Landsturneringa i Oslo 2015

Landsturneringa i Oslo 2015

.

Vi følger med på deltakerne fra Kristiansund i Landsturneringa/Norgesmesterskapet i sjakk som spilles i Oslo 4.-11. juli 2015.
Vi kommer også til å ha et øye med de andre spillerne fra Møre og Romsdal; fra klubbene Molde og Aalesunds.

5. runde tirsdag kl 1030

RunderOpprettet av Tore ti., juli 07, 2015 06:09:11
Junior
Torgeir Jakhelln Kjøita, 1911 (2000) - Henrik Øie Løbersli (2007) 1/2-1/2
Bjørn Robert Løvoll Unhjem, Molde (1361) - Adrian Eide, Indre Østfold (1356) 1-0 (w.o)
Kadett
Petter Andreas Wadstensvik (1400) - August Berntsen-Øybø, 1911 (1694) 0-1
Lilleputt
Mads Wollan Myhre (1448) - Tord Tjora, Trondheim (769) 1-0
Klasse 1
Vegard Simensen (1729) - Tor Kristian Larsen, Bergens (1949) 0-1
Klasse 2
Bibek Liu, Lørenskog (1641) - Eirik Viken Kallset (1631) 1-0
Tore Kallset (1645) - Tor Gunnar Nordnes, Sotra (1551) 0-1
Audun Hoem (1538) - Anders Nilsson Aure, Tromsø (1536) 1-0
Klasse 3
Øyvind Hoem Vaseng (1266) - Leif E Wærstad, Oslo (1351) 1/2-1/2
Iver Halse (1265) - Lars A Stensen, Vestvågøy (1331) 0-1
Klasse 4
Stig Slorafoss, Stjernen (-) - Morten Smenes Frost (1028) 0-1
Klasse 5
Sverre Hoem (891) - Eskil Åsmul, Konnerud (663) 1/2-1/2
Kjetil Selvik, Bergens (-) - Arild Myhre (928) 1-0
Jonas August Bernstein, Stjernen (-) - Eli Marit Ødegaard (779) 1-0

Oppdatert kl 1027 Bjørn Robert har fått walk over i dag. Motstanderen han var satt opp med, ringte inn og fortalte at han var blitt syk i dag.

Oppdatert kl 1050 Det ble som forventet engelsk åpning på Mads. Han har kommet fint ut også. Petter spiller lukket siciliansk, og det preppet han i går kveld, så da går det bra. Henrik spiller Najdorfvarianten i siciliansk og møter hovedlinja med Lg5 og f4. Vegard spiller engelsk i dag også, men han møter fremdeles ikke den varianten han studerte før NM... Tores motstander var 5 minutter for sein, så Tore hadde bare fått spilt 1.d4. Audun spiller katalansk, og det samme gjør Øyvind. Iver fikk inn preppen sin fra i går, og spiller også lukket siciliansk. Det pleier han å gjøre, og har gjort før i mesterskapet. Sverre spiller Morragambiten i siciliansk, Arild spiller fransk og møter Tarraschvarianten med Sd2. På brettet til Eli Marit spilles det ikke ei kjent åpning, men det er ikke noe problem for Eli Marit. Og jeg husker ikke hva Morten og Eirik åpnet med...

Oppdatert kl 1105
Det ble firspringeråpning på Morten, og han har fått et press med svart allerede. Eirik spiller dronninggambit, og han har fått byttet av både d- og c-bøndene sine. Tore spiller mot slavisk forsvar. Mads har byttet av tre lette offiserer allerede. Sverre har et sterkt initiativ for den bonden han ofret i åpninga. Det ser ut til at Eli Marit kan komme seg helskinnet ut av åpninga. Iver spiller selvsagt Grand Prix-angrepet i siciliansk. Vegards motstander har fokusert på dronningfløya, og han har fått åpnet den. Han har en langt fremskreden a-bonde bl.a. så dette blir et annen type engelsk parti enn det Vegard spilte de to første gangene han hadde hvit i dette mesterskapet.

Oppdatert kl 1135 Hverken Petter eller Iver har kommet i gang med angrepet nedover f-linja og/eller på kongefløya til tross for at de spiller lukket siciliansk. Iver er under sterkt press, og han står ikke godt. Petter har ikke fått spilt ut f4-bonden, men det så vi da vi preppet i går. Motstanderen liker en forsvarsstruktur som ligner på stonewall med c5-d6-e5 mot lukket siciliansk. Så Petter har vel funnet noe på det, får vi håpe. Mads posisjonerer offiserene sine, før han finner det rette bondebruddet. De har 8 bønder hver på brettet. Også Henrik setter offiserene sine i posisjon, og har fått fianchettert løperen sin på dronningfløya. Eli Marit har ofret dronninga si for tårn og springer, men får litt spill for den. Sverre presser på i sentrum, og Arild presser på dronningfløya, men han har ikke utviklet noen av offiserene på kongefløya ennå. Morten har vunnet bonde. Øyvind har fått opp sitt vante spill i sentrum, mens Audun har fått sine hvite bønder på e4 og d5. De står rett i diagonalen til hans egen løper på g2, og de har åpnet for den svarte løperen på g7. Fordelen for Audun er at han har fått mer terreng, men da på bekostning av aktivitetsområdet til sine egne offiserer. I Tores parti har det ikke skjedd noe spesielt, mens Eirik har ikke byttet av bonden sin på c5. Den står der ennå. Den ble byttet av, men Eirik slo tilbake med b-bonden sin.

Oppdatert kl 1154 Det ble et bondebrudd på Mads i f-linja. Petter har mistet bonde, og får vel også byttet av et tårn. Dronningene er av brettet. Dette ser ikke lyst ut for Petter. Han spiller også litt for raskt nå, og det pleier å være et tegn på at han mener at han ikke står godt. Han spiller raskt for å prøve å få motstanderen til å spille like raskt, og hvis Petter skaper komplikasjoner, kan motstanderen gjøre feil. Det er en strategi som lykkes for Petter i hurtigsjakk og lynsjakk, men ikke i langsjakk. Eli Marit har tårn og løper for dronning, ikke tårn og springer som jeg skrev i sted. Hun hadde løperparet også, men inviterte til å bytte av den ene løperen. Arild får nå et kraftig motstøt mot seg i sentrum. Arild har riktignok fått en fribonde i a-linja, men motstanderen har et sterkere press. Det ser ut som om Arild har neglisjert utviklinga av offiserene sine på kongefløya i presset for å vinne på dronningfløya. Når bruddet kom i sentrum, har han ikke nok offiserer ut på brettet til å svare med. Sverre opprettholder presset på den svarte kongen som fremdeles står i sentrum. Morten konsoliderer stillinga etter at han vant bonden og han har plassert springeren sin i sentrum.

Oppdatert kl 1210 To partier er ferdige. Eli Marit har gitt opp, og Mads har vunnet. Mads vant dronninga for tårn, og satte sjakk matt til slutt. Petter har fått byttet av begge tårnene og den bonden han står under er en dobbeltbonde. Petter har løper og springer mens August har løperparet. Ulempen til Petter er at Augusts løpere har fine diagonaler å jobbe i, mens Petters løper bare står bak hans egne bønder. Henriks motstander, Torgeir, har rokert langt, mens Henrik ikke har rokert ennå. Henrik har ei halvåpen c-linje inn til den hvite kongestillinga, og jeg liker den svarte stillinga til Henrik litt bedre enn den hvite. Vegard har fått konsolidert dronningfløya si, og motstanderen har også rokert langt. Det ser mye bedre ut for Vegard nå. Tore har ofret springeren sin på g- og h-bøndene til motstanderen og har åpnet kongestillinga hans fullstendig. I samme slengen fikk også Tore en kvalitet, slik at han spiller med tårn og to bønder mot to lette offiserer. Dette ser veldig bra ut for Tore. Eiriks motstander har fått full kontroll over sentrum. Audun har vunnet bonde, og har også en fin fribonde i d-linja.

Oppdatert kl 1235 Det ble tap for Iver i dag. Morten har vunnet kvalitet. Det samme har Audun. Sverre taper nok en bonde til, og vil stå to bønder under, og når motstanderen har kommet seg unna presset som Morragambiten ga i åpninga, ser det ikke så lyst ut. Arild har ei merkelig stilling. Han har ikke utviklet offiserene sine på kongefløya, men motstanderen har ikke utviklet sine på dronningfløya. Sønnen mener at Arild har ei tapt stilling, men at han har noen redningstrekk han må spille. Audun har vunnet! Tore har konsolidert stillinga, og går ikke for mattangrep på den svarte kongen. Eirik forsøker seg med aktivt spill mot sin motstanders konge, men har måttet bytte av en løper mot en springer slik at det er motstanderen som har løperparet. Vegard mister vel en bonde nå. De spiller med to tårn og løper hver. Øyvinds isolanistilling er ikke så god, siden han bare har to lette offiserer. Det gjør det litt lettere for motstanderen og dertil vanskeligere for Øyvind å utnytte isolanibonden. Petter står greit, men vi tror at på sikt vil han tape, siden han står så trangt. Til slutt vil det bli problemer for ham å finne trekk. Men dette kan ta lang tid, og kanskje Petter finner noen ressurser i stillinga.

Oppdatert kl 1300 Og der gikk Arild sjakk matt. Han truet matt sjøl, men det hjelper jo ikke, siden motstanderen var først. Sverres motstander fikk ikke bonden, for Sverre hadde et mellomtrekk. Han kunne ikke ta bonde, for da gikk tårnet hans tapt. I stedet for at Sverre tapte bonde, vant han bonde og nå står han godt. Det står to tårn og løper mot hverandre. Morten har vunnet. Motstanderen gikk på en bukk da Morten fikk sjakket kongen og truet løperen hans samtidig. Åpninga var ikke firspringer men engelsk med alle springerne ut i de neste trekkene. Det har ikke skjedd noe i partiet til Øyvind. Tore presser på kongestillinga og han har også ei fin c-linje han kan jobbe i. Vegard har mistet a-bonden sin, men tok til gjengjeld g-bonden til motstanderen. Men a-bonden er fribonde og motstanderen har svartfeltløper og a-bonden går fram til et svart felt. Det kan være litt farlig. Petter taper raskt nå. Nå har August fått a-bonden til Petter, og har en fribonde i a-linja. Kongen hans står også svært godt og sentralisert. Henrik er i sluttspill med dronning og to tårn og fem bønder hver. Henrik har to bondeøyer mens Torgeir har tre. Men den ene bonden til Torgeir står langt framme.

Oppdatert kl 1325 Det ser ut til å gå mot remis i partiet til Sverre. De har ulikefargede løpere, men motstanderen har to mot en bonde på dronningfløya. Petter har tapt. Vegard har tapt alle bøndene på dronningfløya si, og da motstanderen har tre der, er dette et greit tap om ikke så lenge. Audun og Tore har stått i fem minutter og studert stillinga til Henrik. Han er presset for Torgeir har en bonde på e6 som truer på f7. Begge dronningene står rundt bonden, og vi tror at Henrik fant det beste og mest korrekte forsvarstrekket. Nå ser det ut til at han får byttet av et tårn, og han kan få et godt sluttspill. Eirik har fått plassert springeren sine i sentrum og står vel likt. Tore presser nå godt på kongestillinga til motstanderen.

Oppdatert kl 1345 Iver stakk nå inn med penner til Henrik. Han sliter litt med arrangørens penn, og han skal ikke slite med det i tidsnøden. Nå har både Henrik og Torgeir lik tid, ca. 10 minutter igjen, så det er ikke umiddelbar fare for tidsnød. De er nå i tårnsluttspill med et tårn hver. De har tre og to bønder på hver sin side. Henrik har tre mot to på kongefløya og Torgeir tre mot to på dronningfløya. Ser litt remisaktig ut. Øyvind har vunnet bonde, og står veldig flott. Sverre tok remis i sitt parti, og det partiet var remis så det var greit. Eirik har fått byttet av enda en lett offiser, så nå har de begge to løper og springer hver. Samt tårn og dronning. Tore fortsetter presset på kongen og nå får han snart med seg tårn i den åpne c-linja. Vegard taper men spiller videre til det er helt sikkert.
Moldes spillere er i gang. Stian Kosberg står godt men har tidsnød. Ivar Kosberg har løperpar mot springer. Aalesunds Mathias vant tidlig.

Oppdatert kl 1351
Og nå har Vegard gitt opp.

Oppdatert kl 1409 En bonde til blir det på Øyvind nå. Det ser veldig bra ut. Eirik har fått et tårn på andreraden og har også fått kontroll over den åpne d-linja også. Dette ser også bra ut. For Tore har c-linja blitt lukket, og dronningene er byttet av. Nå må han snart begynne å bruke de to ekstra bøndene han har på kongefløya og skape litt med dem. Henrik spiller veldig godt sluttspill. Han har fått plassert tårnet sitt på andreraden, mens Torgeir må bruke tårnet sitt i tredjeraden til å passe på bøndene sine. Henriks konge er også mer aktiv, så nå er det en liten fordel til Henrik. Kanskje han kan bruke sine to aktive brikker (tårn og konge) til å få en avgjørende fordel.
Moldes Stian har vunnet partiet sitt. Ivar er i tidsnød som vanlig. Aalesunds Bjørn Noralf tok remis i ei stilling med materiell overvekt, men han fant ikke ei god plan for å bryte gjennom.

Oppdatert kl 1417 Det ble remis på Henrik. Det var ikke sjanse om noe annet. Øyvind har byttet av tårnene og er nå i sluttspill med ulikefargede løpere. Øyvind har to bønder over, men den ene er langt framme og kan kanskje tas av motstanderen.

Oppdatert kl 1430 Det var ikke ulikefargede løpere i partiet til Øyvind, men likefargede. Øyvind har to bønder over, men han mister den som står på sjetteraden nå. Eirik har to tårn og løper mot to tårn og springer. Eirik leter etter en matt, men den er vanskelig å finne.

Oppdatert kl 1453 Jeg tror at det kan bli remis i alle de tre gjenværende partiene. Jeg ser ikke hvordan Øyvind kan vinne løpersluttspillet med bonde over. Øyvind har en randbonde, men løperen har feil farge, og motstanderen kan ofre sin egen løper på Øyvinds gjenværende bonde på kongefløya og bare gå rett i hjørnet med kongen. Men hvis motstanderen ikke kan den teknikken, er det håp for Øyvind. Tore har fått et av tårnene sine innelåst, og han får heller ikke flyttet fram g- og h-bøndene sine. Motstanderen bruker den ene løperen sin til å blokkere dem. Eirik har heller ikke noe mer enn remis, ser det ut til.

Oppdatert kl 1512 Man undervurderer iblant sjakkspilleres vilje til å forsøke å vinne. Det gikk derimot galt for Tore denne gangen som ga opp nå. De hadde fått et sluttspill der Tore hadde løper og tre fribønder på kongefløya, mens motstanderen hadde to fribønder i sentrum og to springere der.
Det er vårt håp nå at Eirik kan vinne.

Oppdatert kl 1534 Det ble remis på Øyvind, og dessverre tap for Eirik. De spilte i hverandres tidsnød og begge gikk etter å sette den andre matt. Det var nære på for Eirik, men dessverre var det hans konge som ble fanget i et mattnett. Det var jo en fin springer- og tårnmatt midt på brettet.

Da ble det 3 seire, 3 remiser og 7 tap i denne runden.


  • Kommentarer(12)//2015landsturneringa.ksk.no/#post8