2014 NM klubblag

2014 NM klubblag

.

Dette er en blogg som handler om Norgesmesterskapet for klubblag i 2014 og mest om Kristiansunds deltakelse. Men vi følger også litt på med hva Molde gjør.

Det spilles på Korsvoll skole i Oslo fredag 17. - søndag 19. oktober 2014.

3. runde lørdag kl. 1350

RunderPosted by Tore Sat, October 18, 2014 14:11:47

I tredjerunden som startet nesten 20 minutter forsinket spiller våre to lag mot to lag fra Stjernen.

Moldelaget har vi ikke funnet hvor sitter ennå.


Stjernen 2
- Kristiansund 1

Gudmund Stenersen (2161) - Henrik Øie Løbersli (1927) 1-0

Børge Svandholm (1804) - Vegard Simensen (1735)1/2-1/2

Leif Kverndal (1700) - Mads Wollan Myhre (1310) 1-0

Yngve Lindsjørn (1373) - Petter A Wadstensvik (1209) 1-0

Andrelaget til Kristiansund spilte mot Stjernen 2 i NM på Fagernes i fjor. Da hadde Tore vinststilling mot Gudmund, og Petter tok et halvpoeng den gangen på fjerdebordet. Så selv om ratingforskjellen er stor på 1. og 3. bord er det godt mulig å slå dette laget. Kristiansund har hvit på andre- og fjerdebord

Kristiansund 2 - Stjernen 4

Øyvind Hoem Vaseng (1391) - Håkon Solberg (-) 0-1
Iver Halse (1281) - Bendik Johannessen (-) 1-0
Morten Smenes Frost (972) - Kristine Stangenes (-) 0-1
Sverre Hoem (872) - Sandra Simula (-) 1-0

Vålerenga 2 - Molde
Askild Bryn (2022) - FM Simonas Zickus (2288) 0-1
Arnold Mundal (1751) - Ole Martin Wiig (1642)
Bjørn Nytrø (1099) - Mats Peter Henøen (1217) 1/2-1/2
Maximilian Lystad (970) - Bjørn Robert Løvoll (-) 0-1

Vet ikke hvem som spiller for Vålerenga ennå, men det kommer.

Kl. 1425
Der er motstanderne for Molde oppdatert. Alle Moldespillerne har kommet fint ut.
På Kristiansund 1 har Petter bukket/gitt en offiser. Mads står greit mot ringreven Kverndal. Henrik møtte italiensk igjen. Kristiansund 1 har svart på første- og tredjebord. Vegard spiller mot kongeindisk og Vegard har fianchettert løperen til g2.
På Kristiansund 2 har Iver spilt allerede 17 trekk, men har ikke fått rokert. Det ser ut som om han kommer under et press, selv om flere brikker er byttet av. Morten og Sverre står veldig godt, og Øyvind har fått inn det faste systemet sitt.

Kl. 1427
Brede spilte formiddagsrunden for Vålerenga, og spilte remis. Han hilser. Snart skal han reise til Sochi som lege i teamet til Magnus Carlsen.
Vi har også fått hilset på Aleksandar Radojicic som nå spiller for Hønefoss. Aleksandar slo Åge Olsen i Hønefoss Grand Prix forrige helg. Aleksandar ble klubbmester i Kristiansund for en 10 år siden.
Iver er bonde over i sluttspill.

Kl. 1440
Petter er håpløst fortapt. Han har ikke noen som helst slags kompensasjon for offiseren, så det var nok en bukk. Mads har kommet fint ut mot Kverndal, og han har fått en bedre bondestruktur. Mads har 4 mot tre på dronningfløya, mens Kverndal har bondeovervekt på kongefløya, men det er en dobbeltbonde.
Henrik har svart, og er litt presset. I italiensk valgte han å bytte av bonden på d4, slik at Stenersen har sentrum. Vegard byttet av d-bonden sin mot motstanderens c-bonde, og Vegard har terrengfordelen.
Kristiansund 2 har Sverres motstander nå tenkt i over 40 minutter, mens Sverre bare har brukt 4 minutter på åpninga. Den var forøvrig skandinavisk og var nok ukjent for Simula. Morten står bonde over, og har også et godt press, og det ser veldig bra ut. Iver er i likefarget løpersluttspill men har bonde over. 2 mot 2 på dronningfløya, og Iver har 4 mot 3 på kongefløya. Øyvind har isolanibonde i d-linja. Slike bondestrukturer med isolert bonde, pleier Øyvind å spille, og han liker disse stillingene.
Molde har hvitfordelen i sine to partier, og kanskje Simonas har fått litt utligning. Mats sin motstander har terrengfordelen, men det er vanlig når han har svart.

Kl. 1500
Iver har vunnet! Det ble et enkelt sluttspill. Morten har bukket offiser, men fikk tårnet for en springer, så han står med kvalitet under. Sverre har ikke gjort mange trekk, men motstanderen har tenkt og tenkt. Øyvind har ei god stilling. Det ser ikke ut som om motstanderen vet hvordan han skal spille mot isolert dronningbonde.
Kristiansund 1 ser det litt mørkt ut for Mads nå. Dronningene er byttet av, og Kverndal har fått to bønder på sjetteraden. Mads forsøker seg på et motspill, men Kverndal har nok oversikten. Petter taper. Hos Henrik og Stenersen har begge to hver sin dobbeltbonde. Stenersen i b-linja og Henrik i c-linja. Jeg synes at stillinga til Henrik ser helt ok ut, men det kan være mine briller som er farget av vårt lag.
Moldes stillinger synes jeg er littegrann dårligere enn i sted. Simonas har nesten fullført utviklinga si, mens Askild Bryn ligger to trekk bak. Bjørn Robert står helt ok, og har nok en fordel i partiet.

Kl. 1520
Nå liker jeg ikke stillinga til Henrik. Han har spilt rett inn i hvordan Stenersen vil ha det. Henrik har åpnet g-linja, og Stenersen har i tillegg både en løper og dronning som peker på h6-bonden til Henrik. Om noen trekk vil det nok komme et angrep på kongestillinga til Henrik.
Mats Henøen ligger kvalitet under, og han har også en svak bonde på e6 som han sliter med. f-bonden er byttet av, så e6-bonden blir ikke forsvart av en f-bonde. Ole Martin Wiig står heller ikke særlig bra. Han har en dårlig løper han har plassert på h2. Den dekker en bonde på e5, men den gjør ingenting annet. Bjørn Robert står bra, og presser på en hengende bonde på e6. Simonas har ikke rokert, men ellers er alle offiserene hans aktive og presser.
Mads sin motstander hadde ikke bønder på sjetteraden som jeg skrev i sted, men på femteraden. Nå har Kverndal bønder på d5, e5 og f5. Det er sluttspill med to tårn og løper igjen + bønder. Mads har fått åpnet g-linja og vil nok forsøke et motspill i den. Hos Vegard har det ikke skjedd noe.
Øyvind på Kristiansund 2 vet hvordan han skal spille med IQP, og tilbyr nå bytte av dronninger. Sverre har nesten 50 minutter bedre tid på klokka enn motstanderen og Sverre har også vunnet en bonde. Morten forsøker å skape noe, men han har ikke fått med tårnene sine. Hvis motstanderen forsøker seg med et angrep, har Morten ei helt åpen kongestilling.

Kl. 1526
Mads har gitt opp. Han fikk ikke noe motspill i g-linja.

Kl. 1545
Nå liker jeg stillinga til Henrik! Det kommer ikke noe angrep på kongestillinga på ei stund, og Henrik har fått i gang et motangrep i sentrum. Henrik har nå lagt press på d4-bonden til hvit. Vegard står helt fint, og har terrengfordelen.
Kristiansund 2 står Øyvind bare bedre og bedre. Dronningene er byttet av, og han fikk nå en bonde på e3 som forsvarer den isolerte bonden på d4, som nå da ikke er isolert lengre. Sverre vinner en bonde til, og Morten har endelig fått kongen i sikkerhet. Riktignok bak svært fremskutte bønder, men tårnene er i aktivitet. Morten har muligheter men spiller med tårn mot to lette offiserer under.
Moldes Bjørn Robert spiller ikke mot den hengende bonden nå. De har byttet av en offiser på e5, og Bjørn Robert slo tilbake med bonden, slik at e-linja er blokkert av hans egen bonde. Da blir det plutselig vanskeligere å få et overtak i partiet.
Ole Martin har fått en bonde opp på f4 som forsvarer bonden på e5. Nå kan da endelig løperen på h2 flytte ned til g1 og få en diagonal der den kan gjøre noe nytte for seg. Simonas står helt greit, og Mats forsøker seg med noen triks mot ei åpen kongestilling, men det ser ikke farlig ut for motstanderen.

Kl. 1600
Bjørn Robert har vunnet for Molde. Nå har også Mats fått to lette for tårn, men det trues med matt, og det ser vanskelig ut for Mats. Simonas har rokert langt, og har fått åpnet g-linja, så det ser bra ut for Moldes førstebordspiller. Ole Martins stilling er uklar.
Kristiansund 2 har Sverre to bønder over, og god tid. Han står trangt, men det er ingen fare for noe angrep, så han skal nok vinne. Morten står egentlig til tap med to lette for tårn, men vi håper jo at han kan trylle litt. Det ser ikke ut for det, foreløpig, siden motstanderen har fått sving på brikkene sine og har nå etablert et press over hele brettet.
Petter tapte til slutt på sistebordet for Kristiansund 1. Vegard har en monsterspringer på d5, og den kontrollerer sentrum. Den kan jages hvis motstanderen spiller e6, men han har ikke gjort det ennå. Henrik forsøker seg med et lite kongeangrep, men kan bli overkjørt i den halvåpne a-linja til gjengjeld. Henrik har også lite tid igjen, og han har 18 minutter på 20 trekk. Dette er tilbake til den gode gamle Henrik, som pleide å gjøre det 40. trekket sitt med 1-2 sekunder igjen på klokkka.

Kl. 1620
Nå har Stenersen fått i gang angrepet sitt på Henriks kongestilling. Stenersen har tårn i h- og g-linjene og dronninga står i f-linja. Samt at han har bønder på fe og e4.
Vegard står fremdeles suverent, selv om det materielt er likt.
Kristiansund 2 har det blitt byttet av tårn hos Morten, og nå spiller Morten bare med dronning og tårn mot dronning og to lette offiserer. Motstanderen har også en forsvart fribonde, så det ser ikke bra ut. Sverre har fremdeles to bønder over, og Øyvind står godt.
Moldes Ole Martin greide tidskontrollen ved 40 trekk, og da han fikk ekstra tid, stakk han selvsagt ut for å røyke. Ole Martin står bonde under, og mister nok en bonde til. Ved 40 trekk hadde begge to tårn. Ole Martin 3 bønder og motstanderen 4. Det ser ikke ut til at det blir en umiddelbar matt på Mats, så da kan ofret til motstanderen ha vært nytteløst. Hvis Mats kommer seg unna mattruslene har han materiell over. Simonas står veldig fint.

Kl. 1640
Henrik har gitt opp. Kongeangrepet til Stenersen lyktes, og Henrik ga opp rett før han ble matt. Vegards motstander har også fått til litt spill nå med dronninga si.
Øyvind på Kristiansund 2 har mistet en bonde og står bonde under. Motstanderens løperpar har vist seg å være sterkt. Sverres motstander har 2 sekunder på to trekk til tidskontrollen, men hun truer med sjakk matt. Sverre kan sjakke og bytte av dronningene, slik at mattrusselen oppheves. Men hun visste ikke at hun fikk en ny halvtime etter 40 trekk, og i det siste trekket sjakket hun med tårnet men Sverre kunne bare ta det, så nå står Sverre tårn over.
I Mortens parti er det også byttet av dronninger, og nå spiller Morten med bonde og løper under i rent sluttspill. Det skal et mirakel til om Morten får noe annet enn null poeng ut av det.
Molde har jeg ikke sjekket, for vi fulgte med på slutten av Henriks parti.

Kl. 1700
Simonas har vunnet for Molde. På Mats ble det remis, og Ole Martin spiller ennå. Han har to tårn og to bønder mot to tårn og fire bønder, men kanskje han har noe evig sjakk uten at jeg sjekket stillinga så nøye.
Sverre har vunnet, og Morten har gitt opp på Kristiansund 2. Øyvind mister vel en bonde til i sluttspillet. Det ser ut til at det er tidsnøden som har gjort det, for han er ferdig med den nå.
Alle (unge spillere i hvert fall) klager på tida. De er mer vant til tilleggstid, og selv om man kommer i tidsnød, får man 30 sekunder for hvert trekk. Brede ga vel bort et halvpoeng på det viset i forrige runde, og mange sliter med det. Det er Kristian Stuvik Holm på Vålerenga som har kommet med forklaringa, selv om Kristian har 3/3. Tydeligvis gjelder også dette våre spillere.
Vegards motstander greide tidskontrollen akkurat. Han hadde 1 sekund igjen på klokka da han utførte sitt 40. trekk. Ikke at det gjorde noe, for Vegard står til enkel vinst, siden Vegard har to sammenhengende fribønder i a- og b-linja. Vegard har også fullstendig kontroll på hele brettet. Motstanderen bør gi opp snart.

Kl. 1710
Ole Martin på Molde har gitt opp. Da ble det 2,5-1,5 på Molde.
Vegard ofret den ene fribonden sin for å få en kvalitet, men dessverre har motstanderen et mellomtrekk som ødelegger kombinasjonen for Vegard, tror jeg.
Øyvind er nå i sluttspill med tårn, springer og tre bønder mot tårn, løper og fem bønder. Det bør vel være tap.

Kl. 1730
Øyvind ga opp i helt tapt stilling, og det var bra, for da kan han bruke de resterende minuttene til å hvile før neste runde starter litt over klokka 18. Det ble 2-2 på Kristiansund 2 da.
Vegard står likt materielt etter at han ofret den ekstra bonden sin. De har også byttet av et tårn. Vegard har en fribonde på sjetteraden, men det ser vanskelig ut og få flyttet den framover. Men det er med den fribonden at Vegard har fordelen. Hvis begge tenker like mye som de har gjort de siste trekkene, kan vi vel forvente sterk tidsnød igjen i dette partiet.

Kl. 1745
Vegard og motstanderen, Bjørn Svanholm, er begge i avslutninga på partiet. Begge har under 4 minutter igjen, og de får ikke noe ekstra tid. De har også sluttet å notere trekkene, slik de har rett til når det er under 5 minutter igjen. Vegard har mistet fribonden sin, og står bonde under.

Kl. 1803
Da er det aller siste partiet i denne runden ferdig. Det var partiet mellom Vegard og Bjørn Svanholm som gikk tida ut. Vegard hadde tårn mot springer, men Svanholm hadde tre sammenhengende bønder, mens Vegard hadde to enkeltstående. Til slutt ble det ei stilling der Vegard kunne ha vunnet, men han så det ikke med bare 4-5 sekunder igjen, og da kunne Svanholm ta Vegards siste bonde. De ble da enige om remis, etter at Vegard stoppet klokka og tilkalte turneringslederen fordi han trodde at Svanholm hadde flyttet kongen til et annet sted, og hadde veltet bonden hans i farten. Svanholm hadde da 2 sekunder igjen og Vegard 3 sekunder igjen på klokka. Svanholm hadde ikke veltet noen brikker, men bare tatt Vegards siste bonde.
Turneringslederen kom og startet klokka til Vegard, og da satt bare Vegard og ventet til tida gikk ut i stedet for å ta svarts bonde, slik at det var remis. Men heldigvis viste Svanholm god sportsånd, og de ble enige om remis.
Da ble det 0,5 poeng på Kristiansund 1 i denne runden.

Kristiansund 1, Kristiansund 2 og Molde har alle 4,5 poeng.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.