2014 NM Trondheim

2014 NM Trondheim

.

Her følger vi med på hvordan det går med deltakerne fra Kristiansund i Norgesmesterskapet i sjakk i Trondheim lørdag 12 juli - søndag 20. juli 2014

Det er fritt fram for alle til å kommentere og også komme med spørsmål.

6. runde onsdag 16. juli kl. 1100

RunderPosted by Tore 16 Jul, 2014 00:41:02
Klasse 5
Klaus Smedtorp, Kongsvinger (972) - Espen Haltvik Bakke (729) 1-0
Daniel Mollan, - (-) - Sverre Hoem (838) 1/2-1/2
Elias Kjerpeseth, Trondheim (766) - Morten Smenes Frost (885) 0-1
Klasse 4
Iver Halse (1212) - Kjetil Holm, Trondheim (1181) 1/2-1/2
Petter Andreas Wadstensvik (1100) - Leo Andreas Giske Vatnestrøm, Stavanger (1067) 1/2-1/2
Magnus Dahl Jenssen (1090) - Joachim Kjelstrup, Follo (1090) 0-1
Klasse 2
Vegard Simensen (1725) - Vegard Øverås, Sandnes (1729) 0-1
Eirik Viken Kallset (1573) - Bjørn Emil Jørgensen, Trondheim (1545) 1/2-1/2
Yonne Tangelder, Oslo (1674) - Trond Harald Saltnes (1693) 1-0
Audun Hoem (1559) - Thomas G Larsen, Larvik (1523) 0-1
Øyvind Hoem Vaseng (1568) - Ketil Drevvatn, Mosjøen (1508) 0-1
Lilleputt
Mads Wollan Myhre (1214) - Aleksander Lindbøl, SK1911 (1010) 0-1
Junior A
Lasse Bjørn, Tromsø (1902) - Henrik Øie Løbersli (1926) 1-0
Senior A
Gunnar Stake-Larsen, Oslo (1988) - Åge Olsen (1767) 1-0

Oppdatert kl. 1050
Da er vi klare her. Litt tidligere enn vanlig. Vi håper vi får mange fine partier og resultater i dag!

Oppdatert kl. 1105
Espen
våknet opp med migrene i morges, og har ikke spist frokost i dag. Så vi får ase hvordan det utvikler seg. Motstanderen hans åpnet svært forsiktig med 1.Sf3 og 2.d3. Det er siciliansk forsvar på Petter, Magnus og Morten. Sverre har blitt møtt med engelsk åpning og har svart 1.- e5. Iver ble møtt med fransk forsvar og svarte med avbyttevarianten. Mads spiller katalansk åpning, og motstanderen spiller Tores trekk med Lb4! som det sies rundt her. Men det ser ikke ut som om Mads sin motstander, Aleksander, kan dette. Han ville nok helst ha spilt nimzoindisk, men Mads spilte 3.Sf3 i stedet for 3.Sc3

Oppdatert kl. 1118
Henrik
spilte siciliansk og da har det blitt lukket siciliansk. Ser vel ut som om det kan bli Grand Prix-angrepet. Åge spiller nimzoindisk forsvar, og Øyvind spiller Systemet sitt. Motstanderen kopierte åpningstrekkene til Øyvind og fianchetterte også sin kongeløper. Nå har Øyvind kontroll over sentrum med bønder på d4 og c4 etter at de har byttet av en sentrumsbonde hver. Audun spiller Benoni, og det har han gjort mange ganger før. Eirik spiller den "gale" Winavervarianten i fransk han spilte mandag. De har allerede spilt 16 trekk. Trond Harald har ofret mot Yonne. Hun åpnet med Birds åpning (1.f4) og Trond Harald svarte med:
1.- e5 2.fxe5 d6 3.exd6 Lxd6 4.Sf3 Sf6 5.d4 Sg4
Det er typisk at Trond Harald har et slikt vilt svar på Birds åpning. Trond Harald har et arsenal av ulike rare svar på litt sjeldne åpninger.
Vegard har blitt møtt med Semi-Tarrasch og Vegard har spilt e3.

Oppdatert kl. 1125
Mads
har bukket offiser. Etter at løperen til motstanderen kom ut på b4, gikk Mads med sin løper i mellom på d2. Den ble byttet av, og Mads slo tilbake med springeren. Etter d5 og g3, slo Aleksander da bonden på c4, og Mads slo igjen med springeren. Ulempen med det er at den svarte dronninga kom til d5 og truer både springeren på c4 og tårnet på h1.

Oppdatert kl. 1138
Morten
spiller dragevarianten i siciliansk. Den vanlige varianten. De er inne i tjukk teori fremdeles. Magnus ble møtt med Najdorfvarianten, men har nå byttet av hesten på c6 med sin egen hest. Det skal man da ikke gjøre. Petter spilte som forventet Kalasjnikovvarianten i siciliansk, og har kommet godt ut. Iver har ikke fullført utviklinga ennå, men motstanderen kan ikke spille avbyttevarianten i fransk like godt som Mads har gjort i de siste rundene. Det er kanskje en liten fordel for Iver. Men dette er ikke en variant man spiller hvis man vil vinne, Iver. Så jeg forstår ikke valget av åpning. Espen har nå fått kommet ut. Det spilles raskt, og det ser ut som om Espen har fått flere tempotrekk i åpninga, slik at det er han som har initiativet i kampen. Det har også vært et par umotiverte/dårlige trekk av motstanderen. F.eks. å bytte av sin gode hest mot en av Espens ikke fullt så gode hester, er ikke god latin i Kristiansund Sjakklubb i hvert fall.
Sverre er ikke kommet noe lengre. De har byttet av en lett offiser, men ellers har ikke noe skjedd.

Oppdatert kl. 1200
Magnus
har nettopp fått seg en Burn, men det var tydeligvis for seint. Han hadde allerede bukket offiser da boksen kom på bordet. Det var en klassisk tabbe der dronninga sjakker på a5 og tar løperen på g5. Også Øyvind ser ut til å ha bukket offiser. Espen sliter med migrene, og har gitt opp partiet etter at han bukket et tårn. Espen hadde en isolanibonde i sentrum som det ble kamp om, og da Espen gikk unna med dronninga, hang tårnet, og motstanderen tok det selvsagt. Dermed ble det tap på Espen.
Han har det veldig vondt akkurat nå. Sykdom kan man ikke gjøre noe med. Roy er fremdeles her og tar vare på Espen.

Oppdatert kl. 1205
Det ser ikke ut som om Trond Harald har fått noe særlig ut av åpninga si. Nå står han bare bonde under, og ikke noe godt. Stillinga til Eirik skal jeg ikke forsøke en gang å vurdere. Men de har bare spilt et trekk siden forrige gang jeg kommenterte. Åges motstander har låst av sentrum, så Åges løper på b7 må finne seg en annen diagonal å jobbe i. Det blir trangt for Åge, men han har motspillmuligheter. Lasse angriper Henriks kongestilling med h-bonden. Henrik har rokert kort, men det har ikke Lasse. Vet ikke om det er bra eller dårlig. Vegard har isolanibonde i d-linja, men alle offiserene er på plass. De har bare byttet av to bønder hver. Så der blir det en klassisk kamp i ei isolanistilling. Audun har blitt møtt med a5 i Benoniforsvaret han spiller. Jeg kjenner ikke varianten, men jeg går ut i fra at Audun gjør det.

Oppdatert kl. 1215
Mortens
motstander har ikke gjort noe forsøk på å angripe Mortens kongestilling, så da har det vært rett fram for Morten. Han har nå kvalitet over (tårn mot løper) og fortsetter å angripe kongestillinga til Elias fra Trondheim. Elias er den eneste kadettspilleren i Trondheim Sjakkforening. Morten har dronning og to tårn, mens Elias har dronning, tårn og løper. Sverre har nå byttet av to lette offiserer men ingen bønder, så der er det ikke noen avgjørelse på ei stund. Magnus har ikke gitt opp, og han fortsetter å spille videre. Det er bra. Iver og motstanderen har byttet av begge løperne. Iver har en liten fordel. Det er også byttet av to lette offiserer hos Petter, men Petter har springerparet og motstanderen har løperparet. Også Mads spiller videre, og forsøker å skape noe motspill, men motstanderen greide å tvinge fram dronningavbytte, og da er det straks litt vanskeligere for Mads å få til noe.

Oppdatert kl. 1218
Snakket nettopp med motstanderen til Espen, Klaus fra Kongsvinger, en fin eldre herre som er noen år over 80 år! Han sa han syntes synd på Espen, og sa at han spilte godt helt til han bukket.

Oppdatert kl. 1230
Både Åge og Henrik får nå angrep på kongestillinga mot seg. I partiet til Åge er alle bøndene på brettet, og de har byttet av to lette. Bøndene er låst på alle steder unntatt på kongefløya, der Stake-Larsen presser på. Han planlegger nok å bryte gjennom der, for Åges konge står på h8. Dette blir en forsvarskamp for Åge.
Lasse presser også Henrik hardt. Lasse har åpen h-linje og har nå lagt et sterkt press på Henrik. Også for ham blir dette en forsvarskamp.
Øyvind har nå tenkt i 50 minutter på to trekk. Og det er samme stilling. Han kommer fremdeles til å tape offiser. Audun har nå fått åpnet e- og f-linjene, og det blir kamp i partiet. Trond Harald står skikkelig dårlig nå. Han har riktignok fått tilbake bonden, men Yonne har løper på f7 og den er dekket av en bonde på e6. Trond Haralds konge måtte flytte til d8. Dette er ei stilling som Trond Harald ville ha likt med motsatte farger. For Vegard er det ikke noen forandring, og det blir nok sikkert finmanøvrering i det partiet i mange trekk framover. Eiriks stilling er også uklar, uten at jeg skjønner noe som helst av den.

Oppdatert kl. 1245
Mads har gitt opp.
Iver har nå byttet av dronningene. Det ligner mer og mer på remis i det partiet. I partiet til Petter er det muligheter for egentlig begge to, for der er det litt ubalanse. Og det er jo Petter flink til å utnytte. Magnus fortsetter å spille videre. Det kan se ut som om motstanderen har blitt litt defensiv. Nå har han riktignok en offiser mer, men skal man vinne, må man fremover. Magnus har ikke noe angrep eller noe lignende. Bare ei vanlig oppstilling. I Sverres parti forsøker motstanderen å bryte gjennom på dronningfløya. Begge har rokert kort, og ingen bønder er byttet av ennå. Morten har fremdeles kvalitet over, men han safer litt for mye. Han tilbyr nå avbytte av dronningene, men dronninga kunne gjort mye mer skade enn om han spiller med to tårn mot løper og tårn. Løperen er fullstendig innesperret, så egentlig vil Morten spille med rent tårn over, så han kommer nok til å vinne uansett.

Oppdatert kl. 1300
Det ser ikke bra ut nå. Både Åge og Henrik sliter. Kanskje mest Åge.
Øyvind står ikke noe særlig bra nå, og det partiet er helt ferdig. Det ser ut til at han kan få enda større problemer, og så har han jo også lite tid igjen. Audun truer en bonde nå, og har kommet litt på initiativen. Trond Harald kan nok prøve å svindle seg til noe, men han er skikkelig presset. Han fant imidlertid et godt springertrekk nå, så det er håp. Eirik har bukket bonde. Motstanderen hadde en springer på f3, dekket av en løper, og springeren slo bonden på h2 og sjakket kongen på f1. Hvis Eirik tar springeren med dronninga som står på f2, mister han løperen på d3, for han kan ikke ta den igjen med bonden, for svart har ei dronning på b2, og da vil Eirik miste dronninga si på h2. Det er altså ei kaotisk stilling, som han riktignok har gått frivillig inn i.
Hos Vegard har de byttet av en lett offiser, og det skal jo helst ikke den som har isolanibonden gjøre (altså Vegard) for han skal forsvare den bonden med sine lette offiserer, mens motstanderen skal angripe den med sine tunge. Men av og til er det umulig å ikke få byttet av en lett offiser eller to i slike stillinger.

Oppdatert kl. 1320
Morten
har vunnet. Det ser betraktelig lysere ut nå i klassene 4 og 5. Magnus er i sluttspill. Han har fått en bonde, og spiller med tårn og 6 bønder mot tårn, løper og 5 bønder. Det bør jo være tapt, men det skal ikke mye til før han begynner få remismuligheter. Det var svært positivt. Sverre har vunnet h-bonden til motstanderen. Iver er i et springersluttspill. De har en springer hver + bønder. Iver har en fin utpost på e6, hvis han greier å få springeren sin dit, men motstanderen som spilte veldig godt sluttspill mot Petter i går, har foreløpig blokkert muligheten. Nå må Iver være tålmodig og forsiktig forbedre stillinga si trekk for trekk. Det ser ut til at Petter vinner. Han er i et tårnsluttspill, kun et tårn hver, og Petter har bonde over, og har også fått tårnet sitt bak de hvite bøndene.

Oppdatert kl. 1335
Nå har ikke Vegard isolanibonde lengre! d-bonden har kommet til d5 og har blitt en fribonde, og den har fått støtte av en bonde på e4. De har også byttet av springere slik at de har løperparet, to tårn og dronningene igjen. Dette ser jo veldig lyst ut for Vegard, da.
Audun si stilling ser veldig bra ut. Nå presser Audun. Øyvind sitter ikke ved brettet, og har sikkert gitt opp. Eirik er også under press nå.

Oppdatert kl. 1350
Petter
har tatt remis. Det var bonde over i tårnsluttspill, men motstanderen hadde et aktivt tårn og truet med evig sjakk eller å få inn en bonde til ny dronning hvis Petter forsøkte seg på å vinne selv. Iver kommer kanskje til å vinne. Det er bare konge og bønder på brettet, men Iver kommer til å tvinge fram trekktvang slik at han får motstanderens bonde i a-linja. Men vi har ikke regnet på om det er nok til å vinne. Sverre har gitt tilbake bonden, og er i sluttspill med tårn og løper mot tårn og løper. Magnus forsøker seg og har mulighet til å vinne enda en bonde. Alle Magnus sine bønder er på hvit, og motstanderen har en svartfeltløper. Men det er en risiko med det Magnus gjør, for når han går bort med tårnet sitt fra a-linja, kan motstanderens tårn komme inn der og ta bøndene til Magnus. Men han har ikke noe valg, skal han redde halvpoenget. Magnus må bare forsøke.

Oppdatert kl. 1405
Henrik hadde gitt kvalitet (tårn for løper), men Henrik sitter ikke ved bordet nå, og vi tror at han har tapt. Iver har tatt remis. Det var nok remis i det bondesluttspillet. Når Iver fikk trekktvang, kom motstanderen til å få det etterpå. Det var veldig lite manøvreringsrom for kongene. Åge har gitt tårn i forsvaret av kongestillinga si, og forsøker nå å lage seg et lite fort. Stake-Larsen har dronning, tårn og løper, og Åge har dronning og løper og to bønder mer. Men det skal egentlig ikke gå bra for Åge.
Ingen forandring i partiet til Vegard. Eirik trues med mattangrep nå, og det ser ikke ut som om han greier å få til noe motangrep. Trond Harald har nå fått en kvalitet, men jeg vet ikke om det var en bukk eller et offer. Det ser mest ut som et offer, for Trond Harald har to tårn og springer, og Yonne har tårn og løperparet og en fribonde på e6. Den trues imidlertid av Trond Harald, så stillinga er uklar. Enklest å skrive det når vi ikke har tid til å studere stillinga i detalj. :-) Audun har fått bonde, men om det er på permanent basis er også uklart i skrivende stund. :-)

Oppdatert kl. 1420
Åge
sitter ikke ved brettet, så vi tror at han har gitt opp. Magnus kommer til å tape nå. De har byttet av tårnene, og med alle de hullene han har i stillinga si, vil han ganske raskt komme i trekktvang når motstanderen har en svartfeltløper som dekker alle de svarte hullene, og den svarte kongen vil spise Magnus sine bønder. Men det har vært en heroisk innsats i Magnus i denne kampen. Etter at Magnus hadde gitt bort offiseren tidlig i partiet, omstilte han seg og spilte videre. Men motstanderen var god nok til å holde unna, selv om det tok lang tid. All ære til Magnus i dette partiet.
Henrik og Lasse har nå kommet hit til kristiansundscampen i vrimlearealet og bekrefter at Lasse vant det innbyrdes partiet mellom de to NTG-elevene. Lasse forklarer at Henrik var litt for uforsiktig i åpninga, og han skulle ikke ha rokert kort så tidlig. Han skulle ha beholdt springeren inne på g8, forteller Lasse. Det så ut til å bli ei Grand Prix-angrep-oppstilling, men Lasse holdt igjen trekket f4 til Henrik hadde bestemt seg. f4 trengte da Lasse ikke å spille, og i stedet kom h-bonden sprintende nedover linja, og ødela hele kongestillinga og partiet til Henrik. Det var et flott parti av Lasse.
Lasse har lagt inn alle partiene sine her hos oss, og siden han tapte alle partiene sine i de tre første rundene, kalte han den for sin tapsdatabase. Dessverre for Henrik, fikk ikke tapsdatabasen et nytt tilskudd i dag.

Oppdatert kl. 1440
Audun
har gjort et eller annet for nå står han under med tårn mot dronning. Eirik er utsatt for et kraftig mattangrep. Tror ikke han kommer seg unna. Trond Harald har tårn mot to løpere og i tillegg har Yonne den fribonden på e6 hun har hatt hele tida. Vegard har enten bukket kvalitet eller ofret, men det kan se ut til at det var en bukk. Han truer nå med å gå inn med en bonde, men motstanderen kan bare slå bonden med løperen. Hvis han gjør det, vil Vegard ha løperparet, et tårn og bønder på h- og g-linja, og motstanderen vil ha to tårn og fire sammenhengende bønder h-e. Den stillinga er vanskelig å vinne for begge parter. Men det trenger jo ikke gå slik.
Åge har gitt opp, ja. Han forteller at i dag ble han totalt utspilt av en mye bedre spiller. Magnus har nok også gitt seg. Han sitter ikke ved brettet.

Oppdatert kl. 1455
Det ser faktisk ut til at vi bare får 2,5 poeng i dag.
Audun har gitt opp. Vegards motstander valgte ei anna løsning. Han ga det ene tårnet sitt på Vegards hvitfeltløper, og truer med å bytte av også svartfeltløperen og få Vegards fribonde på kjøpet. Da blir det sluttspill med tårn og 2 bønder for Vegard og tårn og 4 bønder for motstanderen.
Både Eirik og Trond Harald står fremdeles like dårlig. Nå har fribonden til Yonne kommet fram til e7, så det er vel bare tidsspørsmål før Trond Harald må gi seg.

Oppdatert kl. 1457
Aryan Tari har slått Frode Olav Olsen Urkedal på førstebordet i eliteklassen og leder NM! Det er sterkt av en som har enda et år igjen på ungdomsskolen!
Nå har Vegard bare en bonde under i tårnsluttspillet. Da kan det bli remis på Vegard!

Oppdatert kl. 1507
Trond Harald
sitter ikke ved brettet, så da har han sikkert gitt opp. Ved nærmere studium ser det ikke så lett ut for motstanderen til Eirik å sette Eirik matt uten at Eirik i mellomtida får inn noen sjakker. Og Eirik truer også med evig sjakk hvis han bare får det til. Men nå har vi sendt inn Mads og Henrik for å studere stillinga til Eirik, så vi får nok ekspertanalyser snart.

Oppdatert kl. 1512
Trond Harald
tapte ja. Og Eirik greide remis. Eirik skal være med på laglyn i kveld og lagnavnet skal selvsagt være Svindlerne :-)

Oppdatert kl. 1540
Og der har Vegard vunnet, men dessverre var det ikke vår Vegard. Simensen tapte partiet. Det var utrolig kjipt.
Da ble det bare 3 poeng på oss i dag. Seier til Morten og 4 remiser; til Eirik, Sverre, Petter og Iver.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Tore 16 Jul, 2014 15:55:50

åja, det var han ja. Eirik mente at han hadde enkel vinst tidligere, men da han ikke så den var det visst teoretisk remis seinere.
Trond Harald sier at han koste seg i partiet til tross for tapet. Det var et interessant parti med mange muligheter, så han er fornøyd med opplevelsen, men selvsagt ikke med poengene.

Posted by Stig 16 Jul, 2014 15:13:12

Motstanderen til Eirik, Bjørn Emil Jørgensen, vant klasse 5 i fjor...

Posted by Tore 16 Jul, 2014 14:45:37

Gulljakka til Vegard ble ødelagt for flere år siden, og Vegard har ikke hatt ei slik jakke det siste året, i alle fall.
Det er ikke så varmt i Trondhjem i dag.

Posted by Robin 16 Jul, 2014 14:28:15

Da er det store spørsmålet...
Har Vegard på seg gulljakka i varmen?

Posted by Anders O 16 Jul, 2014 13:03:34

Svært så opphengt vi var i Simensen da...

Posted by Fischer 16 Jul, 2014 12:58:18

Regner med at Simensen sin fysiske tilstand blir avgjørende og at han vinner. Den gutten gir seg ikke før det ikke finnes en mulighet og ligner litt på Carlsen light. Det er som Tyskland. Blir et langt parti og Simensen vinner tilslutt

Posted by Anders O 16 Jul, 2014 12:41:41

Er det mulig å få de 10 første trekkene i partiet til Åge?

Posted by Tore 16 Jul, 2014 12:26:29

Vanlig IQP-stilling på Vegard.

Posted by Fischer 16 Jul, 2014 11:48:46

Simensen har han fått fart på brikkene og er han på hugget?

Posted by Fischer 16 Jul, 2014 10:46:42

Favoritter på de fleste bord og i dag er det muligheter for opp i mot 12 poeng, men tipper at ikke alltid favorittene vinner, så vi ender på 9,5 poeng

Ser Simensen kampklar ut? Har han fått nok søvn og en fått i seg nok næring og koblet av fra sjakken? Han har en enorm vinnerskalle og holder han som favoritt til å vinne klassen.

Lykke til alle sammen