er riktignok en dobbeltbonde, men bonden han tok står på sentralt på e5 i sentrum. Mads spiller alltid på en annen måte, og der skjer det ikke noe før litt uti partiet. Men han har kommet fint i gang.
Ivers motstander hadde tydeligvis ikke sett den varianten som Iver spiller i italiensk. Det er den moderne måten å spille den på. I hvert fall fra 2009. Så Iver har kommet fint ut. Det ser ut til at begge kommer til å rokere langt.

Alle spillerne er mer fit for fight nå enn klokka åtte i morges. De har sovet og samlet krefter etter partiene i morgenrunden. Lunsj har vi spist, sjekket ut av hotellrommene og sjekket inn på flyene.

Oppdatert kl. 1309: Henrik står ikke bonde over. Motstanderen hadde et mellomtrekk som jeg ikke så i farten, så han fikk tilbake bonden. Men det ble byttet av to lette offiserer, og Henrik har kommet svært godt ut av det. Han har ei veldig god stilling med svart.
Mads har kontroll over hele sentrum og har bønder på fjerderaden fra b4 til d4. Petter har fremdeles bonden, og Iver står godt.

Oppdatert kl. 1324: Intet nytt å melde fra, æh, sørfronten?! Alle står godt fremdeles.
Oslo ser ut til å ha avgjort mesterskapet da de slo Vålerenga i går kveld og 1911 i dag tidlig. I sisterunden møter de SOSS, og det skal ikke være noe problem.

Oppdatert kl. 1335: Nå har Henrik vunnet bonde! Og han står godt attpå. Mads og motstanderen har lukket sentrum så nå angriper Mads dronningfløya med bøndene sine. Petters konge måtte gå helt i kroken på h8, da han måtte spille f5 for å dekke bonden han vant. Det ble da en åpen diagonal inn i kongestillinga hans. Men det er ikke fare for Petters konge, da det er fullt av offiserer rundt den. Iver og motstanderen er i en liten stand-off akkurat nå. Og siden det er Iver som er den beste spilleren, ligger det på hans skuldre å finne ei plan som kan føre til større fordel.

Oppdatert kl. 1348: Nå gafler Henrik til seg en springer. Og det er ingen mellomsjakker denne gangen som kan redde ham. Mads har fått etablert en sterk utpost på b6-feltet, og springeren hans trenger bare to trekk for å komme dit. Petters motstander forsøkte seg med et lite angrep på kongen til Petter, men Petter avverget det med et motangrep. Petter truet både matt på førsteraden og en løper, så motstanderens dronning måtte trekke seg tilbake for å dekke begge truslene. Petter fortsetter presset, og jeg glemte å sjekke om Petter faktisk vinner løperen. De spiller med dronning, løper og springer hver samt at Petter har en merbonde.
Iver har dekket opp truslene til motparten og nå kan han begynne å finne ei vinstplan.

Oppdatert kl. 1403: Den første vinsten i matchen kom ved Henrik. Motstanderen forsøkte seg med et lite mattangrep, men da Henrik avverget det, ga han opp.
Mads har fått springeren på utposten sin, og han "skviser motstanderen" i følge Henrik. Men det kommer til å ta tid. Petter står til vinst. Det var den andre varianten som motstanderen ikke spilte der Petter hadde vunnet løperen. I den varianten de spilte, ble løperen hans byttet av mot Petters springer. Iver har også fått byttet av en springer. Der er det bare byttet av tre lette offiserer hver og ingen bønder.

Oppdatert kl. 1417: Petter har vunnet enda en bonde, og vinner enkelt nå. Mads forsøker å skape noe spill på kongefløya, og Iver har fått sentralisert dronninga si.

Oppdatert kl. 1425: Mads har vunnet en bonde. Det var h-bonden til motstanderen og han har attpå en dobbeltbonde i f-linja, slik at h-bonden er en fribonde. Mads skaper litt trusler og kaos foran kongestillinga til motstanderen med dronninga og en springer, og det gjør nok at dette kan gå raskere enn det vi trodde i sted. Ellers ikke noe nytt å melde om de to andre.

Oppdatert kl. 1432: Iver har vunnet dronninga! Han satte opp ei binding på bonden foran kongen, og da motstanderen ikke så det, fikk Iver gaflet til seg dronninga hans smiley
Petter har fått enda en bonde og har nå tre sammenhengende fribønder.

Oppdatert kl. 1439: Iver satte motstanderen sjakk matt! Og Petters motstander ga opp.
Mads har byttet av dronningene, så der kommer det til å ta tid.

Oppdatert kl. 1448: Mads fikk remistilbud av motstanderen da han (motstanderen) hadde 6 minutter igjen og 6 trekk til tidskontrollen og bonde under. Det er vel ikke nødvendig å si at Mads ikke tok imot tilbudet, og det uten å spørre lagkapteinen.

Oppdatert kl. 1503: Begge tårnene er byttet av i partiet til Mads. Nå har de bare løper og springer hver. Det gjør det lettere for Mads å utnytte sin bondemajoritet og den utposten han har.

Oppdatert kl. 1527: Mads kom gjennom på kongefløya med kongen, og med fribonden sin i h-linja ga motstanderen opp da han ikke kunne stoppe den fra å gå inn til dronning uten å gi løperen sin.
Da ble det 4-0 i denne matchen!


  • Kommentarer(6)//2015nmklubblag.ksk.no/#post9

Runde 5 søndag kl. 815

RunderOpprettet av Tore lø., juni 13, 2015 23:15:34
Runde 5 starter grytidlig søndag kvart over åtte.

Kristiansund - Stavanger 3
Henrik Øie Løbersli (2007) - Fredrik Beer Jacobsen (2015) 1/2-1/2
Tore Kristiansen (1585) - Alseit Kizatbay (1701) 0-1
Mads Wollan Myhre (1448) - Eivind Aartun (1725) 0-1
Petter Andreas Wadstensvik (1400) - Henrik G Tallaksen (1580) 0-1

Et kvarter før rundestart må vi velge hvilke av våre fem spillere som skal spille i morgen.
Dette er juniorlaget til Stavanger, og det er gode spillere alle sammen. Vi går selvsagt for lagseier, men må i realitetens navn si at vi ikke regnes som favorittene i dette oppgjøret av andre.

Tore spiller på laget i stedet for Iver denne søndags morgenen. Iver bruker tida til å sove litt, så når vi oppdaterer fra partiene vet vi ikke.

Kl. 1120: Noen bilder fra i dag tidlig er lagt ut på Bilder


  • Kommentarer(5)//2015nmklubblag.ksk.no/#post8

Runde 4 lørdag kl. 18

RunderOpprettet av Tore lø., juni 13, 2015 18:05:23
4. runde spilles lørdag kveld.
Kristiansund - Tromsø 2 LP
Henrik Øie Løbersli (2007 - Tor Fredrik Kaasen (2010) 1/2-1/2
Mads Wollan Myhre (1448) - Gunnar Lund (1592) 1/2-1/2
Petter Andreas Wadstensvik (1400) - Mads Vestby-Ellingsen (1598) 1/2-1/2
Iver Halse (1265) - Benjamin Halvorsen (1445) 0-1

Vi har hvit på første- og tredjebordet (Henrik og Petter) og Iver og Mads har de svarte brikkene i dette oppgjøret.

Lilleputtene til Tromsø er ratingfavoritter i dette oppgjøret. Dette er kameratene til vår Mads, og han kjenner dem alle. Men det var ikke noe til hjelp den halvtimen vi hadde til rådighet da vi skulle preppe åpningene mot dem. For Mads har ikke spilt langsjakk mot så mange av dem, men heller sosial lynsjakk.

Petter skulle velge enten 1. f4 eller 1. b4 og gikk for det siste. Iver spiller slavisk forsvar.

Oppdatert kl. 1825: Henrik spiller mot grünfeldindisk. Henrik spilte Tc1 i 7. trekket. Mads møter Tarraschvarianten i fransk forsvar (3.Sd2). De har gjort 15 trekk, og begge to har brukt omtrent like lang tid. Mads har fått spilt f6 allerede og brutt opp sentrumsbøndene til Gunnar. Iver åpnet med slavisk forsvar, men nå har de kommet inn i fransk forsvar. Iver har ikke tenkt å bryte opp med f6, men spilte heller g6 for å fianchettere løperen til g7. Det er vel ikke riktig plan? Petter spiller sin vanlige Sokolskijs åpning, og Petter har bare brukt 2 minutter hittil, mens motstanderen har brukt 20. Petter er inne i sine velkjente åpningstrekk ennå.

Oppdatert kl. 1829: Pausen mellom rundene ble brukt forskjellig, og det er forskjellige måter å slappe av på. Henrik og Mads gikk på butikken og kjøpte seg skillingsboller som de spiste på hotellrommet. Iver og Petter satt og spilte Civilisation på pc-ene sine.

Oppdatert kl. 1845: På førstebordet står Henrik rimelig greit. Han har ikke fått rokert, men han har løperparet. Mads og Gunnar spiller begge to litt raskt nå. Kanskje begge to er slitne og ikke har ork til å tenke. Trekkene har gått raskt unna i kompliserte stillinger. Mads hadde en hengende bonde på e6, men etter avbytte av springere på e5, slo Gunnar igjen med bonde, og nå er det han som har en hengende bonde på c3. Mads derimot har en løper som har veldig liten aksjonsradius, mens Gunnar sin har litt flere felter å gå til, men virkeområdet dens er bare litt større. Enten blir dette remis, eller en av dem gjør en feil.
Petter har nå brukt 4 minutter mens motstanderen har brukt over 40 minutter. Petter er fremdeles i åpninga si. Iver lurte både meg og motstanderen med g6-trekket sitt. Jeg tenkte at han skulle ha ut løperen sin til g7 og rokere kort, men det skjedde ikke. g6 kan ha vært et trekk for å hindre et springeroffer på e6, men uansett rokerte Iver langt i det neste trekket. Og han har brukt de to neste trekkene etter det på å flytte kongen sin enda lenger inn til b8 og tårnet til c8.

Iver var litt deppa etter vinsten i forrige runde, fordi han bukket kvalitet. Han mener at han hadde griseflaks som vant partiet. Men slike svindelforsøk som det Iver fikk til, kommer ikke av seg sjøl. Det var Iver som spilte slik at det var lett for henne å gjøre feil.
Dette partiet viser igjen at Iver spiller godt, og han er i form, uansett hva han sier sjøl. :-)

Brede spiller ikke for Vålerenga i denne runden hvor det er toppmøte mellom Vålerenga og Oslo.

Oppdatert kl. 1900: Hverken Mads eller Gunnar gjorde noen grove feil, og de ble derfor enige om remis!

Oppdatert kl. 1929: Henrik og Tor Fredrik har tatt remis.
Iver har tapt.
Jeg så feil i store deler av partiet til Iver. Det var ikke åpninga slavisk forsvar, men Caro-Kann, og det er jo en vesensforskjell. Da er det ikke så rart at det ble overgang til fransk. g6-trekket var ikke så lurt, og det var for å dekke opp et offer på e6. Men det ødela stillinga til Iver på kongefløya, og da han rokerte langt, mistet han forsvaret av f7-bonden. Den fikk Benjamin tatt, og han kom inn på sjuenderaden og vant partiet.

Oppdatert kl. 1933: Stillinga til Petter er god. Han står ørlite grann bedre, da han har bedre tårn. De har byttet av to lette offiserer og to bønder. Petter har bare brukt 16 minutter på de første 20 trekkene, mens Tromsøs Mads har bare 14 minutter igjen til tidskontrollen ved 40 trekk.

Oppdatert kl. 1955: Petter er den eneste igjen av våre, og han står nå godt igjen. De har byttet av et tårn og en lett offiser. Tromsøs Mads har 4 minutter på 8 trekk, og de siste fire trekkene har Petter fått ei god stilling etter at han for et par trekk siden sto litt dårligere.

Oppdatert kl. 2012: Petter har nettopp tilbudt remis, men det ble avslått. De er i tårnsluttspill, der Mads har to bønder på dronningfløya mot Petters ene. Petter har imidlertid fire mot tre bønder på kongefløya. Nå har begge to fått sentralisert kongene sine, så den potensielle fribonden til svart på dronningfløya skal ikke være noe problem med å stoppe. Og da kan Petters bondemajoritet på motsatt fløy få en innvirkning.
Men som Arild skriver i en kommentar, er guttene fra Tromsø vanligvis veldig gode i sluttspill, og de er flinke til å file og file for å få fram svakheter i motstanderens stilling. Slik feinschmeckerspill er ikke Petters force. Så vi er litt bekymret her vi sitter utafor spillesalen.

Oppdatert kl. 2032: Nå er alle bøndene på dronningfløya byttet av, og Petter har to på kongefløya, en h-og en e-bonde, mens Mads har tre sammenhengende bønder h-f. Men det ser remisaktig ut, for Petter kan sjakke og sjakke kongen, og også true de tre bøndene på sjuenderaden.

Oppdatert kl. 2056: Det er sagt at de unge Tromsøguttene er gode i sluttspill, og det viser Mads i kveld. Petter har ikke vært nøyaktig nok, og nå taper han enda en bonde. e-bonden. Det blir vanskelig å holde dette partiet da. Men Mads har bare 3 minutter igjen, så det er litt håp for Petter, ennå.

Oppdatert kl. 2104: Det ble remis på Petter! O: Vi skjønner ikke hva som har skjedd, for vi så ikke de siste trekkene. Men det var tidsnøden som gjorde at Mads spilte veldig raskt, og da bukket han tilbake bøndene, og de kom ut i kliss remis-stilling. Det var kjekt :-)

Vi tapte matchen 1,5-2,5, men det ble jo en opptur helt på slutten, og det var jo artig.
Da er det middag for oss på laget som ikke har spist, og runden søndag starter allerede grytidlig klokka kvart over åtte.

  • Kommentarer(10)//2015nmklubblag.ksk.no/#post7

Runde 3 lørdag kl. 1330

RunderOpprettet av Tore lø., juni 13, 2015 13:14:08
Runde 3

Bergens 3 - Kad - Kristiansund
Mikael Takle (1412) - Henrik Øie Løbersli (2007) 0-1
Amalie Merkesvik (1188) - Mads Wollan Myhre (1448) 0-1
Jens Christian Opdahl (1073) - Petter Andreas Wadstensvik (1400) 1/2-1/2
Ingrid Jørdre Kvamme (1076) - Iver Halse (1265) 0-1

Vi har svart på første- og tredjebordet, og hvit på andre- og fjerdebordet.

Vi møter et lag der vi er favoritter på alle bord. Dette er kadettlaget til Bergens, og de kan selvsagt spille over ratingtallet sitt. Dette laget møtte Oslo Schakselskaps førstelag i førsterunden fredag kveld.

Oppdatert kl. 1336: Runden ble startet akkurat på tida. Det ble prøyssisk åpning på Henrik, og Mikael spiller Ld3-varianten som vel er den eneste som spilles nå for tida. Henrik kan den ut og inn, og har hatt flere treninger med Axel med den varianten.
Mads spiller engelsk åpning mot Amalie, og Petter spiller italiensk parti mot Jens Christian. Iver møtte siciliansk og da valgte han å gå inn i varianten som heter Grand Prix-grepet, og det gjør han hver gang.
Da har alle kommet ut i kjente og kjære åpninger.

Oppdatert kl. 1400: Alle har kommet fint ut i midtspillet. Litt usikker på Henriks stilling, men ellers ser det fint ut. Petter har fått byttet av løperparene.

Oppdatert kl. 1415: Det er litt bekymringsfullt at Henrik har tenkt i 15 minutter på et trekk i åpninga. Han måtte flytte dronninga for å dekke en bonde. Det er litt deja vu fra partiet i formiddag, men jeg ser ikke at Takle truer noe spesielt.
Ellers ingen endringer hos de andre tre.

Oppdatert kl. 1425: Mads har bare brukt 6 minutter på 11 trekk, mens Amalie har brukt over 40 minutter. Nå kjenner jo Mads åpninga og stillingstypen veldig godt, og det er naturlig at han spiller raskt. Bare han omstiller seg når han må ta de vanskelige valgene i midtspillet. Petter skal vel vente ut motstanderen, ser det ut til. Og Iver har fått en stor terrengfordel på kongefløya, men han har ikke rokert ennå.

Oppdatert kl. 1432: Trekket til Henrik må ha vært godt, for Mikael Takle har tenkt på det nå i over 20 minutter.

Oppdatert kl. 1448: Nye bilder fra i dag, lagt ut her...

Oppdatert kl. 1457: Ingen fare med Mads. Han brukte 8 minutter på de tre trekkene 11, 12 og 13, så han har omstilt seg. :-) Og han har god kontroll over sentrum og også terrengfordelen. Iver har satt i gang et angrep på kongestillinga til motstanderen. Iver har bonde på g6 og truer med å slå inn på h7. Men Iver har ikke rokert, så tårnet på a1 er ikke kommet med i spillet ennå. Petter har ei grei stilling, selv om det nok er hvit som står littegrann bedre. Hvit truer med å få en fribonde på dronningfløya, og det må Petter passe på. Henrik har nå fått ut offiserene sine, og når han snart rokerer, er alle med. Da har han et stort utviklingsforsprang på motstanderen. Så Henrik står godt nå.

Oppdatert kl. 1505: Henrik har fått rokert, og har også terrengfordelen. Men han ga jo bort bonden i åpninga slik man gjør i prøyssisk, og han skal bruke det initiativet han har fått til å kjøre over motstanderen. Det er i hvert fall plana. :-)
Jeg liker ikke helt stillinga til Iver. Han burde nok ha rokert før han gikk så kraftig til angrep. Kongen hans er veldig åpen nå, men hvis han har tid til å rokere langt, så ser jeg mer lyst på stillinga.

Oppdatert kl. 1515: Iver står godt nå. Han har fått rokert langt, og kongen hans er i sikkerhet. Motstanderens konge har ingen egne bønder foran seg, men derimot en av Ivers bønder. Iver vinner også bonde nå. Amalie som spiller mot Mads har bare 9 minutter igjen på de resterende 18 trekkene før tidskontrollen ved 40 trekk. Petter sliter med å komme gjennom forsvaret til motstanderen. Henrik står fremdeles like godt.

Oppdatert kl, 1530: Motstanderen til Henrik har nå også kommet ut med de fleste av sine offiserer, og Henrik må finne ut hvordan han skal bruke initiativet og terrengfordelen før den materielle fordelen til motstanderen gjør seg gjeldende. Mads står godt, og Amalie har nå 6 minutter igjen på 12 trekk. De har byttet av tårnene. Petter har fått avklart litt av situasjonen på dronningfløya med den lille bondestormen. Nå liker jeg stillinga til Petter mye bedre! Og Iver har full kontroll. Han har ikke tatt bonden ennå, men det gjør han når det passer ham.

Oppdatert kl. 1538: Mads har vunnet! Amalie ga opp to trekk før sjakk matt. Hun forsøkte seg med et evig sjakk-triks, men Mads gikk ikke på den. Henrik står bra, og Petter står fint, selv om motstanderen har en fribonde på c5. Iver bare øker presset på motstanderen sin.

Oppdatert kl. 1550: Jeg vet ikke hva som har skjedd i partiet til Iver, men han står kvalitet under. Iver har dronning, tårn og springer mot dronning og to tårn. Ivers konge blokkerer Ingrids fribonde i d-linja. Dette ser ikke bra ut. Og Petter sliter også med at Jens Christian har en fribonde som han må passe på. Henrik står bare bedre og bedre.

Oppdatert kl. 1600: Det er en som er i form denne helga, og det er Iver! Alt lykkes. Han lurte motstanderen, og hun ga nettopp bort det ene tårnet sitt. Nå truer også Iver matt, og når Ingrid går tom for sjakker mot Ivers konge, kan hun bare gi opp. Petter har byttet av dronningene, og de spiller sluttspill med et tårn og to springere hver. Jens Christian har en fribonde, og Petter må få kongen sin ut på brettet. Henrik vil vel slite seg til en seier, tror vi.

Oppdatert kl. 1603: Iver har vunnet!

Oppdatert kl. 1617: 4 minutter igjen på 11 trekk har Henrik fram til tidskontrollen. Tida har nok Henrik kontroll på, men han greier ikke komme gjennom forsvaret til Mikael. Petter sliter også litt med å finne en vinst.
For dem som er interessert i Bredes parti, står han bonde under mot Sondre Merkesvik fra Bergens, og jeg ser ikke at Brede har kompensasjon for bonden. Det er heller Sondre som har fordel. Det ser ut til at Brede har ofret h-bonden tidligere.

Oppdatert kl. 1630: Henrik har vunnet! Han fikk til et massivt angrep på kongestillinga til Mikael, og da han også fikk slått på f3 med løperen sin, kunne Mikael bare gi opp, og det gjorde han.
Petters stilling ser ut til å være litt remisaktig.

Oppdatert kl. 1647: Petter har fått byttet av tårnet og en springer, og er nå i springersluttspill med en springer hver og fem bønder. Jens Christian har en fribonde som Petters konge passer på. Endelig har kongen blitt aktiv! Ulempen til Jens Christian er at han har bare igjen 4 minutter på hele partiet, mens Petter har 47 minutter. Selv om sluttspillet nok er remis ved korrekt spill, så øker sjansene for Petterseier med tida til motstanderen.

Oppdatert kl. 1700: Det ble remis på Petter og Jens Christian. Jens Christian hadde bare 1 minutt og 6 seksunder igjen på klokka da han tilbød remis. Stillinga var ikke mulig å vinne for Petter. Han kom faktisk til å miste en bonde og stå med to bønder mot tre og springer hver. Og stillinga var remis, og da var det greit å ta remis. :-)
Dermed vant vi matchen 3,5-0,5, og vi kan slappe av en time før neste runde starter klokka 18.

  • Kommentarer(10)//2015nmklubblag.ksk.no/#post6

Runde 2 lørdag kl. 9

RunderOpprettet av Tore lø., juni 13, 2015 00:34:45
2. runden starter lørdag morgen klokka 9
Kristiansund - Sandnes
Henrik Øie Løbersli (2007) - Ilia Kakushadze (1875) 0-1
Mads Wollan Myhre (1448) - Karle Stangeland (1900) 0-1
Petter Andreas Wadstensvik (1400) - Knut Hjørnevik (1818) 0-1
Iver Halse (1265) - Snorre Skrede (1689) 1/2-1/2

Vi har hvit på første- og tredjebordet, og svart på andre- og fjerdebordet.
Det spilles bare med fire spillere, og et av lagene må ta bort en av spillerne. Vi har ikke bestemt oss ennå for om Tore skal spille denne runden, men det virket sånn fredag kveld. Flere av ungdommene ymtet frampå om at de ønsket å stå over morrarunden på lørdag.

Dette var nabolaget i førsterunden. Vi kunne ha møtt et mye bedre lag, og garantert tapt 0-4, men her har vi jo en sjanse. Selv om de er favoritter, rent ratingmessig. Vi er dog avhengig av at Henrik vinner på førstebordet hvis vi skal ha en mulighet til å ta hjem seieren.

Oppdatert kl. 0905: Runden startet akkurat på tida. Det er standard åpninger foreløpig. Henrik spiller mot siciliansk. Mads spiller fransk. Petter spiller Sokolskij og Iver dronninggambit.

Oppdatert kl. 0910: Alle spillerne var tidlig oppe. Halv åtte da Tore tok ringerunden hadde de stått opp allerede på begge rommene. Petter var først oppe, og kom tilbake fra frokost kl. 8 da vi andre gikk ned. Vi fikk vite av Arild seint i går kveld at Sandnes har lagt ut partiene sine fra klubbmesterskapene sine de siste årene. Dermed måtte lagleder bruke et par timer av natta på å spille gjennom partiene til de aktuelle motstanderne våre i dag. Og siden hver spiller kunne møte to av Sandnes' sine, avhengig av hvilken lagoppstilling de valgte, ble det litt å sjekke, og spillerne fikk resultatet i morges.

Oppdatert kl. 0918: Det ble overgang til katalansk åpning på Iver. Mads møtte e5-varianten i fransk, og der hvit fortsetter med a3 og b4. Henrik møtte Kalasjnikov-varianten i siciliansk, og Henrik fikk sjakket med springeren sin på d6. Petter har en vanlig Sokolskij, men motstanderen spiller ganske raskt, og er ikke ukjent med oppstillinga av de svarte brikkene.

Oppdatert kl. 0928: Motstanderen til Petter har brukt 20 minutter og Petter bare 6. Det var bare de første trekkene at Knut Hjørnevik spilte raskt. De er fremdeles i åpninga, så Petters motstander er ikke så kjent med dette allikevel.
Iver har fått ei god stilling og truer nå å bryte i sentrum med e5. Hvit har spilt alt for tregt, for det er jo hvit som skal bryte med e-bonden. Iver flyttet nettopp løperen sin fra e7 til b4 og åpnet for at tårnet på e8 dekker e5-feltet. Og Ivers motstander havnet i tenkeboksen :-)
Mads' motstander har blokkert dronningfløya og har nå en fribonde på c5. Han har kjeden a3-b4-c5, men har ikke bonde på d4. Mads har da en fribonde på d5. Karle Stangeland har en stor terrengfordel, men det er franskspillere som Mads vant til at motstanderen har.
Ingenting nytt har skjedd i partiet til Henrik. Motstanderen tenker, og det har han gjort så lenge at Henrik har gått seg en tur for å sjekke partiene til NTG-kameratene sine.

Oppdatert kl. 0945: Iver kunne ikke bryte på e5. Min feil. Men Iver har nå fått blokkert e4-bruddet til motstanderen. Iver byttet av springeren på c3, og har nå satt en springer på e4! Ingen forandringer hos de andre, men Henrik er nå på plass og sitter og tenker.

Oppdatert kl. 1003: Henrik mister en bonde. Han hadde bare dronninga si ute på brettet, mens motstanderen hadde dronning og to springere. Springerne truer både dronninga og gaffel på konge og tårn, så Henrik måtte gi bonden. Men da står svart godt. Jeg lurer på om han kan få inn springergaffelen allikevel. Det ser ikke lyst ut for Henrik.
Mads tar ikke rokade, men flytter kongen sin opp til e7 og tårnet til e8. Så det blir nok en slags rokade ut av det etter hvert.
Ivers motstander truer med å komme med et bondebrudd på e4, og Iver kan forsvare seg mot det, eller han kan velge ei anna plan. Siden Iver ikke har spilt b6 ennå, satser han nok på at han får ut løperen sin ut i diagonalen c8-h3, og at han får spilt e5.

Oppdatert kl. 1013: Henrik mistet også kvaliteten, og han står nå kvalitet og bonde under. Han har littegrann kompensasjon for materiellet men langt fra nok. Mads har nå fått kongen og tårnet sitt i rett posisjon. Han brukte 5 trekk på det. The8, Ke7, Kf8, Kg8 og Tf8. Eller han kunne bare spilt kort rokade og fått samme stilling.. . Men så trangt som Mads sto, så var det vel greit å få gjort en del trekk. Nå er f-linja åpen, og Stangeland vil nok komme med et angrep på kongestillinga til Mads. Det ser ikke lyst ut.
Petter står helt greit, og Iver har fått spilt b6 og fått ut løperen sin på a6. Den truer nå en bonde på c4. Og han hindrer bondebruddet e4, foreløpig.
Så vi står greit på bord 3 og 4, men ikke på toppbordene.

Oppdatert kl. 1022: Mads står bonde under. Han mistet bonden på f7 i den kongemanøveren tidligere. Det ser ikke lyst ut for Mads.
Petter har tatt testamentbonden til Hjørnevik. Farlig, farlig. Men han satt lenge og tenkte på det, så han har vel funnet ut at det går greit. Ulempen er at han tillater at svart kan få motspill i den åpne b-linja, hvis dronninga hans overlever ekspedisjonen inn på fiendens territorium.
Iver står fint, og de har byttet av bønder på d5. Intet nytt hos Henrik.

Oppdatert kl. 1032: Iver valgte å slå tilbake med c-bonden, slik at c-linja er åpen. Alternativet hadde vært å slå tilbake med e-bonden, og da ville vi fått to halvåpne linjer i partiet. Det er litt mer forsiktig å gjøre slik Iver gjør. Petters dronning klarer seg, og han står bonde over. Foreløpig har ikke motstanderen kommet med noe mottrekk. Mads forsvarer seg så godt han kan, men det er lite plasser på kongestillinga hans til de offiserene han trenger. Men angrepet trenger tid, så dette er ikke avgjort med det første. Henrik forsøker så godt han kan å utnytte at han nå har mer aktive offiserer.
Kirkegatas Tom R Wister pleier å bruke gamle NM-t-skjorter på sjakkarrangementer, og i dag har han på seg sin favoritt-t-skjorte. Det er t-skjorta fra Landsturneringa i Kristiansund i 2001. Her et bilde av Tom med den aktuelle t-skjorta fra NM i Trondhjem i fjor.

Oppdatert kl. 1049: Henrik kan vinne bonde nå, men da må han bytte av dronninger. Det vil han nok ikke, for Henriks springer står elendig plassert på a3, og bytter Henrik av dronningene, vil nok Ilias materielle fordel materialisere seg ganske raskt. Angrepet til Stangeland på kongestillinga til Mads er avblåst. Han forsøkte ikke noe særlig. Nå har Mads fått kontroll over den halvåpne f-linja og har begge tårnene sine der! Det ser litt lysere ut. Mads har brukt mye mer tid i dette partiet enn han vanligvis gjør. Petter har også vunnet a-bonden, og har nå to bønder over. Det som bekymrer meg litt er at Petter nå har begynt å spille litt raskere. De første 15 trekkene brukte han en halvtime på, og det er mye til Petter å være i ei kjent åpning. Men nå har han speedet opp, og det bekymrer meg littegranne. Men det er vel lagleders rolle også? Men to bønder over, skal gå greit.
Iver og motstanderen har byttet av et tårn, og står og stanger mot hverandre. Det kan være at motstanderen har sett på ratingtallet til Iver og satser på at han skal være litt bedre enn ham i sluttspillet.

Oppdatert kl. 1103: Henrik har gitt opp. Han kom ut i sluttspill med kvalitet og bonde under, og uten håp om noe spill. Kongeangrepet til Mads' motstander har gjenoppstått. Han bare flyttet om på noen av offiserene sine, for å angripe i diagonalene i stedet. Stangeland har bare 17 minutter igjen på 12 trekk.
Petter spilte raskt og bukket offiser. Han kunne få bonde for den, og ville stått greit med tre bønder for offiseren, men han har i stedet valgt å komplisere stillinga, og da mistet jeg oversikten over hva som kan skje. Iver står greit.

Oppdatert kl. 1104: Nå er det heller snakk om å unngå 0-4 enn om å få uavgjort i matchen... ;-)

Oppdatert kl. 1110: Mads har vunnet kvalitet! Mads fikk motspill i diagonalen a8-h1 der han hadde både løper og dronning. Han fikk flyttet fram fribonden sin på d5 og truet å sjakke med dronninga på h1. Der valgte Stangeland å gi kvaliteten enn å miste mange bønder på kongefløya. Stangeland har løperparet og tårn mot Mads' to tårn og springer.
Petters komplikasjoner fører til at han ikke vinner bonde for løperen, men kanskje heller taper en. Iver har byttet av dronningene. Iver har løper og springer mot løperparet, og står nok littegrann dårligere. Men remisen er innen rekkevidde.

Oppdatert kl. 1121: Mads har bukket bort fribonden sin. Men han står ikke godt. Løperparet til Stangeland står i sentrum og dominerer stillinga. Han har også en fribonde på c5 som truer med å gå inn, og han truer også med å gå med løperen til b7 og ta begge Mads' bønder på dronningfløya. Det ser ut som om Mads taper dette partiet.
Iver spiller forsiktig og godt.

Oppdatert kl. 1130: Mads taper nå. Stangeland har to fribønder på kongefløya også. Petter får en bonde for offiseren, og kanskje han greier å beholde en til. Iver er litt presset. Vi er nå veldig fornøyde om vi unngår 0-4.

Oppdatert kl. 1142: Mads taper greit nå. Petter fikk ikke bonde for løperen, og har ren løper under. Det ser litt greiere ut for Iver nå. Motstander Hjørnevik har låst av bøndene på kongefløya, og da blir ikke løperparet hans så godt som det kunne ha blitt.

Oppdatert kl. 1154: Petter har i tidsnøden til motstanderen greid å få en fribonde fram til d7-feltet. Men på d8 står et tårn, og løperen til Hjørnevik står også og passer på forvandlingsfeltet. I tillegg har han også dronninga og det andre tårnet som truer bonden. Petter vil tape partiet til slutt, men han gjør det spennende underveis :-) Mads har fremdeles kvalitet over, men nå har Stangeland aktiv konge og tre fribønder. Mads har tårn og Stangeland har en løper. Ivers motstander har fått aktivisert begge løperne sine, og Iver spiller litt for passivt.
Det ser ut til at det blir tap i disse tre partiene også.

Oppdatert kl. 1206: Petter har gitt opp. Mads er bare noen få trekk unna før han gir opp. Det har vært tapt ganske lenge. Men Ivers motstander har nå deplassert sine løpere, og det gjør at Iver har muligheter til å holde stillinga igjen.

Oppdatert kl. 1210: Mads har gitt opp.

Oppdatert kl. 1221: Det er 8 partier som spilles inne i spillesalen. Av 80 totalt. Og Iver er en av dem som ikke er ferdig. Nå har Iver greid å blokkere på dronningfløya også, og det ser mer og mer ut som remis. Motstanderen har løperparet, og han kan nok skape noe hvis han tar sjansen på å vinne. Ulempen for ham da er at han også øker sjansen for å tape. Vi får se. Det blir noen spennende minutter framover.

Oppdatert kl. 1230: Iver har fått byttet av springeren sin mot den ene løperen til hvit. Nå har motstanderen hans en fribonde, men de har begge to hvitfeltløpere. Fordelen til Iver er at alle hans fire bønder er på svarte felter, mens motstanderen har sine fire bønder på de hvite feltene. Det er da lettere for Iver å angripe dem, og Iver har kontroll på fribonden med kongen sin. Nå er det bare 5 partier som spilles inne i salen. Ivers er et av dem.

Oppdatert kl. 1235: Iver og motstanderen, Snorre Skrede, ble enige om remis. Og vi er godt fornøyd med Ivers spill i denne kampen :-) Da ble det tap 1/2-3 1/2, og vi unngikk nullen.

Da blir det lunsj på oss, før det blir en ny runde klokka halv to.


  • Kommentarer(6)//2015nmklubblag.ksk.no/#post5

Runde 1 fredag kl. 19

RunderOpprettet av Tore fr., juni 12, 2015 19:04:01
Runde 1
Sevland 5 - Kristiansund
Stian Andersen (666) - Henrik Øie Løbersli (2007) 0-1
Tobias Kvilhaugsvik (617) - Mads Wollan Myhre (1448) 0-1
Johannes T. Rosberg (514) - Petter Andreas Wadstensvik (1400) 0-1
Magnus Mannes - (-) Iver Halse (1265) 0-1

Kristiansund har svart på første- og tredjebordet, og vi har hvit på andre- og fjerdebordet.
Ettermiddagen har gått med til diverse rolige aktiviteter. Henrik har vært i styrkerommet. (Det er ikke så godt utstyrt som treningsrommet på Norges Toppidrettsgymnas...) Petter og Tore har spilt utesjakk med store brikker, og Petter vant begge gangene. Mads har slappet av, og sov i ettermiddag.
Nå rett før rundestart svarer ikke Henrik og Mads som bor på rom sammen. Vi håper at de er våkne og ikke ligger og sover. Telefonene er selvsagt slått av, men det har ikke hjulpet å banke på døra. Så vi håper at de er i nærheten et sted.
Iver har også slappet av på rommet hele tida med litt pc og fotball på tv-en.

Oppdatert kl. 1905: Henrik og Mads lå og sov. Det var først da Tore sparket kraftig på døra at de våknet. I farten glemte vi at det finnes egne telefoner på hotellrommene...
Runden startet akkurat nå, og Mads og Henrik forsøker å gni søvnen ut av øynene. Mads kom ned heisen med ei boks cola i hver hand :-)

Oppdatert kl. 1913: Henrik har åpnet med Kanvarianten i siciliansk, Mads med engelsk åpning, Petter med italiensk forsvar og det kan han for det pleier han å spille mot Iver, og nettopp Iver har fått opp sin kjente italienske åpning!
Alt er som det pleier, altså.

Det kjekke med NM for klubblag er at i de første rundene kan hvem som helst møte en av toppene i norsk sjakk. GM Jon Ludvig Hammer spiller mot Mikael Takle, en ung kadettspiller fra Bergen med 1412 i rating. Norgesmester Frode Olav Olsen Urkedal spiller mot lilleputtlaget til Sandnes.
Det er herlig!

Oppdatert kl. 1919: Har tatt noen bilder og lagt ut her...

Oppdatert kl. 1929: Petter har fått åpnet kongestillinga til motstanderen. Se stillinga her... Henrik har kommet greit ut. Mads bytter av offiserene, mens det er lukket stilling i Ivers parti.

Oppdatert kl. 1940: Rogers tipping i kommentarene nedenfor kan slå til. Petter har vunnet dronning mot tårn og løper. Petter har dronning og tårn, mens motstanderen har to tårn og løper.
Iver har nettopp vunnet en bonde, mens Mads har tapt en. Mads har imidlertid løperparet og hvis vi regner materiell på samme måten som Axel gjør det, så teller løperparet 7 poeng, og da står Mads materielt likt. Mads har brukt mer tid enn motstanderen sin, og det er et positivt tegn.
Henriks motstander rokerte langt, og det var nok ikke bra. Henrik står bra nå.
Kanskje alle partiene er ferdige før 2015?

Oppdatert kl. 1951: For ett minutt siden satte Petter motstanderen sin sjakk matt! Nå skal de analysere partiet.
Iver safet. Han kunne ha tatt en løper, men da hadde motstanderen fått noen bønder på kongefløya. Iver rokerte i stedet, men han står fremdeles veldig bra. Mads har fått spill på løperne sine, og har vel fått tilbake bonden nå, mot å bytte en av løperne på motstanderens hest.

Oppdatert kl. 1955: Mads har vunnet en løper og står nå med løper over i tårnsluttspillet. Han vinner også noen bønder, og dette vinner Mads greit.
Iver har vunnet enda en bonde. Han har litt dårlig utvikling, men dette går veien også på fjerdebordet. På førstebordet til Henrik kan det nok ta litt lengre tid, men det er som det pleier i partiene til Henrik. Han er ikke den som vinner partiene sine så tidlig.

Oppdatert kl. 2001: Mads har vunnet! Det skjedde kl. 1959, Roger.

Oppdatert kl. 2012: Henriks motstander forsøker seg med et angrep på kongefløya uten at vi mister nattesøvnen av den grunn. Stillinga kan ses her...
Iver står fremdeles like godt med to bønder over. Nå er dronninga av brettet, og stillinga finnes her...

Oppdatert kl. 2022: Iver sitter nå og tenker på om han skal ta enda en bonde, og få fire sammenhengende fribønder på dronningfløya, eller om han skal forsøke seg med et lite svindeltriks som ender partiet på noen få trekk hvis motstanderen går med på det. Men da må han nok gi to av de fire bøndene.

Oppdatert kl. 2029: Iver forsøkte seg ikke på den svindelen jeg tenkte på, men nå en 6-7 trekk etter, vant han løperen til motstanderen, og står nå enkelt til vinst.

Oppdatert kl. 2040: Da har Henrik og Iver vunnet. Henrik spiddet et tårn og vant det, og da ga motstanderen opp. Iver vant enkelt sluttspillet.
Da ble det 4-0 seier som vi forventet. :-)

Oppdatert kl. 2050: Brede står godt på Vålerengas fjerdebord mot 1200-spilleren. Det samme gjør resten av laget. Det som er litt imponerende er at alle toppspillerne viser stor respekt for motstanderne sine, uansett om de har over 1000 ratingpoeng mindre. Jon Ludvig Hammer står selvsagt til vinst, men han spiller fremdeles. Det gjør også hele Vålerengalaget og også 1911.

Men da spiser vi middag klokka 21, og vi avslutter bloggoppdateringa for i kveld. Kommentarene vil vi selvsagt lese og svare på.
I morgen starter andrerunden allerede klokka 9, og vi får i kveld vite hvilket av topplagene vi skal møte da.

  • Kommentarer(8)//2015nmklubblag.ksk.no/#post4