Landsturneringa i Oslo 2015

Landsturneringa i Oslo 2015

.

Vi følger med på deltakerne fra Kristiansund i Landsturneringa/Norgesmesterskapet i sjakk som spilles i Oslo 4.-11. juli 2015.
Vi kommer også til å ha et øye med de andre spillerne fra Møre og Romsdal; fra klubbene Molde og Aalesunds.

9. runde lørdag kl. 1030

RunderOpprettet av Tore lø., juli 11, 2015 07:57:38
Junior
Henrik Øie Løbersli (2007) - Marte B. Kyrkjebø, Stavanger (1699) 1/2-1/2
Eskil Ekeland Grønn, Oslo (1924) - Bjørn Robert Løvoll Unhjem, Molde (1361) 1-0
Kadett
Petter Andreas Wadstensvik (1400) - Kristian Markus Brekke, Groruddalen (1187) 1/2-1/2
Lilleputt
Mads Wollan Myhre (1448) - Ulrikke Langvik, Trondheim (1199) 1/2-1/2
Klasse 1
Vegard Simensen (1729) - Tore Langmyhr, Trondheim (1874) 1/2-1/2
Klasse 2
John Kr. Johnsen, Oslo (1595) - Eirik Viken Kallset (1631) 1/2-1/2
Tore Kallset (1645) - Ivar Kosberg, Molde (1556) 0-1
Audun Hoem (1538) - Ida Lahlum, 1911 (1498) 1-0
Klasse 3
Øyvind Hoem Vaseng (1266) - Erlend Leiknes, Akademisk (1388) 1/2-1/2
Iver Halse (1265) - Ingrid Strand, Modum (1265) 1/2-1/2
Klasse 4
Aleksander Kolstad, Asker (1200) - Morten Smenes Frost (1028) 1/2-1/2
Klasse 5
Sverre Hoem (891) - Hans Storlien, Vålerenga (899) 0-1
Anniken Vestby, Tromsø (656) - Arild Myhre (928) 1-0
Kjell Hjelle, Bodø (746) - Eli Marit Ødegaard (779) 1-0

Oppdatering kl 1100 Henrik har åpnet med firspringer. Mads med engelsk åpning. Petter har åpnet med 1.Sf3, men hvilken åpning det er, får vi vente med og se.

Oppdatering kl 1120 Jeg ble sittende her med Leif Kjøita og snakke om USA og amerikansk politikk og da gikk det plutselig en halvtime. Derfor litt seint her:
Petter spilte Retis åpning. Han har terrengfordelen, og har en ørliten fordel. Mads er i sluttspillet mot Ulrikke, og har to tårn og springer mot to tårn og løper. Springeren til Mads står sentralt, og tårnene hans står litt mer aktive. Det er bra! Henrik har kommet fint ut, og har muligheter til å bryte i sentrum med d5. Han har bønder på c6, d6 og e5. Bjørn Robert står bonde over mot Eskil, og det er nok Eskil som har ofret den. Eskil har rokert langt. Eskil åpnet med 1.d4 Sf6 2.Sc3 Arild svarte med fransk forsvar, og står nå helt greit. Eli Marits motstander spilte kongeløperåpning i mangel av annet navn. 1. e4 e5 2.Lc4 Eli Marit kom utmed løperen sin til e6 i tredje trekk.
Dessverre gikk det skeis for Eli Marit. Motstanderen truet sjakk matt, og Eli Marit kunne vunnet en springer. Hun skulle slå den ene springeren først for å unngå matten, og så fikk hun den andre springeren. Og det hadde hun bestemt seg for å gjøre, men så slo hun den andre springeren først, og ble da satt sjakk matt i tre trekk.
Sverre har også kommet bra ut.

Oppdatering kl 1140 Åpninga til Morten var Tarraschforsvaret, og han har kommet fint ut i midtspillet. De har byttet av en springer hver, og det er Morten som har initiativet. Iver spiller sin vanlige italienske åpning. Øyvind ble tilbudt å gå inn i Benoniforsvaret, men siden Øyvind kjenner åpninga fra spill mot broren, ville han ikke gå inn i det. Dermed ble det ei vanlig åpning. Øyvind har en isolert dobbeltbonde i c-linja, og det er en ulempe. Men offiserene til Øyvind er mer aktive enn motstanderens. Auduns motstander, Ida, spiller Benkögambiten, og Audun står helt fint. Han har da bonde over, men den ga hun jo i åpninga helt frivillig. Ida har fått inn en springer på c4, og jeg er litt usikker på det, men hun har ikke fått flyttet kongetårnet over til dronningfløya ennå, og dronninga står også fremdeles på utgangsfeltet sitt, d8. Ivar Kosberg fra Molde spiller Pircs forsvar mot Tore. Og det var Tore forberedt på, siden han spilte det samme mot Vegard i Rosecupen i mai. Eirik spiller mot John Johnsen som kommer fra Vevang (bodd i Oslo i over 50 år, men er hver sommer på Vevang.) Der har det også blitt ei litt merkelig åpning. Dronninggambit, men så har hvit spilt g3 og Lg2. Det ser ut som om Eirik ikke har noen problemer. Endelig har Vegard fått inn den varianten i engelsk åpning som han forberedte i mange timer før NM med trener Anders.

Oppdatert kl 1155 Det var spansk åpning på Sverre i dag. Nå har de bare byttet av en løper og motstanderen presser på. Han har fire bønder på femteraden fra e-b. Sverre står litt bakover og har de fleste bøndene på dronningfløya på tredjeraden. Men det er da motstanderen som har terrengfordelen. Arilds motstander har to bønder mot en på dronningfløya. Men de har bare byttet av to lette offiserer, så det er lenge til det blir sluttspill, og den ekstra bonden der kan bli avgjørende. Morten har bedre stilling nå. Litt bedre bondestruktur i hvertfall. Motparten har en bonde på h3 og ingen i g-linja. Morten har 2 bondeøyer mot motpartens tre. Og Mortens dronning er mer aktiv. I partiet til Henrik er det ikke byttet av en eneste brikke. Alle de 32 brikkene er fortsatt på brettet. Ellers har det ikke skjedd noe. Petter forsøker et brudd i f-linja med f5. Men han har lite å følge opp med til et skikkelig angrep på kongestillinga. Kristian fra Groruddalen, som var med på fotballaget vårt på tirsdagskvelden, har plassert en løper sentralt på d4, og der kontrollerer den en rekke diagonaler. Bjørn Robert er fremdeles bonde over, og Eskil angriper nå sterkt kongestillinga hans. Men skal han gjennom må han ofre en offiser for bøndene er blokkert av. Bjørn Roberts førsteforsvarer utenom kongen er dronninga på e8. Det kan være at Eskil kan ofre seg gjennom ved å ofre et par offiserer, men det så vanskelig ut. Mads har nå fått en fribonde på c6, og han har en springer på d5 som gjør at han kan støtte opp om bonden hvis den går til c7. Der vil den bli stoppet fra å gå inn til ny dronning, men det er alltid sjenerende å ha en bonde så nære forvandlingsfeltet for Ulrikke. Kanskje Mads kan utnytte det til å få fordeler andre steder på brettet?

Oppdatert kl 1220 Da jeg kom inn i salen, og kikket bort på juniorbordet, så jeg dette: Ei stor sammenstimling rundt brettet til Eskil-Bjørn Robert. Da skjønte jeg at jeg hadde tatt feil. Eskil greide å ofre seg gjennom forsvaret til Bjørn Robert. Og før jeg kom bort dit, hadde Bjørn Robert gitt opp. Nå sitter de i analyserommet og ser på variantene.
Henrik har byttet av begge løperne til Marte. Hun har da en dobbeltbonde i b-linja, for der brukte Henrik en springer til å slå løperen. Henrik har også byttet av den andre løperen til henne på e3. Så da skjer det noe i partiet. Petter har fått ei åpen f-linje han vil jobbe i. Han presser litt på, men han har litt få brikker til å angripe med. Mads er nå i sluttspill. De har tårn hver, men Mads har 6 bønder og Ulrikke har 4. Kongen til Mads kommer gjennom stillinga og kan true noen av Ulrikkes bønder på kongefløya. Det ser ut til at Mads kan vinne dette.

Oppdatert kl 1240 I partiet til Vegard har han fianchettert begge løperne sine. Tore Langmyhr har dronninga si i h-linja og en løper på h3. Men det blir ikke noe mer av angrepet foreløpig, for det har Vegard unngått. Han har spilt f3 og dekker feltet g4, slik at der kan ingen springer hoppe inn. Nå kom også dronninga ut på e3, så Vegard er godt dekker med forsvarere. Eirik sto ei stund en bonde under, men det var en dobbeltbonde, og han har fått tilbake bonden uten problemer. Et parti med Eirik er fullt av ubalanser hele tida. Nå skaper John (fra Vevang) litt problemer for ham, nå må Eiriks tårn og dronning må trekke seg bakover. Da kan de hvite bøndene presse seg framover i sentrum. De har dronning, tårn, løper og 6 bønder hver. Eirik har 3+3-struktur og har en fjern fribonde i a-linja, hvis han kommer til sluttspillet. Tore har en dobbeltbonde i e-linja, men det betyr at det er fritt fram for å presse på den hengende bonden til Ivar Kosberg på d6. Audun har gitt tilbake en bonde, b-bonden, og Ida har nå fått inn springeren sin inn på d3-feltet. Alle som har spilt mot Benkögambit, vet hvor ekkelt det kan være, og i tillegg kontrollerer hun diagonalen h8-a1. Jeg liker ikke stillinga til Audun. Øyvind har fått byttet av tre lette offiserer og tre bønder hver. Bøndene til Øyvind står litt mer usammenhengende enn motstanderen, og det er nok en liten fordel til svart her. Iver har også fått byttet av en rekke offiserer og bønder. Bøndene foran kongen til motstanderen er langt framme, og det gjør at det blir litt åpent for den svarte kongen. Det er fordel for Iver.

Oppdatert kl 1250 Arild ble truet med sjakk matt og måtte gi løperen for å unngå det. Men han har en fribonde på dronningfløya, og det er den han nå forsøker å presse framover med støtte av dronninga. Sverre er også i sluttspillet med likt materiell. Hos Henrik har det ikke skjedd noe, og det er helt som vanlig. Petter presser på kongestillinga til Kristian. Det er slike press som Petter er flink til, og i teorien skal motstanderen knekke sammen til slutt.
Mads vinner nå. Han har en randbonde som han flytter fram til ny dronning. De har to bønder hver på kongefløya og tårn hver. Se bildet Oppdatert kl 1310 Det så ut til at Mads gikk feil i tårnsluttspillet. Men da Ulrikke også spilte feil, gjør det ikke noe. Vegard står greit, men med dronninga på utsida av bøndene, blir den utsatt for angrep. Eirik har tatt en remis. Pyseremis, kalte han det sjøl. Da han kom seg ut av problemene som John skapte, tilbød han remis. Tore kom ikke noen vei med den hengende d-bonden, og da flyttet Tore dronninga til g3 for å gjøre livet surt for bøndene hans på h6 og g5. Audun vant en offiser mot Ida nå. Audun fikk tatt springeren hennes på d3, da hun flyttet dronninga si til c7, og bonden som dekket springeren ble da bundet. Øyvind sliter litt nå med bøndene sine. Iver står bonde under, og Ingrid Strand har den bonden sin på tredjeraden. Den kommer ikke lenger fram, men det er selvsagt til stor sjenanse for Iver. Morten er ferdig med sitt parti, og det vet jeg ikke hvordan har gått.

Oppdatering kl 1317 Og det ble remis på Iver. Han kunne bare ta fribonden, for hvis hun tok igjen, ble det evig sjakk. Og det ble det.

Oppdatering kl 1325 Vegard har bonde over; dronninga hans står greit, og han motstår angrepet på egen kongestilling. Stian sa det i sted. - Det er ikke hver dag at noen som spiller mot pappa, har brukt mer tid enn ham. Og Tore har brukt 10 minutter mer enn Ivar Kosberg. Presset på kongebøndene førte ikke fram, og Tore har flyttet dronninga tilbake. Men det kan bli tidsnød på ham, siden han har igjen 15 trekk til tidskontrollen og bare 14 minutter + tilleggstida. Ida spiller videre til tross for at hun står offiser under. Hun har fribonden sin i c-linja som hun vil forsøke med. Mads ser ut til å gå til remis nå. Ulrikke greide å få en fribonde i h-linja, og hun ofret tårnet sitt på Mads' fribonde, og da må Mads gjøre det samme med hennes. Petter har kommet ut i sluttspill med tårn og likefargede løpere. De har 6 bønder hver, men Kristian har løperen sin sentralt. Bøndene er i balanse, og det er to åpne e- og f-linjer. Henrik angriper på kongefløya nå. Han har også fått byttet av Martes ene springer og han angriper med bøndene nå på kongefløya.

Oppdatert 1330 Iver er vel også en sterk pretendent til remiskongetrona med 5 remiser. Han avsluttet med fire på rad. Det ble remis på Mads.

Oppdatert kl 1357 I klasse 1 har Vegard vunnet en kvalitet. Muligens er det Langmyhr som har ofret den for å få angrep i g-linja. Langmyhr tok en bonde, så der er det likt. Litt usikker på stillinga nå. Morten tok remis i sitt parti, da motstanderen greide å avverge de forsøkene Morten gjorde for å vinne på hans svakheter. Audun har fremdeles offiser over, og nå har han også vunnet Ida fribonde i c-linja. Og to lette offiserer til er byttet av. Nå er det vel ikke lenge til før Ida gir opp. Tore og Ivar har nå like lite tid igjen. Litt over 11 minutter hver på de siste 11 trekkene. Stillinga ser uklar ut, men det skal ikke forundre meg om dette blir remis Øyvind har mistet en av bøndene sine og er nå bonde under i sluttspillet. Slike sluttspill har han forsvart veldig godt hele uka. Arild har en fribonde, men den er vanskelig å få framover, selv om den står på tredjeraden. Sida stillinga er så åpen, er løperen og dronninga til motstanderen god sammen. Hun kan true sjakk matt på f7, hvis ikke Arild passer seg. Arild har to bønder for løperen, men det er ikke nok. Sverre har bonde på 7. raden, mens motstanderen har kongen sin rett foran. Han har i tillegg en fribonde på a3 som Sverre må passe på. Sverres konge står litt langt unna, og den er også sperret av med tårnet hans. Petter har fått byttet av tårn og enda en bonde. Og nå har han fått aktivisert kongen sin, og den står godt. Alle Kristians bønder på dronningfløya står på de svarte feltene, og det er en fordel for Petter.

Oppdatert kl 1415 Det er sterk tidsnød i partiet mellom Vegard og Langmyhr. Begge spiller på tilleggstida. Om Vegard greier å beholde kvaliteten, vet jeg ikke. Tore greier tidsnøden sin greit, men Ivar har fått et press over hele linja. Øyvind har fått tilbake bonden, og er nå i tårnsluttspill med 4 bønder hver. Sverre taper nå. Han er i bondesluttspill med bonde under og han kommer i trekktvang. Henrik har også en liten tidsnød. 2 minutter på 4 trekk, mens Marte har 1 minutt igjen. De har byttet av et tårn. Petter satser på å vinne, men Kristian vil få en fribonde i h-linja, som kan bli ekkel. Audun har satt Ida sjakk matt.

Oppdatert 1440 Tidsnøden til Vegard var skikkelig spennende. Han måtte imidlertid gi tilbake kvaliteten og gå i rent tårnsluttspill med bønder. Vegard har en bonde over, men Langmyhr vil nok holde remis her. Vegards konge er sperret av på førsteraden. Petter tok remis i kliss remisstilling. Hadde Petter forsøkt å vinne, ville han ha tapt. Vi antar at Petter var for rask med å gå fram med de bøndene han vant på dronningfløya slik at Kristian kunne blokkere dem med kongen sin. Øyvinds stilling er nok også remis, i sluttspillet med tårn og springer hver. Henrik har byttet av tårnene og er nå i sluttspill med dronning og løper mot dronning og springer. Henriks løper har en fin diagonal den kontrollerer. Sverre måtte gi seg. Tore har ei stilling som er litt presset.

Oppdatert kl 1442 Det fortelles nå fra salen at Vegard kan vinne allikevel. Han har fått ut kongen sin, og da må det se lysere ut!

Oppdatert kl 1445 Og nå kommer Vegard sjøl hit og forteller at det ble remis.

Oppdatert kl 1455 Det er skummelt i partiet til Tore nå. Ivar har brukt bøndene sine på kongefløya til å bryte opp foran Tores konge. Tore har et lite motstøt på dronningfløya, men vi tror ikke det er nok. Øyvind har tenkt i 20 minutter på sitt siste trekk. Henriks stilling ser også remisaktig ut.

Oppdatert kl 1513 Tore har nesten alle offiserene sine på dronningfløya, mens Ivar har brutt gjennom i f-linja. Øyvind har brukt opp nesten all den nye halvtimen han fikk da han passerte 40 trekk, mens motstanderen har mer enn 10 minutter mer. Og nå har Øyvind skapt motmuligheter. Men det var i et forsøk på å vinne partiet. Henrik har byttet av dronningene og er nå i sluttspill med løper mot springer. Det ser ikke ut som om løperen hans kan utrette noe særlig.

Oppdatert kl 1527 Og der kom Ivar inn i stillinga til Tore med en bonde på g3 og et tårn på h2. Og da dronninga kom inn på f3, var det hele over.

Oppdatert kl 1539 Både Øyvind og Henrik har tatt remis i sine partier.

Da ble det 1 seier, 9 remiser! og 4 tap i dag.  • Kommentarer(8)//2015landsturneringa.ksk.no/#post12

8. runde fredag kl. 1030

RunderOpprettet av Tore fr., juli 10, 2015 06:48:44
Junior
Johannes Haug, Nordstrand (2179) - Henrik Øie Løbersli (2007) 1-0
Bjørn Robert Løvoll Unhjem, Molde (1361) - Marte B. Kyrkjebø, Stavanger (1699) 1/2-1/2
Kadett
Petter Andreas Wadstensvik (1400) - Elise Sjøttem Jacobsen, Tromsø (1605) 0-1
Lilleputt
Isak Sjøberg, Nordstrand (1617) - Mads Wollan Myhre (1448) 1-0
Klasse 1
Roar Nakken, Aalesunds (1775) - Vegard Simensen (1729) 0-1
Klasse 2
Eirik Viken Kallset (1631) - Snorre Skrede, Sandnes (1689) 1/2-1/2
Alexander Berezkin, Trondheim (1469) - Tore Kallset (1645) 1/2-1/2
Torben Winther Jensen, Oslo (1522) - Audun Hoem (1538) 0-1
Klasse 3
Morgan Henriksen, Hamar (1374) - Øyvind Hoem Vaseng (1266) 1/2-1/2
Iver Halse (1265) - Tor Skaslien, Vålerenga (1295) 1/2-1/2
Klasse 4
Morten Smenes Frost (1028) - Paul Sigve Amundsen, Bergens (-) 1/2-1/2
Klasse 5
Ole-Andreas Sjømoen, Vålerenga (-) - Sverre Hoem (891) 1-0
Arild Myhre (928) - Lars Paul Huse, Nordstrand (746) 0-1
Eli Marit Ødegaard (779) - Bjørn K. Wold, 1911 (-) 0-1

Oppdatert kl 1050 Det ble avbyttevarianten i dronninggambit på Henrik og Øyvind. Roar Nakken har ikke kommet ennå, og Vegard har ikke fått startet. Mads møter Tarraschvarianten i fransk og han hadde preppet avbyttevarianten. Petter spiller Sokolskijs åpning og Elise spiller en gammel lurevariant som Trond Harald har forsøkt å spille hjemme i klubben. Petter vet eksakt hvordan han skal spille mot den, og det har han gjort, og Elise havnet i tenkeboksen. Eirik møtte dragevarianten i siciliansk og har svart på den med Marocszy-bindinga med c4. Det hadde han forventet, og det er han forberedt på. Audun spiller også dragevarianten, men den hyperakselererte varianten. Motstanderen valgte å slå igjen med dronninga (Dxd4) for å true tårnet på d8. Den varianten kan selvsagt Audun ut og inn. Iver spiller semislavisk forsvar slik han var forberedt på å gjøre i dag. Morten valgte engelsk åpning i dag, men motstanderen svarte med 1...b6 og de har nå kommet inn i Nimzoindisk. Eli Marit møter fransk forsvar, og hun spilte 3.e5, og av en merkelig grunn svarte motstanderen med 3...c6 Sverre spiller firspringeritaliensk i dag, og Arild møtte Philidors forsvar i andretrekket og svarte med Ponzianis åpning i sitt tredjetrekk. Og hva Tore åpnet med, må jeg inn i salen igjen og prøve å finne ut.

Oppdatert kl 1105 Det var Gründfeldindisk forsvar som Tore valgte å åpne med i dag. Men han har fianchettert dronningløperen sin til b7. Jeg er usikker på den varianten, men siden Tore spiller den, er den nok en gammel variant som har blitt spilt før.
Roar kom bare noen minutter for seint. Vegard lurte i går kveld på om han skulle nimzoindisk forsvar eller Laskervarianten i dronninggambit i dag. Han liker godt nimzoindisk, men forrige gang han spilte godt mot Roar, var det Laskervarianten han brukte. Og som vi ser av bildet
ble det Laskervarianten i dronninggambit i dag. Roar spilte 9.Tc1
Eirik har fått byttet av springeren sin på d4, og motstanderen spiller raskt, og da vet han nok hva han skal spille i Maroczsy-bindinga som Eirik prøver å sette opp.

Oppdatert kl 1112 I partiet mellom Isak Sjøberg og Mads i lilleputt har de allerede kommet til 15 trekk. Isak har nesten ikke brukt tid, mens Mads har brukt noen få minutter mer. Mads har sjakket kongen til Isak bort fra rokaden, og den har gått via f2 til g2. Både f- og c-linjene er helt åpne og det er Mads som har utviklet flest offiserer. Men Mads har en springer stående på d7 som sperrer for løperen på c8. Dronninga på b6 hindrer at han kan flytte ut b-bonden og få ut løperen sin den veien, så Mads må bruke noen trekk på å få ut de gjenstående offiserene. Henrik har byttet av to bønder, og han har nå en isolert dronningbonde. Petter har ikke spilt mange trekk.

Oppdatert kl 1145 Roar og Vegard har begge plassert springerne sine i sentrum, henholdsvis på e4 og e5. Eiriks stilling er nok ganske likt. Tore har fått opp ei god stilling, og det ser også likt ut. Auduns motstander har rokert kort, og merkelig nok har motstanderen har også startet et angrep på kongefløya med bøndene sine opp til h4 og g4. Det kommer da til å bli åpent foran den hvite kongen. Øyvind har fått en isolert dronningbonde, og det er helt normalt. Iver har byttet av på d5. Forrige gang Iver spilte denne varianten, i NM for klubblag i Haugesund for fire uker siden, slo han tilbake med c-bonden. Da snakket vi om etterpå at det kunne være lurt å slå tilbake med e-bonden, hvis man ville vinne partiet. Det skaper litt ubalanse i stillinga. Og i dag har Iver nettopp slått tilbake med e-bonden. Det betyr at Iver går for å vinne i dag!
Petter har lukket hele dronningfløya, og det er jeg ikke sikker på er rett måte å spille på mot Elise. Det har gått bra tidligere for Petter, men det var mot dårligere spillere enn Elise. Nå kan Elise enkelt sette inn et motangrep på Petters kongefløy. Mads' motstander tenker og tenker.

Oppdatering 1200 Både Audun og Morten har vunnet kvalitet. Audun har vunnet en bonde i tillegg, mens Morten har bonde under. Audun har ingen bønder framom sjetteraden, og angrepet til motstanderen har stoppet opp. Både Morten og Audun står til vinst. Vegard og Roar står og stamper mot hverandre. Eirik har en løs bonde på h4 foran kongestillinga, men den kan ikke tas med en gang, for da tar Eirik den svarte, hengende bonden på d6 og kommer inn i stillinga til svart. Tore står littegrann bedre. Øyvind står godt nå, og har ei åpen c-linje han kan jobbe i.

Oppdatert kl 1215 Eli Marit har kommet i sluttspill nå, og dessverre har motstanderen fått fram bonden sin til forvandlingsfeltet og blitt ny dronning. Med bare springer mot blir dette tap for Eli Marit. Arilds stilling er vel lik. Arild har en litt dårligere bondestruktur men mer aktive offiserer. Sverre måttet gi h-bonden sin, og da han også har en dobbeltbonde i f-linja, så det ut til at motstanderen skulle angripe kongen til Sverre. I stedet har Sverre fått flyttet kongen sin bort, og det er han som nå bruker de halvåpne h- og g-linjene til å angripe motpartens kongestilling. Petter rokerte fornuftig nok langt, så den hvite kongen står godt beskyttet bak bøndene på dronningfløya, selv om de står langt fram. Petter har også ofret g-bonden sin for å få ei halvåpen linje inn mot den svarte kongestillinga, og Petter har nå tårn og dronning i f- og g-linjene. Ulempen for Petter er at to av hans lette offiserer, springer og løper, begge må bruke noen trekk for å komme ut av bondeskyggen og over til kongefløya.
Motstanderen til Mads tenkte i 48 minutter på trekket sitt, og nå har Mads tenkt i over 20 minutter på svaret sitt. Begge leter nok etter ei plan.
Henrik har byttet av en løper mot Haugs springer, og stillinga ser slik ut:
Oppdatert kl 1221 Eli Marit har gitt opp. Og Petter har bukket. Petter hadde ofret to bønder før, og da Elise i beste fall vant en kvalitet, var det bare å gi opp, dessverre.

Oppdatert kl 1248 Da ble det plutselig mange partier som ble ferdige. Iver tok remis i sitt parti. Auduns motstander ga opp. Arild overså en mellomsjakk og tapte. Mads gikk matt. Egentlig en ganske fin matt men det hjelper jo ikke Mads noe særlig. Mads sine offiserer var klumpet sammen på dronningfløya og sto i veien for hverandre. Da var det lett for Isaks offiserer å herje på kongefløya.

Oppdatert kl 1253 Den isolerte dronningbonden som Henrik hadde, har han nå gitt bort. Sverre står to bønder under, og det er motstanderen som angriper Sverres konge nå. Morten har fremdeles kvaliteten men måtte gi bort den svake bonden sin, så han står to bønder under. Materielt sett er det likt. Det spørs i sluttspillet om motstanderen greier å utnytte bondemajoriteten sin eller om Mortens to tårn kan gjøre vei i vellinga. Øyvind står ganske bra nå, og han har pådratt motstanderen en dobbeltbonde. Øyvind har fremdeles den isolerte dronningbonden, men offiserene hans står mer harmonisk enn motstanderens. Tore står fint, og Eiriks parti er i ubalanse, og det er det Eirik liker. Roar har byttet av Vegards springer i sentrum, mens Roars springer flyttet seg unna.

Oppdatert kl 1256 Det ble remis på Morten. Han torde ikke annet med den store bondemajoriteten til motstanderen.

Oppdatert kl 1315 Sverre har blitt satt sjakk matt. Øyvind er i sluttspill nå men har springerparet mot løperparet og klart dårligere bondestruktur. Alle fire tårnene er også på brettet, men Øyvind har en klar ulempe. Tore nærmer seg sluttspillet nå. Eirik kjemper videre, og har mer aktive brikker. Motstanderen har en deplassert springer på c7 som bare står og dekker en bonde. Den er litt langt unna kongefløya der Eirik har plantet blikket sitt. Vegard og Roar er vel snart ferdig med åpninga. Roar rokerte nå i det 15. trekket. Vegard har brukt 1:07 time på de første 15 trekkene mens Roar har brukt 1:23 og er i trekket. At dette partiet ender i tidsnød er det ikke et spørsmål om. Henrik har fått byttet av dronningene, og Johannes vil nå også bytte av et tårn. De står med to tårn og springer hver, mens Henrik har bonde under.

Oppdatert kl 1330 Stillinga til Eiriks motstander har blitt en del konsolidert nå. Han truer med å bryte gjennom i f-linja, men Eirik har motspillsmuligheter som motstanderen må ta hensyn til. Tore har fått byttet av dronninga. I Øyvinds parti har motstanderen ikke løperparet men løper og springer. Da ser det litt lysere ut for Øyvind, selv om det er motstanderen som har den lille fordelen. Henrik fikk byttet av det ene tårnet, og nå sentraliserer begge to kongene sine. Vegard har ei halvåpen f-linje som han presser i. Se bildet
Tidsbruken til spillerne sjokkerer litt. Etter at bildet ble tatt rapporteres det at Roar har 6 minutter igjen + tilleggstida på 21 trekk.

Oppdatert kl 1333 I junior i partiet til Bjørn Robert har motstanderen, Marte, dårligere tid enn Roar. De er i sluttspillet.

Oppdatert kl 1335 I eliteklassen kjemper Aryan Tari for et stormesternapp. Han må slå Einar Gausel i dag, se partiet her... og han må møte Berge Østenstad i sisterunden i morgen. Det ser litt lyst ut for Aryan her, gjør det ikke?

Oppdatert kl 1350 Henrik er i tidsnød. 2 minutter på 5 trekk. Marte greide tidsnøden mot Bjørn Robert. De er i sluttspill med dronning, løper og 5 bønder hver. Øyvindhar fått byttet av et tårn, men det er fremdeles motstanderen som presser. Stillinga til Eirik er i stor ubalanse. Tore er ferdig, og jeg vet ikke hvordan det har gått. Vegard og Roar er i tidsnød. Roar har bare 1:31 minutter igjen på over 10 trekk. Samt tilleggstida. Vegard presser på kongestillinga hans nå.
Stillinga til Henrik for 2 minutter siden
Oppdatert kl 1425 Da har vi vært opptatt med tidsnøden mellom Vegard og Roar Nakken. Den var krevende for alle parter. Både spillerne og oss som sto rundt. Vegard ofret tilsynelatende en springer, men hvis Roar tok den, gikk han matt for da hadde han ikke dekning på bonden foran kongen. Dermed vant Vegard en kvalitet og en bonde. Men den ekstra bonden var hengende på e6, og Roar truet med å få en monsterspringer på det svarte feltet e5. Vegard hadde bare en hvitfeltløper og to tårn igjen, så springeren kunne hadde blitt stående til dommedag. Men Roar satte den ikke der, og da fikk Vegard byttet av dronningene og det ene tårnet, og i samme renna fikk han også en fribonde inn på tredjeraden. Dronningtrekket til Vegard da han fikk byttet av dronning og tårn og fikk samtidig en fribonde; det var et kjempegodt trekk. Han løste flere av sine problemer med det trekket. Han fikk åpnet d-linja slik at det andre tårnet kom til, og da ble plutselig fribonden svært så farlig.
Flere ganger hadde Roar bare 2 sekunder igjen da han gjorde trekket sitt. Vegard hadde litt bedre tid, men han var også nede på minuttet da 40 trekk var gjort.
Etter at Roar fikk en ny halvtime, tenkte han litt og ga opp, for Vegard hadde vunnet stilling. Han kom til å få bøndene til Roar på dronningfløya, og partiet var tapt.
Tore tok remis. Henrik er også ferdig, og han har tapt. Henrik spilte feil i trekkrekkefølgen i åpninga, og da skar det seg for hele partiet. Han kunne ikke redde isolanibonden forteller han, og da var partiet tapt. Øyvind har kommet ut i sluttspillet med en aktiv konge, og han står litt bedre enn i sted. Eirik er fortsatt i kraftig ubalanse.

Oppdatert kl 1434 Det ble remis på Eirik. Det var et sluttspill med to tårn og dronning hver. Eiriks konge hadde lite bønder å gjemme seg bak, og derfor spilte han ikke på vinst.

Oppdatert kl 1437 Bjørn Robert har fjern fribonde under i dronning- og løpersluttspill. Marte har 5 bønder mot Bjørn Roberts 4.

Oppdatert kl 1444 Det ble remis på Bjørn Robert og har 4 poeng.
Da venter vi bare på Øyvind. Det har vi gjort noen ganger i dette mesterskapet. smiley
Oppdatert kl 1538 Øyvind spiller fremdeles. Begge er på tilleggstida, og Øyvind har springer over i sluttspillet. Motstanderen har to fribønder på kongefløya som er stoppet av Øyvinds konge. Begge har to bønder hver i a- og b-linjene. Øyvinds springer må ta de hvite bøndene på dronningfløya, og de hvite kongen bør prøve å ta de svarte respektive. Men de er nok slitne begge to, for de har gjort noen litt merkelige trekk i det siste. Men det ser vel ut til at Øyvind kan vinne. Tape kan han ikke gjøre.

Oppdatert kl 1603 Øyvind tok remis.
Da ble det 2 seire, 5 remiser og 6 tap i dag.

Det blir NM i lynsjakk klokka 18. Vi blogger ikke derfra.

  • Kommentarer(5)//2015landsturneringa.ksk.no/#post11

7. runde torsdag kl 1030

RunderOpprettet av Tore to., juli 09, 2015 06:43:52
Junior
Henrik Øie Løbersli (2007) - Andreas G Tryggestad, Nordstrand (2139) 1-0
Eivind Olav Risting, 1911 (2087) - Bjørn Robert Løvoll Unhjem, Molde (1361) 1-0
Kadett
Sigve Sundsbø, Elefantene (1550) - Petter Andreas Wadstensvik (1400) 1/2-1/2
Lilleputt
Mads Wollan Myhre (1448) - Niklas Unneland, Aalesunds (845) 1-0
Klasse 1
Vegard Simensen (1729) - Leif Trygve Hegvik, Sandnes (1757) 0-1
Klasse 2
Edvard Våge, Sotra (1568) - Eirik Viken Kallset (1631) 0-1
Tore Kallset (1645) - Kjell F. Pettersen, Asker (1717) 1/2-1/2
Audun Hoem (1538) - Øystein Edvardsen, Drammens (1517)
Klasse 3
Øyvind Hoem Vaseng (1266) - Tore Martin Madsø Hauan, Trondheim (1348) 0-1
Sverre Skjølingstad, Stavanger (1344) - Iver Halse (1265) 1/2-1/2
Klasse 4
Aud Norunn Strand, Modum (1083) - Morten Smenes Frost (1028) 1-0
Klasse 5
Sverre Hoem (891) - Krister Smelvær (870) 0-1
Bjørn K. Wold, 1911 (-) - Arild Myhre (928) 1/2-1/2
Atle Ruud, Trondheim (-) - Eli Marit Ødegaard (779) 0-1

Oppdatert kl 1059 Engelsk åpning spiller Mads mot Niklas i lilleputt. Petter fikk Sämischvarianten i kongeindisk som han preppet på i går kveld. Petter lærte i et treningsparti hjemme i klubben før NM, at han måtte ta med ...a6 før han spilte ...c5, og etter den lærdommen, kan han det. Og ...a6 kom før ...c5 nå også. Henrik spiller mot Grünfeldindisk. Det er den nye varianten med Ld2. Vegard valgte å åpne med 1.d4 og ikke engelsk åpning slik han har gjort i de tre andre hvitpartiene sine. Han møter slavisk forsvar, og det var forventet i dag. Tore spiller mot dronningindisk, og Eirik spiller mot Tarraschvarianten i fransk. Audun møter hollandsk.

Oppdatert kl 1108 Rett før runden startet fikk Eli Marit et lynkurs i Blackmar-Diemergambiten, siden det var motstanderen hennes spilte tidligere i mesterskapet mot Arild. Men kanskje fordi det ikke fungerte mot Arild, spilte motstanderen heller 1.e4, og det ble firspringer i stedet. Eli Marit har kommet godt ut. Sverre har spilt Morragambiten i siciliansk, men motstanderen slo ikke c-bonden. Sverre har i stedet tatt testamentbonden på b7, men i dag fungerer det. Han truet samtidig springeren på c6 som henger, så motstanderen valgte å tilby avbytte av dronningene. Arild spiller fransk forsvar, og møter 3.e5. Arild har kommet godt ut. Vi hadde preppet med Iver i går kveld at motstanderen, Sverre, har spilt avbyttevarianten i fransk litt for forsiktig. Han har i de to partiene vi fant aldri angrepet med c4 etter avbyttet. Så i går kveld ble Iver preppet på det. Men Sverre har tydeligvis lært, for i dag, kom c4-bonden fram med en gang. Og det glemte vi å se på i halvtimen før midnatt. Øyvind spiller Systemet sitt, og i dag møter han Stonewallforsvaret.

Oppdatert kl 1130 Jeg har rettet opp navnet til Ivers motstander til Sverre. Jeg kalte ham det samme som Petters motstander. Begge to har fornavn på S- og begge to er ungdommer... Petter har ofret a-bonden sin og har et skarpt press på dronningfløya. Mads tok ikke testamentbonden til Niklas, men heller sentraliserte tårnet sitt. Hvis han hadde tatt b-bonden ville han sjøl ha mistet sin egen b-bonde, men han kunne ha fått a-bonden til Niklas. Ulempen var at springeren på c3 ville stått svært ulaglig til, og Mads kunne ha fått problemer med den. Vegard er gått i tenkeboksen. Det er ei helt normal åpning, men Vegard har nå brukt en halvtime på 6 trekk. Dette var noe Vegard gjorde for inntil et par år siden, men vi trodde at han nå hadde blitt kvitt denne uvanen. Da kan vi vel dessverre forvente at Vegard havner i tidsnød, og da frykter jeg litt for partiet til Vegard. I Henriks parti har det ikke skjedd noe. Henrik har bønder på d4 og e4, og har kontroll over sentrum, men dette kan være en ny variant som både han og Andreas kjenner ut og inn, så her skal jeg ikke spå noe som helst.
Noen nye bilder fra i dag er lastet opp

Oppdatert kl 1134 Trompovskijs angrep ble Bjørn Robert møtt med i dag. Og Eivind Olav Risting står allerede kjempebra.

Oppdatert kl 1150 I klasse 5 ser det ut til å gå bra. Sverre har fremdeles bonden. Han har to bønder mot en på dronningfløya, og det kan i sluttspillet bli gull verdt. Nå får han vel også brutt opp sentrum slik at svart får en svak d-bonde, eller at Sverre får en gullspringer inne på e6-feltet som er dekket av d5-bonden. Det er vanskelige valg som Sverre har gitt motstanderen sin nå. Eli Marit står godt. Hun har riktignok en hengende bonde i d-linja, men motstanderen har alle sine fire lette offiserer i d- og e-linja, så de står og stamper mot hverandre. Det er ikke fare for angrep på bonden ennå. Arilds motstander har en fin bondekjede fra c3-e5. Men dessverre for ham, står den på de svarte feltene, og han har byttet av hvitfeltløperen. Arild derimot har en hvitfeltløper og springeren hans på e7 kan også hoppe til f5 eller d5. Arild står godt der. Motstanderen kan sette i gang et minoritetsangrep på dronningfløya og utnytte Arilds svakheter der. Da kan Arild få en hengende bonde i b-linja. I Morten og Aud Norunns (Stig og Sverre har vel spilt mot henne i tidligere NM?) parti står brikkene og kikker på hverandre. Hun er en forsiktig spiller, og det fikk Morten vite før runden startet. Så nå er Morten også litt forsiktig. Iver spiller nå mot en isolanibonde på d4. Det er selvsagt ulempen med c4-bruddet i avbyttevarianten i fransk for hvit. Iver har dronninga si rett foran bonden, og ikke en springer som hadde vært optimalt. Men dronninga står til gjengjeld svært sentralt, og det er nok fordel til Iver. Ikke så stor, men litt. Øyvind har fått brutt opp deler av Steinveggen til motstanderen. Øyvind har brukt over 45 minutter på de første 15 trekkene, mens motstanderen bare hadde brukt 5 minutter.
Audun blir nå møtt med et kraftig angrep nedover f-linja. Eirik bruker også sin halvåpne f-linje til å true en springer på f4, og motstanderen har tenkt i 20 minutter på sitt trekk. Vegard har begynt å få opp dampen, og motstanderen har også brukt litt tid nå. Vegard har satt springeren sin på e5, og tilbyr avbytte der, slik at han kan få en bonde på e5.

Oppdatert kl 1210 Det ser ikke bra ut for Petter nå. Han har ofret løperen i angrepet nedover dronningfløya. Sigve har ikke fått rokert, men Petter har fått tilbake den bonden han sto under og en til. Men hvis han ikke får mer materiell, vil han tape. Og det ser ut til at Sigve greier å forsvare seg godt nok. Mads står løper og bonde over mot Niklas fra Aalesunds, og vinner enkelt. . Bjørn Robert står med offiser under, men har fått e- og d-bøndene til motstanderen.
Henriks parti har ikke skjedd noe ting som jeg så. Men andre mer kompetente spillere, kan vurdere stillinga sjøl:
Oppdatert kl 1212 Motstanderen til Sverre valgte å gå inn i varianten der han har fått den svake d-bonden som ikke har noen felles bønder på noen av sidene. Dette ser veldig bra ut for Sverre, og på førstebordet står de ganske likt.

Oppdatert kl 1235 Det har blitt sluttspill på Sverre. To bønder mot to bønder og et tårn hver. Ulempen for Sverre er at motstanderen har den fjerne fribonden, mens Sverre har to sammenhengende bønder i a- og b-linjene. Dvs. hvis Sverre tar g-bonden og ikke motstanderens a-bonde da. Arild står bonde under og motstanderen har også full kontroll over den åpne b-linja. Arilds tårn står i c-linja, men der gjør de ingenting utenom å passe på c-bonden hans. Men Arild har en superspringer på d5-feltet, og den har redusert motstanderens løper til å stå på d2 og passe på bonden på c3. Eli Marit har vunnet offiser mot bonde, og hun taper kanskje en bonde til, men hun står springer over. De er fremdeles i midtspillet. Øyvind står trangt nå i sluttspillet. Løperen hans er innestengt bak sine egne bønder, og hvis Øyvind ikke får frigjort den, vil han tape til slutt. I Ivers parti har de byttet av et par lette offiserer, men Ivers dronning står fremdeles sentralt plassert i sentrum. Tore ser ut til å ha mistet bonde nå, og får i tillegg et press mot seg nedover c-linja. Lite er byttet av i det partiet. I partiet til Eirik er det litt kaos. Jeg tror at Eirik har vunnet bonde, og han står bedre med offiserene sine. Audun har avverget angrepet nedover f-linja, og ser ut til å stå likt. Vegard står også likt i sitt parti. Begge har nå springere i e-linja, Vegard på e5 og motstanderen på e4. Vegard får ikke byttet av den svarte springeren på e4 uten at han må bytte av sin egen på e5. I partiet til Morten har det nå blitt kontakt mellom brikkene til de to kombattantene. Morten har spilt d5 og kan slå av bonden på c4.

Oppdatert kl 1247 Det ble seier på Mads idag. Petter har kommet ut i sluttspillet og har tårn og fem bønder, sammenhengende fra h-d, mens Sigve har tårn, løper og 4 bønder. Petter får vel en bonde til, men kan da miste en av sine. Det er en kamp i oppoverbake for Petter dette. Henriks motstander har ofret kvalitet men fått begge av Henriks sentrumbønder. Sverre tok g-bonden til motstanderen, men brukte etterpå et par trekk på å ta a-bonden også. De to tempiene hadde han vel ikke råd til, for f-bonden har gått raskt fram og er nå på tredjeraden, to skritt fra forvandlingsfeltet og er også støttet av kongen. Sverre kommer nok til å tape dette.

Oppdatert kl 1310 Det er bare en bonde Andreas Tryggestad fikk for kvaliteten i partiet mot Henrik. De har nå også byttet av et tårn, og Henrik truer med å bytte av flere lette offiserer. Henrik har to løpere, en springer, et tårn, dronning og 5 bønder på brettet, mens Andreas har 6 bønder, dronning, to løpere og to springere. Dette blir vel et sluttspill som Henrik kan få en fordel i? Petter overrasker stadig. Vi har vært litt usikre på sluttspillegenskapene hans, men han har alltid hatt den egenskapen at han tør å tape. Og da kan han satse. I partiet mot Sigve har han vunnet alle de tre bøndene til Sigve på kongefløya, og har bare mistet en av sine i prosessen. Så nå er Petter 4 bønder og tårn mot en bonde, løper og tårn. Da ser det betraktelig lysere ut. Det skal nok bli vanskelig for Petter å vinne, men remisen kan være innen rekkevidde. Sverre måtte gi tårnet sitt på motstanderens fribonde, og spiller nå med to bønder mot tårn. Dessverre står Sverres bønder på a3 og b2 og motstanderens konge er også i nærheten. Han har ingen sjanse til å få disse bøndene framover, og gir vel snart opp. Øyvind ser ut til å tape sluttspillet nå. Han er under kraftig press, og motstanderen har fått begge sine tårn inn på Øyvinds andrerad. Audun bukket vel en kvalitet nå. Det ser ut til at han ikke så en mellomsjakk. Vegards stilling er uforandret, men de har byttet av noen lette offiserer. I The Battle of Minds i klasse 4 mellom Morten og Aud Norunn Strand står de og presser brikkene mot hverandre. Mortens d5-bonde står der ennå, og kan slå av bonden på c4 og vice versa. Det kan bli et langdrygt parti det der, hvis ingen av dem vil gå over sentrumslinja til motparten. Iver er i sluttspillet med tårn og løper mot tårn og løper. De har 5 bønder hver, og det ser litt remisaktig ut. Tore ser ut til å greie å stoppe motpartens framstøt på dronningfløya, da han truer den bakerste b-bonden. Siden dronningene er byttet av, kan ikke motstanderen redde den på noe vis. Eirik har ei god stilling i sluttspillet med flere aktive offiserer enn motstanderen.

Mads har vunnet i dag og har nå 4,5 poeng.