Landsturneringa i Oslo 2015

Landsturneringa i Oslo 2015

.

Vi følger med på deltakerne fra Kristiansund i Landsturneringa/Norgesmesterskapet i sjakk som spilles i Oslo 4.-11. juli 2015.
Vi kommer også til å ha et øye med de andre spillerne fra Møre og Romsdal; fra klubbene Molde og Aalesunds.

Runde 3 mandag kl. 930

RunderOpprettet av Tore ma., juli 06, 2015 07:07:52
Mandag er det den fryktede dobbeltrunden. To partier på samme dag, og den første av dem starter allerede klokka halv ti. Det er tidlig for mange spillere som nå i sommerferien har vent seg til å sove lenge. Tredjerunden:

Junior
Eivind Olav Risting, 1911 (2087) - Henrik Øie Løbersli (2007) 1-0
Bjørn Robert Løvoll Unhjem, Molde (1361) - Daniel Nordquelle, Nordstrand (1870) 0-1
Kadett
Petter Andreas Wadstensvik (1400) - Ulrik Olsen, Oslo (1829) 1/2-1/2
Lilleputt
Mads Wollan Myhre (1448) - Richard Birkeland Tøndel, 1911 (999) 1/2-1/2
Klasse 1
Vegard Simensen (1729) - Ragnar Edvardsen, Drammens (1918) 1-0
Klasse 2
Alseit Kizatbay, Stavanger (1701) - Eirik Viken Kallset (1631) 1/2-1/2
Tore Kallset (1645) - Lasse Lie, Bergens (1555) 1-0
Audun Hoem (1538) - Jan M. Svensen, Molde (-) 1/2-1/2
Klasse 3
Kazim Yilmaz, Drammens (1398) - Øyvind Hoem Vaseng (1266) 0-1
Iver Halse (1265) - Erik Løvberget, Asker (1325) 1-0
Klasse 4
Morten Smenes Frost (1028) - Åsmund Almli, Orkdal (1032) 1-0
Klasse 5
Sverre Hoem (891) - Karl Vallevik, Stjernen (-) 1-0
Atle Ruud, Trondheim (-) - Arild Myhre (928) 0-1
Eli Marit Ødegaard (779) - Ole-Andreas Sjømoen, Groruddalen (-) 0-1

Sverre, Arild, Eirik og Henrik er alle med på toppbordene i sine respektive klasser.

Oppdatert kl. 940: Det ble Sokolskijs åpning med 1.b4 på Petter. En del av spillerne rundt var mer opptatt av Petters brett enn sitt eget, så det blir nok ikke en stor overraskelse hvis han prøver det seinere i mesterskapet. Mads åpner som vanlig med engelsk. Henrik spiller dronninggambit. Sverre spiller med hvit avbyttevarianten i fransk, mens Arild møter Blackmar-Diemergambiten, men Arild slo ikke bonden på f3.
Eli Marit har den uvanen at hun av og til støtter opp om e5-bonden med f6. I dag er det motstanderen hennes som gjorde det. Men dessverre har ikke Eli Marit utnyttet feilen men heller flyttet fram d4-bonden sin til d5. Men hun har kommet godt ut, siden motstanderen ikke har fått flyttet springeren sin til f6, men må ha den ut på e7.

Oppdatert kl. 945 Morten har ikke rukket fram. Han mistet toget Oslo-Ski så han måtte ta et annet tog. Det ble en forsinkelse på ham på 10-15 minutter. Men så ble det feil buss og han har havnet på Holmlia, men han kommer fram tidsnok til å rekke tidslimiten på en time.

Oppdatert kl. 957 I klasse 3 spiller motstanderen til Iver ungarsk åpning, og Iver stiller seg opp slik han er vant til i italiensk åpning. Iver kan ikke unngå avbytte av hvitfeltløperen sin nå, og det var nok noe han hadde oversett. Øyvind spiller noe dronninggambitaktig mot Kazim. De har byttet av to bønder i sentrum hver og også dronningene. Nå har Øyvind isolanibonde i d-linja. Eirik som preppet mot katalansk i går kveld og i morges, møtte ikke det, og spiller semislavisk i klasse 2. Tore spiller mot kongeindisk, og det samme gjør Audun. I klasse 1 spiller Vegard engelsk åpning men han virker ikke veldig komfortabel med åpninga. Han har studert åpninga med Anders i mange timer før NM, men han har ikke spilt den særlig ofte, så det blir litt beslutninger å ta hensyn til når man sitter ved brettet som de ikke har sett på i studiene.
Bjørn Robert fra Molde spiller mot fransk åpning, men BJ valgte å spille 2.Sc3. De har flashet ut mange trekk allerede.

I dag er det gråvær og regnbyger. Temperaturen har sunket med 8 grader eller deromkring. Men til forskjell fra Kristiansund har varmen i været holdt seg her. Vi fra kysten er vant til at når regnet kommer, så blir det kaldere også. Her er det ikke slik, og man kan fremdeles gå i t-skjorte.

Oppdatert kl 1009 Tom R Wister har i dag på seg t-skjorta fra Landsturneringa i Kristiansund i 2001. I går gikk han med t-skjorta fra Molde i 2004 så vi håpet da at han valgte Kristiansundsskjorta til dobbeltrunden i dag. Og det gjorde han! Vi takker. Se bilde her...
Har lagt ut noen andre bilder fra i dag også. Morten er ennå ikke kommet.

Oppdatert kl 1022 Det har blitt avklart litt i partiet til Mads. To lette offiserer har blitt byttet av (Mads har beholdt en løper) og alle fire tårnene står i e-linja og skuler på hverandre. Siden Mads har løper mens motstanderen har springerparet, ser det ut til at Mads har en liten fordel. Petter har kommet godt ut. Han har fått byttet av b- og c-bøndene sine mot motstanderens d- og e-bønder. Petter har fått spillet inn i sin kjente gate. Dette liker han! Henrik har kommet godt ut. De byttet av d5-bonden tidlig, så Henrik hadde ikke noe problemer med å få ut hvitfeltløperen sin. Eivind har brukt dobbel så mye tid som Henrik på de første 12 trekkene. Bjørn Robert og motstanderen har rokert til hver sin kant, men det er motstanderen som har kommet i gang med angrepet sitt på kongestillinga til Bjørn Robert på kongefløya.
Eli Marit har terrengfordel og står godt. Arild står to bønder over, men motstanderen har kompensasjon for minst en av dem. Han har rokert langt og Arild kort, så det blir nok et kraftig angrep på kongestillinga til Arild snart. Sverre har også kommet godt ut.

Oppdatert kl 1040 Endelig kom Morten. Han kom 17 minutter før tidsfristen gikk ut. Han spiller Morragambiten i siciliansk. Den har han studert og spilt en god del i det siste. Iver har kommet ut i ei åpen stilling, og det er ikke det han liker best. Det virker som det er motstanderen som har de fleste mulighetene i stillinga. Øyvind har nå avviklet til to tårn og to lette offiserer hver. Øyvind har løperparet mens Kazim har springerparet, og det er en fordel for Øyvind. Bøndene er balansert med mot hverandre i de samme fem linjene. Audun som spiller mot Moldes Jan M Svensen ser ut til å ha fått en liten fordel nå. Jan har en bonde på d4 som ikke er forsvart av andre bønder, mens Audun har sin d-bonde på d5. Kanskje Audun kan vinne bonden? Tore spilte g3 i kongeindisk og da svarte motstanderen med Sa6, nettopp som Bent Larsen lærte oss i sin grønne sjakkbok på norsk på 1970-tallet. Den het vel noe sånt som åpningsspill. Men han fulgte ikke opp med å angripe på dronningfløya, så Tore har fått et fint spill. Tore byttet av d-bøndene, og har fianchettert begge løperne sine. Det er litt merkelig stilling i partiet til Eirik og Alseit. Alle åtte lette offiserene er plassert i d-, e- og f-linja. Der står det også to tårn og fem bønder. Trangt med andre ord. Men Eirik har fått en av springerne sine på e4, og der er den godt forsvart av bøndene hans. Vegard får et press mot seg i sentrum nå.
Sverre har ikke rokert kort, men plassert kongen sin på f2. Han har også ei halvåpen h-linje og der står tårnet hans som peker rett inn på den svarte kongestillinga. Sverre har også kontroll på dronningfløya, så dette ser bra ut. Arild har fått byttet av en løper til motstanderen, og angrepet hans venter på seg, selv om g- og h-bøndene hans har beveget seg framover. Eli Marit har et veldig godt press på motstanderen sin.

Oppdatert kl 1058 I lilleputt har Mads gradvis forsterket stillinga si. Trekk for trekk. Nå har han fått plassert løperen sin i sentrum på d4, der den kontrollerer alle diagonaler. Tårnene står fremdeles og skuler på hverandre. Dette ser bra ut for Mads. På sjettebordet i lilleputt sitter Niklas fra Aalesunds og han har kommet greit ut. Motstanderen har brukt mye mer tid enn Niklas så langt. Broren, Mathias, som spiller i miniputt er ferdig med partiet sitt, men vi (heller ikke Evy, mora, som er sjakkenke og sitter på tribunen) vet hvordan det gikk.
Henriks motstander, Eivind, har tatt kontroll over sentrum. Hvitfeltløperen til Henrik er ennå ikke flyttet ut (17 trekk) men det er ikke fordi den ikke kan. Diagonalen er åpen. Henrik har en bonde på c4, mens Eivind har bønder på begge sider av den. Det er kanskje greit å si at hvit fremdeles har hvitfordelen sin?

Oppdatert kl 1113 Det skjer ting i partiet til Morten nå. Motstanderen har fått begge bøndene sine ut på e5 og d5. Morten må regne på hvordan han skal møte denne trusselen. Iver kan få byttet av springeren mot den ene løperen til motstanderen slik at han ikke har løperparet lengre. Iver har også vunnet en bonde, men det er mye åpent og mange muligheter for begge parter ennå. Øyvind og Kazim har nå byttet av tårnene sine og det er sluttspill med to lette offiserer hver. Øyvind har løperparet og det er en fordel. Men det ser ganske likt ut. Sverre er også i sluttspill der begge har tårn og springer og en masse bønder. Tårnet og springeren til Sverre er inne i stillinga til motstanderen, men han forsvarer seg godt. Arild har avverget angrepet på kongestillinga si, og har greid å beholde de to bøndene sine. Muligens han må gi bort en bonde nå, for å unngå komplikasjoner. Arild sitter i hvert fall og regner på det akkurat nå. Eli Marit har et knusende angrep på kongestillinga til motstanderen. Hun har både dronninga og begge tårnene i gang og hun har fått brutt opp stillinga med g- og h-bøndene først. Det skal ikke forundre meg om Eli Marit blir den første som blir ferdig i dag også!

Oppdatert kl 1125 Ingenting har skjedd i partiet til Tore. I partiet til Eirik derimot har de byttet av to lette offiserer, og Eirik har fått en bonde på e4 som jager bort springeren på f3. Eiriks dronning og gjenværende hvitfeltløper peker diagonalt nedover Alseits kongestilling og Eiriks springer er allerede i h-linja. Alt klart til et press på kongestillinga. Alseit forsøker seg med et minoritetsangrep på dronningfløya. Vegard står greit selv om han ikke har terrengfordelen. Han har fianchettert begge løperne sine. Audun har enten bukket eller ofret, mest sannsynlig ofret dronninga si for tårn og springer mot Jan M fra Molde. Kanskje Audun kan få tak i en bonde i tillegg. Arne fra Aalesunds står litt presset, mens Ivar fra Molde ikke har fått ut en eneste av offiserene på kongefløya ennå, men han har en svart springer på b3.
Eli Marits angrep fortsetter, og det er bare å fortsette for til slutt vil motstanderen knekke. Arild vant en løper nå da motstanderen ikke ville bytte av dronningene og ta tilbake en bonde. Nå forsøker han seg med litt komplikasjoner men Arild har løperparet og det skal ikke være noe problemer med å dekke opp foran kongen. Sverre har byttet av tårnene, og er i springersluttspill. Sverre har vunnet en bonde, riktignok en dobbeltbonde, men det ser ut til at Sverre vinner en bonde til. Det ser veldig lyst ut for klasse 5-spillerne våre smiley

Oppdatert kl 1145 Eli Marit var ikke den første som ble ferdig i dag. Sverre ble først! Motstanderen ga opp da Sverre vant sin andre bonde. De to første rundene spilte motstanderne til Sverre i timesvis etter at de hadde tapt mye materiell. Men i dag er det dobbeltrunde, og da er det kjekt å spare krefter til ettermiddagens runde. Sverre har nå 3 av 3!
Iver ble den andre som ble ferdig. Han vant h6-bonden til motstanderen, og da han også fikk en bonde til, ga motstanderen opp. Flott spilt av Iver.

Oppdatert kl 1203 Det har nesten ikke skjedd noenting i partiet til Henrik siden sist. På en time har de to spilt fem halvtrekk, dvs. 2,5 trekk. Merkelig. Da er stillinga så uklar at begge to har hatt behov for å tenke litt.
Petter Andreas ligger bonde over nå, men den står langt framme, og Ulrik kan vel kanskje ta den etter hvert. Mads ofrer løper nå, men det er et skinnoffer. Motstanderen kan ikke ta den for da setter vel Mads sjakk matt eller får så mye for mattangrepet at han vinner. Arild har vunnet. Etter at han vant løperen, kom motstanderen i desperasjon med et angrep i g-linja der han fikk både to tårn og dronning. Arild fikk avverget dette med en nydelig kombinasjon som førte til at Arild vant dronninga. Da har Arild 2,5 poeng og er med i teten i klasse 5. Eli Marit har ofret springer i angrepets fortjeneste. Men litt mange brikker er byttet av, så det spørs om det er nok.

Oppdatert kl 1220 Det ble tap for Eli Marit i dag. Da Eli Marit ga opp, sa motstanderen til henne: - Dette fortjente jeg ikke!
Bjørn Robert har tapt i junior. Nå ser det ut til at Henrik står godt. Petter har greid å beholde bonden og flytte den fram til c7, et felt fra forvandlingsfeltet. Han har også vunnet en bonde til, men to av hans bønder står også i slag, inkludert den på c7. Men det er fordel til Petter. Mads sin motstander torde ikke ta løperen da Mads ofret den. Men løperen ble tatt etterpå da motstanderen ga sin egen springer. Mads har et godt angrep på gang, og det ser ut som om Mads vil vinne dette. Niklas fra Aalesunds står bonde under i sluttspillet. Øyvind har vunnet. Han fikk et godt sluttspill og var mer aktiv med kongen sin enn Kazim.
Morten hadde løper og springer mot tårn, men Morten hadde fem bønder mot tre. Men Mortens bønder sto på 4 bondeøyer. Nå er det bare bønder igjen, og Morten har fremdeles to bønder i overvekt, men siden bøndene ikke samarbeider like godt med hverandre når de står fra hverandre, er det ikke så godt å si om Morten kan vinne.

Oppdatert kl 1245 Joda, Morten har enkel vinst i bondesluttspillet. Tore har vunnet. Han hadde kontroll over den eneste åpne linja, d-linja, og den eneste lette offiseren hans, hvitfeltløperen på g2 hadde fullstendig kontroll over diagonalen h1-a8. Da dronninga hans også kom inn i stillinga til motstanderen var det bare få trekk om å gjøre før partiet var over. Mads sto til vinst, men overså at motstanderen kunne ta evig sjakk, og da ble det remis. Petter er ferdig, men vi vet ikke hvordan det har gått. Vegard står litt passivt, men han står helt greit. Motstanderen har lite tid igjen. Han har 5 minutter på 15 trekk, mens Vegard har 13.
Eli Marit kommer nå til bordet vårt ved kantina og forteller at Morten har vunnet.
Eirik
er i tårn- og springersluttspill nå. Audun er fremdeles tårn og springer mot dronning. Det er mer åpent nå enn tidligere, så nå er det litt vanskeligere for Jan fra Molde å vinne.

Oppdatert kl 1258 Det ble remis på Petter. Han er nå vår remiskonge! Tre remiser på rad :-) Petter sier at han valgte feil fortsettelse og da fikk motstanderen, Ulrik, tak i de to ekstra bonden som Petter lå over. Henrik er i kraftig tidsnød nå. Han har bare 55 sekunder på 11 trekk. Og i tillegg er han under kraftig press. Det ser ikke lovende ut. Vegard vant nettopp tårn for springer, og motstanderen har lite tid igjen. Eirik er i sluttspillet. Ingen endring i partiet til Audun.

Oppdatert kl 1301 Det ble remis mellom Audun og Jan M Svensen fra Molde. Audun fikk inn en kombinasjon slik at han fikk en gaffel på dronninga og fikk tilbake materiellet han lå under. De kom da ut i ulikefarget løpersluttspill og tok remis. Det var godt spilt av Audun.

Oppdatert kl 1304 Da har Henrik tapt partiet.
Oppdatert kl 1316 Det ble remis på Eirik. Motstanderen hans spilte ikke katalansk i dag slik han pleier, og vi spurte hvorfor nå når partiet er over. Da forklarte han at siden Eirik og jeg hadde truffet ham i foajeen på hotellet i går kveld, og der forklart ham at Tore hadde fortalt alt om spillestilen hans til Eirik, så ville Alseit i dag spille noe annet. Og det passet også for Eirik, siden han aldri har spilt mot katalansk før, og selv om han fikk et overfladisk lynkurs i går kveld, var det nok mest positivt for Eirik at det ikke ble katalan. Så det går an å preppe på mange måter. Skremme motstanderen er da en av dem. :-)
Vegard er nå i sluttspill der han har tårn og motstanderen har springer. Vegard har fire bønder mot tre på kongefløya, men Edvardsen har to sammenhengende bønder på dronningfløya. Vegard får en av dem uten problemer i løpet av to trekk, og da må vi si at Vegard har fordel i sluttspillet.

Oppdatert kl 1330 Vegard har fått sentralisert kongen sin, og det ser bra ut i sluttspillet.
Aalesundsspillerne Arne og Roar spiller ennå. Roar i likefarget løpersluttspill der han har to fribønder i g-og h-linja, mens motstanderen har fribønder i e- og f-linja. Arne er i dobbelt tårnsluttspill med 5 bønder hver, men motstanderen har litt bedre stilling. Niklas og Mathias tapte partiene sine. Moldes Ivar og Stian Kosberg spilte begge to remis i dag.

Oppdatert kl 1400 Sluttspillet til Vegard tar tid, men nå har Vegard tårn og to bønder mot springer og bonde. Motstanderens konge er avskjært nede på åttenderaden, så det ser lyst ut. Men det tar nok litt tid. Vegard skal passe på at springeren ikke får til en gaffel på konge og tårn, og motstanderen prøver å legge opp til feller som Vegard kan gå i.

Oppdatert kl 1412 Da har Vegard vunnet!
Og Roar fra Aalesunds vinner nå også. Han har tvunget fram trekktvang i løpersluttspillet.

Det ble 7 seire i dag, 4 remiser og 2 tap. Det er vi godt fornøyd med.
Neste runde starter klokka 1630, og da tar vi ei pause til da.
Henrik har 1,5 poeng i junior. Det samme har Petter i kadett og Mads i lilleputt. Vegard har 2 poeng i klasse 1, Tore og Eirik har 2,5 poeng mens Audun har 0,5 i klasse 2. I klasse 3 har Øyvind 2 poeng og Iver 1 poeng. Morten har 2 poeng i klasse 4. I klasse 5 har Sverre 3 poeng, Arild har 2,5 og Eli Marit 1 poeng.


  • Kommentarer(4)//2015landsturneringa.ksk.no/#post6