Landsturneringa i Oslo 2015

Landsturneringa i Oslo 2015

.

Vi følger med på deltakerne fra Kristiansund i Landsturneringa/Norgesmesterskapet i sjakk som spilles i Oslo 4.-11. juli 2015.
Vi kommer også til å ha et øye med de andre spillerne fra Møre og Romsdal; fra klubbene Molde og Aalesunds.

Runde 2 søndag kl. 1030

RunderOpprettet av Tore sø., juli 05, 2015 00:56:37
Søndag formiddag starter andrerunden kl. 1030

Junior
Henrik Øie Løbersli (2007) - Tor Fredrik Kaasen, Tromsø (2010) 1-0
Torgeir Jakhelln Kjøita, 1911 (2000) - Bjørn Robert Løvoll Unhjem, Molde (1361) 1-0
Kadett
Gunnar Lund, Tromsø (1615) - Petter Andreas Wadstensvik (1400) 1/2-1/2
Lilleputt
Embla Ekeland Grønn, Oslo (1115) - Mads Wollan Myhre (1448) 1-0
Klasse 1
Valdemar A Staunbjerg, Nordstrand (1872) - Vegard Simensen (1729) 1/2-1/2
Klasse 2
Eirik Viken Kallset (1635) - Ida Lahlum, 1911 (1498) 1-0
David Imhof, Egersund (1552) - Tore Kallset (1645) 0-1
Per Blikra, Stavanger (1692) - Audun Hoem (1538) 1-0
Klasse 3
Øyvind Hoem Vaseng (1266) - Ørjan Jørgensen, Kongsvinger (1373) 1/2-1/2
Øivind Jakobsen, Alta (1403) - Iver Halse (1265) 1-0
Klasse 4
Vilde Bjerke, Lillehammer (1198) - Morten Smenes Frost (1028) 0-1
Klasse 5
Marie Mohlin, Halden (957) - Eli Marit Ødegaard (779) 1-0
Asbjørn Bø, Larvik (-) - Sverre Hoem (891) 0-1
Arild Myhre (928) - Jon Elias Moen, Hell (-) 1-0

Oppdatert kl. 1048 Runden kom i gang, men Iver, Vegard, Bjørn Robert + Tore rakk ikke bussen på Helsfyr så vi måtte ta en annen buss. Da vi skulle bytte buss, sto vi på feil side av veien, og rakk ikke den andre bussen, så vi måtte ta enda en ny en, og kom da noen minutter for seint til rundestart. Men i samme bussen var det tre fra eliteklassen, en av favorittene i juniorklassen pluss flere sjakkspillere så vi var ikke de eneste som kom for seint.
Mads spiller Ragozins forsvar mot Embla. Petter spiller mot lukket siciliansk, og Henrik spiller mot Winavervarianten i fransk mot Tor Fredrik. Henrik er tydelig inne i preppen sin og etter 12 trekk har han 1:33 på klokka mens Tor Fredrik har 1:26.

Oppdatert kl. 1058 I klasse 5 spiller Sverre firspringer, og hah har kommet greit ut. Eli Marit har spilt f6 i ei åpning med e4 e5 og det ser litt farlig ut. Arild har også kommet fint ut. Morten spiller mot Morragambiten i siciliansk, mens Iver spiller semislavisk slik han har for vane, og Øyvind spiller sin faste åpning som vi kaller for Systemet, men som nå har blitt en overgang til engelsk åpning.

Oppdatert kl. 1108 Det var Ponzianis åpning som Arild har åpnet med. Vet ikke om han har spilt det før. Vegard spiller Kanvarianten i siciliansk, og er inne i tenkeboksen allerede etter fem trekk fordi han nå har skjønt at han har spilt feil trekkrekkefølge. Med bussforsinkelse og dette kan bety at Vegard kan komme i tidsnød i dette partiet. Vi får håpe at han øker farten etter hvert.
Tore spiller mot den fremskutte bondevarianten i Caro-Kann. Den varianten kikket han litt på i morges. Men han har ikke fått ut løperen sin på utsida av bondeformasjonen. Men dette er kanskje en del av preppen? Jeg hørte ikke så godt etter da Tore og Eirik snakket om dette ved frokostbordet. Eirik spiller mot dragevarianten i siciliansk. Han og Ida har allerede gjort en 14 trekk, men det er en litt uvanlig variant. Eirik har rokert langt, men har spilt b3. Hvitfeltløperen er byttet av mot dronningspringeren hennes, men ingen av dem har spilt bøndene sine på noen av sidene fram. Det ser ut som en litt passiv drage. Audun spiller Benoniforsvaret mot Per Blikra. Og det kan Audun. Så at Blikra har stilt seg opp akkurat på samme måten som jeg gjør når jeg spiller mot Audun, så denne varianten er Audun godt vant til å møte.
Mads har fått ei litt mer åpen stilling og e-linja er helt åpen.

18 partier sendes direkte hos Sjakk-live

Oppdatert kl. 1123 Eli Marit var den første som ble først ferdig i dag også. Men i dag tapte hun. Petter spilte seg til remis! De hadde byttet av alle de lette offiserene men ingen ting annet. G-linja var åpen, og da Petter kontrollerte bonden på g6, ble de enige om remis. Mads spiller litt raskt. Han har bare brukt 12 minutter på 18 trekk. Mens Embla har brukt over halvtimen. Også Henrik har spilt raskt. Kanskje det er ei kjent stilling, men den ser helt vill ut.

Oppdatert kl. 1135 Nå har Petter og Eli Marit gått gjennom partiet til Eli Marit, og åpninga var wienerparti. Da er det ikke så unaturlig å spille f6 som jeg trodde i partiet. Men d6 skulle nok ha kommet også for å dekke opp enda mer av e5-feltet. Men da det ikke skjedde, ble partiet raskt tapt.
Mads har tapt bonde. Bjørn Robert spiller den klassiske dragevarianten i siciliansk. De er inne i åpninga ennå. Henrik har et mattnett rundt kongen til Tor Fredrik, men om han greier å utnytte det, greide jeg ikke å se på det minuttet jeg brukte på stillinga. Henrik har bonde under, men svart har en bonde på g2 som Henrik bare kan ta, så det betyr ikke noe. Matten går alltid foran :-)
Arild har et press på stillinga til motstanderen. Han har dronninga si inne på e6 og skaper litt bruduljer. Sverre står helt fint.

Oppdatert kl. 1145 I klasse 3 har Iver ofret løperen sin på h2 og forsøker seg med et mattangrep på den hvite kongen. Det blir spennende å se om han lykkes. Øyvind har kontroll over den eneste åpne linja på brettet, a-linja, men løperen på g2 som dekket diagonalen ned mot den svarte dronningfløya er byttet av. Men det er nok en ørliten fordel til Øyvind. Henrik har ikke gjort noe trekk og regner og regner på variantene.

Oppdatert kl. 1155 I klasse 2 står Tore godt. Jeg liker bedre plasseringene til hans lette offiserer enn motstanderens. Så kanskje Tore har en ørliten fordel? Eirik har fått i gang angrepet med g- og h-bøndene på Idas kongestilling. Hun har gjort det samme på dronningfløya. Eirik har byttet av begge løperne sine, og Ida har ikke svartfeltløper på g7 lenger. Den er byttet av. Audun har fått bonden sin fram på c4-feltet i Benoni-en han spiller, og det er kjempebra. Sverre har fått stor fordel. Intet materiell, men motstanderen har deplassert mange av offiserene sine på dronningfløya der de ikke kommer seg ut, mens Sverre begynner å få aktivitet på kongefløya. Arild står fremdeles aktivt. Iver har kanskje oversett et svar fra motstanderen sin da han i stedet for å gå tilbake med kongen sin inn bak bøndene gikk ut foran dem på h3. Så nå har Iver ofret enda en offiser; nå en springer på g2. Petter mener at det ser ikke ut som om det blir matt med det første. Men hvis Iver får med tårnet sitt opp på sjetteraden, så kan det gå. Vi lever i spenning!

Oppdatert kl 1215 Stillinga til Vegard er litt passiv. Det er ikke sånn man skal spille Kanvarianten i siciliansk, men det har jeg sagt til ham før, uten at han bryr seg :-) Vegard har nok funnet sin måte å gjøre det på. Men det betyr at han må kjempe seg ut av litt dårligere stilling før han kan prøve å vinne. Morten leder nå med kvalitet og bonde. Han har vunnet tårn for løper, og de er nå inne i sluttspillet. Begge har dronningene på brettet. Ivers mattangrep ser ut til å feile. Den hvite kongen slipper unna på de hvite feltene, og da Iver ikke har noen løper lenger, ser det ikke lyst ut.
Øyvind har fremdeles kontroll over a-linja og en ørliten fordel. Tores motstander har ofret løperen sin på h7-bonden til Tore. Hvis han ikke tar i mot den, mister han bonde. Om det går eller ikke, hadde jeg ikke tid til å regne ut. Eiriks angrep på kongefløya har stoppet delvis opp ved at Ida har blokkert bøndene hans med h6 og g5. Hennes angrep på Eiriks kongestilling på dronningfløya har ikke kommet i gang. Så det er ikke noen umiddelbar fare for Eirik. Audun står godt, og har vel en liten fordel. Men det er mye spill i stillinga, så det betyr ikke at han vinner, bare at han står litt bedre akkurat nå. Mads er under press nå. I tillegg til at han står bonde under, har Embla også løperparet. Hvis vi da teller materiell, står Mads 2 poeng under. Det ser ikke lyst ut, men Mads har begynt å bruke litt av tida si nå.
Henriks mattnett så litt grovmasket ut, men det er alltid en fordel for ham at den svarte kongen står helt ute på c6. På kroppsspråket til Henrik da han var oppe og så på partiet til Johan-Sebastian i eliteklassen, så det ut til at han var godt fornøyd.

Oppdatert kl. 1227 I klasse 5 ser det bra ut. Arild har tårn over og er nå i sluttspill med to tårn og løper mot tårn og løper. Sverre har kvalitet over. Han har vunnet tårn for løper.

Oppdatert kl 1232 Angrepet i dragevarianten som Bjørn Robert er utsatt for, ser veldig farlig ut.

Oppdatert kl 1245 Det fungerte for Henrik. Han vant. Presset førte til at Tor Fredrik gikk på en springergaffel. Dette var en prepp som Henrik fant i morges, forteller han nå. Maskina vurderte trekkene til +0,5 så til +0,8 hele veien. Henrik sier at det var deilig å slippe å tene i dag, siden runden startet så tidlig.
Vegard har startet angrepet på den hvite kongestillinga. Så der kan det skje noe. Eirik inviterer til et springeroffer, men jeg tror at det blir farlig for Ida hvis hun tar i mot offeret. Tore tok løperen men har nå avverget mattangrepet. De har også byttet av dronningene, og nå må Tore ofre en springer tilbake, og da vil de stå likt materielt sett. Auduns motstander har satt i gang et motangrep i sentrum, slik hvit skal gjøre i Benoni. Øyvind har fått tårnet sitt inne i stillinga til motstanderen, og øker fordelen sin litt etter litt. Iver har ikke gitt opp ennå. Det er enten eller for ham nå. Han bryr seg ikke om han mister offiserer eller bønder, for han har jo ofret så mange allerede. Skal han ha noen sjanse til poeng, er det bare å fortsette.

Oppdatert kl 1312 Mads sliter nå. Presset er stort på stillinga hans. Men sitter og tenker og tenker, for han har ikke tenkt å bare gi opp. Arild har vunnet. Sverre står godt. Han har i tillegg til kvaliteten også to fribønder i e- og f-linja og de flytter han stadig framover. Dette kommer Sverre til å vinne. Morten har fremdeles kvalitet over, men han har ei litt åpen kongestilling, så håpet er ikke helt ute for motstanderen hans. Øyvinds motstander har fått åpnet d-linja så han har fått litt motspill. Iver har 3 eller 4 bønder for to offiserer. Tore har kanskje to lette offiserer for tårn. Litt uklar stilling der. Eirik har ei god stilling der han har dronning og to tårn mot dronning og to tårn, men den svarte kongen står helt åpen. Audun tror jeg har bukket offiser nå. Vegard har nå rokert langt, og angrepet kan gå sin gang. Morten har vunnet. Bjørn Robert har tapt.

Henrik har nettopp vist oss partiet sitt her vi sitter ved kantina, og det var artig. Et flott parti!

Oppdatert kl 1342 I lilleputtklassen har Mads tapt en løper, og kommer til å tape. Sverre har nå ei uklar stilling. Han kommer til å vinne, men motstanderen har gjort komplikasjoner. Iver har kommet ut i tårnsluttspill med tårn og fem bønder mot tårn, løper og to bønder. Kanskje de byttet av en bonde hver. Men det ser jo bra ut for Iver! Han kan kanskje til og med vinne partiet. Nå er riktignok bøndene hans på fire bondeøyer, så det blir litt av en oppgave å kombinere dem sammen. Øyvind står likt. Audun misset ikke offiser i sted. Han kom seg unna, og han fikk tatt bonden til motstanderen på 7. raden. Nå har begge to en fribonde, men Audun har en forsvart fribonde.
Og der kommer Mads og han har gitt opp. Tore er nå i sluttspill med to bønder over, og han har også to sammenhengende fribønder på dronningfløya. Eirik har vunnet bonde og byttet av et tårn. Vegard har lite tid igjen til tidskontrollen ved 40 trekk. Motstanderen har noen få minutter mer. Det er imidlertid motstanderen som har fått i gang et angrep på kongestillinga til Vegard, mens Vegards angrep stoppet før det kom skikkelig i gang.

Oppdatert kl 1403 Motstanderen til Vegard har nå mindre tid igjen på de 8 trekkene til 40 trekk enn Vegard. Vegard har en monsterspringer sentralt plassert i sentrum, og hvit kan ikke flytte den. Stillinga er åpen så den trenger ikke bety så alt for mye. Eirik har nå byttet av dronningene, og vinner tårnsluttspillet nå. Audun har gitt et tårn for en løper og er nå i sluttspill med to løpere mot tårn og løper. Tore har et vunnet tårnsluttspill nå. Øyvind har tapt to bønder, men det var litt komplikasjoner og han truer en løper nå. Iver måtte gi tapt til slutt.
Sverre unngikk komplikasjonene og trakk tårnet tilbake etter at han måtte gi en av fribondene sine. Men Sverre har en bonde på f2 og en annen fribonde på a3 samt at han fremdeles har kvaliteten. Det er vinst, men det tar nok litt tid før han vinner.

Oppdatert kl 1409 Der kommer Audun forbi, og han har tapt.

Oppdatert kl 1423 Det ble tidsnød på Vegard og motstanderen, og de greide det begge to. Men nå har de kommet ut i tårnsluttspill. Vegard har tårn, springer og to bønder, mens motstanderen har tårn, løper og to randbønder. Kombinasjonen av de to fjerne fribøndene og løperen gjør at motstanderen har en liten fordel. Tore har vunnet! Eirik har nå byttet av tårnene også og med fjern fribonde vinner han sluttspillet. Øyvind har vunnet tilbake en av bøndene, og det ser ut til at han vinner den andre også. Da kan Øyvind komme ut med egen fribonde, og der begge har dronningene på brettet. En liten fordel til Øyvind, men vanskelig å vinne.
Eirik har vunnet.

Oppdatert kl. 1440 Motstanderen til Vegard har nå fått den ene fribonden sin langt fram, og det ser vanskelig ut for Vegard. Øyvind har fått den siste fribonden til motstanderen og byttet av løpere. Nå er det Øyvind som har fribonde og begge to har dronningene sine. Fordel til Øyvind det. Sverre står fortsatt til klar vinst.

Nå analyserer Moldespillerne partiene sine her. Ivar spilte remis i dag, Stian tapte og Jan M. spiller ennå, men taper ikke.
Aalesundsspillerne spiller også fortsatt og Niklas i lilleputt gjør det skarpt. Med remis i går og seier i dag, som det ser ut til, har han hatt en fin start på mesterskapet.

Oppdaterer kl. 1452 Det er byttet av dronningene i partiet til Øyvind. Det gjør det enklere for Øyvind å vinne. Hvis noen skal vinne det partiet, er det Øyvind som har en fribonde. Og den svarte kongen må bruke mange trekk for å stoppe den. I Sverres parti er det ingen forandringer. Heller ikke i Vegards.
Moldespiller Jan M Svensen er i dobbelt tårnsluttspill med bonde under. Ser remisaktig ut.
Aalesundsspillerne Arne står helt i balanse i sluttspillet. De har tårn og springer hver samt to bønder hver i g- og h-linjene. Niklas har vunnet enda en bonde og fått sine fribønder enda lenger fram.

Oppdatert kl 1507 Jeg tror at Øyvind har mistet et tempotrekk i sluttspillet nå. Men det var å regne på tempotrekk hele veien. Sverre har nå et helt tårn over og spiller med to tårn mot et tårn. Vegard har også fått en fribonde fram til 3. raden, og Vegard kontrollerer motstanderens fribonde.
Arne fra Aalesunds har spilt remis nå. Bjørn Noralf spilte remis. Roar spiller fremdeles. Nå har han tatt fribonden, men motstanderen har til gjengjeld fått en fribonde i h-linja. Niklas vant.
Moldes Jan M. tapte nå.

Oppdatert kl 1524 Nå vinner Sverre enkelt. Øyvind taper nå. De tempoene han tapte i kongesluttspillet var trekk han ikke hadde råd til. Vegards motstander har nå den andre randbonden på sjetteraden. To randbønder på sjetteraden. Dette blir vanskelig for Vegard å holde.

Oppdatert kl 1528 Og nå har Sverre vunnet, og Øyvind står litt bedre. Kanskje han kan holde partiet, sies det.

Oppdatert kl 1533 Og det ble remis på Vegard

Oppdatert kl 1545 Og det ble også remis på Øyvind?! Det var tapsstilling, men motstanderen visste ikke hvordan han skulle vinne, forklarer Øyvind. Utrolig, men artig :-)
Da er alle ferdige, og i dag ble det 7,5-5,5.

I kveld er det sjokksjakk og kongress. Vi stiller med i hvert fall et par lag i sjokk-sjakkturneringa. Mads og Petter er på et lag og Eirik og Vegard er vårt andre lag.


  • Kommentarer(9)//2015landsturneringa.ksk.no/#post5