Landsturneringa i Oslo 2015

Landsturneringa i Oslo 2015

.

Vi følger med på deltakerne fra Kristiansund i Landsturneringa/Norgesmesterskapet i sjakk som spilles i Oslo 4.-11. juli 2015.
Vi kommer også til å ha et øye med de andre spillerne fra Møre og Romsdal; fra klubbene Molde og Aalesunds.

7. runde torsdag kl 1030

RunderOpprettet av Tore to., juli 09, 2015 06:43:52
Junior
Henrik Øie Løbersli (2007) - Andreas G Tryggestad, Nordstrand (2139) 1-0
Eivind Olav Risting, 1911 (2087) - Bjørn Robert Løvoll Unhjem, Molde (1361) 1-0
Kadett
Sigve Sundsbø, Elefantene (1550) - Petter Andreas Wadstensvik (1400) 1/2-1/2
Lilleputt
Mads Wollan Myhre (1448) - Niklas Unneland, Aalesunds (845) 1-0
Klasse 1
Vegard Simensen (1729) - Leif Trygve Hegvik, Sandnes (1757) 0-1
Klasse 2
Edvard Våge, Sotra (1568) - Eirik Viken Kallset (1631) 0-1
Tore Kallset (1645) - Kjell F. Pettersen, Asker (1717) 1/2-1/2
Audun Hoem (1538) - Øystein Edvardsen, Drammens (1517)
Klasse 3
Øyvind Hoem Vaseng (1266) - Tore Martin Madsø Hauan, Trondheim (1348) 0-1
Sverre Skjølingstad, Stavanger (1344) - Iver Halse (1265) 1/2-1/2
Klasse 4
Aud Norunn Strand, Modum (1083) - Morten Smenes Frost (1028) 1-0
Klasse 5
Sverre Hoem (891) - Krister Smelvær (870) 0-1
Bjørn K. Wold, 1911 (-) - Arild Myhre (928) 1/2-1/2
Atle Ruud, Trondheim (-) - Eli Marit Ødegaard (779) 0-1

Oppdatert kl 1059 Engelsk åpning spiller Mads mot Niklas i lilleputt. Petter fikk Sämischvarianten i kongeindisk som han preppet på i går kveld. Petter lærte i et treningsparti hjemme i klubben før NM, at han måtte ta med ...a6 før han spilte ...c5, og etter den lærdommen, kan han det. Og ...a6 kom før ...c5 nå også. Henrik spiller mot Grünfeldindisk. Det er den nye varianten med Ld2. Vegard valgte å åpne med 1.d4 og ikke engelsk åpning slik han har gjort i de tre andre hvitpartiene sine. Han møter slavisk forsvar, og det var forventet i dag. Tore spiller mot dronningindisk, og Eirik spiller mot Tarraschvarianten i fransk. Audun møter hollandsk.

Oppdatert kl 1108 Rett før runden startet fikk Eli Marit et lynkurs i Blackmar-Diemergambiten, siden det var motstanderen hennes spilte tidligere i mesterskapet mot Arild. Men kanskje fordi det ikke fungerte mot Arild, spilte motstanderen heller 1.e4, og det ble firspringer i stedet. Eli Marit har kommet godt ut. Sverre har spilt Morragambiten i siciliansk, men motstanderen slo ikke c-bonden. Sverre har i stedet tatt testamentbonden på b7, men i dag fungerer det. Han truet samtidig springeren på c6 som henger, så motstanderen valgte å tilby avbytte av dronningene. Arild spiller fransk forsvar, og møter 3.e5. Arild har kommet godt ut. Vi hadde preppet med Iver i går kveld at motstanderen, Sverre, har spilt avbyttevarianten i fransk litt for forsiktig. Han har i de to partiene vi fant aldri angrepet med c4 etter avbyttet. Så i går kveld ble Iver preppet på det. Men Sverre har tydeligvis lært, for i dag, kom c4-bonden fram med en gang. Og det glemte vi å se på i halvtimen før midnatt. Øyvind spiller Systemet sitt, og i dag møter han Stonewallforsvaret.

Oppdatert kl 1130 Jeg har rettet opp navnet til Ivers motstander til Sverre. Jeg kalte ham det samme som Petters motstander. Begge to har fornavn på S- og begge to er ungdommer... Petter har ofret a-bonden sin og har et skarpt press på dronningfløya. Mads tok ikke testamentbonden til Niklas, men heller sentraliserte tårnet sitt. Hvis han hadde tatt b-bonden ville han sjøl ha mistet sin egen b-bonde, men han kunne ha fått a-bonden til Niklas. Ulempen var at springeren på c3 ville stått svært ulaglig til, og Mads kunne ha fått problemer med den. Vegard er gått i tenkeboksen. Det er ei helt normal åpning, men Vegard har nå brukt en halvtime på 6 trekk. Dette var noe Vegard gjorde for inntil et par år siden, men vi trodde at han nå hadde blitt kvitt denne uvanen. Da kan vi vel dessverre forvente at Vegard havner i tidsnød, og da frykter jeg litt for partiet til Vegard. I Henriks parti har det ikke skjedd noe. Henrik har bønder på d4 og e4, og har kontroll over sentrum, men dette kan være en ny variant som både han og Andreas kjenner ut og inn, så her skal jeg ikke spå noe som helst.
Noen nye bilder fra i dag er lastet opp

Oppdatert kl 1134 Trompovskijs angrep ble Bjørn Robert møtt med i dag. Og Eivind Olav Risting står allerede kjempebra.

Oppdatert kl 1150 I klasse 5 ser det ut til å gå bra. Sverre har fremdeles bonden. Han har to bønder mot en på dronningfløya, og det kan i sluttspillet bli gull verdt. Nå får han vel også brutt opp sentrum slik at svart får en svak d-bonde, eller at Sverre får en gullspringer inne på e6-feltet som er dekket av d5-bonden. Det er vanskelige valg som Sverre har gitt motstanderen sin nå. Eli Marit står godt. Hun har riktignok en hengende bonde i d-linja, men motstanderen har alle sine fire lette offiserer i d- og e-linja, så de står og stamper mot hverandre. Det er ikke fare for angrep på bonden ennå. Arilds motstander har en fin bondekjede fra c3-e5. Men dessverre for ham, står den på de svarte feltene, og han har byttet av hvitfeltløperen. Arild derimot har en hvitfeltløper og springeren hans på e7 kan også hoppe til f5 eller d5. Arild står godt der. Motstanderen kan sette i gang et minoritetsangrep på dronningfløya og utnytte Arilds svakheter der. Da kan Arild få en hengende bonde i b-linja. I Morten og Aud Norunns (Stig og Sverre har vel spilt mot henne i tidligere NM?) parti står brikkene og kikker på hverandre. Hun er en forsiktig spiller, og det fikk Morten vite før runden startet. Så nå er Morten også litt forsiktig. Iver spiller nå mot en isolanibonde på d4. Det er selvsagt ulempen med c4-bruddet i avbyttevarianten i fransk for hvit. Iver har dronninga si rett foran bonden, og ikke en springer som hadde vært optimalt. Men dronninga står til gjengjeld svært sentralt, og det er nok fordel til Iver. Ikke så stor, men litt. Øyvind har fått brutt opp deler av Steinveggen til motstanderen. Øyvind har brukt over 45 minutter på de første 15 trekkene, mens motstanderen bare hadde brukt 5 minutter.
Audun blir nå møtt med et kraftig angrep nedover f-linja. Eirik bruker også sin halvåpne f-linje til å true en springer på f4, og motstanderen har tenkt i 20 minutter på sitt trekk. Vegard har begynt å få opp dampen, og motstanderen har også brukt litt tid nå. Vegard har satt springeren sin på e5, og tilbyr avbytte der, slik at han kan få en bonde på e5.

Oppdatert kl 1210 Det ser ikke bra ut for Petter nå. Han har ofret løperen i angrepet nedover dronningfløya. Sigve har ikke fått rokert, men Petter har fått tilbake den bonden han sto under og en til. Men hvis han ikke får mer materiell, vil han tape. Og det ser ut til at Sigve greier å forsvare seg godt nok. Mads står løper og bonde over mot Niklas fra Aalesunds, og vinner enkelt. . Bjørn Robert står med offiser under, men har fått e- og d-bøndene til motstanderen.
Henriks parti har ikke skjedd noe ting som jeg så. Men andre mer kompetente spillere, kan vurdere stillinga sjøl:
Oppdatert kl 1212 Motstanderen til Sverre valgte å gå inn i varianten der han har fått den svake d-bonden som ikke har noen felles bønder på noen av sidene. Dette ser veldig bra ut for Sverre, og på førstebordet står de ganske likt.

Oppdatert kl 1235 Det har blitt sluttspill på Sverre. To bønder mot to bønder og et tårn hver. Ulempen for Sverre er at motstanderen har den fjerne fribonden, mens Sverre har to sammenhengende bønder i a- og b-linjene. Dvs. hvis Sverre tar g-bonden og ikke motstanderens a-bonde da. Arild står bonde under og motstanderen har også full kontroll over den åpne b-linja. Arilds tårn står i c-linja, men der gjør de ingenting utenom å passe på c-bonden hans. Men Arild har en superspringer på d5-feltet, og den har redusert motstanderens løper til å stå på d2 og passe på bonden på c3. Eli Marit har vunnet offiser mot bonde, og hun taper kanskje en bonde til, men hun står springer over. De er fremdeles i midtspillet. Øyvind står trangt nå i sluttspillet. Løperen hans er innestengt bak sine egne bønder, og hvis Øyvind ikke får frigjort den, vil han tape til slutt. I Ivers parti har de byttet av et par lette offiserer, men Ivers dronning står fremdeles sentralt plassert i sentrum. Tore ser ut til å ha mistet bonde nå, og får i tillegg et press mot seg nedover c-linja. Lite er byttet av i det partiet. I partiet til Eirik er det litt kaos. Jeg tror at Eirik har vunnet bonde, og han står bedre med offiserene sine. Audun har avverget angrepet nedover f-linja, og ser ut til å stå likt. Vegard står også likt i sitt parti. Begge har nå springere i e-linja, Vegard på e5 og motstanderen på e4. Vegard får ikke byttet av den svarte springeren på e4 uten at han må bytte av sin egen på e5. I partiet til Morten har det nå blitt kontakt mellom brikkene til de to kombattantene. Morten har spilt d5 og kan slå av bonden på c4.

Oppdatert kl 1247 Det ble seier på Mads idag. Petter har kommet ut i sluttspillet og har tårn og fem bønder, sammenhengende fra h-d, mens Sigve har tårn, løper og 4 bønder. Petter får vel en bonde til, men kan da miste en av sine. Det er en kamp i oppoverbake for Petter dette. Henriks motstander har ofret kvalitet men fått begge av Henriks sentrumbønder. Sverre tok g-bonden til motstanderen, men brukte etterpå et par trekk på å ta a-bonden også. De to tempiene hadde han vel ikke råd til, for f-bonden har gått raskt fram og er nå på tredjeraden, to skritt fra forvandlingsfeltet og er også støttet av kongen. Sverre kommer nok til å tape dette.

Oppdatert kl 1310 Det er bare en bonde Andreas Tryggestad fikk for kvaliteten i partiet mot Henrik. De har nå også byttet av et tårn, og Henrik truer med å bytte av flere lette offiserer. Henrik har to løpere, en springer, et tårn, dronning og 5 bønder på brettet, mens Andreas har 6 bønder, dronning, to løpere og to springere. Dette blir vel et sluttspill som Henrik kan få en fordel i? Petter overrasker stadig. Vi har vært litt usikre på sluttspillegenskapene hans, men han har alltid hatt den egenskapen at han tør å tape. Og da kan han satse. I partiet mot Sigve har han vunnet alle de tre bøndene til Sigve på kongefløya, og har bare mistet en av sine i prosessen. Så nå er Petter 4 bønder og tårn mot en bonde, løper og tårn. Da ser det betraktelig lysere ut. Det skal nok bli vanskelig for Petter å vinne, men remisen kan være innen rekkevidde. Sverre måtte gi tårnet sitt på motstanderens fribonde, og spiller nå med to bønder mot tårn. Dessverre står Sverres bønder på a3 og b2 og motstanderens konge er også i nærheten. Han har ingen sjanse til å få disse bøndene framover, og gir vel snart opp. Øyvind ser ut til å tape sluttspillet nå. Han er under kraftig press, og motstanderen har fått begge sine tårn inn på Øyvinds andrerad. Audun bukket vel en kvalitet nå. Det ser ut til at han ikke så en mellomsjakk. Vegards stilling er uforandret, men de har byttet av noen lette offiserer. I The Battle of Minds i klasse 4 mellom Morten og Aud Norunn Strand står de og presser brikkene mot hverandre. Mortens d5-bonde står der ennå, og kan slå av bonden på c4 og vice versa. Det kan bli et langdrygt parti det der, hvis ingen av dem vil gå over sentrumslinja til motparten. Iver er i sluttspillet med tårn og løper mot tårn og løper. De har 5 bønder hver, og det ser litt remisaktig ut. Tore ser ut til å greie å stoppe motpartens framstøt på dronningfløya, da han truer den bakerste b-bonden. Siden dronningene er byttet av, kan ikke motstanderen redde den på noe vis. Eirik har ei god stilling i sluttspillet med flere aktive offiserer enn motstanderen.

Mads har vunnet i dag og har nå 4,5 poeng.
Oppdatert kl 1328 Det ble tap på både Sverre og Øyvind. Jeg skrev tidligere at Øyvinds motstander hadde to tårn på andreraden men de sto på tredjeraden. Men han sto godt, og Øyvind sto til tap uansett.

Oppdatert kl 1338 Det ble remis på Arild. Og Eli Marit står til vinst nå. Hun har fremdeles offiseren over, og nå har hun fått en fribonde på tredjeraden, bare to felt fra forvandlingsfeltet. Petter kan kanskje vinne nå. Han har to bønder på tredjeraden; a3 og b3, bare to felt fra ny dronning. Men Sigve har en løper som han kan ofre på en eller begge av dem. Fremdeles kan det vel bli både 1-0, 0-1 og remis på Petter. Henrik har ikke byttet av noen lette offiserer, men han har plassert en av løperne sine i sentrum og også springeren sin. Henrik har kontroll på stillinga, men det er langt fram til vinst ennå. Henrik er bare 8 trekk fram til 40 og har 10 minutter igjen, så det blir ikke tidsnød på ham i dag. Morten er nå i sluttspill og har springer over. De har ellers bare et tårn og 4 bønder hver. Dette bør Morten vinne.

Oppdatert kl 1358 Det ble remis på Petter. Sigve bare slo den ene bonden til Petter, og da var det kliss remis. Iver har også tatt remis. Iver hadde fem bønder mot fem bønder, men Ivers bondestruktur var litt dårligere siden han hadde a- og c-bønder mens motstanderen hadde a- og b-bønder på dronningfløya. Motstanderen hadde også en løper. Så remis var det eneste Iver kunne jobbe for i det sluttspillet. Henrik har byttet av svartfeltløperen, og han har en sentral dronning, mens Andreas si dronning står på a6, littegrann deplassert, selv om den har en fin diagonal ned mot f1. Eli Marit har nå fått fram bonden til andreraden og kan dekke forvandlingsfeltet med løperen sin. Da må vel motstanderen gi opp? Morten har gitt bort springeren sin, men har en bonde mer i tårnsluttspillet.

Oppdatert kl 1401 Og da har Henrik vunnet!
Oppdatert kl 1405 Og da har Eli Marit vunnet!
Oppdatert kl 1417 Det har blitt noen tap nå. Morten har tapt, for motstanderen greide å få inn en bonde til forvandlingsfeltet. Vegard har også tapt. Bjørn Robert står med 6 bønder og springer mot 4 bønder, springer og løper. Tore er i sluttspillet med tårn og springer mot tårn og løper. 3 bønder hver og det ser ut til å gå til remis. Eiriks stilling er ... Han har springer over, men kongen er utsatt, så motstanderen kan kanskje få til evig sjakk.

Oppdatert kl 1440 Det ble remis på Tore. Audun er i det samme sluttspillet som for ei stund siden. Tårn og likefargede løpere. Audun har to bønder og motstanderen har tre. Men det er flere fribønder involvert. Alle fem bøndene står omtrent på 4. og 5. radene. Eirik har fått byttet av tårnet, og står nå med dronning, springer og to sammenhengende bønder i a- og b-linjene. Hvit har ei dronning han sjakker og sjakker med, og en konge innelåst på h1 med en enslig bonde foran på h2. Eirik forsøker å unngå alle dronningsjakkene.

Oppdatert kl 1459 Da vant Eirik. Og Audun spiller ennå. Nå har motstanderen hans fått et aktivt tårn, og det ser ut som om Audun taper en bonde. Men Audun har en fribonde som kan gå inn, men forvandlingsfeltet er dekket av motstanderens løper. Tror kanskje at det ser litt vanskelig ut for Audun dette.

Henrik fikk gave fra Sjakklubben
Henrik fikk ei bok i gave av Sjakklubben i dag. Boka Python Strategy av Tigran Petrosian. Det er en dedikasjon i boka, og alle Kristiansunds deltakere skrev under.

Oppdatert kl 1532 Da ble det tap på Audun. Sluttspillet var umulig å holde.

Da ble det 4 seire, 4 remiser og 5 tap på oss i dag. Det er nesten 50% det. :-)

Nå blir det pratelagsjakk kl. 1800


  • Kommentarer(9)//2015landsturneringa.ksk.no/#post10