2015 KM/Ålesund GP

6. runde søndag kl. 1300Runder

Posted by Tore Sun, March 15, 2015 13:03:39

Sisterunden starter klokka 1300. Arild har walk over.

6. runde

Marte Kyrkjebø, Stavanger (1686) - Vegard Simensen (1757)
Håkon Bentsen, Molde (1957) - Bjørn Benjaminsen (1277)
Petter A. Wadstensvik (1326) - Helge Storeide, Aalesunds (1611)
Jostein Sørhus, Bergens (1365) - Tore Kristiansen (1560)
Liam Jansson Rønnestad, Søråshøgda (755) - Iver Halse (1293)
Terje Lie, Bergens (1459) - Mads Wollan Myhre (1448)

Kl. 13.34: Alle ser ut til å ha kommet helskinnet ut av åpningen. Det er mange velkjente varianter i sisterunden, når det gjelder å berge et brukbart sluttresultt. Vegard spiller sin najdorf-sicilianer, Petter spiller Sokolsky, mens både Bjørn og Iver holder seg til caro-cann. Tore spiller dronninggambit, mens Mads utvider turneringsreportoiret sitt med å prøve seg på kongeindisk, som guttene skal ha fått en grundig innføring i av Anders.

Simonas og Abdullah har allerede tatt remis, og da er Simonas kretsmester. Av våre er det såvidt jeg kan se ingen som har særlig sannsynlige premiesjanser nå. Bjørn har en teoretisk mulighet til å bli beste spiller i ratinggruuppe 1250-1500, men da må han slå Håkon Bentsen.

Kl. 13.56: Materielt har det ikke skjedd stort. Terje Lie og Mads spiller veldig skarpt, der er det bare to lette og dronningene igjen. Mads er en bonde over, men det er en dobbeltbonde i B-linja, og det spørs om den vil være noe særlig verdt i praksis. Petter har som vanlig trøkk på dronningfløya med sin b-bonde-åpning, mens kontrasten er stor til Iver, som ikke har en eneste brikke foran sjette raden med svart. Der står det til gjengjeld seks av dem.

Kl. 14.10: Bjørn har ryddet kraftig i sentrumsbøndene til Håkon. Både c-, d- og e-bonden er borte, men Bjørn har måttet avgi en løper og bonde.

Mads har måttet bytte droning og har nå også en trippelbonde i b-linja. Han har fordel av løper framfor motstanderens springer når de er sluttspill på begge fløyer, men Terje har en fribonde mer, og Mads sin er passet godt på nå. Tror dette skal holde hardt for Mads.

Kl. 14.22: Bjørn står trangt, men tilsynelatendde solid med sort. Håkon har et sterkt løperpar, men det er vanskelig å finne vei mellom de syv bøndene. Petter hadde en dynamisk stilling, men nå har Storeide låst av dronningfløya for dagen.
Mads har brukt 3 minutter på 44 trekk, dvs 25 minutter medregnet tilleggstiden! De driver og filer med kongene, da bøndene ikke kan røres uten å gå tapt. Kanskje kan Mads holde remis.

Kl. 14.36: Både Petter og Iver er bonde over, og begge står godt! Iver må prøve å rydde litt med springeren slik at han får fram det som etter hvert kan bli en fribonde. Petter har en rad med bønder fra b6 via f2 til h2 og har den rette løperen innenfor.

Bjørn er tilbydd en løper av Håkon, men ansiktsuttrykket kan tyde på at det er en dårlig deal. Tar han den ikke, risikerer han imidlertid at det blir like ille. Han har tenkt lenge nå. Tore er bonde under, uten at jeg tror den slår ut på computeren.

Kl. 14.44: Bjørn har tapt. Han tok ikke i mot offeret, og da raknet stillingen.

Kl. 14.47: Iver har vunnet, mens Mads tapte. Det var nok ikke fysisk mulig å holde den stillingen.

Kl. 15.19: Tore har vunnet. Petter har fortsatt merbonden i d-linja, men det er ikke en fribonde. Han må også passe seg for en matt. Det er muligheter, men det kan være krevende å ta dette til vinst. Vegard har angrep mot seg, men jeg tror ikke det skal være farlig. Motstanderen har løperparet, ellers er det materielt likt.

Kl. 1533: Tore har lagt ut noen bilder fra i dag.
Simonas Zickus fra Molde har blitt kretsmester i Møre og Romsdal!

Kl. 15.47: Petter greide remis, og det er sterkt mot en 1600-spiller. Han fant et tårntrekk som gjorde at Storeide måtte bytte dronning, og etter det sto Petter mye bedre. Petter kunne frigjort en fribonde på sjetteraden, men det spørs om det var tid til å få den i mål med både løper og tårn på brettet. På den annen side hadde motstanderen bare få minutter igjen på klokka.

Vegard er bonde under nå. Begge har rundt 20 minutter igjen på klokka.

Kl. 1635: Vegard er i trøbbel nå. Marte har lite tid igjen, men med 30 sekunder tillegg for hvert trekk, skal det ikke være noe problem. De er i sluttspill med tårn hver, mens Marte har løperparet og Vegard har løper og springer. Men kongen til Vegard er innesperret på h8, og han må passe på at ikke tårnet matter ham på f8. Da kan Martes ekstra fribonde bli vanskelig å stoppe.
De to andre partiene som fortsatt spilles er på toppbordene. Det ser ut til at Thorstein Olsen slår Rafael, mens Håvard Ramstad har dronning mot to tårn i sluttspillet mot Erlend Kyrkjebø. Begge har en fribonde hver, og noen bønder hver på kongefløya.

Kl. 1711 Vegard har greid remis! Utrolig, men han gir ikke opp, og i dag tjente han et halvpoeng på det.


5. runde søndag kl. 9Runder

Posted by Tore Sun, March 15, 2015 04:50:34

Runden starter søndag morgen klokka 9. Siden alle spiller blir det ikke noe aktiv blogging under partiene.

5. runden

Vegard Simensen (1757) - Tore Kristiansen (1560) 1-0
Iver Halse (1293) - Gunnar Bolsø Aalesunds (1370) 0-1
Bjørn Benjaminsen (1255 - Erling Storeide (1665) 1-0
Mads Wollan Myhre (1448) - Kjetil Sætre Breivik (1116) 0-1
Brage Myran, Trondheim (763) - Petter A. Wadstensvik (1326) 0-1
Arild Myhre (982) - Nicholas Sunde, Søråshøgda (803) 0-1

Kl. 1250:
Runden er ferdig, og sisterunden starter klokka 13.
Arild spilte sentrumsgambit og fikk dronninga bundet av tårnet i e-linja allerede i åpninga, og da sto han tårn under. Han spilte lenge, men det ble tap til slutt.
Iver forsøkte å fange dronninga til Gunnar Bolsø, men han overså en mellomsjakk og Iver tapte et par bønder. I tillegg fikk han en elendig kongestilling, og Bolsø presset på og vant til slutt.
Bjørn valgte hollandsoppsett mot Erling Storeide. Erling ofret på f4, og ofret også en lett offiser til. Bjørn stå uten bønder foran kongen, og Erling presset på, men Bjørn greide å holde unna, og da vant han siden han hadde mye mer materiell.
Petter vant et greit parti i dag.
Mads tapte og det kom litt uventet. Mads mistet kontrollen over sentrum og etterhvert en bonde, og i sluttspillet var tårnet til Kjetil bedre plassert og fikk enda flere bønder.
Vegard og Tore spilte samme åpning som Vegard spilte mot Håvard Ramstad i går. Tore hadde sittet opp halve natta og preppet, men Vegard gikk ut av hovedvarianten med en gang. Det førte imidlertid til at Vegard fikk en fremskutt bonde som han bare fikk dekket med offiserer. Tore hadde fordel i midtspillet. Vegard tilbød remis med tre-trekks-regelen, men Tore ville ikke ha remis og spilte videre.
Da Vegard ofret bonde, burde nok Tore ha sett litt mer på stillinga enn bare to minutter. Da han tok bonden, hadde Vegard et meget sterkt trekk som førte til tap i alle varianter. Dermed vant Vegard.4. runde lørdag klokka 15Runder

Posted by Tore Sat, March 14, 2015 14:25:55

I denne runden kommer Bjørn tilbake igjen, og da går Arild inn igjen i turneringa, siden han er en oddetallsreserve.
Da blir det ikke noe blogging under runden, hvis ikke Arild eller Tore blir tidlig ferdig.

4. runden
Håvard Ramstad, Aalesunds (1872)- Vegard Simensen (1757)
Eirik Kyrkjebø, Stavanger (1484) - Mads Wollan Myhre (1448) 1-0
Tore Kristiansen (1560) - Iver Halse (1293) 1/2-1/2
Ola Torstein Endresen, Sortland (1352) - Bjørn Benjaminsen (1255) 1/2-1/2
Petter A. Wadstensvik (1326) - Kristian T Vike, Aalesunds (922) 1/2-1/2
Bjørn N Dybvik, Aalesunds (1246) - Arild Myhre (982) 1-0

Vegard spilte bra mot Håkon Bentsen i forrige runde, og han får nok en god motstander i denne runden. Håvard tapte for Simonas, men Vegard spiller nå så godt at vi ikke utelukker noenting. Mads og Bjørn møter jevngode motstandere, mens Petter Andreas og Arild er henholdsvis stor favoritt og underdog.
Vi får også et internoppgjør i denne runden mellom Tore og Iver. Tore er favoritt, men Iver har spilt bra i helga, og vi skal ikke utelukke noe som helst her heller.

Kl. 1845 Mads kom flott ut i fransk forsvar igjen. Men så trakk han offiserene sine litt tilbake og det så litt trangt ut. Mads fikk ikke rokert, men da Kyrkjebø ble litt for aktiv på dronningfløya, slo Mads tilbake og fikk veldig godt spill. Men siden Mads ikke rokerte, fikk Kyrkjebø muligheter til et motangrep, som gjorde at Mads måtte gi dronning, tårn og det som var og Mads ga opp. Fra sidelinja så det ut som et skikkelig hawaiiparti som svingte fra side til side.

Tore og Iver spilte remis. Det ble dronninggambit. Midtspillet varte i bare få trekk før de kom uti sluttspill, der Tore fikk en liten fordel. På et tidspunkt hadde nok Tore vinsten, men han så den ikke. Iver viste den til ham i analysene etterpå, for han trodde at varianten kom. Men det skulle i stedet kompliseres, og da ble det ei remisstilling. I den forsøkte Tore å vinne, men da mistet han fribonden sin, og plutselig var det Iver som hadde vinstmuligheter. Men med bare bønder og ei dronning hver, så det vanskelig ut for Iver å vinne og han tok evig sjakk. Turneringsleder Roar Nakken kommenterte det etterpå at gamlekara i Kristiansund nok hadde forsøkt å vinne den stillinga i flere timer før de hadde kastet inn håndkleet og tatt remis.

Arild tapte nok greit mot Bjørn Dybvik. Det så slik ut et par ganger underveis. Petter og Bjørn spilte remis, men mer vet vi ikke om partiene deres.
Vegard holder på å spille, og han gjorde noe rart i åpninga, slik at han kom svært på defensiven. Det kan være skummelt mot Håvard Ramstad som er flink til å angripe, men Vegard ser ut til å kunne greie seg.

Kl. 1850: Jeg har lagt til noen bilder fra i ettermiddag.

Kl. 1940: Vegard tapte. Han gjorde en feil som førte til at Håvard vant. Vegards åpning var en variant som er populær på toppnivå og spilt av både Nakamura og Anand. Det var imidlertid første gang for Vegard, og kanskje litt spekulativt å gjøre det i ei langsjakkturnering? Ramstad er en god angrepsspiller, og Vegard forsvarte seg godt, men det var da det ene trekket som gjorde at han tapte.

Bjørn spilte sin sedvanlige Black Knights Tango slik han også gjorde mot Pat i klubbmesterskapet torsdagskvelden. Endresen var litt mer forsiktig enn Pat, og Bjørn fikk ikke like scwung på springerne sine som mot Pat. Da de byttet av dronninger ble de enige om remis.
Petter sto veldig godt i partiet, men overså at motstanderen fikk inn en evig sjakk, og dermed ble det poengdeling der.

Arild bukket et tårn i sluttspillet mot Bjørn Dybvik, og det var derfor han tapte det partiet.

Da har oppsettet for runde 5 kommet. Det er lørdagskveld i Ålebyen. Hotellet har lasagne som kveldsmat, og da spiser de fleste på hotellet. Og det blir nok litt lynsjakk utover kvelden. smiley

3. runde lørdag kl. 1000Runder

Posted by Tore Sat, March 14, 2015 00:38:23

I denne runden står både Arild og Bjørn over. Bjørn skal på et årsmøte i fagforeninga si, og får registrert et halvt poeng, mens Arild står over for at det ikke skal bli noen walk over for noen andre. Bjørn kommer inn igjen i 4. runden, og så får vi vente og se om Arild også gjør det.

3. runden

Vegard Simensen (1757) - Håkon Bentsen, Molde (1957) 1/2 - 1/2
Mads Wollan Myhre (1448) - Erlend Kyrkjebø, Stavanger (2032) 0-1
Jan Erik Skog, Aalesunds (1227) - Petter A. Wadstensvik (1326) 1-0
Tore Kristiansen (1560) - Vidar Sæther, Aalesunds (-) 1-0
Iver Halse (1293) - Jostein Sørhus, Bergens (1365) 1-0
Bjørn Benjaminsen (1255) - walk over 1/2
Arild Myhre (982) 1/2

Vegard og Mads har full pott med 2 poeng etter fredagskvelden. Det er 11 spillere som har det. Vegard møter Håkon fra Molde, og det blir nok en lang og tøff kamp. Vegard er i form for tida, og med hvit kan han kanskje vinne? Håkon er en solid spiller, og han er i turneringa for å bli beste spiller fra kretsen. Da har han ikke råd til å avgi poeng mot Vegard.
Mads spilte kjempegodt fredag kveld mot en 1900-spiller. Også Mads er i form for tida. Det så vi bl.a. i Kristiansund Grand Prix i januar. Erlend Kyrkjebø er imidlertid en ung og lovende spiller, og det blir nok vanskelig for Mads. Men Erlend har vært favoritt og tapt for en kristiansunder før; Erlend tapte for Vegard i juniorklassen i NM i Sandefjord i 2012. Men hvis Mads greier remis, vil det være en liten sensasjon.

Petter og Iver møter jevnbyrdige motstandere. Det er voksne karer som de møter, og resultatene i partiene kan gå alle veier. Iver viste godt spill fredagskvelden, og vi har håp om at han kan få ei god turnering. Petter viste også svært gode takter mot en 2100-spiller i førsterunden, og det ser ut til at begge to har kommet i gang. smiley

Kl 10.14: Alle ser ut til å ha kommet godt ut. Vegard er ute i en klassisk dronningggambit, mens Mads med engelsk er møtt med c5, slik han forutså. Petter med svart møter et passivt Reti (sf3), og har benyttet anledningen til å forsyne seg godt av sentrum. Tore dominerer også sentrum mot noe som for meg ligner en dronningindisk oppstilling. Iver møter siciliansk forsvar.

Kl. 10.50: Mads har mistet en (dobbelt)bonde og kan fort miste en til. Han er presset på defensiven og strever med å finne motspill etter at dronningene er byttet av. I Petters parti er det dronninger og to tårn igjen på brettet, i tillegg til seks bønder hver, men motstanderen har tre bondeøyer mot Petters to. Petter er ikke den som spiller for remis, så dette kan gå alle veier. Tores motstander byttet nettopp av en av de sterkeste brikkene han hadde på brettet mot en dobbeltbonde, så dette ser det ut som Tore skal ta. I Vegards og Ivers parti er det fortsatt posisjonelt.

Kl. 11.14: Mads har tapt. Han fikk nok da også den tredje bonden røk og kongen ble jaget inn i en posisjon der det bare var et tidsspørsmål før den ble fanget. Petter har mulighet til å knipe en bonde, men da må dronningene byttes av. Han regner nok på om den ene bonden da er nok til å vinne et tårnsluttspill. Tore må bare finne en plan for å angripe kongestillingen, for halve offiserkorpset til sort er enten innstengt eller passivisert. Vegard og Iver står jevnt, slik jeg vurderer det.

Kl 11.50: Petter er i et skikkelig sluttspilldrama. De har ett tårn hver og bondestruktruren er 4+0 mot 2+2. Petter har sakte, men sikkert fått lirket opp fribøndene ved hjelp av mellomsjakker, mens hvit hittil ikke har greid å få noe særlig ut av bonderekken sin, selv med Petters konge sperret nede på åttende raden.

Kl 11.57: Da ønsker vi god bedring til Kjell Tore. Hadde han spurt Håkon, tror jeg at han hadde svart at han ikke liker seg noe særlig mot Vegard nå. g-bonden i kongestillinga er borte, og Vegard har spilt opp dronningen med en binding som gjør at han også kan angripe med springeren. Løperen er også i fin posisjon. Det er tid til å forsvare seg, bevares - men hvit står nok best nå.

Iver er bonde over i et sluttspill med dronning og likefargede løpere. Motstanderen har dessuten en dobbeltbonde, men partiet er ikke enkelt å vinne. Tore angriper friskt nå, og det ser ut til å være flere muligheter i stillingen.

Av grunner jeg ikke begriper tilbød Petter sin ene fribonde, men av grunner jeg heller ikke begriper tok ikke hvit i mot. Nå kan Petter få dronning først, uten at jeg i farten kan beregne om det likevel er tidsnok.


Kl. 12.18: Petter har tapt. Håkon har fått opp en god forsvarsstilling, så der er det forholdsvis jevnt igjen. Tore er to bønder over og skal vinne, mens Iver har avviklet til sluttspill med likefargede løpere der han fort kan være to bønder over. I så fall skal det være nok til å vinne.

Kl. 12.28. Da har Iver vunnet. Vegard har en isolanibonde i d-linja som kan bli tung å forsvare i lengden. Håkon har nå doblet tårnene på den. De har ulikefargede løpere, og bonden står på feil farge for Vegard. På den annen side har Håkon en dobbeltbonde. Her er ingenting avgjort ennå.

Kl. 12.45: Vegard og Håkon tok remis. De hadde ikke ulikefargede, men likefargede løpere. Vegard ga opp å forsvare isolanibonden og angrep dobbeltbonden i stedet. Etter avvikling så de vel at dette var en stilling som var vanskelig å vinne.

Tore fant ikke matten og har avviklet til sluttspill med tre bønder over, som han har god tid til å vinne.

Kl. 13.25: Da har også Tore vunnet
1. og 2. rundenRunder

Posted by Tore Sat, March 14, 2015 00:22:58

Arild Myhre var også med i hurtigsjakkrundene fredag kveld, for å unngå at det ble walk over.

1. runde

Bjørn Benjaminsen (1255) - Sondre Merkesvik, Bergens (2069) 0-1
Tore Kristiansen (1560) - Håkon Hammerås, Aalesunds (-) 1-0
CM Abdullah Muhsen, Bergens (2107) - Petter A. Wadstensvik (1326) 1-0
Vegard Simensen (1757) - Jostein Sørhus, Bergens (1365) 1-0
Iver Halse (1293) - Marte Kyrkjebjø, Stavanger (1700) 0-1
Eirik Kyrkjebø, Stavanger (1484) - Arild Myhre (982) 1-0
Mads Wollan Myhre (1448) - Nicholas Sunde, Søråshøgda (803) 1-0

Det var seeding i førsterunden og forsåvidt greie seire i nesten alle partiene. Det var to unntak hos våre spillere.
Petter spilte veldig mot Muhsen fra Bergens, og sto godt langt uti midtspillet. Til slutt fikk Muhsen ut alle offiserene sine, og da raknet det litt for Petter, og han bukket en kvalitet og det førte til tap.
Iver spilte også veldig mot Marte Kyrkjebø og holdt henne stangen lenge. Hun hadde et press, men Iver forsvarte seg godt, og det ble tidsnød på begge to. Dette var et av de siste partiene som holdt på lengst i førsterunden. Da Marte til slutt kom gjennom stillinga til Iver, falt en springer og deretter et tårn, og da var det over. Men Iver forsvarte seg godt, veldig lenge.

2. runden
Sondre Merkesvik, Bergens (2069) - Tore Kristiansen (1560) 1-0
Erling Storeide, Aalesunds (1665) - Vegard Simensen (1757) 0-1
Rafael Gonzalez, Aalesunds (1909) - Mads Wollan Myhre (1448) 0-1
Petter A. Wadstensvik (1326) - David Nesse, Sandnes (1018) 1-0
Håkon Hammerås, Aalesunds (-) - Bjørn Benjaminsen (1255) 0-1
Arild Myhre (982) - Iver Halse (1293) 0-1

Det er også litt elementer av seeding i andrerunden, og resultatene bærer preg av det. Det var her også to unntak.
Det første og beste var Mads som vant enkelt mot Rafael. De var tidlig ferdige, og da vi andre sjekket resultatet hadde Rafael fortalt at han tapte en teoriduell i fransk!
Hæ, vant Mads fordi han spilte bedre teori i fransk enn en 1900-spiller. Dette måtte sjekkes nærmere. Mads kom forbi og fortalte at de spilte "gærningvarianten" men at Rafael ikke gjorde de beste trekkene, og da fikk Mads fordel. Navnet er selvsagt ikke offisielt, men det er Winavervarianten i fransk forsvar, og når hvit bytter av løperen på e7, slår svart igjen med kongen. "Gærningvarianten" er et uttrykk laget av Eirik Viken Kallset og navnet også gjentatt av Trond Harald i Kristiansund. Det var Eirik som lærte Mads denne varianten i Landsturneringa i Trondhjem i fjor sommer. Så Mads sender sine takk til Eirik for at han lærte han en variant som gjorde at han kunne slå en 1900-spiller. smiley

Det andre partiet som ikke var helt klart, var mellom arrangørklubbens Erling Storeide og Vegard. Erling er en god spiller, og mot Vegard ofret han en løper for å få tre sammenhengende fribønder på dronningfløya. Alle vi rundt trodde at dette var tap for Vegard, for fribøndene var sterke, men Vegard greide å forsvare seg godt at Erling ikke fant rette fortsettelsen, og Vegard kunne plukke bøndene. Da ble det seier til Vegard.
Vi og flere fra Aalesunds satt i en halvtime etterpå for å forsøke å finne ut hvor Erling hadde gått feil, og om det var en vinst men vi så at det var vanskelig. Godt spilt av Vegard.

De andre partiene var greie og forhåndsfavoritten vant, slik han skulle.Før førsterundenRunder

Posted by Tore Fri, March 13, 2015 18:22:43

Kristiansund stiller med 6 spillere i Ålesund Grand Prix/Kretsmesterskapet.
Det er (i ratingrekkefølge):
Vegard Simensen
Tore Kristiansen
Mads Wollan Myhre
Petter Andreas Wadstensvik
Iver Halse
Bjørn Benjaminsen

Øyvind Hoem Vaseng skulle også være med, men han har blitt sjuk, og er hjemme.