2014 NM klubblag

2014 NM klubblag

.

Dette er en blogg som handler om Norgesmesterskapet for klubblag i 2014 og mest om Kristiansunds deltakelse. Men vi følger også litt på med hva Molde gjør.

Det spilles på Korsvoll skole i Oslo fredag 17. - søndag 19. oktober 2014.

4. runde lørdag klokka 18

RunderPosted by Tore Sat, October 18, 2014 18:11:09
Fjerderunden startet klokka 1811.

Molde - Kristiansund 2
FM Simonas Zickus (2288) - Øyvind Hoem Vaseng (1391) 1-0
Harald Isachsen (1492) - Iver Halse (1281) 1/2-1/2
Mats Peter Henøen (1217) - Morten Smenes Frost (975) 1-0
Bjørn Robert Løvoll (-) - Sverre Hoem (872) 1/2-1/2

Kristiansund 1 - Groruddalen
Henrik Øie Løbersli (1927) - Åsmund Sem-Johansen (1568) 1-0
Vegard Simensen (1735) - Benjamin Fjellheim (1291) 1-0
Petter A. Wadstensvik (1209) - Ove Johansen (1213) 1-0
ingen spiller - 0-1
Mads spiller ikke da han og Arild er på TV2-showet Skal vi danse... Det er ei Myhre som deltar der.

Det morsomme i møtet mellom Molde og Kristiansund, er at Øyvind på førstebordet har hatt tre hvite, og har i hvert parti åpnet med 1.Sf3. Nå når han hadde svart, tenkte vi det ble ei anna åpning, men Simonas åpnet også med 1.Sf3 :-)

Kl. 1835
Kristiansund 1 har Henrik med hvit fått ei fin oppstilling i semislavisk forsvar. Henrik har fianchettert løperen sin til b2. Vegards motstander spiller dronninggambit, og han spiller den akkurat slik Vegard spiller den, med bonden ut på e3, før han har flyttet ut løperen. Petter spiller Sokolskij, og det er tydeligvis så nytt, at fjerdebordspilleren for Groruddalen som da ikke fikk spille i kveld, siden vi bare har tre spillere, sitter og følger med. Petters motstander spilte oppstillinga med e5 og d6, og da blir det ikke noe problemer for Petter med oppstillinga.

I matchen mellom Molde og Kristiansund 2 ser det ut til at Simonas kan få ei Marocsy-lignende oppstilling hvis han setter bonden sin på e4. Han har i hvert fall plassert springerne sine på c2 og c3.
Iver og Harald spiller lukket siciliansk. Jeg er littegrann usikker på om Iver kan den åpninga, men Harald er i tenkeboksen, og hvis han blir der, kan han bli der lenge.
Mats og Morten spiller engelsk åpning med g3 i andre eller tredje trekk. Jeg vet ikke hvor mye Mats kan på den åpninga, men Morten kan i hvert fall ganske mye, for det er den han spiller sjøl, og den har han studert i mange timer, også ved hjelp av boka til Marin.
Morten og Bjørn Robert har noe avklaringer i sentrum allerede der de har byttet av en bonde. Det var mye akkurat i den stillinga, og jeg hadde ikke tid til å få en oversikt over alle variantene. Spennende er det.

Kl. 1853
Sverre valgte å slå med løperen i stedet for bonden, og det ble ikke ei usymmetrisk stilling slik jeg hadde håpet. Nå har det roet seg i partiet, og hvit har vel ikke noe mer enn hvitfordelen, siden Sverre har fått ferdig utviklinga si, mens Bjørn Robert mangler to trekk.
Jeg synes at Mats spiller veldig passivt i åpninga. Han har bønder på e3 og d3, og c4-bonden er byttet av mot Morten. Morten har med svart fullført utviklinga si, og har kontroll over sentrum, og har også fått plassert begge tårnene sine og dronninga i d- og e-linjene. Altså en liten fordel for Morten der.
Iver har fått en veldig stor terrengfordel mot Harald. Iver har fått spilt f5, og har en bondekjede fra c2 til f5. Iver har også en løper på b3 som dekker diagonalen på utsida av sin egen bondekjede. Da Harald tillot dette, utestengte han seg samtidig fra spill på kongefløya. Foreløpig en liten fordel for Iver der.
Simonas spilte e4. Begge har også løpere i den lange hvite diagonalen fra h1 til a8. Simonas sin løper står på g2 mens Øyvinds står på a8. Det er bønder i mellom disse løperne. Simonas har fullført utviklinga og med terrengfordelen har han en fordel.

Hos Kristiansund 1 har Petter vunnet e5-bonden og står bonde over. Henrik står kjempegodt og har fått inn en sterk springer på e5-feltet. Vegard med svart står helt greit. Motstanderen valgte avbyttevarianten.

Kl. 1905
Henrik står like godt. Vegard får et press mot seg på feltet c7, men han forsvarer det godt, og har plassert en løper på d6. Petter har fremdeles bonde over, og nå er alle lette offiserer byttet av.

Simonas står bonde over mot Øyvind, og det er en fribonde på d5. Men den trues av Øyvinds fire offiserer. Hvis Simonas kan beholde den siden han har tre offiserer som dekker den før han skal gjøre sitt trekk, så vinner han partiet enkelt.
Iver og Harald har ikke spilt så mange trekk siden sist. Mats har vunnet bonde mot Morten, og Morten svarer med h5 og angrep på kongestillinga til Mats.
Det mest interessante partiet er det mellom Sverre og Bjørn Robert. Når en av dem tilbyr den andre litt usymmetri i stillinga, avslås det av den andre, og de er tilbake i symmetrien igjen. Stillinga virker veldig remisaktig, men mellom disse to spillerne tør jeg ikke spå hvordan det kan gå.

Kl. 1920
Endelig ble det usymmetri partiet Sverre-Bjørn Robert! :-) Bjørn kunne slått tilbake med springeren da de byttet av dronningene, men i stedet slo han med f-bonden, slik at han nå har en dobbeltbonde. De har to tårn og springer hver, men tårnene står mot hverandre i c-linja, så det skal ikke forundre meg om de bytter av alle sammen nå.
Mats har foreløpig stoppet angrepet til Morten på kongestillinga si, og Morten skal flytte litt om på offiserene sine, før han får flyttet g-bonden fram og fortsatt angrepet. Men Mats står da med bonde over, så det er en stor fordel for Mats. Harald og Iver har avklart litt, men ikke så mye. Harald hadde en dobbeltbonde i d-linja, og han fikk byttet av den bakerste, og nå er det et lite brudd i bondekjeden til Iver. Harald sjakket også, og da valgte Iver å flytte kongen til f2 i stedet for å sette en offiser mellom. Harald har ikke rokert. Det er ikke noe symmetrisk i den stillinga altså.
Øyvind fikk tatt fribonden til Simonas. Hele sentrum er åpent, for alle bøndene er byttet bort der, men alle offiserer er plassert i sentrum. Veldig interessant stilling.

Henrik har fortsatt god stilling. Vegard har nå fått en bonde på e4, og stillinga har endret karakter. Vegard flyttet en springer der som motstanderen byttet av. Nå ser det bra ut for Vegard. Petter har fremdeles bonde over, men begge tårnene er byttet av, og det er dronningsluttspill. Da økte remissjansen til motstanderen litt.

Kl. 1940
Tydeligvis er usymmetri en uting! Det er både Sverre og Bjørn Robert fullstendige enige om. De har selvsagt byttet av alle tårnene, og nå tilbyr Sverre at Bjørn Robert kan bli kvitt dobbeltbonden sin, slik at stillinga blir symmetrisk igjen. De er inne i et springersluttspill med likt antall bønder.
Det ser ut som om Mats har kontroll mot Morten. Iver har ikke valgt å presse på kongefløya, men har i stedet flyttet dronninga si over på dronningfløya. Harald fikk da rokert, og det ser ut som om stillinga har roet seg litt. Øyvind og Simonas har byttet av alle springerne, og nå forsvant også dronningene, og den ene løperen, slik at de spiller med to tårn og løper og fem bønder hver. Det ser jo remisaktig ut, men siden Simonas har 900 ratingpoeng mer enn Øyvind, bør det nok i lengden være fordel for Simonas.
Henrik har kontroll. Vegard utnytter at bonden på e4 ødelegger litt av forsvaret av kongefløya, og det ser ut nå som om han vil ha et kongeangrep. Dronninga er plassert foran motstanderens kongestilling. Petter står til vinst nå, hvis han ser varianten der han vinner en bonde, og da har han bare tre trekk til forvandlingsfeltet for sin egen bonde.

Kl. 1955
Petter har vunnet. Han fant varianten der han fikk a7-bonden til motstanderen og samtidig fikk dekket de evig sjakk-mulighetene som fantes.
Hos Henrik og Vegard har det ikke skjedd noe.
Simonas og Øyvind har byttet av et tårn, og nå spiller de med tårn, løper og bønder mot hverandre. Men Simonas kommer til å vinne siden han har et aktivt tårn, mens Øyvinds tårn står passivt på a8 og forsvarer a7-bonden.
Hvis det ikke blir remis mellom Bjørn Robert og Sverre, skal jeg ikke love at jeg spiser hatten min, men en av dem må gjøre en veldig grov feil skal den andre vinne.
Iver og Harald har byttet av dronningene nå, og nå mister Iver en av sentrumsbøndene også. Det skal bli interessant å analysere stillingene i dette partiet etterpå, for jeg tror det må ha vært mer i det for hvit enn det Iver fikk ut av det. Nå har Harald kommet ut av alle situasjoner og har fått en fordel.
Hos Mats og Morten har det ikke skjedd noe siden sist.

Kl. 2015
Partiet Sverre-Bjørn Robert er ferdig. Og hva ble resultatet?
... Selvsagt remis!
Selv om Simonas har et mer aktivt tårn enn Øyvinds, er det ikke lett å vinne i stillinga, så det kommer nok til å ta en del trekk. Harald har bonde over mot Iver, og har ei god stilling. Morten har fått en løper på f3 og hvis han får inn ei dronning på h3, så setter han sjakk matt, men Mats kan hindre dronninginnhoppet. Det er altså et lite angrep fra Morten, mens Mats har muligheter til fjern fribonde i a-linja på litt sikt.
Vegard står godt og presser på kongestillinga, og Henrik står godt i sentrum og har kontroll på partiet.

Kl. 2035
Selv om Henrik står godt i sentrum, har han ikke så stort initiativ. Han har terrengfordelen, men ikke så mye mer enn det. Vegard har et press på kongestillinga, og det vil vel føre frem til slutt, hvis vi kjenner Vegard rett.
Harald har fått en større fordel mot Iver, siden Harald nå får seg en fribonde. Riktignok i sentrum, og Ivers konge er i nærheten. Begge har to tårn igjen.
Ikke noe nytt har skjedd på fronten mellom Simonas og Øyvind.
Morten har muligheter til å ofre seg gjennom kongestillinga til Mats, men om han ser det, er et annet spørsmål. Da virker det som om Mats bare har muligheter til å forsvare seg med å ta en tretrekker og la partiet ende i remis. Men det er ei komplisert stilling, og det er ikke sikkert at spillerne ser det. (Hvis jeg har sett riktig også da, og det er ikke helt sikkert.)

Kl. 2055
Iver og Harald har tatt remis. Harald tilbød for han mener at han kom til enten å miste fribonden sin, eller at han mister noen andre bønder, siden Iver har en mattrussel på åttenderaden som Harald møtte ta hensyn til. Det var nok derfor at Iver tenkte så lenge på trekket, for det inneholdt samtidig et remistilbud.
Øyvind og Simonas spiller og spiller. Morten har et kraftig angrep på kongestillinga til Mats, og truer å ofre seg inn, men nå har Mats kontret med en sjakk og truer matt for sin egen del. Det er enkelt for Morten å avverge mattrusselen, men da spørs det om han også må avblåse eget angrep.

Henrik har fått eller ofret to bønder for en løper. Henrik har løperparet, og selv om han har to bønder under, så ser det bra ut for Henrik. Vegards angrep ser ut som har stoppet litt opp.

Kl. 2140
Da har Vegard vunnet. Øyvind tapte mot Simonas, og det er bare Henrik som spiller nå. Morten tapte også for Mats. Vi har analysert stillinga mellom Mats og Morten, og det ser ut som om Morten hadde ei redning, og skulle Mats ha unngått matt sjøl, måtte han ta evig sjakk. Uansett var det interessant.
Molde slo Kristiansund 3-1.

Kl. 2148
Da ga motstanderen til Henrik opp, og Kristiansund 1 vant da matchen 3-1.

Nå spekuleres det her blant kristiansundsspillerne om Kristiansund 1 og Molde møter hverandre i morgen? Begge hadde 4,5 poeng før denne runden, og begge vant 3-1. Vi håper jo ikke det. Det er litt kjedelig å dra helt til Østlandet for å møte noen vi spiller mot resten av året. Men, men, vi får bare avvente oppsettet av neste runde.

Kl. 2151
Da runder vi av her, og drar for å spise et sted i Oslo sentrum.


  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Vineke Sat, October 18, 2014 21:54:42

Kjempebra blogging gjennom hele dagen. Ser fram til å følge dere i morgen også:)