2014 NM Trondheim

2014 NM Trondheim

.

Her følger vi med på hvordan det går med deltakerne fra Kristiansund i Norgesmesterskapet i sjakk i Trondheim lørdag 12 juli - søndag 20. juli 2014

Det er fritt fram for alle til å kommentere og også komme med spørsmål.

9. runde lørdag 19. juli kl. 1100

RunderPosted by Tore 19 Jul, 2014 08:49:14
Klasse 5
Morten Smenes Frost (885) - Asle Tandberg, Modum (922) 1-0
Gjermund Tandberg, Modum (966) - Sverre Hoem (838) 1/2-1/2
Klasse 4
Vidar Gjære, - (1176) - Petter Andreas Wadstensvik (1100) 1-0
Magnus Dahl Jenssen (1090) - Tormod Thingstad, Hønefoss (1213) 0-1
Klasse 2
Fredrik Johnsen, Trondheim (1667) - Vegard Simensen (1725) 1/2-1/2
Ole Jakob Hegelund, Tromsø (1587) - Eirik Viken Kallset (1573) 0-1
Trond Ferkingstad, Trondheim (1612) - Trond Harald Saltnes (1693) 1-0
Audun Hoem (1559) - Magnus Jakobsson, Trondheim (1530) 1/2-1/2
Rune Taranger, - (-) - Øyvind Hoem Vaseng (1568) 1-0
Lilleputt
Sigurd Kjelsbøl Huse, Nordstrand (1413) - Mads Wollan Myhre (1214) 1-0
Junior
Henrik Øie Løbersli (1926) - Kjetil Andås, Masfjorden (1614) 1/2-1/2
Senior A
Åge Olsen (1767) - Jan Svenske, Strømmen (1595) 0-1

Oppdatert kl. 1035
Nå er dørene åpnet inn til spillesalen. Og spillerne strømmer inn. Det er ikke sikkert at vi greier å vurdere alle partiene riktig til enhver tid. Med så mange partier som vi må følge, greier vi ikke å følge alle trekk på alle brett, og vi ser bare på partiene på enkelte tidspunkt, sånn ca. hvert 10. minutt, og da kan det hende at vi ikke får med oss hva som skjer, eller har skjedd.
Men vi forsøker etter beste evne å informere om hva som skjer. smiley

Oppdatert kl. 1110
Runden startet først kl. 1107. Petter spiller Albins motgambit i dronninggambit. Magnus spiller skotsk åpning. Morten spiller sin engelske åpning, Mads spiller fransk forsvar, og Sverre blir noe kongeindisk eller Grünfeldindisk forsvar. Det er åpninger og forsvar som alle har spilt før og alle møter kjent terreng.

Oppdatert kl. 1115
Henrik
har åpnet med nimzoindisk forsvar. Kjetil Andås ble tydeligvis overrasket for han har tenkt ei stund. Åge spiller Winavervarianten i fransk, og de har byttet av e-bøndene. Trond Harald møter akkurat den samme sicilianskvarianten som Vegard møtte mot Ferkingstad. Men Trond Harald har ikke vært med på analysene av det partiet, tror vi, så han har kanskje ikke fått med seg hva Vegard gjorde. Eirik spiller fransk forsvar, men motstanderen spilte 2.f4. Både Vegard og Audun spiller det samme. Audun spiller Retis åpning eller Systemet men løperen foran kongen er byttet av med den samme på b7. Vegard har stilt seg opp mot b6 og Lb7 mot det lignende oppsettet til sin motstander. Og jeg har glemt hva Øyvind har åpnet med.

Oppdatert kl. 1125
Mads
om motstanderen har åpnet virkelig flott i hovedvarianten i den klassiske varianten. Begge to har gjort de helt riktige trekkene. Petter har bare gjort noen få trekk i partiet sitt. Morten har byttet av c-bøndene i sitt parti. Sverre spiller kongeindisk med c5. Det er ei åpning som Audun spiller ofte. Magnus har kommet bra ut i sin skotske åpning.

Litt hvis dersom/såfremt/i fall
Klasse 4: Petter har en teoretisk mulighet til å vinne klassen med seier i siste runde. Da må Arne Unneland tape på førstebord og Benjamin Fjellheim og Kjetil Holm spille remis på andrebord. I så fall vil inntil syv spillere havne på 6,5 poeng, og kvalitet vil avgjøre rekkefølgen på pallen. Før siste runde har Petter tredje beste kvalitet, uten at man skal legge for mye vekt på det. Petter kan også havne på pallen med andre resultater på de to øverste bordene. Hvis Arne Unneland tar poeng, kan han i beste fall bli toer, og hvis det i tillegg blir et annet resultat på andrebord, kan han i beste fall bli treer.

Klasse 5: Morten kan havne på pallen med seier hvis lederen Martin Raknes Holth (7 pt) vinner på førstebord og Peter Scott Munk (5,5 pt) vinner på andre bord. Da havner Morten på 6,5 poeng sammen med maks tre andre spillere og det vil være kvalitet som avgjør rekkefølgen fra andreplass og nedover. Morten kan også kjempe om tredje og siste pallplass hvis Munk eller (ikke og!) Holth ikke vinner. Da vil motstanderen ta en av de to øverste plassene. Før siste runde har Morten nest best kvalitet av de som kan ende på 6,5 poeng, men det behøver som nevnt ikke bety noe som helst.

Klasse 2: Leder Ola Liabøtrø er mester med remis, og det spørs det om han tilbyr ved første og beste anledning. Det betyr at Liabøtrø ender på 8 poeng, mens motstander Gisle Bjugn får 7 poeng. Selv med seier kan ikke Vegard med sine 5,5 poeng ta igjen noen av disse, men han har en teoretisk mulighet på tredjeplassen hvis det blir remis på andrebordet. Da kan en haug spillere ende på 6,5 poeng. Før siste runde har imidlertid Vegard inntil tre poeng dårligere monrad-tall enn motstanderne, så det er ganske mye til for at han havner på pallen.

Oppdatert kl. 1140:
Henrik
har kommet ut, og det ser ut til at de bytter bønder i d- og c-linjene. Øyvind spiller mot Grand Prix-angrepet i siciliansk, og har kommet greit ut. Trond Harald har fått et offer eller noe lignende mot seg. Han har tenkt et kvarter nå. Vegard spiller mot et slags system, og han har fianchettert begge løperne nå. Åge har veldig åpen stilling, og de spiller Winavervarianten på en helt annen måte enn det Eirik gjør. Åge har bedre utvikling enn motstandern. Eirik har ikke spilt så mange trekk i åpninga. Audun er også i gang med utviklinga si. Det har ikke skjedd noe i partiet foreløpig.

Oppdatert kl. 1155
Petter
truer sjakk matt, men det er ikke Petter i trekket. Petter står litt bedre. Magnus har byttet av springer og løper, og han har litt bedre terrengfordel, og står nok ørlite grann bedre. Sverre spiller ikke slik han burde på dronningfløya i sin kongeindiske variant. Han vil få litt problemer med å angripe på dronningfløya. Mads har byttet av a-bøndene, men det er motstanderen som har kontroll over a-linja. Mads har ikke fått ut hvitfeltløperen sin, men det er vanlig i fransk forsvar. Morten har vunnet en bonde!
Trond Harald har tapt en offiser.

Oppdatert kl 1201
Klasse 5: Morten står bonde over. Det er Tandbergs c- og d-bonde som er falt, men den materielle gevinsten har åpenbart gått litt på bekostning av utvikling, så Morten leter fortsatt etter de gode posisjonene. Som alltid spilles det mest aggressivt på andrebord der sort har bukket en springer. Hvit står også hårfint best på førstebord.

Klasse 4: Også her spilles det mest aggressivt på andrebord, der hvit er bonde over. Det betyr ikke at det ikke kan bli remis. Petter står godt. Motstanderen satte i mellom en springer, som Petter nå angriper.

Oppdatert kl. 1212
Henriks
motstander tok ikke c-bonden til Henrik, og da slapp Henrik å ta d-bonden hans. Nå har Henrik fullført utviklinga, og har også fått spilt c5 slik at han truer d4-bonden. Andås har ikke fått ut løperen sin på f1, og før han kan gjøre det, må han flytte ut en bonde slik at den kan komme ut. Altså står Henrik bedre.
Åge har ofret offiser for g- og h-bøndene i kongestillinga til motstanderen. Så Åge er i angrep igjen. Det er artig å følge med på, og det ser ut som om dette angrepet har større sjanse til å lykkes enn de siste partiene. Motstanderen til Øyvind bruker veldig lang tid på dette Grand Prix-angrepet sitt. De har bare kommet til trekk 8, og motstanderen hans har brukt godt over en halv time på de trekkene. Merkelig. Kanskje han ikke kan åpninga? Audun står litt bedre nå, og har fått et lite initiativ nedover i d-linja. Eirik står også best, og Vegard har tatt initiativet i sitt parti. Det var ikke noen konkurranse siden motstanderen stiller seg opp svært passivt. Han har en brikke på fjerderaden og det er en bonde på e4. Vegard har også en bonde på fjerderaden og truer nå å bryte opp stillinga til motstanderen.


Oppdatert kl. 1230
Åge
har nesten ikke brukt tida si. Det står 1:29 på klokka hans, og han har spilt 19 trekk. Da går det unna. Enten har han full kontroll og vet hvordan han skal spille, eller så skal han tidlig hjem. :-)
Henrik står meget bra nå. Nå har de byttet av c- og d-bøndene, men Kjetil Andås har ikke fått åpnet noen bønder på kongefløya, e-h, så han ligger mange trekk etter i utvikling, og da står Henrik klart best. Øyvinds motstander tenker og tenker. Nå har han brukt over 45 minutter på 9 trekk. Øyvind bare 13 minutter på det samme. Audun har trekt seg litt tilbake med offiserene nå, og det ser ganske likt ut. Trond Haralds fremste offiser er kongen hans på c6! Dronningene er byttet av, så det går greit. Eirik har vunnet bonde, og Vegard står fremdeles bra.

Oppdatert kl. 1244

Petter er bonde under. Motstanderen vurderer om han skal plukke en til, men da risikerer han matt i to trekk. Det ser han nok. Ellers går det omtrent som det skal i klassen. På andrebord er det spilt avbyttevarianten i fransk, som ofte ebber ut i remis. Det er jo det det helst skal. På førstebord er det stillingskrig.

Oppdatert kl. 1300
Magnus
har ofret løperen sin for å få fribonde, men motstanderen stopper den og da vil det bli vanskeligere for Magnus. Morten står bra med bonde over. Petter sliter litt nå, men forsøker å skape komplikasjoner for motstanderen. Det er Petter veldig god til. Sverre har fått remistilbud, og det tok han imot. Han sto likt materielt, men sto dårligst, og var glad for tilbudet og tok i mot med glede. Mads har ikke fått utfordret med g5 og kongestillinga ennå. Henrik står veldig godt. Åge har to bønder for offiseren, og de har nå byttet av en lett offiser. Ann Karin forteller at de skal prøve å rekke hurtigbåten klokka 1430, og det er nok derfor Åge spiller så raskt. Åge har to fribønder i h- og g-linjene.
Øyvinds motstander tenker og tenker, og har nå brukt over en time på 13 trekk. Øyvind har nå også begynt å bruke litt tid, men de har omtrent ikke kommet i gang med partiet sitt. Audun har litt press på den svake bonden på d6 til motstanderen. Eirik har både bonde over og har løperparet mot springerparet. Trond Harald har nå fått kongen sin ut på c5. Han har ingen andre brikker så langt ute... Vegards motstander har nå fått i gang spillet sitt.

Oppdatert kl. 1305
Har fått epost fra Axel om at noen bør sjekke kvalitetene i eliteklassen, hvis Aryan ligger an til å komme á poeng med Frode Urkedal, slik at Aryan slipper å tenke på det underveis. Vi har fått turneringslederne interessert i saken, siden vi ikke rekker å hjelpe Aryan i dag.

Oppdatert kl. 1322
Mads
har nå fått dronninga si inn på kongefløya til motstanderen. Mads har ikke noe å følge opp angrepet med, men det ser positivt ut. Eirik satte Ole Jakob, Vegards kamerat, sjakk matt. Åge har fått tilbake offiseren, og de har nå dronning og løper hver, men Åge har jo to bønder ekstra, og flytter fram bøndene i h- og g-linja. Morten har vunnet enda en bonde. Vegard har fått et lite spill i c-linja som er åpen. Petter har gitt et tårn for løperen til motstanderen og har et lite angrep i gang. Det skal være enkelt for motstanderen å parere det, og da står Petter med kvalitet under.
Magnus har gitt opp, og det var forventet. Øyvinds motstander tenker og tenker og tenker. Audun har ikke flyttet mange trekkene siden sist, og Trond Haralds konge har fått selskap av sin egen b-bonde på femteraden.

Oppdatert kl. 1335
Trond Harald
har gitt opp. Åge mistet de to bøndene, og byttet også av dronningene, og i sluttspillet var det tapt, så han ga opp. Henriks motstander har nå fått ut de innestengte offiserene sine, og fordelen til Henrik har minket litt. Øyvinds motstander tenker fortsatt, men nå har Øyvind tenkt å bryte i sentrum. Audun har nå satt et tårn i hullet på d5, og han har også en løper som truer bonden på d6. Svart forsvarer seg med tårn, løper og dronning, men dette er ei klassisk stilling, der Audun etter hvert vil forsøke å få fordeler på andre steder på brettet.

Oppdatert kl. 1345
Henrik
har byttet av tårn, og lett offiser og de er nå i tårnsluttspill. Henrik har ørlite grann dårligere bondestruktur, men han har et aktivt tårn på andreraden, og Kjetil Andås har et passivt tårn. Øyvind har begynt å tenke nå, og har brukt over en time på 17 trekk. Motstanderen 15 minutter mer. Audun står på samme måten som tidligere. Vegard har begynt å bruke tid nå, og kan komme i tidsnød. Petter står til tap nå, han har mistet en god del bønder, og har ikke fått noe angrep. Morten har 5 bønder mer enn motstanderen, og vinner enkelt. Mads angriper på kongefløya.

Oppdatert kl. 1400
Henriks
konge er nå meget aktiv, og Henrik har fortsatt det aktive tårnet. Kjetils tårn står og passer på en bonde som Henrik truer. Øyvinds motstander har nå fått et lite angrep på kongestillinga til Øyvind. Det kan bli ekstrem tidsnød på begge to i det partiet. Audun prøver å utnytte alle svakhetene i stillinga til motstanderen. Det blir nok mye flytting fram og tilbake for å provosere fram noen ekstra svakheter. Vegards stilling er bedre, og han presser nå i c-linja. Morten vinner snart. Petterhar gitt opp. Han forsøkte å svindle på slutten, men da det ikke gikk, ga han opp i tapt stilling. Stillinga til Mads er svært uklar nå. Motstanderen kan få motspill på kongefløya. Det er materiell likt, og alt kan skje i det partiet.

Oppdatert kl. 1405
Morten har vunnet. Da plukker vi frem regnearket her, for her må det nok kvalitetspoeng til for å avgjøre rekkefølgen. Det synes klart at hvit vinner som forutsatt på bord 2, mens det skal holde hardere at hvit vinner også på førstebord. Der har sort mer å spille på slik stillinga er for øyeblikket. Vinner sort her, kjemper Morten om tredjeplassen. Sort vinner nok også på fjerdebord, slik at det blir minst en til som ender på 6,5 poeng. De andre resultatene skal vi ta rede på etter hvert, det oppdateres ikke med en gang her.

Oppdatert kl. 1415
Mads
har tidsnød. Han har 1,5 minutt på 10 trekk + tilleggstida, og det er lite i ei stilling der mye er uklart. Henriks motstander har nå aktivisert tårnet sitt, og det kan bli en bondemassakre på begge sider. Det er det nå Henrik sitter og regner på, hvordan han skal gjøre det, og hvordan det kommer til å gå. Det er Henrik flink til. En rask vurdering er at dette er til Henriks fordel.
Morten ser ut til å glippe pallen, hvis partiene går som vi forventer på de andre bordene. Men han ligger an til å gjøre ei svært god turnerings uansett, og det er vi svært godt fornøyd med. Audun manøvrerer seg rundt og rundt. De har nå byttet av et tårn hver. Øyvinds motstander hadde et farligere angrep enn det så ut til ved første øyekast i sted. Det ser ut til at Øyvind kan gå sjakk matt. Vegardhar byttet av en lett offiser, og det gjør det lettere å takle tidsnøden. Men Vegard har 10 minutter + tilleggstida på 10 trekk, og han har vært ute i langt verre vær før.

Oppdatert kl. 1425
Henrik
har nå et tårnsluttspill med tre bønder til hver. Men Henrik har tårnet på andreraden og motstanderens konge er på førsteraden. Henriks konge er også på fjerderaden, og kan ta noen av bøndene til Kjetil Andås. Og Henrik har to fribønder i a- og b-linjene som er vanskelig å stoppe for motstanderen. Mads ofret hesten for to bønder, og han spiller fremdeles på tilleggstida si. Øyvind ble satt sjakk matt, og Audun har også byttet av det andre tårnet, og det er sluttspill med dronning og løper hver. Vegard greier tidsnøden uten problem.

Oppdatert kl. 1433
Mads
har gitt opp. Han fikk en trussel om matt mot seg og da raknet partiet.

Oppdatert kl 1444
Leder Holth i klasse 5 har greid å få en bonde ned på sjetteraden. Det skal være enkelt å stanse den for sort, men han har ikke fått press ut av det store materielle overtaket på lang tid. Det er ikke sikkert dette er over. Vinner Holth, blir det to på pallen med 6,5 poeng. I klasse 4 har Arne reddet seg ut av armoden og spilt remis. Dermed er klasseseieren sikret.

Oppdatert kl. 1450
Henrik
går mot remis nå. Enten var vi for optimistiske eller for dårlige til å vurdere stillinga tidligere. Audun ser ut til å vinne, hvis vi ikke har oversett noe. Vegard står fint, selv om det er materielt likt.

Oppdatert kl. 1451
Henrik har spilt remis.

Oppdatert kl. 1507
Det ser ut til at motstanderen til Audun har funnet en evig sjakk. Hvis ikke taper han, så han måtte finne den for å unngå tap.

Oppdatert kl. 1510
Resultatene har gått Mortens vei, og da har vi regnet ut at det blir tredjeplass på Morten i klasse 5. Høyst uoffisielt, selvsagt. Da har vi regnet, med at Holth på førstebordet vinner, og han står til klar vinst.

Oppdatert kl. 1535
Vi tror at Vegard kommer til å vinne nå. Han vant en bonde i e-linja, men måtte ta høyde for at motstanderen fikk en fribonde i a-linja som Vegard måtte passe på. Alle bøndene på dronningfløya er nå borte. Vegard skal greie å vinne dette nå.

Oppdatert kl. 1558
Vegard
spiller ennå. Det er ei vanskelig stilling, men vi tror at Vegard kan vinne dette. Kanskje det er en teoretisk remis i stillinga, men da må motstanderen spille korrekt for å greie remisen. Vegard har dårligere tid enn motstanderen.

Oppdatert kl. 1601
Og det har blitt remis for Vegard.
Den offisielle resultatlista i klasse 5 viser at Morten Smenes Frost får tredjeplassen! Vi gratulerer!


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Roy Bakke 20 Jul, 2014 09:23:41

Gratulerer Morten!!

Posted by ToreK 19 Jul, 2014 13:39:22

Vi har fulgt bloggen på veiene i Tyskland, Nederland, Belgia, Frankrike og Spania. Flott jobbet Tore👍 Hilsen Elin og Tore Kallset

Posted by Vibeke 19 Jul, 2014 12:45:09

Vi følger dere på bloggen fra Værnes, og håper dere alle gjør et godt siste parti i dag. Lykke til! Iver hilser:)

Posted by Atle Wadstensvik 19 Jul, 2014 11:26:25

Krysser fingrene for Petters 5. seier i dag, her ute på Draugen :-)