Landsturneringa i Oslo 2015

Landsturneringa i Oslo 2015

.

Vi følger med på deltakerne fra Kristiansund i Landsturneringa/Norgesmesterskapet i sjakk som spilles i Oslo 4.-11. juli 2015.
Vi kommer også til å ha et øye med de andre spillerne fra Møre og Romsdal; fra klubbene Molde og Aalesunds.

9. runde lørdag kl. 1030

RunderOpprettet av Tore lø., juli 11, 2015 07:57:38
Junior
Henrik Øie Løbersli (2007) - Marte B. Kyrkjebø, Stavanger (1699) 1/2-1/2
Eskil Ekeland Grønn, Oslo (1924) - Bjørn Robert Løvoll Unhjem, Molde (1361) 1-0
Kadett
Petter Andreas Wadstensvik (1400) - Kristian Markus Brekke, Groruddalen (1187) 1/2-1/2
Lilleputt
Mads Wollan Myhre (1448) - Ulrikke Langvik, Trondheim (1199) 1/2-1/2
Klasse 1
Vegard Simensen (1729) - Tore Langmyhr, Trondheim (1874) 1/2-1/2
Klasse 2
John Kr. Johnsen, Oslo (1595) - Eirik Viken Kallset (1631) 1/2-1/2
Tore Kallset (1645) - Ivar Kosberg, Molde (1556) 0-1
Audun Hoem (1538) - Ida Lahlum, 1911 (1498) 1-0
Klasse 3
Øyvind Hoem Vaseng (1266) - Erlend Leiknes, Akademisk (1388) 1/2-1/2
Iver Halse (1265) - Ingrid Strand, Modum (1265) 1/2-1/2
Klasse 4
Aleksander Kolstad, Asker (1200) - Morten Smenes Frost (1028) 1/2-1/2
Klasse 5
Sverre Hoem (891) - Hans Storlien, Vålerenga (899) 0-1
Anniken Vestby, Tromsø (656) - Arild Myhre (928) 1-0
Kjell Hjelle, Bodø (746) - Eli Marit Ødegaard (779) 1-0

Oppdatering kl 1100 Henrik har åpnet med firspringer. Mads med engelsk åpning. Petter har åpnet med 1.Sf3, men hvilken åpning det er, får vi vente med og se.

Oppdatering kl 1120 Jeg ble sittende her med Leif Kjøita og snakke om USA og amerikansk politikk og da gikk det plutselig en halvtime. Derfor litt seint her:
Petter spilte Retis åpning. Han har terrengfordelen, og har en ørliten fordel. Mads er i sluttspillet mot Ulrikke, og har to tårn og springer mot to tårn og løper. Springeren til Mads står sentralt, og tårnene hans står litt mer aktive. Det er bra! Henrik har kommet fint ut, og har muligheter til å bryte i sentrum med d5. Han har bønder på c6, d6 og e5. Bjørn Robert står bonde over mot Eskil, og det er nok Eskil som har ofret den. Eskil har rokert langt. Eskil åpnet med 1.d4 Sf6 2.Sc3 Arild svarte med fransk forsvar, og står nå helt greit. Eli Marits motstander spilte kongeløperåpning i mangel av annet navn. 1. e4 e5 2.Lc4 Eli Marit kom utmed løperen sin til e6 i tredje trekk.
Dessverre gikk det skeis for Eli Marit. Motstanderen truet sjakk matt, og Eli Marit kunne vunnet en springer. Hun skulle slå den ene springeren først for å unngå matten, og så fikk hun den andre springeren. Og det hadde hun bestemt seg for å gjøre, men så slo hun den andre springeren først, og ble da satt sjakk matt i tre trekk.
Sverre har også kommet bra ut.

Oppdatering kl 1140 Åpninga til Morten var Tarraschforsvaret, og han har kommet fint ut i midtspillet. De har byttet av en springer hver, og det er Morten som har initiativet. Iver spiller sin vanlige italienske åpning. Øyvind ble tilbudt å gå inn i Benoniforsvaret, men siden Øyvind kjenner åpninga fra spill mot broren, ville han ikke gå inn i det. Dermed ble det ei vanlig åpning. Øyvind har en isolert dobbeltbonde i c-linja, og det er en ulempe. Men offiserene til Øyvind er mer aktive enn motstanderens. Auduns motstander, Ida, spiller Benkögambiten, og Audun står helt fint. Han har da bonde over, men den ga hun jo i åpninga helt frivillig. Ida har fått inn en springer på c4, og jeg er litt usikker på det, men hun har ikke fått flyttet kongetårnet over til dronningfløya ennå, og dronninga står også fremdeles på utgangsfeltet sitt, d8. Ivar Kosberg fra Molde spiller Pircs forsvar mot Tore. Og det var Tore forberedt på, siden han spilte det samme mot Vegard i Rosecupen i mai. Eirik spiller mot John Johnsen som kommer fra Vevang (bodd i Oslo i over 50 år, men er hver sommer på Vevang.) Der har det også blitt ei litt merkelig åpning. Dronninggambit, men så har hvit spilt g3 og Lg2. Det ser ut som om Eirik ikke har noen problemer. Endelig har Vegard fått inn den varianten i engelsk åpning som han forberedte i mange timer før NM med trener Anders.

Oppdatert kl 1155 Det var spansk åpning på Sverre i dag. Nå har de bare byttet av en løper og motstanderen presser på. Han har fire bønder på femteraden fra e-b. Sverre står litt bakover og har de fleste bøndene på dronningfløya på tredjeraden. Men det er da motstanderen som har terrengfordelen. Arilds motstander har to bønder mot en på dronningfløya. Men de har bare byttet av to lette offiserer, så det er lenge til det blir sluttspill, og den ekstra bonden der kan bli avgjørende. Morten har bedre stilling nå. Litt bedre bondestruktur i hvertfall. Motparten har en bonde på h3 og ingen i g-linja. Morten har 2 bondeøyer mot motpartens tre. Og Mortens dronning er mer aktiv. I partiet til Henrik er det ikke byttet av en eneste brikke. Alle de 32 brikkene er fortsatt på brettet. Ellers har det ikke skjedd noe. Petter forsøker et brudd i f-linja med f5. Men han har lite å følge opp med til et skikkelig angrep på kongestillinga. Kristian fra Groruddalen, som var med på fotballaget vårt på tirsdagskvelden, har plassert en løper sentralt på d4, og der kontrollerer den en rekke diagonaler. Bjørn Robert er fremdeles bonde over, og Eskil angriper nå sterkt kongestillinga hans. Men skal han gjennom må han ofre en offiser for bøndene er blokkert av. Bjørn Roberts førsteforsvarer utenom kongen er dronninga på e8. Det kan være at Eskil kan ofre seg gjennom ved å ofre et par offiserer, men det så vanskelig ut. Mads har nå fått en fribonde på c6, og han har en springer på d5 som gjør at han kan støtte opp om bonden hvis den går til c7. Der vil den bli stoppet fra å gå inn til ny dronning, men det er alltid sjenerende å ha en bonde så nære forvandlingsfeltet for Ulrikke. Kanskje Mads kan utnytte det til å få fordeler andre steder på brettet?

Oppdatert kl 1220 Da jeg kom inn i salen, og kikket bort på juniorbordet, så jeg dette: Ei stor sammenstimling rundt brettet til Eskil-Bjørn Robert. Da skjønte jeg at jeg hadde tatt feil. Eskil greide å ofre seg gjennom forsvaret til Bjørn Robert. Og før jeg kom bort dit, hadde Bjørn Robert gitt opp. Nå sitter de i analyserommet og ser på variantene.
Henrik har byttet av begge løperne til Marte. Hun har da en dobbeltbonde i b-linja, for der brukte Henrik en springer til å slå løperen. Henrik har også byttet av den andre løperen til henne på e3. Så da skjer det noe i partiet. Petter har fått ei åpen f-linje han vil jobbe i. Han presser litt på, men han har litt få brikker til å angripe med. Mads er nå i sluttspill. De har tårn hver, men Mads har 6 bønder og Ulrikke har 4. Kongen til Mads kommer gjennom stillinga og kan true noen av Ulrikkes bønder på kongefløya. Det ser ut til at Mads kan vinne dette.

Oppdatert kl 1240 I partiet til Vegard har han fianchettert begge løperne sine. Tore Langmyhr har dronninga si i h-linja og en løper på h3. Men det blir ikke noe mer av angrepet foreløpig, for det har Vegard unngått. Han har spilt f3 og dekker feltet g4, slik at der kan ingen springer hoppe inn. Nå kom også dronninga ut på e3, så Vegard er godt dekker med forsvarere. Eirik sto ei stund en bonde under, men det var en dobbeltbonde, og han har fått tilbake bonden uten problemer. Et parti med Eirik er fullt av ubalanser hele tida. Nå skaper John (fra Vevang) litt problemer for ham, nå må Eiriks tårn og dronning må trekke seg bakover. Da kan de hvite bøndene presse seg framover i sentrum. De har dronning, tårn, løper og 6 bønder hver. Eirik har 3+3-struktur og har en fjern fribonde i a-linja, hvis han kommer til sluttspillet. Tore har en dobbeltbonde i e-linja, men det betyr at det er fritt fram for å presse på den hengende bonden til Ivar Kosberg på d6. Audun har gitt tilbake en bonde, b-bonden, og Ida har nå fått inn springeren sin inn på d3-feltet. Alle som har spilt mot Benkögambit, vet hvor ekkelt det kan være, og i tillegg kontrollerer hun diagonalen h8-a1. Jeg liker ikke stillinga til Audun. Øyvind har fått byttet av tre lette offiserer og tre bønder hver. Bøndene til Øyvind står litt mer usammenhengende enn motstanderen, og det er nok en liten fordel til svart her. Iver har også fått byttet av en rekke offiserer og bønder. Bøndene foran kongen til motstanderen er langt framme, og det gjør at det blir litt åpent for den svarte kongen. Det er fordel for Iver.

Oppdatert kl 1250 Arild ble truet med sjakk matt og måtte gi løperen for å unngå det. Men han har en fribonde på dronningfløya, og det er den han nå forsøker å presse framover med støtte av dronninga. Sverre er også i sluttspillet med likt materiell. Hos Henrik har det ikke skjedd noe, og det er helt som vanlig. Petter presser på kongestillinga til Kristian. Det er slike press som Petter er flink til, og i teorien skal motstanderen knekke sammen til slutt.
Mads vinner nå. Han har en randbonde som han flytter fram til ny dronning. De har to bønder hver på kongefløya og tårn hver. Se bildet Oppdatert kl 1310 Det så ut til at Mads gikk feil i tårnsluttspillet. Men da Ulrikke også spilte feil, gjør det ikke noe. Vegard står greit, men med dronninga på utsida av bøndene, blir den utsatt for angrep. Eirik har tatt en remis. Pyseremis, kalte han det sjøl. Da han kom seg ut av problemene som John skapte, tilbød han remis. Tore kom ikke noen vei med den hengende d-bonden, og da flyttet Tore dronninga til g3 for å gjøre livet surt for bøndene hans på h6 og g5. Audun vant en offiser mot Ida nå. Audun fikk tatt springeren hennes på d3, da hun flyttet dronninga si til c7, og bonden som dekket springeren ble da bundet. Øyvind sliter litt nå med bøndene sine. Iver står bonde under, og Ingrid Strand har den bonden sin på tredjeraden. Den kommer ikke lenger fram, men det er selvsagt til stor sjenanse for Iver. Morten er ferdig med sitt parti, og det vet jeg ikke hvordan har gått.

Oppdatering kl 1317 Og det ble remis på Iver. Han kunne bare ta fribonden, for hvis hun tok igjen, ble det evig sjakk. Og det ble det.

Oppdatering kl 1325 Vegard har bonde over; dronninga hans står greit, og han motstår angrepet på egen kongestilling. Stian sa det i sted. - Det er ikke hver dag at noen som spiller mot pappa, har brukt mer tid enn ham. Og Tore har brukt 10 minutter mer enn Ivar Kosberg. Presset på kongebøndene førte ikke fram, og Tore har flyttet dronninga tilbake. Men det kan bli tidsnød på ham, siden han har igjen 15 trekk til tidskontrollen og bare 14 minutter + tilleggstida. Ida spiller videre til tross for at hun står offiser under. Hun har fribonden sin i c-linja som hun vil forsøke med. Mads ser ut til å gå til remis nå. Ulrikke greide å få en fribonde i h-linja, og hun ofret tårnet sitt på Mads' fribonde, og da må Mads gjøre det samme med hennes. Petter har kommet ut i sluttspill med tårn og likefargede løpere. De har 6 bønder hver, men Kristian har løperen sin sentralt. Bøndene er i balanse, og det er to åpne e- og f-linjer. Henrik angriper på kongefløya nå. Han har også fått byttet av Martes ene springer og han angriper med bøndene nå på kongefløya.

Oppdatert 1330 Iver er vel også en sterk pretendent til remiskongetrona med 5 remiser. Han avsluttet med fire på rad. Det ble remis på Mads.

Oppdatert kl 1357 I klasse 1 har Vegard vunnet en kvalitet. Muligens er det Langmyhr som har ofret den for å få angrep i g-linja. Langmyhr tok en bonde, så der er det likt. Litt usikker på stillinga nå. Morten tok remis i sitt parti, da motstanderen greide å avverge de forsøkene Morten gjorde for å vinne på hans svakheter. Audun har fremdeles offiser over, og nå har han også vunnet Ida fribonde i c-linja. Og to lette offiserer til er byttet av. Nå er det vel ikke lenge til før Ida gir opp. Tore og Ivar har nå like lite tid igjen. Litt over 11 minutter hver på de siste 11 trekkene. Stillinga ser uklar ut, men det skal ikke forundre meg om dette blir remis Øyvind har mistet en av bøndene sine og er nå bonde under i sluttspillet. Slike sluttspill har han forsvart veldig godt hele uka. Arild har en fribonde, men den er vanskelig å få framover, selv om den står på tredjeraden. Sida stillinga er så åpen, er løperen og dronninga til motstanderen god sammen. Hun kan true sjakk matt på f7, hvis ikke Arild passer seg. Arild har to bønder for løperen, men det er ikke nok. Sverre har bonde på 7. raden, mens motstanderen har kongen sin rett foran. Han har i tillegg en fribonde på a3 som Sverre må passe på. Sverres konge står litt langt unna, og den er også sperret av med tårnet hans. Petter har fått byttet av tårn og enda en bonde. Og nå har han fått aktivisert kongen sin, og den står godt. Alle Kristians bønder på dronningfløya står på de svarte feltene, og det er en fordel for Petter.

Oppdatert kl 1415 Det er sterk tidsnød i partiet mellom Vegard og Langmyhr. Begge spiller på tilleggstida. Om Vegard greier å beholde kvaliteten, vet jeg ikke. Tore greier tidsnøden sin greit, men Ivar har fått et press over hele linja. Øyvind har fått tilbake bonden, og er nå i tårnsluttspill med 4 bønder hver. Sverre taper nå. Han er i bondesluttspill med bonde under og han kommer i trekktvang. Henrik har også en liten tidsnød. 2 minutter på 4 trekk, mens Marte har 1 minutt igjen. De har byttet av et tårn. Petter satser på å vinne, men Kristian vil få en fribonde i h-linja, som kan bli ekkel. Audun har satt Ida sjakk matt.

Oppdatert 1440 Tidsnøden til Vegard var skikkelig spennende. Han måtte imidlertid gi tilbake kvaliteten og gå i rent tårnsluttspill med bønder. Vegard har en bonde over, men Langmyhr vil nok holde remis her. Vegards konge er sperret av på førsteraden. Petter tok remis i kliss remisstilling. Hadde Petter forsøkt å vinne, ville han ha tapt. Vi antar at Petter var for rask med å gå fram med de bøndene han vant på dronningfløya slik at Kristian kunne blokkere dem med kongen sin. Øyvinds stilling er nok også remis, i sluttspillet med tårn og springer hver. Henrik har byttet av tårnene og er nå i sluttspill med dronning og løper mot dronning og springer. Henriks løper har en fin diagonal den kontrollerer. Sverre måtte gi seg. Tore har ei stilling som er litt presset.

Oppdatert kl 1442 Det fortelles nå fra salen at Vegard kan vinne allikevel. Han har fått ut kongen sin, og da må det se lysere ut!

Oppdatert kl 1445 Og nå kommer Vegard sjøl hit og forteller at det ble remis.

Oppdatert kl 1455 Det er skummelt i partiet til Tore nå. Ivar har brukt bøndene sine på kongefløya til å bryte opp foran Tores konge. Tore har et lite motstøt på dronningfløya, men vi tror ikke det er nok. Øyvind har tenkt i 20 minutter på sitt siste trekk. Henriks stilling ser også remisaktig ut.

Oppdatert kl 1513 Tore har nesten alle offiserene sine på dronningfløya, mens Ivar har brutt gjennom i f-linja. Øyvind har brukt opp nesten all den nye halvtimen han fikk da han passerte 40 trekk, mens motstanderen har mer enn 10 minutter mer. Og nå har Øyvind skapt motmuligheter. Men det var i et forsøk på å vinne partiet. Henrik har byttet av dronningene og er nå i sluttspill med løper mot springer. Det ser ikke ut som om løperen hans kan utrette noe særlig.

Oppdatert kl 1527 Og der kom Ivar inn i stillinga til Tore med en bonde på g3 og et tårn på h2. Og da dronninga kom inn på f3, var det hele over.

Oppdatert kl 1539 Både Øyvind og Henrik har tatt remis i sine partier.

Da ble det 1 seier, 9 remiser! og 4 tap i dag.  • Kommentarer(8)//2015landsturneringa.ksk.no/#post12