Landsturneringa i Oslo 2015

Landsturneringa i Oslo 2015

.

Vi følger med på deltakerne fra Kristiansund i Landsturneringa/Norgesmesterskapet i sjakk som spilles i Oslo 4.-11. juli 2015.
Vi kommer også til å ha et øye med de andre spillerne fra Møre og Romsdal; fra klubbene Molde og Aalesunds.

Runde 4 mandag kl 1630

RunderOpprettet av Tore ma., juli 06, 2015 16:33:52
Junior
Henrik Øie Løbersli (2007) - Trygve Dahl, Hell (1968) 0-1
Bjørn Skagen, Bergens (1846) - Bjørn Robert Løvoll Unhjem, Molde (1361) 0-1
Kadett
Sara Næss, Vålerenga (1580) -Petter Andreas Wadstensvik (1400) 0-1
Lilleputt
Oliver Opseth, Hamar (957) - Mads Wollan Myhre (1448) 1-0
Klasse 1
Hans Arild Runde, Akademisk (1855) - Vegard Simensen (1729) 1/2-1/2
Klasse 2
Eirik Viken Kallset (1631) - Bagher Portazadi, Folgefonn (1654) 1/2-1/2
Steinar Leite, Modum (1601) - Tore Kallset (1645) 1-0
Benjamin Fossan, Stavanger (1555) - Audun Hoem (1538) 1-0
Klasse 3
Øyvind Hoem Vaseng (1266) - Torstein Helling, Nordstrand (1442) 1/2-1/2
Safeer Uddin Mansor, Søråshøgda (1416) - Iver Halse (1265) 1/2-1/2
Klasse 4
Morten Smenes Frost (1028) - Trond Nygaard, Groruddalen (1095) 0-1
Klasse 5
Terje Wahl, Lillestrøm (853) - Sverre Hoem (891) 1/2-1/2
Arild Myhre (928) - Christopher Munk, Stavanger (841) 1/2-1/2
Jan Helge Halleraker, Bergens (741) - Eli Marit Ødegaard (779) 1/2-1/2

Sverre sitter på 1. bordet i klasse 5 og Arild på tredjebordet. I klasse 2 sitter Eirik på 5. og Tore på 6. bordet. Så vi er med i minst to klasser. Men det er langt igjen til lørdag ettermiddag og mange poeng som skal deles ut. Det er mange muligheter igjen.

Oppdatert kl 1645 Mads har allerede tapt. Det var en matt han ikke så i det 11. trekket. En liten felle av hvit i Cambridge Springs.
Arild møter fransk i klasse 5, og det var han ikke forberedt på, så han havnet i tenkeboksen. Sverre møter Retis åpning med 1.Sf3 Det var også samme åpning som Henrik valgte å spille mot Trygve Dahl.

Oppdatert kl 1702 Berlinervarianten i spansk valgte Petter å spille. De har nå byttet av dronningene og to lette offiserer. For Henrik har det blitt overgang til Tarrasch, tror Mads og jeg. Arild spiller en litt merkelig variant i fransk som han liker. Eli Marit spiller Nimzo-indisk og har kommet greit ut. Sverre står veldig godt. Morten spiller mot Winavervarianten i fransk og det blir nok mye angrep fra begge parter i det partiet. Iver spiller semislavisk slik han pleier. Øyvind spiller sitt vante Systemet, men i dag har bøndene i sentrum blitt byttet av.

Oppdatert kl 1717 Det er lik bondestruktur på brettene til Eirik og Tore. Eirik spiller hvit og har spilt e5-varianten i fransk med f4. Tore spiller svart og spilte Caro-Kann og møtte 3.f3. Det partiet har blitt en overgang til e5-varianten i fransk med f4.smiley Så nå sitter Eirik og ser på nabobrettet og ser hvordan faren spiller som svart, så får han ideer til hvordan hans egen motstander kan gjøre det. Og vice versa, selvsagt. Audun spiller dragevarianten i siciliansk. Han begynte med hyperakselerert drage, men spile d6 ganske tidlig, så da har det blitt overgang til vanlig drage. Vegard spiller dronninggambit og han stilte seg opp på samme måte som i Laskervarianten, men han har ikke valgt å spille Se4. Etter at han fikk slått tilbake d-bonden med c-bonden sin, har han fått ut springeren sin på c6 også. Så det ser bra ut for Vegard. Petter har nesten ikke brukt tid. Etter 16 trekk sto det 1:30 på klokka hans, og da har han bare brukt 8 minutter på de trekkene. Før NM gikk Anders gjennom Berlinervarianten med guttene, så Petter har fått ei åpning som er frisk i minnet. Trygve inviterer nå Henrik til å spille mot isolanibonde i d-linja.

Oppdatert kl 1735 Stillingene har forandret seg litt i partiene til Eirik og Tore. Tore har fått byttet av dronningene, mens det er selvsagt uaktuelt for Eirik som trenger den når han skal angripe. Til gjengjeld har Eirik byttet bort d4-bonden sin, så han har ikke kontroll over sentrum lengre. Auduns motstander valgte å rokere kort, så det ble ikke en vanlig drage. I Vegards parti har det ikke skjedd noe særlig. Sverre har tatt remis. Han ble tilbudt det. Han mente at han sto litt bedre, men han fant ikke noen plan for å spille videre, og da var det greit å ta remis.

Oppdatert kl 1801 Det ble tap for Morten. Han tapte en offiser, og da var det ikke noe annet enn å gi opp. Henrik har byttet av slik at han spiller mot isolanibonde. Torbjørn Dahl forteller at han håper at Henrik og Trygve får et godt parti seg imellom. Tidligere partier har det blitt remisaktig eller litt for mange avbytter, så det skulle ikke Trygve gjøre i dag. Han skulle søke etter ubalanser. Og med isolanibonde har jo fått det. Petter er vel i sluttspillet nå med to tårn og lett offiser hver. Så det ser litt likt ut, men Petter har jo dobbeltbonden på dronningfløya, slik at Sara har tre mot to bønder på kongefløya. Arild har vel ikke lyktes helt med sin litt kreative variant i fransk. Motstanderen har fått et press på dronningfløya. Øyvind har vunnet en kvalitet, og da kan det gå mot nok en seier for Øyvind i dag.
Og der kommer remiskongen Petter til samlingspunktet vårt, og så tidlig er det vel bare å forvente at han og Sara tok en tidlig remis? Neida, Petter vant! Han fikk en sekkematt.

Oppdatert kl 1805 Det ser ut til at Tore har tapt en offiser for bonde. Eirik spiller aktivt. Audun er litt presset på dronningfløya. Hos Vegard skjer det ikke så mye for tida. De bare prøver å forbedre posisjonene til offiserene sine. Iver har fått byttet av tre lette offiserer, og det er mer åpent.

Oppdatert kl 1820 Tore har to bønder for offiseren han har gitt, og det er en løper, mens motstanderen har springerparet. Begge har to tårn. Eiriks motstander har ikke rokert og angriper på begge fløyene. Han har ei halvåpen h-linje han presser litt i, og så presser han også litt i c-linja. Det har resultert i at Eirik har flyttet mange av offiserene sine tilbake til førsteraden. Vegard har fått byttet av løperen på e7, og han dekker en matt på h7 med en springer på f8, men ellers har det ikke skjedd så mye i det partiet. Henrik spiller ei typisk isolanistilling, og han har fått plassert springeren sin rett foran bonden og dekker den opp med den andre springeren. Arild har en hengende bonde på c3 og motstanderen, Christopher, har tårn og dronning i c-linja. Men Christopher har ikke fått ut springeren sin på g8, og Arild kan blokkere rokaden hvis han plasserer løperen sin i diagonalen a3-f8. Men det er også mange andre gode planer for Arild. Bl.a. kan han gå fram med c-bonden og få byttet den av.
Eli Marit står litt trangt, men det har hun gjort i lengre tid, og hun har forsvart seg godt. Iver har byttet av den siste løperen, og nå er det sluttspill med dronning, to tårn og seks bønder hver. Iver har en dobbeltbonde i g-linja men har til gjengjeld ei halvåpen h-linje han kan jobbe i. Øyvind har fremdeles kvaliteten over og står godt.

Oppdatert kl 1848 I partiet til Vegard begynner det å skje noe. Han har fått orden på de mulige mattruslene, og nå er det Vegard som har muligheter til å få litt motspill i sentrum. Kommer det noe bondebrudd, er det Vegard som har de første mulighetene. Audun har fått byttet av dronningene, men motstanderen, Benjamin, har mulighet til å få en springer inne på c6, og det kan bli ekkelt for Audun hvis han greier det. Henrik har ingen isolanibonde som han kjemper mot nå. d-bonden dekkes nå av en c-bonde. Til gjengeld har Trygve fått en dobbeltbonde i f-linje, foran kongen, og han har 4 bondeøyer. Henrik har 2 bondeøyer, og det er fordel for Henrik, men Trygve har løperparet da. Eli Marit har fått seg en fribonde, men den er ikke kommet langt fram. Hun er fremdeles under litt press. Arild flyttet c-bonden fram til c4 og brøt der. Nå har han ei langt friere stilling, mens motstanderen, Christopher, fremdeles ikke har fått ut springeren sin fra g8, og kongen er fremdeles i sentrum. Bjørn Robert er i sluttspill. Øyvind har mistet en bonde, men han har fremdeles kvaliteten over. Iver har vunnet h-bonden til motstanderen, og han presser nå ganske kraftig. Dette er ikke bare en liten fordel til Iver, men en litt større en. Det er ikke vinnende fordel, men ganske bra!

Oppdatert kl 1916 Jeg synes at Vegard står fint nå jeg. Selvsagt har Hans Arild også muligheter, men til å være svart, så synes jeg at Vegard har kommet seg fint gjennom den første delen av midtspillet. Nå kan han begynne å få sving på brikkene sine, slik han pleier når han er i form. Og det virker som han er i form i dette mesterskapet. Tore forsøker å låse av stillinga og hindre at motstanderen kommer seg inn i den. Det er litt vanskelig når han har to springere, men han gjør det så vanskelig som han kan for motstanderen å vinne. Eirik har laget et mattnett rundt den svarte kongen, men det er ikke noen umiddelbar trussel som ikke kan avverges, men det kan skape andre muligheter som gjør at Eirik kan få vinnende fordel. Audun er nå i sluttspill med bare løper og springer mot to springere. Audun har fått en fribonde i c-linja, og har nok en liten fordel. Øyvind spiller med to tårn mot tårn og lett offiser. Med den sluttspillformen Øyvind har vist de siste dagene, skal det ikke forundre om han vinner dette også. Det er i hvert fall Øyvind som har fordelen. Ivers motstander har greid å skape litt motspill, og han har stoppet Ivers press. Arild har vel nesten ei vunnet stilling nå. Noen av oss tilskuerne tror i hvert fall et Arild vinner dette partiet. Men motstanderen, Christopher, har endelig fått ut springeren sin nå.
Oppdatert kl 1917 Moldes Ivar Kosberg står i følge Bjørn Robert ganske likt.
Hos Henrik skjer ting i skilpaddetempo, men snart må begge to begynne å få opp farten. De har spilt 19 trekk og Henrik har igjen en halvtime mens Trygve har igjen 16 minutter på de neste 21 trekkene. + 30 sekunder for hvert trekk, selvsagt.

Oppdatert kl 1936 Det ble remis på Arild som ikke fant noen plan for å vinne, og tilbød remis. Arild åpnet med Tsjigorinvarianten i fransk, slik at vi har det klart. Eli Marits motstander har tenkt minst 20 minutter på hennes siste trekk. Henrik har tatt igjen tida til Trygve uten at det har skjedd noe. Eirik har spilt remis. Det ble visst en tretrekker. Tore ga opp til slutt da det ikke var håp lenger. Øyvind har byttet av det ene tårnet sitt og spiller nå med tårn mot løper. Da økte remissjansen ganske kraftig, for det er lettere å forsvare ei stilling med bare løper mot tårn enn med løper og tårn mot to tårn. I partiet til Iver har det ikke skjedd så mye. Vegard truer med å skaffe seg en liten fordel nå. I en kombinasjon truer han å vinne en bonde.
Oppdatert kl 1940 Iver har spilt remis. Bjørn Robert har vunnet og har 1,5 poeng i juniorklassen.
Oppdatert kl 1955 Den c-bonden Audun hadde, tapte han i sted, og han har spilt sluttspill med bonde under i ei lang tid. Nå har begge spillerne bare en springer igjen samt noen bønder. Audun er da bonde under, og det spørs om han kan redde partiet. Øyvind har mistet en bonde til. Det var riktignok en av dobbeltbøndene og ikke så farlig, men nå kan motstanderen kanskje forsøke å spille på vinst også. Det er mest sannsynlig remis. Vegard har ikke vunnet bonde men de er i sluttspill nå med dronning, springer og tårn til begge to. Det er Vegards offiserer som står mest aktivt. Eli Marits motstander spilte hurtig da han fikk bestemt seg, og nå er det klar remisstilling. 4 bønder mot hverandre på kongefløya og begge har et tårn igjen. Eli Marit går nok for remis her. Vi lurte ei stund på om Henrik hadde bukket. Han fikk slått d5-bonden i sentrum, og da Trygve med en gang spiddet dronninga med et tårn bak med løperen sin, tenkte Henrik lenge. Nå har han bare 2 minutter igjen på 10 trekk. Henrik gikk unna med dronninga og truet Trygves dronning, så han taper ikke kvalitet eller offiser på det, men det ble litt spennende for oss som står og kikker på at han skulle bruke så mange minutter på trekket. Vi lurte på om han hadde sett noe mer enn det vi trodde at vi gjorde.

Oppdatert kl 2018 Det ble remis på Eli Marit etter et langt og krevende parti. I bondesluttspillet skulle motstanderen absolutt forsøke og det holdt på å gå galt for ham. På et tidspunkt så det ut til at Eli Marit kunne ha vunnet da hun hadde fått trekktvang, men det ble i stedet ei stilling der hun kom til å få randbonden, og den stillinga er teoretisk remis. Henrik har tapt etter en tidsnødskamp. Audun greide tidsnøden sin med 6 sekunder, men står fremdeles bonde under i springersluttspillet. Øyvind har vunnet en bonde og har nå tre mot fire bønder. Vegard greide også tidsnøden sin, og står vel ørlite grann bedre.
Arne fra Aalesunds har spilt remis, mens både Bjørn Noralf og Roar spiller ennå. Mathias har vunnet, mens Niklas vant mot han som Mads spilte remis mot i går.

Oppdatert kl 2100 Da har Øyvind tatt remis også. Selv om han hadde tårn mot løper hadde han for få bønder til å få noe vinst. Vegard tok remis, Audun tapte.  • Kommentarer(4)//2015landsturneringa.ksk.no/#post7