2014 NM klubblag

6. runde søndag kl. 1340Runder

Posted by Tore Sun, October 19, 2014 13:54:06

Sjette og siste runde startet 10 minutter forsinket slik de andre rundene har gjort.

Kristiansund 1- Nordstrand 4
Henrik Øie Løbersli (1927) - Knut Ø. Abrahamsen (1729) 1/2-1/2
Vegard Simensen (1735) - Cornelius Kvendseth (1630) 0-1
Mads Wollan Myhre (1310) - Carl Christian Aarnes (1605) 1-0
Petter A. Wadstensvik (1209) - Sigurd K. Huse (1668) 0-1

Stjernen 5
- Kristiansund 2
Erik Grindbakken (-) - Øyvind Hoem Vaseng (1391) 0-1
Christer V. Gimse (1238) - Iver Halse (1281) 1/2-1/2
Jukka Kellmann (-) - Morten Smenes Frost (968) 0-1
Preben Brynemo (-) - Sverre Hoem (872) 1-0

Molde - Stjernen 2
Ole Martin Wiig (1642) - Gudmund Stenersen (2161) 1-0
Harald Isachsen (1492) - Børge Svanholm (1804) 0-1
Mats P. Henøen (1217) - Leif Kverndal (1700) 0-1
Bjørn Robert Løvoll (-) - Oddvar Kristiansen (-) 1-0

Molde stiller uten Simonas i sisterunden.

Kl. 1355
På Kristiansund 1 har Mads åpnet med engelsk, Petter med spansk, og Vegard med siciliansk. Henrik må vi sjekke igjen hva åpninga. Katalansk, tror vi.
Kristiansund 2 har åpnet med engelsk på Øyvind, siciliansk på Iver, Nimzoindisk på Morten og Sverre spiller mot skandinavisk forsvar. Sverre vant jo et parti i går da han selv åpnet med skandinavisk.

Kl 1358

Sverre er allerede bonde over. Sort har mistet/gitt fra seg begge sentrumsbøndene og er knapt utviklet. Det får man kalle en god start.

Kl. 1410
Petter er under press. Mads har ofret springeren på de to bøndene foran svarts konge. Men han har ikke noen umiddelbart mattangrep gående. Vegard har kommet fint ut med svart. Henrik spiller mot kongeindisk og Abrahamsen har spilt d6 og c5. Nå har de også byttet av på d5 en gang, og Abrahamsen har ei halvåpen e-linje. Det ser ut som ei fin stilling for Henrik.
Stenersen har åpnet med Jänischgambiten mot Ole Martin på Moldes lag. Harald møter engelsk åpning, og Mats spiller også engelsk mot Kverndal. På fjerdebordet har Bjørn Robert svart på d4 med d5, men hvilken åpning det har vært, er litt vanskelig å se på avstand, og når man ikke ser noteringsarket. Men Bjørn Robert bryter nå på e5. Det ser fint ut for Bjørn Robert.
Hos Kristiansund 2 står Sverre fortsatt med bonde over. Morten, Iver og Øyvind står alle fint. Både Øyvind og Morten har nok fått utligning med svart, og noe mer kan ikke svartspilleren forvente i åpninga mot like gode motstandere.

Kl. 1425
Tanta til Iver er innom, og ser på Iver på Kristiansund 2. Da er det kjekt at Iver har vunnet bonde, og står i tillegg veldig godt. Det ser ut som om det kan bli en tidlig seier på Iver!
Morten har også vunnet bonde, og har nå bondeovervekt på dronningfløya. Sverres ekstra bonde er en dobbeltbonde, og den trenger ikke bety så mye hvis det blir sluttspill. Øyvind har kommet fint ut.
Mads har nå vunnet litt materiell på tredjebordet for Kristiansund 1. Mads har dronning, to tårn og 6 bønder, mens motstanderen har dronning, et tårn, løper, springer og 4 bønder. Materielt sett skal det være likt, men det er kraftig usymmetrisk. Og det liker vi!
Vegard har isolanibonde mot Cornelius Kvendseth med mormor i Kristiansund (Skorpa?). Vegard har utlignet. Henrik sliter med å finne ei plan på spillet sitt, men som vanlig tar det nok litt tid. Petter er snart på vei inn i sluttspillet, og har nå fått en liten fordel, kan det se ut som.

Kl. 1435
Ole Martin på Molde lærer nå hvor farlig Jänischgambiten i spansk kan være. Gudmund Stenersen har en springer på g3 og det truer tårnet på f1. Det tårnet passer på bonden på f2, for Stenersen har et tårn på f8 og en løper på c5 som truer bonden. Bonden kan ikke slå springeren siden den er bundet av løperen. Skal Ole Martin hindre at Stenersen kommer inn på f2, må han gi kvalitet.
Harald og motstanderens brikker er ikke i berøring med hverandre. Det er minst et felt mellom brikkene. :-) Det er åpent på brettet mellom Mats og Kverndal. På fjerdebordet spiller Stjernens spiller litt merkelig.

Iver har nå fått enda en bonde.

Kl. 1450
Iver taper nå en bonde. Han har blitt offer for en kombinasjon som gjør at han kommer ut i løper og tårn-sluttspill med bare en bonde over.
Sverre bukket akkurat nå en løper. Han har tidligere gitt tilbake den ekstra bonden han hadde. I Øyvinds parti er det Øyvind som har initiativet, men motstanderen har stilt seg opp med flere bønder på tredjeraden. Morten er i sluttspillet allerede, med kun bønder og en springer hver. Morten har to bønder flere enn motstanderen og skal vinne dette.
Mads på Kristiansund 1 har nå byttet av dronningene, og Mads har også fått byttet av det ene tårnet sitt for springeren og løperen. Nå er Mads i sluttspill med tårn og 4 bønder mot tårn og 3 bønder. Mads sin konge er mest aktiv. Så dette er fordel for Mads.
Vegard sin isolanibonde har nå blitt en dobbeltbonde. Petter står bonde under, og Henrik presser på for initiativ.

Kl. 1500
Det ser ut som om Ivers motstander har evig sjakk på ham. Iver sitter nå i tenkeboksen for å prøve å unngå det. Sverre har tapt. Øyvind har initiativet med svart i sitt parti. Og Morten har to bønder som gjør at han vinner.
Nå er det endelig kontakt mellom de hvite og svarte brikkene på Moldes andrebord! To bønder står mot hverandre i b-linja. Mats står bonde under i dobbelt løpersluttspill. Det er også en fribonde, og det er nok fordel for Kverndal. Bjørn Roberts motstander har fått frigjort seg, og det ser ut som om han presser Bjørn Robert nå.
Mads på Kristiansund 1 får nå sin andre fribonde i rent tårnsluttspill. Det skal ikke ta lang tid før han vinner dette partiet. Petter står bonde under, og har ikke kompensasjon for den. Heller tvert imot.

Kl. 1510
Nå skjer det mye her. Moldes Ole Martin har gitt opp. Han valgte å gi kvaliteten, men da ble det håpløst etter hvert.
Morten vant på Kristiansund 2, og Iver kom seg ikke ut av evig-sjakken og måtte ta remis. Det ser ut som om Øyvind nå også mister en bonde. Det kan se ut til at han har oversett en mellomsjakk.
Kristiansund 1 har Mads fremdeles vinst på brettet. Vegard forsøker seg med noe, og har en springer rett foran kongestillinga til Cornelius.

Kl. 1525
Vegard kan nok tape nå. Vegard hadde en kombinasjon, men han har oversett et mellomtrekk som Cornelius hadde, og det ser ut til at Vegard taper.
Mads får vel bonden sin inn til forvandlingsfeltet snart. Petter taper, og har vel gitt opp når dette skrives. Sigurd Huse fikk inn et angrep på Petters kongestilling, og i et motangrep gikk det feil for Petter. Kan vel se ut til at han også har oversett et mellomtrekk. Det er tydeligvis dagens tema. Mellomtrekk.
Kristiansund 2 er det bare Øyvind som spiller. Han har ikke mistet den bonden som står for fall, for han har noen sjakker i stillinga som motstanderen være oppmerksom på. Så han har ikke tort å ta bonden ennå.
Moldes Harald står trangt mot Stjernens Børge Svanholm. Det var den Stjernenspilleren som var i den forferdelige tidsnøden mot Vegard i går. Mats har fått fribonden til Kverndal mot å gi sin b-bonde. Fremdeles bonde under, men nå ser det litt lettere å holde remisen.
Mads har vunnet for Kristiansund 1.

Kl. 1535
Både Petter og Vegard har greid seg ut av vanskelighetene. Det så veldig ekkelt ut. Petter er i tårnsluttspill med bonde under. Vegard ser ut til å komme ut i sluttspill med bonde under, og Henrik er fremdeles i midtspillet, men ligger nå to bønder under.
Hos Molde er det ingen forandringer i partiene til Mats og Harald. Bjørn Robert har byttet av dronningene.
Øyvind har reddet bonden, men den er isolani, og Øyvinds konge står fryktelig åpent i sentrum.

Kl. 1550
Nå taper nok Petter tårnsluttspillet. Vegard har vunnet en bonde, og de er nå i sluttspill med to tårn og 5 bønder hver. Henrik har til gjengjeld for de to bøndene han står under, løperparet, og det teller vel en halv bonde?
Harald hos Molde har en svak bonde på c6 som er under angrep, men han forsvarer den. Samtidig har Harald ei halvåpen a-linje som han kan plassere begge tårnene i. Kverndal har fått en fjern fribonde, og de har også byttet av hvitfeltløperne. Nå er det nok vanskeligere for Mats å holde partiet.
I Bjørn Robert-partiet har det ikke skjedd noe.
Øyvind går all-in nå. Om motstanderen har evig sjakk-muligheter eller om Øyvind setter matt, er ikke greit å se med et lite titt på partiet.

Kl. 1600
Det er ikke så enkelt for Øyvind å sette sjakk matt, men han har begynt å gardere seg, så kongen er litt beskyttet.
Mats ga opp for Molde og Harald har fått en liten fordel. Bjørn Robert har også vunnet bonde.
Petter taper dette sluttspillet. Vegard har fremdeles lik stilling i sluttspillet, og Henrik står ikke godt.

Kl. 1606
Da har Petter gitt opp. Sjekk også bildene våre her...
Sjakkbilder kan være kjedelige. Det er ingen action, for alt skjer jo inni hodene til spillerne.

Kl. 1622
Bjørn Robert har vunnet på Moldes fjerdebord.
Øyvind vant på førstebordet for Kristiansund 2. Da vant de matchen med 2,5-1,5 og fikk til sammen 8,5 poeng.

Kl. 1624
Arild og guttene har kjørt nordover nå. Da er de hjemme tidligere enn forventet, men det blir nok over midnatt før de er hjemme. De skal vel stoppe og spise på en bensinstasjon også.

Kl. 1625
Vegard står til klart tap i sluttspillet mot Cornelius nå. Også Henrik står dårlig.
Harald står littegrann bedre i sitt parti.

Kl. 1631
Vegard har tapt, men Henrik greide utrolig nok remis i partiet sitt!
Da ble det 12 individuelle poeng på Kristiansund 1.
Harald på Moldes andrebord er i tidsnød, og det er også motstanderen.

Kl. 1640
Harald tapte på tid. Men det var tapt stilling også. Begge hadde tidsnød, og Harald overså en mattrussel, som han kunne ha reddet seg ut av, men da hadde han mistet noen bønder. Da mattrusselen kom, hadde Harald to trekk til tidskontrollen, og under ett minutt på trekkene, så han begynte å tenke, og så gikk tida ut.
Molde fikk da 10,5 poeng til sammen.

Kl. 1645
Da dro de siste av dem vi har fulgt, herfra Korsvoll skole. Molde kjørte for 5 minutter siden, og Sverre, Øyvind og Vegard dro nettopp.
Vi avslutter denne helga fra denne bloggen, og Arild og Tore takker for seg!


5. runde søndag kl. 9Runder

Posted by Tore Sun, October 19, 2014 07:58:32

Kristiansund 1 og Molde ligger helt likt etter 4 runder med 7,5 poeng. Kristiansund 2 har 5,5. Nordstrand leder med 13,5 tett foran Vålerenga med 13.

Eidsvoll - Kristiansund 1
Jan Mannerud (1457) - Henrik Øie Løbersli (1927) 0-1
Odd Martin Kvile (1493) - Vegard Simensen (1735) 0-1
Arne Manneud (1491) - Mads Wollan Myhre (1310) 1/2 - 1/2
Kenneth Aasgaard (1310) - Petter A Wadstensvik (1209) 1/2 - 1/2

Kristiansund 2 - Kirkegata
Tore Kristiansen (1592) - Hans Hovden (1593) 0-1
Øyvind Hoem Vaseng (1391) - Rudolf Steinkellner (1497) 1/2 - 1/2
Iver Halse (1281) - Svein Tevasvoll (1247) 0-1
Sverre Hoem (872) - Arne Sørli (1233) 0-1

1911-5 lp - Molde
Odin Heier (1589)- FM Simonas Zickus 0-1
Aleksander Lindbøl (1309) - Ole Martin Wiig 0-1
Gaute Bergan (-) - Mats Peter Henøen 1-0
Andreas Salvesen (913) - Bjørn Robert Løvoll 1-0

Kristiansund har møtt Eidsvoll før. Den gangen hadde flere av karene over 1500 i rating, så her skulle det være mulighet for to poeng eller mer. Det blir tøffere for KSK2 mot Kirkegata, mens Molde skal slå et rent lilleputtlag fra 1911.

09.52: Det ser ut som alle har kommet greit ut. Rekkefølgen på Henrik og Vegards trekk skal jeg ikke tolke, men det har i hvert fall endt i dronningggambit-oppstillinger på begge brett hvor det nå er slått av. Mads spiller fransk og Petter Sokolsky.

Sokolsky spiller også Tore på bord 1, men overraskelsesmomentet mangler ettersom Kirkegatas Finn Wister har spilt b4 siden 80-tallet. Og disse karene har spilt mye mot hverandre! Øyvind og Steinkellner har skjult noteringsskjemaene, så der er jeg like klok, men stillinga ser i hvert fall ok ut. Iver spiller italiensk, mens Sverre prøver seg på nytt med skandinavisk etter suksessen i går.

Molde-gutta sitter veldig trangt til så jeg får ikke sett så mye, men det ser greit ut. Ingen materielle tap, i hvert fall.

1023: Henrik og Vegard befinner seg i posisjonskrig. Mannerud kommer på Mads med bøndene, men Mads har sperret av sentrum slik at Manneruds løper foreløpig er helt død. Selv har Mads en kjempeløper. Petter har innledet et angrep på kongestillingen med løper og dronning i samme diagonal. Aasgaard kan lett forsvare seg med et bondetrekk, men fintenker på hva som skjer når Petter også spiller opp springeren. Vegard har brukt mest tid, men ikke kritisk ennå.

Tore ser åpenbart etter en plan, mens Øyvinds brett er preget av to sterke hvitfeltsløpere. Han kan gjøre et bondebrudd i sentrum hvis han vil. Han tenker vel på om det er lurt. Iver står godt. Han er mye bedre utviklet enn motstanderen. I Sverres parti er det spilt skarpt med blant annet åtte bønder av brettet, og de befinner seg allerede i overgangen til sluttspillet.

På Molde-bordet spiller Gaute Bergan ganske aggressivt mot Henøen, men det ser ut som Mats har fullt forsvar på alt. Ellers er det mest posisjonsspill ennå. Både Heier og Lindbøl er gode posisjonsspillere for alderen.

10.43: Mads tok remis mot en nær 200 poeng høyere ratet spiller. Det var nok greit da stillingen så ganske låst ut. Mads hadde en god løper, mens hvit hadde springer som kan være en fordel i slike stillinger. Henrik kan vinne bonde, men vil samtidig få dobbeltbonde. Han gikk nå for å true en springer i stedet. Petter har (måttet?) bytte av løperen sin og har midlertidig avblåst angrepet. Han har også fått en fribonde mot seg han må passe på.

Iver er bonde over nå. Sort kan ta den tilbake, men vil da få spiddet et tårn. Sverre har oppfordret til slagveksling bevæpnet med dronning, tårn og løper. Hvit trenger ikke ta, men hvis jeg var hvit ville jeg ikke hatt det arsenalet oppmarsjert så tett ved kongestilllingen. Det er vel det Sverre håper på, for han vil stå klart best etterpå. Øyvind har invitert til å bytte av hvitfeltsløperne. Hvem som egentlig står best av Tore og Hovden er jeg ikke kompetent til å vurdere.

1059: Petter har også tatt remis mot en høyere ratet spiller. Han hadde en stilling som han opplevde for problematisk til å spille videre. Da skal det være gode muligheter til å vinne denne lagkampen.

1113: Både Iver og Sverre har tapt. De sitter og ser på de andre, så jeg har ikke fått snakket med dem om hva som skjedde. Syntes selv begge sto godt, så det spørs om de skøddet på noe i en avgjørende fase. På de to andre bordene er det i overgangen til sluttspill. Tore må nok tilbake med dronningen for å redde en springer, og sort kan få et angrepsinitiativ hvis han ikke passer på.

På førstelaget har Vegard vunnet kvalitet med et utspekulert springertrekk. Han skal vinne dette nå. Henrik har tatt bonden, men merbonden hans står på hvitt og sort kan vel i praksis bare plukke den med springeren. Når Henrik så har løperparet skal det gå greit å forsvare den. Men fortsatt gjenstår å omsette det materielle overtaket i vinst.

Molde: Simonas er løper over og vinner greit. Bjørn Robert fikk en lei fribonde mot seg på randen, men Salvesen spilte ikke så offensivt som han kunne gjort, og Bjørn Robert fikk kontroll over forvandlingsfeltet. Wiig har soleklar sentrumsfordel, men det gjenstår å se om han kan omsette den i vinst. Henøens parti er litt uklart for meg.

1135: Tore har tapt. Øyvind er også bonde under med hver sin springer igjen på brettet. Bondestrukturen er likevel slik at kanskje redder remis med presist spill.

Vegard er i sluttspill med tårn mot springer, der motstanderen har en fribonde. Han er ute av tidsnøden, og i slike stillinger pleier Vegard å være sikker. Henriks motstander har 14 trekk på seks minutter, og det er ikke akkurat innlysende hvordan han skal spille denne stillingen.

Mads sier analysen av hans parti viser at hvit sto til vinst. Mads sitt remistilbud fremstår dermed som ren svindel i ettertid.

Simonas har vunnet, mens Bjørn Robert har tapt, uten at jeg fikk med meg hva som ble avgjørende. Henøen er betraktelig mer på offensiven nå, mens jeg kanskje synes Wiigs kongestilling er i overkant åpen med så mange offiserer igjen på brettet.

1154: Det ser stygt ut for Molde. Henøen har tapt, Wiig er bonde under og kan havne enda en bonde under nå via en mellomsjakk - hvis Lindbøl tør. De ikke dårlige disse lilleputtene.

Jeg må ha blingset på partiet til Øyvind. Enten sto en bonde i slag eller så har jeg oversett dobbeltbonden hans. De står i hvert fall likt materielt nå.

Vegard er kvitt fribonden og presser med to mot en bonde og tårnet som sperrer unna kongen. Dette skal Vegard ta. Henrik har gitt fra seg løperparet, men har sikret seg en fribonde. Han bør stå klart best.

12.08: Et parti igjen på alle tre lag nå, etter at Vegard styrte seieren i land. Henrik fikk utnyttet at han hadde bedre tid enn motstanderen og har fått en meget farlig fribonde som kan bli vond å stoppe. Øyvind er nå bonde over og lurer på hvordan han skal få frem fribonden, som virker ganske sperret. Wiig er i tårnsluttspill. Han har nok en fordel ved at han har bønder på begge fløyer (to mot fire og to mot null), men det skal likevel spilles presist for å få med kongen riktig og vinne.

12.28: Som ventet vant både Wiig og Løbersli. Henrik fikk frem en ny fribonde som overbelastet kongen, og dermed var det bare å gi seg. Øyvind har springer mot springer og dobbeltbonde i den åpne i h-linja, men kongen måtte en tur på motsatt fløy og plukke et fribonde der. Det lukter remis.

12.36: Da tok de remis.

Neste runde starter 13.30.4. runde lørdag klokka 18Runder

Posted by Tore Sat, October 18, 2014 18:11:09

Fjerderunden startet klokka 1811.

Molde - Kristiansund 2
FM Simonas Zickus (2288) - Øyvind Hoem Vaseng (1391) 1-0
Harald Isachsen (1492) - Iver Halse (1281) 1/2-1/2
Mats Peter Henøen (1217) - Morten Smenes Frost (975) 1-0
Bjørn Robert Løvoll (-) - Sverre Hoem (872) 1/2-1/2

Kristiansund 1 - Groruddalen
Henrik Øie Løbersli (1927) - Åsmund Sem-Johansen (1568) 1-0
Vegard Simensen (1735) - Benjamin Fjellheim (1291) 1-0
Petter A. Wadstensvik (1209) - Ove Johansen (1213) 1-0
ingen spiller - 0-1
Mads spiller ikke da han og Arild er på TV2-showet Skal vi danse... Det er ei Myhre som deltar der.

Det morsomme i møtet mellom Molde og Kristiansund, er at Øyvind på førstebordet har hatt tre hvite, og har i hvert parti åpnet med 1.Sf3. Nå når han hadde svart, tenkte vi det ble ei anna åpning, men Simonas åpnet også med 1.Sf3 :-)

Kl. 1835
Kristiansund 1 har Henrik med hvit fått ei fin oppstilling i semislavisk forsvar. Henrik har fianchettert løperen sin til b2. Vegards motstander spiller dronninggambit, og han spiller den akkurat slik Vegard spiller den, med bonden ut på e3, før han har flyttet ut løperen. Petter spiller Sokolskij, og det er tydeligvis så nytt, at fjerdebordspilleren for Groruddalen som da ikke fikk spille i kveld, siden vi bare har tre spillere, sitter og følger med. Petters motstander spilte oppstillinga med e5 og d6, og da blir det ikke noe problemer for Petter med oppstillinga.

I matchen mellom Molde og Kristiansund 2 ser det ut til at Simonas kan få ei Marocsy-lignende oppstilling hvis han setter bonden sin på e4. Han har i hvert fall plassert springerne sine på c2 og c3.
Iver og Harald spiller lukket siciliansk. Jeg er littegrann usikker på om Iver kan den åpninga, men Harald er i tenkeboksen, og hvis han blir der, kan han bli der lenge.
Mats og Morten spiller engelsk åpning med g3 i andre eller tredje trekk. Jeg vet ikke hvor mye Mats kan på den åpninga, men Morten kan i hvert fall ganske mye, for det er den han spiller sjøl, og den har han studert i mange timer, også ved hjelp av boka til Marin.
Morten og Bjørn Robert har noe avklaringer i sentrum allerede der de har byttet av en bonde. Det var mye akkurat i den stillinga, og jeg hadde ikke tid til å få en oversikt over alle variantene. Spennende er det.

Kl. 1853
Sverre valgte å slå med løperen i stedet for bonden, og det ble ikke ei usymmetrisk stilling slik jeg hadde håpet. Nå har det roet seg i partiet, og hvit har vel ikke noe mer enn hvitfordelen, siden Sverre har fått ferdig utviklinga si, mens Bjørn Robert mangler to trekk.
Jeg synes at Mats spiller veldig passivt i åpninga. Han har bønder på e3 og d3, og c4-bonden er byttet av mot Morten. Morten har med svart fullført utviklinga si, og har kontroll over sentrum, og har også fått plassert begge tårnene sine og dronninga i d- og e-linjene. Altså en liten fordel for Morten der.
Iver har fått en veldig stor terrengfordel mot Harald. Iver har fått spilt f5, og har en bondekjede fra c2 til f5. Iver har også en løper på b3 som dekker diagonalen på utsida av sin egen bondekjede. Da Harald tillot dette, utestengte han seg samtidig fra spill på kongefløya. Foreløpig en liten fordel for Iver der.
Simonas spilte e4. Begge har også løpere i den lange hvite diagonalen fra h1 til a8. Simonas sin løper står på g2 mens Øyvinds står på a8. Det er bønder i mellom disse løperne. Simonas har fullført utviklinga og med terrengfordelen har han en fordel.

Hos Kristiansund 1 har Petter vunnet e5-bonden og står bonde over. Henrik står kjempegodt og har fått inn en sterk springer på e5-feltet. Vegard med svart står helt greit. Motstanderen valgte avbyttevarianten.

Kl. 1905
Henrik står like godt. Vegard får et press mot seg på feltet c7, men han forsvarer det godt, og har plassert en løper på d6. Petter har fremdeles bonde over, og nå er alle lette offiserer byttet av.

Simonas står bonde over mot Øyvind, og det er en fribonde på d5. Men den trues av Øyvinds fire offiserer. Hvis Simonas kan beholde den siden han har tre offiserer som dekker den før han skal gjøre sitt trekk, så vinner han partiet enkelt.
Iver og Harald har ikke spilt så mange trekk siden sist. Mats har vunnet bonde mot Morten, og Morten svarer med h5 og angrep på kongestillinga til Mats.
Det mest interessante partiet er det mellom Sverre og Bjørn Robert. Når en av dem tilbyr den andre litt usymmetri i stillinga, avslås det av den andre, og de er tilbake i symmetrien igjen. Stillinga virker veldig remisaktig, men mellom disse to spillerne tør jeg ikke spå hvordan det kan gå.

Kl. 1920
Endelig ble det usymmetri partiet Sverre-Bjørn Robert! :-) Bjørn kunne slått tilbake med springeren da de byttet av dronningene, men i stedet slo han med f-bonden, slik at han nå har en dobbeltbonde. De har to tårn og springer hver, men tårnene står mot hverandre i c-linja, så det skal ikke forundre meg om de bytter av alle sammen nå.
Mats har foreløpig stoppet angrepet til Morten på kongestillinga si, og Morten skal flytte litt om på offiserene sine, før han får flyttet g-bonden fram og fortsatt angrepet. Men Mats står da med bonde over, så det er en stor fordel for Mats. Harald og Iver har avklart litt, men ikke så mye. Harald hadde en dobbeltbonde i d-linja, og han fikk byttet av den bakerste, og nå er det et lite brudd i bondekjeden til Iver. Harald sjakket også, og da valgte Iver å flytte kongen til f2 i stedet for å sette en offiser mellom. Harald har ikke rokert. Det er ikke noe symmetrisk i den stillinga altså.
Øyvind fikk tatt fribonden til Simonas. Hele sentrum er åpent, for alle bøndene er byttet bort der, men alle offiserer er plassert i sentrum. Veldig interessant stilling.

Henrik har fortsatt god stilling. Vegard har nå fått en bonde på e4, og stillinga har endret karakter. Vegard flyttet en springer der som motstanderen byttet av. Nå ser det bra ut for Vegard. Petter har fremdeles bonde over, men begge tårnene er byttet av, og det er dronningsluttspill. Da økte remissjansen til motstanderen litt.

Kl. 1940
Tydeligvis er usymmetri en uting! Det er både Sverre og Bjørn Robert fullstendige enige om. De har selvsagt byttet av alle tårnene, og nå tilbyr Sverre at Bjørn Robert kan bli kvitt dobbeltbonden sin, slik at stillinga blir symmetrisk igjen. De er inne i et springersluttspill med likt antall bønder.
Det ser ut som om Mats har kontroll mot Morten. Iver har ikke valgt å presse på kongefløya, men har i stedet flyttet dronninga si over på dronningfløya. Harald fikk da rokert, og det ser ut som om stillinga har roet seg litt. Øyvind og Simonas har byttet av alle springerne, og nå forsvant også dronningene, og den ene løperen, slik at de spiller med to tårn og løper og fem bønder hver. Det ser jo remisaktig ut, men siden Simonas har 900 ratingpoeng mer enn Øyvind, bør det nok i lengden være fordel for Simonas.
Henrik har kontroll. Vegard utnytter at bonden på e4 ødelegger litt av forsvaret av kongefløya, og det ser ut nå som om han vil ha et kongeangrep. Dronninga er plassert foran motstanderens kongestilling. Petter står til vinst nå, hvis han ser varianten der han vinner en bonde, og da har han bare tre trekk til forvandlingsfeltet for sin egen bonde.

Kl. 1955
Petter har vunnet. Han fant varianten der han fikk a7-bonden til motstanderen og samtidig fikk dekket de evig sjakk-mulighetene som fantes.
Hos Henrik og Vegard har det ikke skjedd noe.
Simonas og Øyvind har byttet av et tårn, og nå spiller de med tårn, løper og bønder mot hverandre. Men Simonas kommer til å vinne siden han har et aktivt tårn, mens Øyvinds tårn står passivt på a8 og forsvarer a7-bonden.
Hvis det ikke blir remis mellom Bjørn Robert og Sverre, skal jeg ikke love at jeg spiser hatten min, men en av dem må gjøre en veldig grov feil skal den andre vinne.
Iver og Harald har byttet av dronningene nå, og nå mister Iver en av sentrumsbøndene også. Det skal bli interessant å analysere stillingene i dette partiet etterpå, for jeg tror det må ha vært mer i det for hvit enn det Iver fikk ut av det. Nå har Harald kommet ut av alle situasjoner og har fått en fordel.
Hos Mats og Morten har det ikke skjedd noe siden sist.

Kl. 2015
Partiet Sverre-Bjørn Robert er ferdig. Og hva ble resultatet?
... Selvsagt remis!
Selv om Simonas har et mer aktivt tårn enn Øyvinds, er det ikke lett å vinne i stillinga, så det kommer nok til å ta en del trekk. Harald har bonde over mot Iver, og har ei god stilling. Morten har fått en løper på f3 og hvis han får inn ei dronning på h3, så setter han sjakk matt, men Mats kan hindre dronninginnhoppet. Det er altså et lite angrep fra Morten, mens Mats har muligheter til fjern fribonde i a-linja på litt sikt.
Vegard står godt og presser på kongestillinga, og Henrik står godt i sentrum og har kontroll på partiet.

Kl. 2035
Selv om Henrik står godt i sentrum, har han ikke så stort initiativ. Han har terrengfordelen, men ikke så mye mer enn det. Vegard har et press på kongestillinga, og det vil vel føre frem til slutt, hvis vi kjenner Vegard rett.
Harald har fått en større fordel mot Iver, siden Harald nå får seg en fribonde. Riktignok i sentrum, og Ivers konge er i nærheten. Begge har to tårn igjen.
Ikke noe nytt har skjedd på fronten mellom Simonas og Øyvind.
Morten har muligheter til å ofre seg gjennom kongestillinga til Mats, men om han ser det, er et annet spørsmål. Da virker det som om Mats bare har muligheter til å forsvare seg med å ta en tretrekker og la partiet ende i remis. Men det er ei komplisert stilling, og det er ikke sikkert at spillerne ser det. (Hvis jeg har sett riktig også da, og det er ikke helt sikkert.)

Kl. 2055
Iver og Harald har tatt remis. Harald tilbød for han mener at han kom til enten å miste fribonden sin, eller at han mister noen andre bønder, siden Iver har en mattrussel på åttenderaden som Harald møtte ta hensyn til. Det var nok derfor at Iver tenkte så lenge på trekket, for det inneholdt samtidig et remistilbud.
Øyvind og Simonas spiller og spiller. Morten har et kraftig angrep på kongestillinga til Mats, og truer å ofre seg inn, men nå har Mats kontret med en sjakk og truer matt for sin egen del. Det er enkelt for Morten å avverge mattrusselen, men da spørs det om han også må avblåse eget angrep.

Henrik har fått eller ofret to bønder for en løper. Henrik har løperparet, og selv om han har to bønder under, så ser det bra ut for Henrik. Vegards angrep ser ut som har stoppet litt opp.

Kl. 2140
Da har Vegard vunnet. Øyvind tapte mot Simonas, og det er bare Henrik som spiller nå. Morten tapte også for Mats. Vi har analysert stillinga mellom Mats og Morten, og det ser ut som om Morten hadde ei redning, og skulle Mats ha unngått matt sjøl, måtte han ta evig sjakk. Uansett var det interessant.
Molde slo Kristiansund 3-1.

Kl. 2148
Da ga motstanderen til Henrik opp, og Kristiansund 1 vant da matchen 3-1.

Nå spekuleres det her blant kristiansundsspillerne om Kristiansund 1 og Molde møter hverandre i morgen? Begge hadde 4,5 poeng før denne runden, og begge vant 3-1. Vi håper jo ikke det. Det er litt kjedelig å dra helt til Østlandet for å møte noen vi spiller mot resten av året. Men, men, vi får bare avvente oppsettet av neste runde.

Kl. 2151
Da runder vi av her, og drar for å spise et sted i Oslo sentrum.


3. runde lørdag kl. 1350Runder

Posted by Tore Sat, October 18, 2014 14:11:47

I tredjerunden som startet nesten 20 minutter forsinket spiller våre to lag mot to lag fra Stjernen.

Moldelaget har vi ikke funnet hvor sitter ennå.


Stjernen 2
- Kristiansund 1

Gudmund Stenersen (2161) - Henrik Øie Løbersli (1927) 1-0

Børge Svandholm (1804) - Vegard Simensen (1735)1/2-1/2

Leif Kverndal (1700) - Mads Wollan Myhre (1310) 1-0

Yngve Lindsjørn (1373) - Petter A Wadstensvik (1209) 1-0

Andrelaget til Kristiansund spilte mot Stjernen 2 i NM på Fagernes i fjor. Da hadde Tore vinststilling mot Gudmund, og Petter tok et halvpoeng den gangen på fjerdebordet. Så selv om ratingforskjellen er stor på 1. og 3. bord er det godt mulig å slå dette laget. Kristiansund har hvit på andre- og fjerdebord

Kristiansund 2 - Stjernen 4

Øyvind Hoem Vaseng (1391) - Håkon Solberg (-) 0-1
Iver Halse (1281) - Bendik Johannessen (-) 1-0
Morten Smenes Frost (972) - Kristine Stangenes (-) 0-1
Sverre Hoem (872) - Sandra Simula (-) 1-0

Vålerenga 2 - Molde
Askild Bryn (2022) - FM Simonas Zickus (2288) 0-1
Arnold Mundal (1751) - Ole Martin Wiig (1642)
Bjørn Nytrø (1099) - Mats Peter Henøen (1217) 1/2-1/2
Maximilian Lystad (970) - Bjørn Robert Løvoll (-) 0-1

Vet ikke hvem som spiller for Vålerenga ennå, men det kommer.

Kl. 1425
Der er motstanderne for Molde oppdatert. Alle Moldespillerne har kommet fint ut.
På Kristiansund 1 har Petter bukket/gitt en offiser. Mads står greit mot ringreven Kverndal. Henrik møtte italiensk igjen. Kristiansund 1 har svart på første- og tredjebord. Vegard spiller mot kongeindisk og Vegard har fianchettert løperen til g2.
På Kristiansund 2 har Iver spilt allerede 17 trekk, men har ikke fått rokert. Det ser ut som om han kommer under et press, selv om flere brikker er byttet av. Morten og Sverre står veldig godt, og Øyvind har fått inn det faste systemet sitt.

Kl. 1427
Brede spilte formiddagsrunden for Vålerenga, og spilte remis. Han hilser. Snart skal han reise til Sochi som lege i teamet til Magnus Carlsen.
Vi har også fått hilset på Aleksandar Radojicic som nå spiller for Hønefoss. Aleksandar slo Åge Olsen i Hønefoss Grand Prix forrige helg. Aleksandar ble klubbmester i Kristiansund for en 10 år siden.
Iver er bonde over i sluttspill.

Kl. 1440
Petter er håpløst fortapt. Han har ikke noen som helst slags kompensasjon for offiseren, så det var nok en bukk. Mads har kommet fint ut mot Kverndal, og han har fått en bedre bondestruktur. Mads har 4 mot tre på dronningfløya, mens Kverndal har bondeovervekt på kongefløya, men det er en dobbeltbonde.
Henrik har svart, og er litt presset. I italiensk valgte han å bytte av bonden på d4, slik at Stenersen har sentrum. Vegard byttet av d-bonden sin mot motstanderens c-bonde, og Vegard har terrengfordelen.
Kristiansund 2 har Sverres motstander nå tenkt i over 40 minutter, mens Sverre bare har brukt 4 minutter på åpninga. Den var forøvrig skandinavisk og var nok ukjent for Simula. Morten står bonde over, og har også et godt press, og det ser veldig bra ut. Iver er i likefarget løpersluttspill men har bonde over. 2 mot 2 på dronningfløya, og Iver har 4 mot 3 på kongefløya. Øyvind har isolanibonde i d-linja. Slike bondestrukturer med isolert bonde, pleier Øyvind å spille, og han liker disse stillingene.
Molde har hvitfordelen i sine to partier, og kanskje Simonas har fått litt utligning. Mats sin motstander har terrengfordelen, men det er vanlig når han har svart.

Kl. 1500
Iver har vunnet! Det ble et enkelt sluttspill. Morten har bukket offiser, men fikk tårnet for en springer, så han står med kvalitet under. Sverre har ikke gjort mange trekk, men motstanderen har tenkt og tenkt. Øyvind har ei god stilling. Det ser ikke ut som om motstanderen vet hvordan han skal spille mot isolert dronningbonde.
Kristiansund 1 ser det litt mørkt ut for Mads nå. Dronningene er byttet av, og Kverndal har fått to bønder på sjetteraden. Mads forsøker seg på et motspill, men Kverndal har nok oversikten. Petter taper. Hos Henrik og Stenersen har begge to hver sin dobbeltbonde. Stenersen i b-linja og Henrik i c-linja. Jeg synes at stillinga til Henrik ser helt ok ut, men det kan være mine briller som er farget av vårt lag.
Moldes stillinger synes jeg er littegrann dårligere enn i sted. Simonas har nesten fullført utviklinga si, mens Askild Bryn ligger to trekk bak. Bjørn Robert står helt ok, og har nok en fordel i partiet.

Kl. 1520
Nå liker jeg ikke stillinga til Henrik. Han har spilt rett inn i hvordan Stenersen vil ha det. Henrik har åpnet g-linja, og Stenersen har i tillegg både en løper og dronning som peker på h6-bonden til Henrik. Om noen trekk vil det nok komme et angrep på kongestillinga til Henrik.
Mats Henøen ligger kvalitet under, og han har også en svak bonde på e6 som han sliter med. f-bonden er byttet av, så e6-bonden blir ikke forsvart av en f-bonde. Ole Martin Wiig står heller ikke særlig bra. Han har en dårlig løper han har plassert på h2. Den dekker en bonde på e5, men den gjør ingenting annet. Bjørn Robert står bra, og presser på en hengende bonde på e6. Simonas har ikke rokert, men ellers er alle offiserene hans aktive og presser.
Mads sin motstander hadde ikke bønder på sjetteraden som jeg skrev i sted, men på femteraden. Nå har Kverndal bønder på d5, e5 og f5. Det er sluttspill med to tårn og løper igjen + bønder. Mads har fått åpnet g-linja og vil nok forsøke et motspill i den. Hos Vegard har det ikke skjedd noe.
Øyvind på Kristiansund 2 vet hvordan han skal spille med IQP, og tilbyr nå bytte av dronninger. Sverre har nesten 50 minutter bedre tid på klokka enn motstanderen og Sverre har også vunnet en bonde. Morten forsøker å skape noe, men han har ikke fått med tårnene sine. Hvis motstanderen forsøker seg med et angrep, har Morten ei helt åpen kongestilling.

Kl. 1526
Mads har gitt opp. Han fikk ikke noe motspill i g-linja.

Kl. 1545
Nå liker jeg stillinga til Henrik! Det kommer ikke noe angrep på kongestillinga på ei stund, og Henrik har fått i gang et motangrep i sentrum. Henrik har nå lagt press på d4-bonden til hvit. Vegard står helt fint, og har terrengfordelen.
Kristiansund 2 står Øyvind bare bedre og bedre. Dronningene er byttet av, og han fikk nå en bonde på e3 som forsvarer den isolerte bonden på d4, som nå da ikke er isolert lengre. Sverre vinner en bonde til, og Morten har endelig fått kongen i sikkerhet. Riktignok bak svært fremskutte bønder, men tårnene er i aktivitet. Morten har muligheter men spiller med tårn mot to lette offiserer under.
Moldes Bjørn Robert spiller ikke mot den hengende bonden nå. De har byttet av en offiser på e5, og Bjørn Robert slo tilbake med bonden, slik at e-linja er blokkert av hans egen bonde. Da blir det plutselig vanskeligere å få et overtak i partiet.
Ole Martin har fått en bonde opp på f4 som forsvarer bonden på e5. Nå kan da endelig løperen på h2 flytte ned til g1 og få en diagonal der den kan gjøre noe nytte for seg. Simonas står helt greit, og Mats forsøker seg med noen triks mot ei åpen kongestilling, men det ser ikke farlig ut for motstanderen.

Kl. 1600
Bjørn Robert har vunnet for Molde. Nå har også Mats fått to lette for tårn, men det trues med matt, og det ser vanskelig ut for Mats. Simonas har rokert langt, og har fått åpnet g-linja, så det ser bra ut for Moldes førstebordspiller. Ole Martins stilling er uklar.
Kristiansund 2 har Sverre to bønder over, og god tid. Han står trangt, men det er ingen fare for noe angrep, så han skal nok vinne. Morten står egentlig til tap med to lette for tårn, men vi håper jo at han kan trylle litt. Det ser ikke ut for det, foreløpig, siden motstanderen har fått sving på brikkene sine og har nå etablert et press over hele brettet.
Petter tapte til slutt på sistebordet for Kristiansund 1. Vegard har en monsterspringer på d5, og den kontrollerer sentrum. Den kan jages hvis motstanderen spiller e6, men han har ikke gjort det ennå. Henrik forsøker seg med et lite kongeangrep, men kan bli overkjørt i den halvåpne a-linja til gjengjeld. Henrik har også lite tid igjen, og han har 18 minutter på 20 trekk. Dette er tilbake til den gode gamle Henrik, som pleide å gjøre det 40. trekket sitt med 1-2 sekunder igjen på klokkka.

Kl. 1620
Nå har Stenersen fått i gang angrepet sitt på Henriks kongestilling. Stenersen har tårn i h- og g-linjene og dronninga står i f-linja. Samt at han har bønder på fe og e4.
Vegard står fremdeles suverent, selv om det materielt er likt.
Kristiansund 2 har det blitt byttet av tårn hos Morten, og nå spiller Morten bare med dronning og tårn mot dronning og to lette offiserer. Motstanderen har også en forsvart fribonde, så det ser ikke bra ut. Sverre har fremdeles to bønder over, og Øyvind står godt.
Moldes Ole Martin greide tidskontrollen ved 40 trekk, og da han fikk ekstra tid, stakk han selvsagt ut for å røyke. Ole Martin står bonde under, og mister nok en bonde til. Ved 40 trekk hadde begge to tårn. Ole Martin 3 bønder og motstanderen 4. Det ser ikke ut til at det blir en umiddelbar matt på Mats, så da kan ofret til motstanderen ha vært nytteløst. Hvis Mats kommer seg unna mattruslene har han materiell over. Simonas står veldig fint.

Kl. 1640
Henrik har gitt opp. Kongeangrepet til Stenersen lyktes, og Henrik ga opp rett før han ble matt. Vegards motstander har også fått til litt spill nå med dronninga si.
Øyvind på Kristiansund 2 har mistet en bonde og står bonde under. Motstanderens løperpar har vist seg å være sterkt. Sverres motstander har 2 sekunder på to trekk til tidskontrollen, men hun truer med sjakk matt. Sverre kan sjakke og bytte av dronningene, slik at mattrusselen oppheves. Men hun visste ikke at hun fikk en ny halvtime etter 40 trekk, og i det siste trekket sjakket hun med tårnet men Sverre kunne bare ta det, så nå står Sverre tårn over.
I Mortens parti er det også byttet av dronninger, og nå spiller Morten med bonde og løper under i rent sluttspill. Det skal et mirakel til om Morten får noe annet enn null poeng ut av det.
Molde har jeg ikke sjekket, for vi fulgte med på slutten av Henriks parti.

Kl. 1700
Simonas har vunnet for Molde. På Mats ble det remis, og Ole Martin spiller ennå. Han har to tårn og to bønder mot to tårn og fire bønder, men kanskje han har noe evig sjakk uten at jeg sjekket stillinga så nøye.
Sverre har vunnet, og Morten har gitt opp på Kristiansund 2. Øyvind mister vel en bonde til i sluttspillet. Det ser ut til at det er tidsnøden som har gjort det, for han er ferdig med den nå.
Alle (unge spillere i hvert fall) klager på tida. De er mer vant til tilleggstid, og selv om man kommer i tidsnød, får man 30 sekunder for hvert trekk. Brede ga vel bort et halvpoeng på det viset i forrige runde, og mange sliter med det. Det er Kristian Stuvik Holm på Vålerenga som har kommet med forklaringa, selv om Kristian har 3/3. Tydeligvis gjelder også dette våre spillere.
Vegards motstander greide tidskontrollen akkurat. Han hadde 1 sekund igjen på klokka da han utførte sitt 40. trekk. Ikke at det gjorde noe, for Vegard står til enkel vinst, siden Vegard har to sammenhengende fribønder i a- og b-linja. Vegard har også fullstendig kontroll på hele brettet. Motstanderen bør gi opp snart.

Kl. 1710
Ole Martin på Molde har gitt opp. Da ble det 2,5-1,5 på Molde.
Vegard ofret den ene fribonden sin for å få en kvalitet, men dessverre har motstanderen et mellomtrekk som ødelegger kombinasjonen for Vegard, tror jeg.
Øyvind er nå i sluttspill med tårn, springer og tre bønder mot tårn, løper og fem bønder. Det bør vel være tap.

Kl. 1730
Øyvind ga opp i helt tapt stilling, og det var bra, for da kan han bruke de resterende minuttene til å hvile før neste runde starter litt over klokka 18. Det ble 2-2 på Kristiansund 2 da.
Vegard står likt materielt etter at han ofret den ekstra bonden sin. De har også byttet av et tårn. Vegard har en fribonde på sjetteraden, men det ser vanskelig ut og få flyttet den framover. Men det er med den fribonden at Vegard har fordelen. Hvis begge tenker like mye som de har gjort de siste trekkene, kan vi vel forvente sterk tidsnød igjen i dette partiet.

Kl. 1745
Vegard og motstanderen, Bjørn Svanholm, er begge i avslutninga på partiet. Begge har under 4 minutter igjen, og de får ikke noe ekstra tid. De har også sluttet å notere trekkene, slik de har rett til når det er under 5 minutter igjen. Vegard har mistet fribonden sin, og står bonde under.

Kl. 1803
Da er det aller siste partiet i denne runden ferdig. Det var partiet mellom Vegard og Bjørn Svanholm som gikk tida ut. Vegard hadde tårn mot springer, men Svanholm hadde tre sammenhengende bønder, mens Vegard hadde to enkeltstående. Til slutt ble det ei stilling der Vegard kunne ha vunnet, men han så det ikke med bare 4-5 sekunder igjen, og da kunne Svanholm ta Vegards siste bonde. De ble da enige om remis, etter at Vegard stoppet klokka og tilkalte turneringslederen fordi han trodde at Svanholm hadde flyttet kongen til et annet sted, og hadde veltet bonden hans i farten. Svanholm hadde da 2 sekunder igjen og Vegard 3 sekunder igjen på klokka. Svanholm hadde ikke veltet noen brikker, men bare tatt Vegards siste bonde.
Turneringslederen kom og startet klokka til Vegard, og da satt bare Vegard og ventet til tida gikk ut i stedet for å ta svarts bonde, slik at det var remis. Men heldigvis viste Svanholm god sportsånd, og de ble enige om remis.
Da ble det 0,5 poeng på Kristiansund 1 i denne runden.

Kristiansund 1, Kristiansund 2 og Molde har alle 4,5 poeng.

2. runde lørdag kl. 9Runder

Posted by Tore Sat, October 18, 2014 08:04:18

Andrerunden starter lørdag klokka 9.
Hvem som spiller, blir først offentliggjort et kvarter før rundestart, så hvem lagene kommer med er ukjent til da

Nordstrand 5 - Kristiansund 1
Torge Ugland (1452) - Henrik Øie Løbersli (1927) 0-1
Tor Ivar Bjørklund (1376) - Vegard Simensen (1735) 0-1
Erlend Sæteren (878) - Mads Wollan Myhre (1310) 0-1
Andreas Tenold (0) - Petter Andreas Wadstensvik (1209) 0-1


Stjernen Old Boys - Kristiansund 2
Knut Engli (1739) - Tore Kristiansen (1592) 1-0
Svein E Ruud (1507) - Øyvind Hoem Vaseng (1391) 0-1
Kjell Iversen (1326) - Iver Halse (1271) 0-1
Rune Bratfoss (0) - Sverre Hoem (872) 1/2 - 1/2

Begge lagene har hvit på andre- og fjerdebod.

Da spiller Tore i andrerunden, så det blir Arild som etter fattig evne får følge med her. Som man ser er det to enklere lagkamper enn i går. Førstelaget skal normalt vinne 4-0, mens det i utgangspunktet er jevnere for andrelaget mot Stjernen Oldboys. Jeg kjenner sånn cirka nivået til Svein E. Ruud, og der har Øyvind en mulighet med tålmodig spill. Iver kan også greie remis. Sverre møter en uratet spiller, men det behøver ikke bety noen ting. To poeng her tror vil være en god prestasjon.

09.33: Da ser det ut som alle har kommet greit ut, med et mulig unntak for Vegard, da hans motstander ikke har møtt ennå. Henrik ble møtt av Lc4 i tredjetrekket (italiensk), men nå er løperen allerede nede på c2. Kanskje et eller annet fast system Ugland spiller. Mads spiller fransk, og Petter Sokolsky (b4).

Tore møter en klassisk dronningggambitspiller, ser det ut for. Øyvind spiller sitt system med hvit, mens Iver spiller fransk. Sverre er inne i siciliansk. Her skal det ikke være overraskelser for noen.

0951: Tore er under et slags angrep, men motstanderen har bare dronningen å gå i krigen med. Begge kongene står åpent til, Tore gir inntrykk av å være komfortabel. På førstelaget er det ikke lenge til Vegard kan kreve seier på seint oppmøte. Petter har satt inn et voldsomt angrep på dronningfløya som ser ut til å ende med at han vinner offiser.

Molde møter de rutinerte og blide karene i Kirkegata. Tom Wister har åpnet med dronningggambit mot Simonas på førstebord. Det har vært et par offisersavbytter, og det ser foreløpig jevnt ut. Harald Isachsen møter Sokolsky med løperen til b2 i andretrekket. Stillingen virker litt ustrukturert. Wiig og Henøen ser ut til å ha kommet greit ut.

1015: Vegard har krevd seier, noe som er innvilget av Kjeken. Petter har også vunnet, mens Mads har vunnet en springer. Fortsatt litt uvaklart i Henriks parti.

På andrelaget har Tore tapt. Han gikk feil i den gamle varianten av kongegambit og bukket offiser. Iver har fått en bondepress mot seg på dronningfløya. Øyvind står nok best så langt da sort har en steindød hvitfeltsløper. Sverre har invitert til en slagveksling i sentrum som han kommer til å vinne fordi dronningen har en fin binding på en springer. Han er i øyeblikket bonde over. Dette kan fortsatt bli to poeng.

1031: Motstanderen til Moldes Henøen har måttet gi to bønder for en løper. Bondestrukturen hans er heller ikke all verden, og han skal rette opp mye hvis han vil unngå at Mats tar dette. Wiig har tatt sentrum så det holder, mens det er blitt et rart parti på tredjebord, slik det ofte blir med B4-åpning. Tårnene i A-linjen er byttet av, og Wister har en løper og springer på hhv A1 og B1 som gjør ingen verdens ting. Posisjonskrig på førstebord.

Det er det også på Henriks bord, mens Mads med offiser over har begynt å "bytte seg ned".

Iver har satt inn et angrep med tårnet nede på hvits andrerad. Dronningen er også med, men foreløpig er det vanskelig å se hvordan kongen skal trues. Far og sønn Hoem står fortsatt godt, etter mine begreper, selv om Ruud har fått løst opp litt.

1053: Vi trodde Henriks motstander skulle rokere langt, men han valgte kort. Det ser fortsatt ganske jevnt ut. Mads fikk en fribonde mot seg, men gikk etter den med kongen, slik at han fortsatt kunne benytte sitt offisersovertak til å vinne sluttspillet. Til slutt ga hvit opp.

På andrelaget ligger Sverre fortsatt bonde over. Det er nå en interessant taktisk posisjon på dronningfløyen hvor alle fire tårn og begge dronninger involvert. Styrer Sverre greit klar av denne, har han gode muligheter til vinst. Iver er nå bonde under, men kan ta den igjen hvis han vil. Spørsmålet er om det er lurt. I Øyvinds parti er svart snart tilbake til utgangsposisjonen med offiserene. Øyvind virker bedre posisjonert, uten at jeg har finstudert stillingen.

Wiig på Molde er i sluttspill med dronning og likefargede løpere. De har syv bønder hver som alle står mot hverandre (c-bøndene mangler). Wiig har mest terreng. Inntil videre ville jeg sagt det ligner remis. I de andre Molde-partiene er det ganske uforandret.

11.14: Henrik har 20 minutter på 18 trekk, men det er normalt og bør ikke være noe problem. På andrelaget har Sverre kommet godt ut av slagvekslingen. Nå grunner han nok litt på to varianter som uansett vil gi ham en fribonde på dronningfløyen. Iver er også bonde over og har helt klart initiativet i partiet.

Henøens motstander kommer nok snart med to bønder opp langs dronningfløya, støttet av kongen, men jeg tror ikke det skal føre frem med riktig spill av Mats. I Haralds parti begynner offiserene omsider å komme i spill. I Wiigs parti er også dronningene av brettet, og det ligner enda mer remis. Uavklart på bord 1.

11.33: Flere avbytter, men fortsatt uavklart for Henrik. Da har både Sverre (A-linja) og Iver (h-linja) hver sin fribonde på randen. Hvordan det går med den, vil nok avgjøre de to partiene. Alt som fortsatt kan krype og gå av offiserer er satt inn i/mot de to bondeframrykkingene.

Molde: Wiig har fornuftig nok tilbudt remis, og Steinkellner har sagt han skal tenke over det. Det skal være rart om han ikke ender med å ta i mot tilbudet.


11.44: Da ble det remis, ja. Henøen har stanset bondepågangen og skal ta dette med den ene offiseren mer. Verre er det at Isachsen har bare halvannen minutt igjen på klokka på 12 trekk. På førstebord kan vi nevne at Tom Wister har valgt Moldes NM-skjorte fra 2004 for anledningen. I går hadde han Kristiansunds NM-skjorte fra 2001.

Sverre strever med å få frem bonden. Han må nok over med kongen også, ettersom sorts konge allerede er på vei. Det gjør at han må telle tempi og være nøyaktig om dette skal gå. På motsatt fløy står tre "kongebønder" mot hverandre.

Iver hadde mulighet til å få sin fribonde i g-linja, men valgte å tilby et dronningbytte som førte til at den endte i h-linja. Vi får se hva det fører til. Foreløpig står den der som en dulgt trussel.

Øyvind er nå kvalitet over. De har heller ikke all verdens tid, og Ruud går på med bøndene for å sette Øyvind under press.

1201: Iver vant! Han hadde begge tårnene og dronnngen med i angrepet, og alle motstanderens bønder var svake. Henrik er i sluttspill med springer og ulikefargede løpere, men har en fribonde mot motstanderens dobbeltbonde. Han har 2-3 minutter igjen på seks trekk.

Omtrent det samme har Øyvind, men muligens noen flere trekk (tror begge har sluttet å skrive slik de har lov til når det er under fem minutter igjen). Beinhard sluttspillkamp for Sverre.

Molde: Harald berget remis, uten at jeg så hvordan han fikk det til. Simonas har også vunnet. Så ikke avslutningen, men det skulle ikke forundre om Wister ga opp som følge av blodige bondetap. Henøen har fortsatt grepet. Dette skal normalt bli 3-1.

1209: Både Henrik og Øyvind har klart tidsnøden, og Sverre har avslått remistilbud.

12.17: Øyvind har nå løper og tårn mot løperpar. Det trenger ikke være så stor forskjell i sluttspill, men motstanderen har også en dobbeltbonde. Spiller han dette riktig, kan det gå.

Henøen regnet feil i sluttspillet og tapte. Dermed ble det 2-2 mellom Molde og Kirkegata.


12.48: Bratfoss eneste utvei mot Sverre var evig sjakk, og det måtte Sverre finne seg i. Sverre var ett trekk fra å få ny dronning, men den ville blitt tatt av tårnet umiddelbart hvis ikke Sverre flyttet kongen.

I Øyvinds parti er det slått av noen bønder, men det materielle styrkeforholdet er det samme. Hvis Øyvind finner en forsvart vei for den bonden som ikke er sperret, har han en mulighet, men det ser vanskelig ut.

Henrik filer på stillinga og utnytter at hvit får stadig mindre å flytte på. Normalt skal han ta dette.

1302: Der vant Øyvind, og dermed vant KSK 2 lagkampen 2,5 - 1,5. Henrik står nå to bønder over og har flere muligheter til å avgjøre partiet. I øyeblikket ligger det an til 4-0 til førstelaget.


1305: Og der ga Henriks motstander opp. 4-0.
1. runde fredag kl. 1730Runder

Posted by Tore Fri, October 17, 2014 19:08:28

Runden startet kl. 1755.
Det spilles i to gymsaler på Korsvoll skole, og det er ikke ei hotellturnering som turneringsleder Johs. Kjeken sa ved åpninga.
Men forelpig ser det helt greit ut, og lufta er også bra i de to gymsalene.
I morgen skal det også bli ei kantine, så da får vi nok sittet et sted.

Kristiansund 1 møter SK96 fra Bergen.
Henrik Øie Løbersli - FM Kjell Arne Mork 0-1
Vegard Simensen - Ove Sævareid 0-1
Mads Wollan Myhre - Per Fredrik Manne 0-1
Petter A. Wadstensvik - Eirik Sandal 0-1

Førstelaget har hvit på første- og tredjebordet.

Kristiansund 2 møter SOSS 2 fra Oslo.
Øyvind Hoem Vaseng - Joachim Berg-Jensen 0-1
Iver Halse - Raymond Vagle 0-1
Morten Smenes Frost - Bjørn Røst 0-1
Sverre Hoem - John M. Larsen 0-1

Andrelaget vår har hvit på første- og tredjebordet.

Kl. 1905
Det er seeding i førsterunden, og alt som ikke er 0-4 er kjempebra!
Henrik har spilt Milner Barry-gambiten i fransk mot Kjell Arne. Henrik er ingen gambitspiller, så dette var en ny side av ham. Men Henrik avvek fra hovedvariantene med Sbd2 da Mork tok bonden på d4.
Vegard har kommet greit ut. Mads spilte flott til å begynne med, men spiller litt raskt. Det ser ut som om han står dårligere nå.
Petter prøvde seg med et lite kongeangrep, men ofret heldigvis ikke. Men det er motstanderen som har terrengfordelen og stor fordel.

På andrelaget åpnet Øyvind med sitt faste mønster. Svart fikk vel utligning tidlig. Iver, Morten og Sverre står også alle litt dårligere. Dette laget sitter mer inneklemt enn førstelaget så det er ikke så lett å se hva som foregår nede på bordene.
Morten møter Benkøgambit og spilte bra i åpninga, men han har gitt bort bøndene sine i sentrum, og beholdt a- og b- bøndene.

Kl. 1945
Molde fikk førstelaget til Oslo Schakselskap i førsterunden! Simonas på førstebordet møter GM Leif Erlend Johannessen, og Molde håper for Simonas har slått GM-er før. Ole Martin Wiig tapte ganske raskt mot Lars Oskar Hauge, og Bjørn Løvold gikk også fort ned mot Sebastian Mihajlov. Harald Isachsen spiller godt mot Roar Elsness, og det ser jo fint ut på førstebordet også. Det var vel ikke en FM som Leif Erlend hadde håpet å møte i førsterunden når det er seeding!

Iver ser ut til å stå greit. Alle vi rundt laget liker stillinga til Iver. Jeg liker også stillinga til Sverre. Morten har også ei fin stilling, men det er åpent, og da skal motstanderen med 1800 i rating ha en stor fordel. Øyvind overså mattrusselen da motstanderen ofret tårnet for en springer. Og det ble sjakk matt på Øyvind da han tok imot ofret.
Morten har også tapt etter at han ga bort en bonde i midtspillet. Stillinga var helt tapt da han ga opp.

På førstebordet på førstelaget har Henrik og Kjell Arne Mork kommet ut i midtspillet. Om Henrik har kompensasjon for bonden, er spørsmålet, eller er det bare den vanlige hvitfordelen han har?
Mads står bonde under. Han bukket ikke, men ved et bondebytte tok han ikke tilbake, selv om han hadde muligheten. Men Per Manne har nå 22 trekk på 26 minutter igjen, og der er muligheten for Mads.
Petter får nå et sterkt angrep på kongestillinga mot seg, men Petter har mange offiserer rundt kongen, så det er ikke noen umiddelbar fare for matt. Men får altså et stort press mot seg.
Vegard har også svart, men det er Sævareid som har initiativet. Ove Sævareid spilte for Bergens i Lag NM-finalen i 1982, og i sisterunden spilte han på førstebordet. Der møtte han Kristiansunds Torger Strand som var i sitt livs form. Torger hadde da i samme turnering banket Leif Øgaard som nettopp hadde tatt GM-napp på Gausdal. Sævareid spilte remis mot Torger, og da jeg minte ham på det i kveld, sa han at det var Torger som var heldig som fikk remis. Men Torger sa etter partiet at han hadde skjønt at Sævareid bare hadde 2000 i rating, skulle han spilt videre og vunnet. ... :-) Som dere kanskje skjønner er SK 96 et lag bestående av gamle helter fra Bergen.

Kl 2020
Mads har nå bukket kvalitet i sluttspillet, og det er ikke håp lengre. Men han sto nok til tap før denne bukken også. Bøndene til Manne kom framover på dronningfløya, og det så ikke godt ut. Petter taper også ganske raskt nå. Han står med to bønder under, men Sandals bønder er i tillegg på sjetteraden og skaper problemer for Petters konge, så det er nok oppgitt om ikke så lenge.
Vegard har også et press mot seg. Henrik har mer kompensasjon enn hvitfordelen som jeg i vanvare skrev i sted. Motstanderen har ikke fått rokert ennå, og Henrik har sin sjanse i at motstanderen spiller med tårnet sitt på h8 ennå.

På andrelaget står Iver greit, og medspillerne på laget er godt fornøyd med spillet. Men han har ei hullete kongestilling, og det er foran kongestillinga til Iver at motstanderen har plassert dronninga si og 1-2 løpere.
Sverre spilte en kombinasjon som mange sto og kikket på lenge. Han kunne ha kommet litt bedre ut i sluttspillet, men valgte heller kombinasjonen, slik at bondestrukturen til begge to ble likere. Nå har Sverre både dronning og tårn på førsteraden og truer hvits konge som står på andreraden. Det ser bra ut for Sverre, men motstanderen er god, og han må nok slås mange ganger for at Sverre skal ta hjem det hele poenget.

Og da har Petter tapt.
Moldespillerne håper at Harald Isachsen står godt, men jeg er ikke enig i at han står best. Stillinga mellom Simonas og Leif Erlend er uklar, eller så skjønner jeg ikke den.

Kl. 2050
Vegard og Sverre har tapt. Vegard kom i kraftig tidsnød, og tapte da han spilte feil. Sverre sto helt fint, og hadde fått motstanderens konge ut i åpent lende, men så gikk han på en avdekkersjakk og tapte.
Iver har ekstrem tidsnød i ei svært vanskelig stilling. Motstanderen ofret den ene løperen sin på bøndene foran Ivers konge, så Ivers konge står helt åpent. Men Iver har både dronning og tårn ved siden av sin egen konge, så han går ikke matt med det første. Men det er mange vurderinger som skal gjøres på kort tid.

Henrik har tapt. Han gikk matt. Motstanderen hadde bare sju sekunder på klokka igjen og noen trekk igjen til 40... Synd.
Da ble det 0-4 på førstelaget.

Og da har Iver også tapt, og det ble også 0-4 på andrelaget.
Det var forventet, men vi hadde litt håp underveis. Men hver enkelt motstandsspiller var mye bedre enn våre spillere.

Værvarsel - regnReise og opplegg

Posted by Tore Thu, October 16, 2014 10:01:06

Det blir regn i Oslo fredag og lørdag, meldes det fra Yr
Så ta med regnjakke.
De som skal ta buss/bane opp til Korsvoll må også gå et kvarter fra det siste stoppet og opp til skolen.

Det kan være at det ligger sne på Korsvoll skole når vi kommer dit også. Sesongens første snøfall på Østlandet, meldes det om, men sneen ligger over 200 meter over havet.
Korsvoll skole ligger 208 m.o.h. .... smiley

Reisa fredagReise og opplegg

Posted by Tore Thu, October 16, 2014 03:24:30

På fredag kjører Arild nedover. Litt før klokka 8 plukker han opp Petter ved rundkjøringa i Hagelin, ca. kl. 8 plukkes Morten opp på Nordlandet, og Iver står og venter på Rena og blir med derifra.
Mads plukkes opp et sted på veien. (Mads kommer rett fra klassetur i Jotunheimen.)

Vegard og Tore tar flyet fra Kvernberget kl. 920. De planlegger å bruke dagen i Sjakkbutikken til Øystein Brekke i Drammen, før de kommer til Oslo fredag ettermiddag.

Øyvind tar flyet fra Kvernberget kl. 1420.

Sverre bor i Oslo, og Henrik bor i Bærum.