Landsturneringa i Oslo 2015

Landsturneringa i Oslo 2015

.

Vi følger med på deltakerne fra Kristiansund i Landsturneringa/Norgesmesterskapet i sjakk som spilles i Oslo 4.-11. juli 2015.
Vi kommer også til å ha et øye med de andre spillerne fra Møre og Romsdal; fra klubbene Molde og Aalesunds.

6. runde onsdag kl 1030

RunderOpprettet av Tore on., juli 08, 2015 08:02:53
Junior
Henrik Øie Løbersli (2007) - Jonas H Rasmussen, Bergens (1778) 1-0
Bjørn Robert Løvoll Unhjem, Molde (1361) - Trygve Dahl, Hell (1968)
Kadett
Sigurd Kjelsbøl Huse, Nordstrand (1535) - Petter Andreas Wadstensvik (1400) 1/2-1/2
Lilleputt
Sheroni Amarapala, Strømmen (900) - Mads Wollan Myhre (1448) 0-1
Klasse 1
Øyvind Pedersen, Tromsø (1904) - Vegard Simensen (1729) 1-0
Klasse 2
Eirik Viken Kallset (1631) - Frank Eggerud, Tinn (1479) 1/2-1/2
Jan Margido Svensen, Molde (-) - Tore Kallset (1645) 1-0
Sigmund Lunde, Sarpsborg (1735) - Audun Hoem (1538) 1-0
Klasse 3
Benjamin Fjellheim, Groruddalen (1361) - Øyvind Hoem Vaseng (1266) 1-0
Iver Halse (1265) - Erik Grindbakken, Stjernen (1281) 1/2-1/2
Klasse 4
Morten Smenes Frost (1028) - Bjørn Nytrø, Vålerenga (1117) 0-1
Klasse 5
Kjetil Selvik, Bergens (-) - Sverre Hoem (891) 0-1
Arild Myhre (928) - Ole-Andreas Sjømoen, Groruddalen (-) 0-1
Eli Marit Ødegaard (779) - Sissel M Engevik, Strømmen (-) 1-0

I klasse 5 møter alle våre en spiller som en av de andre har møtt tidligere i mesterskapet.

Oppdatert kl 1044 Det ble Morragambiten i siciliansk på Morten, og ikke den varianten han hadde forberedt. Men Morra har han spilt ofte, også tidligere i dette mesterskapet, så det skal ikke være noe problem. Henrik har spilt både d4 og g3, så hvilken åpning det blir, får vi vente til hva motstanderen svarer med foruten e6. Det kan bli katalansk. Vegard møtte det han har forberedt å spille mot, nemlig lukket siciliansk med 2.c3. Tore spiller Caro-Kann mot Jan Svensen fra Molde. Det ble 3.e5 c5, og det er en variant som Tore kjenner godt. Også Iver spiller Caro-Kann men da fra hvits side. Det ble den gamle varianten med 3. Sc3. Øyvind spiller mot skotsk åpning, og så har jeg glemt hva Eirik spiller.
Jeg kan ikke gå rundt med papirer i salen og skrive om de enkelte stillingene, for da kan det være at noen av motstanderne tror at jeg kan gi skjulte beskjeder til våre. Tidligere har det vært antydet ved en anledning i et ungdoms-NM, så det er enklere å ikke gjøre det. Men siden det er mange forskjellige stillinger og vurderinger som skal huskes, er det av og til at en av dem glipper.
Men nå er det tilbake til salen og sjekke Eiriks parti og spillere i klasse 5 og aldersklassene.

Oppdatert kl 1100 Det var Tarraschvarianten (3.Sd2) i fransk som Eirik spilte. De har ikke spilt mange trekk ennå. Audun inviterte til dragevarianten i siciliansk, men motstanderen har heller valgt å spille Grand Prix-angrepet. Oppstillinga til Audun er også vanlig mot det, så Audun har kommet fint ut. Henriks stilling er vel noe katalansk!? Jonas fra Bergen er kjent med hvordan han setter brikkene, og han har ikke brukt noe tid, mens Henrik har brukt over kvarteret på de 10 første trekkene. d5-bonden til svart er byttet av med bonden på c4.
Mads spilte fransk og Sheroni valgte avbyttevarianten. Hun har allerede rokert langt, mens Mads har rokert kort. Petter spiller berlinervarianten i spansk igjen. Sverre møtte Evansgambiten (Stig i Spania, ser du?) men han slo ikke b-bonden og trakk løperen tilbake til b6, så nå er Sverre litt presset på dronningfløya. Arild spilte si åpning som jeg har fått beskjed om ikke å nevne navnet på, siden andre motstanderne også leser denne bloggen. Men han har hatt ønske om å få spilt den i mange runder allerede. Arild har kommet godt ut. Eli Marit spiller italiensk parti, og har kommet fint ut. Motstanderen har ikke gjort de beste trekkene. Vegard har tydeligvis preppet godt, og har fått ut alle de lette offiserene sine, og han har fått byttet av e- og d-bøndene sine, så han har åpne diagonaler for begge løperne sine. Motstanderen har en bonde på c4 og d-bonden inne på d2, og ingen e-bonde. Så Vegard er langt foran i utvikling.

Oppdatert kl 1105 Har dessverre fått vite fra trønderne om at den gutten som Vegard falt over ved et uhell på fotballbanen i går, har brukket kragebeinet.

Oppdatert kl 1106 Bjørn Robert i junior sa i bilen at han skulle åpne 1.d4 mot Trygve Dahl fra Hell i Stjørdal. I stedet åpnet han 1.e4 og det ble siciliansk.

Oppdatert kl 1125 Jeg tror ikke Morten har vært forberedt på den varianten han møter i Morragambiten han møter nå. Svart har fått rokert, dronninga ut på a4 og også fått spilt både a6 og b5. Det virker som om det er svart som har overtatt initiativet. Vegard har fremdeles initiativet i sitt parti. Men han har rokert langt, mens motstanderen ikke har rokert ennå. Vegard angriper den hengende bonden på d3, men ulempen med lang rokade er at den svarte kongen har mange huller i stillinga si foran seg. Eirik har et godt preg på sentrum, og han har i hvert fall hvitfordelen. Tore er fremdeles i åpninga i Caro-Kann. Øyvind tror jeg har bukket bonde nå. Han flyttet ut løperen sin til b4 for tidlig, og dronninga til motstanderen får et press på springeren på c6 og løperen som nå står på a5. For å redde løperen ser det ut til at Øyvind må tillate at hvit får slått to ganger på c6 og dermed vinne bonde. Henrik tenker ennå, og har tenkt i over 20 minutter siden sist og har ikke gjort et trekk. Han tenker ut ei plan. Fornuftig gjort av Henrik. Det kan se ut til at Petter er på defensiven nå. Hvit har i hvert fall hvitfordelen sin. Mads har rokert kort, mens Sheroni rokerte langt. Det ser bra ut for Mads.

Oppdatert kl 1143 Det ser ut til at Øyvind i stedet for å gi bonden, heller har valgt å ofre en offiser for bonde. Motstanderen tenker på valget sitt nå. Audun har fått ei god stilling, og han har fått motspill i sentrum. Iver har byttet av dronningene og to lette offiserer og begge har nå to tårn, springer og løper hver samt 7 bønder. Det er Iver som har aktivisert sine brikker best, og han har nok en liten fordel. Morten har ingen kompensasjon for bonden han ga bort i åpninga, og står bare bonde under. Eli Marit har vunnet offiser. Sverre kan ta en bonde nå, men på bekostning av utvikling og sterkt initiativ for motstanderen. Han har kunne ta bonden de siste trekkene, og han har ikke gjort det, så han er nok bevisst på motspillet han kan møte. Arild har lukket stillinga, men det er Arild som har terrengfordelen.

Oppdatert kl 1200 Colaflasker er kjekke å ha ved brettet, for man får litt ekstra sukker. Men det kan være lurt å ha på korka. Mads veltet si colaflaske og det kom brus på halve brettet men også på Sheroni som satt på andre sida. Mads var seg sitt ansvar bevisst, stoppet klokka til Sheroni, sprang til toalettet og hentet papir og begynte å tørke opp etter seg. Den ene dommeren hjalp også til med å tørke opp. Stillinga til Mads så bra ut. Petter har kommet seg ut de mulige vanskelighetene han hadde, og nå er det sluttspill med dronning, tårn og ulikefargede løpere. Det ser remisaktig ut, men selvsagt kan mye skje i partiet ennå. Henrik har brukt 46 minutter på de første 15 trekkene, men nå er det motstanderen som er i tenkeboksen. Henrik har nok funnet ut hvordan han skal gjøre det nå. Henrik pleier å gå i dvale i slike situasjoner. Det er litt verre for tilskuerne når det skjer i sluttspillet og han har lite tid igjen... Henrik har kontroll på stillinga nå og en liten fordel. Vegard ofret bonde i åpninga. Det var derfor han fikk ut alle sine offiserer så raskt. Motstanderen har ennå ikke rokert, og Vegard har kompensasjon for bonden han ofret. Kanskje mer også. Tore har ikke fått rokert, og måtte gå til d8 med kongen da Jan sjakket med dronninga på a4. Tore har ikke utviklet noen av offiserene sine på kongefløya ennå, men det har heller ikke Jan. Eirik står bonde under, men motstanderen har to dobbeltbønder og 4 bondeøyer! Eirik har 3+3 på hver fløy, og Eirik har nok kompensasjon for bonden. De er i tårnsluttspill med to tårn og løper hver. Audun har ikke fått et angrep mot seg som er vanlig i Grand Prix-angrepet i siciliansk, og det er Audun som styrer spillet nå da han har motspill i sentrum.
Petter kom nå og forteller at han har tatt remis. Ikke uventet det.

Oppdatert kl 1210 Motstanderen til Eli Marit har en fribonde på tredjeraden, men den er ikke særlig sterk. Eli Marit har kontroll på den, og hun har fremdeles springer over. Sverre tok ikke bonden, og nå har motstanderen tatt den tilbake. Arild kan bryte gjennom i sentrum, men det ser ikke ut til at han planlegger det.

Oppdatert kl 1233 I sluttspillet sitt står Eli Marit nå springer og bonde over. Hun har springer og 4 bønder mot 3 bønder, og det skal hun vinne enkelt. Sverre er også ferdig, men jeg vet ikke hvordan det har gått. Arild har fått brutt i sentrum, men han har plassert tårnene sine litt feil, og han har vel endret planer underveis. Morten har fått avverget presset motstanderen hadde på dronningfløya, og den svarte dronninga er nå tilbake på e7. Selv om svart har løperne sine på a7 og a6 og har fine diagonaler, ser det ut til at Morten har litt kompensasjon for bonden han ga. Iver er i rent løpersluttspill. Begge har svartfeltede løpere og 5-6 bønder hver. Det er Iver som har terrengfordelen og står best. Øyvind ga offiseren for bonde, og står klart dårligst. Kan ikke se at han fikk noe kompensasjon for offiseren utenom bonden. Jeg tror at Øyvind gjorde det samme i et av partiene sine i Trondhjem i fjor, og at det skyldtes da at han blandet variantene etter at han hadde tenkt lenge. Tror det var Øyvind som tok i offiseren ved en feiltakelse og måtte flytte den. Kanskje dette har skjedd nå? Audun får nå et kraftig angrep mot seg i den halvåpne f-linja. Det ser litt stygt ut, selv om Audun får motspill i c-og d-linja, er det farligere når motspilleren kommer inn i nærheten av hans konge. Tore ser ut til å være fanget i et mattnett nå. Motstanderen ofrer en bonde, men hvis Tore tar den, ser det farlig ut, og det ser mer farlig ut, hvis han ikke tar den. Hvit kan få dronninga og to løpere i diagonalene på dronningfløya ned mot den svarte kongen på d8. Tore har bare et tårn å forsvare seg med, og kanskje kan dronninga komme tilbake. Tore har glemt å utvikle offiserene på kongefløya si. Det var det samme Arild glemte i går. Eirik har fått byttet av et tårn og spillerne har et tårn og en svartfeltløper hver. Eirik er fremdeles bonde under, men svart har fremdeles den samme dårlige bondestrukturen. Vegard har ofret tårnet på en av løperne til motstanderen og har fått den hengende bonden på d3. Vegard kombinerer og selv om Vegard har gitt kvalitet ser vi lyst på det. Slike stillinger pleier Vegard å ha kontroll på.

Oppdatert kl 1250 Motstanderen til Sverre overså en matt, og derfor ble partiet ferdig så tidlig. Eli Marit har nå også vunnet. Mads tror vi vinner, eller har vunnet. Vi har ikke sett ham ved brettet. Han vant bonde, og er i sluttspill med dronning og løper mot dronning og løper. Men kanskje dronningene er byttet av. Henrik er i sluttspill. To tårn og likefarget løper hver og 4 bønder. Henrik har a-bonden, ellers er det 4 mot 3 bønder på kongefløya. Vegard har funnet en kombinasjon som ingen andre ser. Motstanderen sitter og rister på hodet. Og denne kombinasjonen var det nok Vegard så da han ofret kvaliteten. Vegard får nok tilbake kvaliteten sin, ser det ut som, men det er for komplisert for en vanlig sjakkhjerne på noen minutter å få oversikt over alle eventualitetene. Men det er typisk Vegard smiley
Se bilde av Vegardstillinga her...

Oppdatert kl 1307 Det ble vinst for Mads. Han byttet ikke av dronningene, for han så at han heller kunne vinne løperen hennes. Og det gjorde han. Henrik har vunnet en offiser og spiller nå med tårn, løper og 3 bønder på kongefløya, mens Jonas fra Bergens har tårn og 4 bønder på kongefløya. Dette vinner nok Henrik til slutt. Bjørn Robert står med to bønder over i sluttspillet mot Trygve Dahl! De har dronning, tårn og lett offiser hver. To bønder hver på kongefløya, mens Bjørn Robert har tre sammenhengende bønder på dronningfløya mot en c-bonde til Trygve. Det skal vel godt gjøres at Trygve greier å rote seg til en vinst her, men kanskje han greier en remis eller evig sjakk eller noe.

Oppdatert kl 1311 Det har blitt remis på Iver.

Oppdatert kl 1330 Kanskje Vegard har overvurdert stillinga si? Han står nå kvalitet under, og jeg ser ikke hvordan han skal få kompensasjon for det. Eirik har byttet av det ene tårnet, og har 4 bønder mot 5, men motstanderen har fremdeles 4 bondeøyer mot Eiriks 2. Tore overlevde mattangrepet men har 4 bønder under. Audun har også avverget presset i f-linja, og de står nå materielt likt, men Audun står passivt, men han har to bondeøyer mens motstanderen har tre. Øyvind har fremdeles offiser under. Morten står kvalitet under, den har han ofret i en kombinasjon, og han vinner materiell tilbake. Motstanderen kompliserer stillinga, så det kan skje noe begge veier. Arild tenkte omtrent i et kvarter på et trekk, men det var fornuftig gjort. Arild dekker mattruslene hans, men hvis han går unna med dronning eller tårn, blir mattrusselen veldig reell. Arild har en bonde på c7 som ikke får gå fram fordi et tårn står på c8. Men Arild har også to fribønder i a- og b-linjene.

Oppdatert kl 1337 Vegard måtte gi tapt. Han spilte feil i kombinasjonene, sier han.

Oppdatert kl 1401 Det ble seier for Henrik. Og Tore sitter heller ikke ved brettet, og er ferdig. Sannsynligvis ble det tap slik det så ut av stillinga tidligere. I Auduns parti har det ikke skjedd noe. Eirik har fått byttet av løperne og har vunnet bonde. Spiller nå tårnsluttspill med 4 bønder hver. Motstanderen har en dobbeltbonde, og Eiriks tårn er mer aktivt, så det er liten fordel til Eirik. I partiet til Øyvind er de fremdeles i midtspillet. Og med offiser under mot bonde, ser det ut til at Øyvind greier å holde balansen sånn noenlunde foreløpig. Motstanderen var litt defensiv i forrige runde mot Aalesunds Bjørn Noralf, så kanskje Øyvind kan greie remis? Øyvind er i hvert fall i form! Morten har fått dronninga si innestengt på a2, og med kvalitet under, vil han nok tape ganske raskt. Hvis Morten ikke får ut dronninga si, spiller han i realiteten med dronning under. Arild taper nå. Han er i sluttspillet med tårn under. Arild har bare springer, mens motstanderen har tårn og løper. Fribøndene til Arild er ryddet av veien. Bjørn Robert har fått byttet av dronningene og har fremdeles to bønder over. Trygve kan bytte av sin løper mot Bjørn Roberts springer og dermed la Bjørn Robert få en dobbeltbonde. Det kan nok Trygve holde til remis, men det er nok ikke Trygve fornøyd med. Han vil nok spille og spille og forsøke å lure Bjørn Robert med et eller annet.

Oppdatert kl 1402 Det er kjøligere i dag. T-skjorte med kort erme er det ikke mange av inne i salen. Utafor regner det.

Oppdatert kl 1415 Det ble tap på både Audun, Øyvind og Arild. Audun gikk på en kombinasjon i sin egen tidsnød og tapte tårn. Øyvind kom ut i et sluttspill som var tapt. Motstanderen hadde både offiser over og fribonde i a-linja. Da var det bare å gi opp. Arild gjorde en bukk, og tapte partiet. Morten har fått ut dronninga si, og den er byttet av. Litt rart av motstanderen, men kjekt gjort. Nå er det sluttspil med kvalitet under for Morten.

Oppdatert kl 1435 Det ble tap på Morten også. Tore tapte, og Eirik spilte remis. Bjørn Robert har mistet to av de fem bøndene sine, og spiller nå med tårn, springer og 3 bønder mot tårn, løper og 3 bønder.

Oppdatert kl 1512 I partiet mellom Trygve Dahl og Bjørn Robert greide Bjørn Robert å få fram den ene fribonden sin til ny dronning, men han måtte gi tårn for det. Så nå spiller han med dronning og springer mot tårn og løper.

Vårt resultat i dag ble 4 seire (Henrik, Mads, Sverre og Eli Marit), 3 remiser (Petter Andreas, Eirik og Iver) og 6 tap (Vegard, Tore, Audun, Øyvind, Morten og Arild).

Oppdatert kl 1544 Moldes Bjørn Robert vant mot Trygve Dahl, Hell. Det ble en revansje fra ei tidligere turnering. Det var godt gjort da det er 600 ratingpoeng forskjell mellom dem.

Det blir laglyn med tidshandikap klokka 1800.


  • Kommentarer(12)//2015landsturneringa.ksk.no/#post9