Landsturneringa i Oslo 2015

Landsturneringa i Oslo 2015

.

Vi følger med på deltakerne fra Kristiansund i Landsturneringa/Norgesmesterskapet i sjakk som spilles i Oslo 4.-11. juli 2015.
Vi kommer også til å ha et øye med de andre spillerne fra Møre og Romsdal; fra klubbene Molde og Aalesunds.

8. runde fredag kl. 1030

RunderOpprettet av Tore fr., juli 10, 2015 06:48:44
Junior
Johannes Haug, Nordstrand (2179) - Henrik Øie Løbersli (2007) 1-0
Bjørn Robert Løvoll Unhjem, Molde (1361) - Marte B. Kyrkjebø, Stavanger (1699) 1/2-1/2
Kadett
Petter Andreas Wadstensvik (1400) - Elise Sjøttem Jacobsen, Tromsø (1605) 0-1
Lilleputt
Isak Sjøberg, Nordstrand (1617) - Mads Wollan Myhre (1448) 1-0
Klasse 1
Roar Nakken, Aalesunds (1775) - Vegard Simensen (1729) 0-1
Klasse 2
Eirik Viken Kallset (1631) - Snorre Skrede, Sandnes (1689) 1/2-1/2
Alexander Berezkin, Trondheim (1469) - Tore Kallset (1645) 1/2-1/2
Torben Winther Jensen, Oslo (1522) - Audun Hoem (1538) 0-1
Klasse 3
Morgan Henriksen, Hamar (1374) - Øyvind Hoem Vaseng (1266) 1/2-1/2
Iver Halse (1265) - Tor Skaslien, Vålerenga (1295) 1/2-1/2
Klasse 4
Morten Smenes Frost (1028) - Paul Sigve Amundsen, Bergens (-) 1/2-1/2
Klasse 5
Ole-Andreas Sjømoen, Vålerenga (-) - Sverre Hoem (891) 1-0
Arild Myhre (928) - Lars Paul Huse, Nordstrand (746) 0-1
Eli Marit Ødegaard (779) - Bjørn K. Wold, 1911 (-) 0-1

Oppdatert kl 1050 Det ble avbyttevarianten i dronninggambit på Henrik og Øyvind. Roar Nakken har ikke kommet ennå, og Vegard har ikke fått startet. Mads møter Tarraschvarianten i fransk og han hadde preppet avbyttevarianten. Petter spiller Sokolskijs åpning og Elise spiller en gammel lurevariant som Trond Harald har forsøkt å spille hjemme i klubben. Petter vet eksakt hvordan han skal spille mot den, og det har han gjort, og Elise havnet i tenkeboksen. Eirik møtte dragevarianten i siciliansk og har svart på den med Marocszy-bindinga med c4. Det hadde han forventet, og det er han forberedt på. Audun spiller også dragevarianten, men den hyperakselererte varianten. Motstanderen valgte å slå igjen med dronninga (Dxd4) for å true tårnet på d8. Den varianten kan selvsagt Audun ut og inn. Iver spiller semislavisk forsvar slik han var forberedt på å gjøre i dag. Morten valgte engelsk åpning i dag, men motstanderen svarte med 1...b6 og de har nå kommet inn i Nimzoindisk. Eli Marit møter fransk forsvar, og hun spilte 3.e5, og av en merkelig grunn svarte motstanderen med 3...c6 Sverre spiller firspringeritaliensk i dag, og Arild møtte Philidors forsvar i andretrekket og svarte med Ponzianis åpning i sitt tredjetrekk. Og hva Tore åpnet med, må jeg inn i salen igjen og prøve å finne ut.

Oppdatert kl 1105 Det var Gründfeldindisk forsvar som Tore valgte å åpne med i dag. Men han har fianchettert dronningløperen sin til b7. Jeg er usikker på den varianten, men siden Tore spiller den, er den nok en gammel variant som har blitt spilt før.
Roar kom bare noen minutter for seint. Vegard lurte i går kveld på om han skulle nimzoindisk forsvar eller Laskervarianten i dronninggambit i dag. Han liker godt nimzoindisk, men forrige gang han spilte godt mot Roar, var det Laskervarianten han brukte. Og som vi ser av bildet
ble det Laskervarianten i dronninggambit i dag. Roar spilte 9.Tc1
Eirik har fått byttet av springeren sin på d4, og motstanderen spiller raskt, og da vet han nok hva han skal spille i Maroczsy-bindinga som Eirik prøver å sette opp.

Oppdatert kl 1112 I partiet mellom Isak Sjøberg og Mads i lilleputt har de allerede kommet til 15 trekk. Isak har nesten ikke brukt tid, mens Mads har brukt noen få minutter mer. Mads har sjakket kongen til Isak bort fra rokaden, og den har gått via f2 til g2. Både f- og c-linjene er helt åpne og det er Mads som har utviklet flest offiserer. Men Mads har en springer stående på d7 som sperrer for løperen på c8. Dronninga på b6 hindrer at han kan flytte ut b-bonden og få ut løperen sin den veien, så Mads må bruke noen trekk på å få ut de gjenstående offiserene. Henrik har byttet av to bønder, og han har nå en isolert dronningbonde. Petter har ikke spilt mange trekk.

Oppdatert kl 1145 Roar og Vegard har begge plassert springerne sine i sentrum, henholdsvis på e4 og e5. Eiriks stilling er nok ganske likt. Tore har fått opp ei god stilling, og det ser også likt ut. Auduns motstander har rokert kort, og merkelig nok har motstanderen har også startet et angrep på kongefløya med bøndene sine opp til h4 og g4. Det kommer da til å bli åpent foran den hvite kongen. Øyvind har fått en isolert dronningbonde, og det er helt normalt. Iver har byttet av på d5. Forrige gang Iver spilte denne varianten, i NM for klubblag i Haugesund for fire uker siden, slo han tilbake med c-bonden. Da snakket vi om etterpå at det kunne være lurt å slå tilbake med e-bonden, hvis man ville vinne partiet. Det skaper litt ubalanse i stillinga. Og i dag har Iver nettopp slått tilbake med e-bonden. Det betyr at Iver går for å vinne i dag!
Petter har lukket hele dronningfløya, og det er jeg ikke sikker på er rett måte å spille på mot Elise. Det har gått bra tidligere for Petter, men det var mot dårligere spillere enn Elise. Nå kan Elise enkelt sette inn et motangrep på Petters kongefløy. Mads' motstander tenker og tenker.

Oppdatering 1200 Både Audun og Morten har vunnet kvalitet. Audun har vunnet en bonde i tillegg, mens Morten har bonde under. Audun har ingen bønder framom sjetteraden, og angrepet til motstanderen har stoppet opp. Både Morten og Audun står til vinst. Vegard og Roar står og stamper mot hverandre. Eirik har en løs bonde på h4 foran kongestillinga, men den kan ikke tas med en gang, for da tar Eirik den svarte, hengende bonden på d6 og kommer inn i stillinga til svart. Tore står littegrann bedre. Øyvind står godt nå, og har ei åpen c-linje han kan jobbe i.

Oppdatert kl 1215 Eli Marit har kommet i sluttspill nå, og dessverre har motstanderen fått fram bonden sin til forvandlingsfeltet og blitt ny dronning. Med bare springer mot blir dette tap for Eli Marit. Arilds stilling er vel lik. Arild har en litt dårligere bondestruktur men mer aktive offiserer. Sverre måttet gi h-bonden sin, og da han også har en dobbeltbonde i f-linja, så det ut til at motstanderen skulle angripe kongen til Sverre. I stedet har Sverre fått flyttet kongen sin bort, og det er han som nå bruker de halvåpne h- og g-linjene til å angripe motpartens kongestilling. Petter rokerte fornuftig nok langt, så den hvite kongen står godt beskyttet bak bøndene på dronningfløya, selv om de står langt fram. Petter har også ofret g-bonden sin for å få ei halvåpen linje inn mot den svarte kongestillinga, og Petter har nå tårn og dronning i f- og g-linjene. Ulempen for Petter er at to av hans lette offiserer, springer og løper, begge må bruke noen trekk for å komme ut av bondeskyggen og over til kongefløya.
Motstanderen til Mads tenkte i 48 minutter på trekket sitt, og nå har Mads tenkt i over 20 minutter på svaret sitt. Begge leter nok etter ei plan.
Henrik har byttet av en løper mot Haugs springer, og stillinga ser slik ut:
Oppdatert kl 1221 Eli Marit har gitt opp. Og Petter har bukket. Petter hadde ofret to bønder før, og da Elise i beste fall vant en kvalitet, var det bare å gi opp, dessverre.

Oppdatert kl 1248 Da ble det plutselig mange partier som ble ferdige. Iver tok remis i sitt parti. Auduns motstander ga opp. Arild overså en mellomsjakk og tapte. Mads gikk matt. Egentlig en ganske fin matt men det hjelper jo ikke Mads noe særlig. Mads sine offiserer var klumpet sammen på dronningfløya og sto i veien for hverandre. Da var det lett for Isaks offiserer å herje på kongefløya.

Oppdatert kl 1253 Den isolerte dronningbonden som Henrik hadde, har han nå gitt bort. Sverre står to bønder under, og det er motstanderen som angriper Sverres konge nå. Morten har fremdeles kvaliteten men måtte gi bort den svake bonden sin, så han står to bønder under. Materielt sett er det likt. Det spørs i sluttspillet om motstanderen greier å utnytte bondemajoriteten sin eller om Mortens to tårn kan gjøre vei i vellinga. Øyvind står ganske bra nå, og han har pådratt motstanderen en dobbeltbonde. Øyvind har fremdeles den isolerte dronningbonden, men offiserene hans står mer harmonisk enn motstanderens. Tore står fint, og Eiriks parti er i ubalanse, og det er det Eirik liker. Roar har byttet av Vegards springer i sentrum, mens Roars springer flyttet seg unna.

Oppdatert kl 1256 Det ble remis på Morten. Han torde ikke annet med den store bondemajoriteten til motstanderen.

Oppdatert kl 1315 Sverre har blitt satt sjakk matt. Øyvind er i sluttspill nå men har springerparet mot løperparet og klart dårligere bondestruktur. Alle fire tårnene er også på brettet, men Øyvind har en klar ulempe. Tore nærmer seg sluttspillet nå. Eirik kjemper videre, og har mer aktive brikker. Motstanderen har en deplassert springer på c7 som bare står og dekker en bonde. Den er litt langt unna kongefløya der Eirik har plantet blikket sitt. Vegard og Roar er vel snart ferdig med åpninga. Roar rokerte nå i det 15. trekket. Vegard har brukt 1:07 time på de første 15 trekkene mens Roar har brukt 1:23 og er i trekket. At dette partiet ender i tidsnød er det ikke et spørsmål om. Henrik har fått byttet av dronningene, og Johannes vil nå også bytte av et tårn. De står med to tårn og springer hver, mens Henrik har bonde under.

Oppdatert kl 1330 Stillinga til Eiriks motstander har blitt en del konsolidert nå. Han truer med å bryte gjennom i f-linja, men Eirik har motspillsmuligheter som motstanderen må ta hensyn til. Tore har fått byttet av dronninga. I Øyvinds parti har motstanderen ikke løperparet men løper og springer. Da ser det litt lysere ut for Øyvind, selv om det er motstanderen som har den lille fordelen. Henrik fikk byttet av det ene tårnet, og nå sentraliserer begge to kongene sine. Vegard har ei halvåpen f-linje som han presser i. Se bildet
Tidsbruken til spillerne sjokkerer litt. Etter at bildet ble tatt rapporteres det at Roar har 6 minutter igjen + tilleggstida på 21 trekk.

Oppdatert kl 1333 I junior i partiet til Bjørn Robert har motstanderen, Marte, dårligere tid enn Roar. De er i sluttspillet.

Oppdatert kl 1335 I eliteklassen kjemper Aryan Tari for et stormesternapp. Han må slå Einar Gausel i dag, se partiet her... og han må møte Berge Østenstad i sisterunden i morgen. Det ser litt lyst ut for Aryan her, gjør det ikke?

Oppdatert kl 1350 Henrik er i tidsnød. 2 minutter på 5 trekk. Marte greide tidsnøden mot Bjørn Robert. De er i sluttspill med dronning, løper og 5 bønder hver. Øyvindhar fått byttet av et tårn, men det er fremdeles motstanderen som presser. Stillinga til Eirik er i stor ubalanse. Tore er ferdig, og jeg vet ikke hvordan det har gått. Vegard og Roar er i tidsnød. Roar har bare 1:31 minutter igjen på over 10 trekk. Samt tilleggstida. Vegard presser på kongestillinga hans nå.
Stillinga til Henrik for 2 minutter siden
Oppdatert kl 1425 Da har vi vært opptatt med tidsnøden mellom Vegard og Roar Nakken. Den var krevende for alle parter. Både spillerne og oss som sto rundt. Vegard ofret tilsynelatende en springer, men hvis Roar tok den, gikk han matt for da hadde han ikke dekning på bonden foran kongen. Dermed vant Vegard en kvalitet og en bonde. Men den ekstra bonden var hengende på e6, og Roar truet med å få en monsterspringer på det svarte feltet e5. Vegard hadde bare en hvitfeltløper og to tårn igjen, så springeren kunne hadde blitt stående til dommedag. Men Roar satte den ikke der, og da fikk Vegard byttet av dronningene og det ene tårnet, og i samme renna fikk han også en fribonde inn på tredjeraden. Dronningtrekket til Vegard da han fikk byttet av dronning og tårn og fikk samtidig en fribonde; det var et kjempegodt trekk. Han løste flere av sine problemer med det trekket. Han fikk åpnet d-linja slik at det andre tårnet kom til, og da ble plutselig fribonden svært så farlig.
Flere ganger hadde Roar bare 2 sekunder igjen da han gjorde trekket sitt. Vegard hadde litt bedre tid, men han var også nede på minuttet da 40 trekk var gjort.
Etter at Roar fikk en ny halvtime, tenkte han litt og ga opp, for Vegard hadde vunnet stilling. Han kom til å få bøndene til Roar på dronningfløya, og partiet var tapt.
Tore tok remis. Henrik er også ferdig, og han har tapt. Henrik spilte feil i trekkrekkefølgen i åpninga, og da skar det seg for hele partiet. Han kunne ikke redde isolanibonden forteller han, og da var partiet tapt. Øyvind har kommet ut i sluttspillet med en aktiv konge, og han står litt bedre enn i sted. Eirik er fortsatt i kraftig ubalanse.

Oppdatert kl 1434 Det ble remis på Eirik. Det var et sluttspill med to tårn og dronning hver. Eiriks konge hadde lite bønder å gjemme seg bak, og derfor spilte han ikke på vinst.

Oppdatert kl 1437 Bjørn Robert har fjern fribonde under i dronning- og løpersluttspill. Marte har 5 bønder mot Bjørn Roberts 4.

Oppdatert kl 1444 Det ble remis på Bjørn Robert og har 4 poeng.
Da venter vi bare på Øyvind. Det har vi gjort noen ganger i dette mesterskapet. smiley
Oppdatert kl 1538 Øyvind spiller fremdeles. Begge er på tilleggstida, og Øyvind har springer over i sluttspillet. Motstanderen har to fribønder på kongefløya som er stoppet av Øyvinds konge. Begge har to bønder hver i a- og b-linjene. Øyvinds springer må ta de hvite bøndene på dronningfløya, og de hvite kongen bør prøve å ta de svarte respektive. Men de er nok slitne begge to, for de har gjort noen litt merkelige trekk i det siste. Men det ser vel ut til at Øyvind kan vinne. Tape kan han ikke gjøre.

Oppdatert kl 1603 Øyvind tok remis.
Da ble det 2 seire, 5 remiser og 6 tap i dag.

Det blir NM i lynsjakk klokka 18. Vi blogger ikke derfra.

  • Kommentarer(5)//2015landsturneringa.ksk.no/#post11