2014 NM Trondheim

2014 NM Trondheim

.

Her følger vi med på hvordan det går med deltakerne fra Kristiansund i Norgesmesterskapet i sjakk i Trondheim lørdag 12 juli - søndag 20. juli 2014

Det er fritt fram for alle til å kommentere og også komme med spørsmål.

5. runde tirsdag 15. juli kl. 1100

RunderPosted by Tore 15 Jul, 2014 10:25:21
Klasse 5
Espen Haltvik Bakke (729) - Martin Raknes Holth, Trondheim (-) 1/2-1/2
Morten Smenes Frost (885) - Idun Thorvaldsen, Follo (-) 1/2-1/2
Sverre Hoem (838) - Odd Morten Øvereng, Stjørdal (965) 1-0
Klasse 4
Kjetil Holm, Trondheim (1181) - Petter Andr. Wadstensvik (1100) 1-0
Torkel Hansen, Trondheim (-) - Iver Halse (1212) 0-1
Håvard Bruun-Olsen, Svartlamon (998) - Magnus Dahl Jenssen (1090) 1-0
Klasse 2
Knut Valle, Otta (1548) - Vegard Simensen (1725) 1/2-1/2
Jonny Schmidt, - (1742) - Eirik Viken Kallset (1573) 1/2-1/2
Trond Harald Saltnes (1693) - Alena Ayzenberg, Elefantene (1632) 0-1
Audun Hoem (1553) - Øyvind Hoem Vaseng (1573) 1-0
Lilleputt
Mads Vestby-Ellingsen, Tromsø (1299) - Mads Wollan Myhre (1214) 0-1
Junior A
Henrik Øie Løbersli (1926) - Jonas H Rasmussen, Bergens (1677) 0-1
Senior A
Åge Olsen (1767) - Tore-Inge Bratteteig, Bergens (1547) 1-0

Oppdatert kl. 1105
På brettet til Magnus var brikkene stilt opp på feil farge, så de har både måttet bytte om på brikkene og skifte plass. Mads spiller fransk forsvar i dag. For en time siden kom det en telefon om at han ville ha et alternativ til den kjedelige italienske åpninga som motstanderen hans pleier å spille, men vi (Henrik og Tore) kom ikke på noe som Mads kunne lære seg på noen få minutter. Henrik foreslo en variant i italiensk, men da har Mads valgt det mer solide fransk forsvar i stedet.
Espen har også i dag valgt Sokolskijs åpning. Motstanderen tenkte ikke så lenge i dag. Så kanskje de har lagt merke til at han spiller det? Morten spiller sin vanlige engelske åpning med 2.g3 og Sverre er i gang med sin sicilianske gambit. Iver har valgt å stole på slavisk forsvar i dag, og Petter møter det populære Grand Prix-angrepet i siciliansk.

Oppdatert kl. 1119
Henrik
spiller mot Berlinerforsvaret i spansk. De har allerede spilt 11 trekk, så de er fremdeles inne i tjukk teori, og det går unna. Dette er jo kjent som den åpninga som gir svart utligning, så her må vi stole på at Henrik er en bedre spiller, rett og slett.
Åge møter Caro-Kann. Det som han pleier å spille sjøl. Åge valgte å spille 2.d3 og da gikk motstanderen inn i tenkeboksen og har ikke gjort flere trekk. Også Trond Harald spiller samme varianten som Åge, men de har kommet en 7-8 trekk. Trond Harald har bønder på e4 og f4 mens motstanderen har bønder på d5 og e5. Eirik har spilt fransk, og det ble e5-varianten og Millnergambiten! Det er hvit som er i tenkeboksen, så kanskje Eirik kan mer på den enn motstanderen? Vi har spilt den en god del i klubben, så det skal ikke være noe ukjent terreng dette for Eirik.
Vegard møter Colles system. Motstanderen til Vegard, Knut Valle, bodde noen år i Ålesund, og i natt har vi sjekket med flere ålesundere hva han spilte. Og svaret fra Roar Nakken var at han pleier å spille det samme systemet hele tida. (Roar Nakken skal for øvrig også komme til Trondhjem og spille lynsjakk neste helg.)
Brødreoppgjøret mellom Audun med hvit og Øyvind med svart. Det ble katalansk åpning, og Audun har allerede bukket en bonde. Det har han gjort før i katalansk i klubben. Audun pleier å glemme at bonden på c4 kan tas i enkelte tilfeller, og det er det som Øyvind har gjort nå.

Oppdatert kl. 1130
Mads
har møtt avbyttevarianten i fransk, og det er samme stilling som da Mads spilte samme åpning tidligere. Det er en kjent remisvariant, også brukt av verdensmester Lasker i et berømt parti mot Capablanca i St. Petersburg i 1914. Sverre har også samme stilling som forrige gang han spilte samme åpning. Den gangen tapte han en bonde i midtspillet, og det gjør han nok ikke i dag. Espen har fått opp ei god stilling. Morten har begynt å presse nedover på kongefløya, og Iver står bra. Petter er også godt i gang. Magnus spilte fransk, og han har dessverre satt hesten sin foran c-bonden. Magnus kan rokere kort nå, og hvis gjør det, rokerer han rett i uløkka. Da ofrer motstanderen noen offiserer på bøndene foran kongen, og setter ham matt. Så kort rokade kan ikke Magnus ta, og han sliter litt nå. Han har nok gjort trekkene litt for raskt.

Oppdatert kl. 1145
Henriks
motstander har fått kongen sin i skjul på b7. Og Henrik har en bonde på e5, men den blir blokkert av en bonde på e6. De har to tårn og to lette offiserer igjen. Kanskje det er en ørliten fordel til Henrik? Åge har kommet godt i gang med åpninga, 10 trekk nå, og han har brukt like mye tid som motstanderen sin. Begge har en fin struktur med bønder på g3, f4, e4, d3 og det har motstanderen kopiert. Men svart har en bonde på b5 som Åge nå utfordrer med 10.a4
Audun har fått tilbake bonden. Kanskje jeg overså at han kunne ta den igjen med Da4 i sted. Øyvind har fullført utviklinga si, mens Audun som har hvit, ligger et par trekk bak. Det ble ikke Milner Barry-gambiten på Eirik. Synd. Jeg hadde gledet meg til den. Motstanderen spilte 8.Lc2 i stedet, Den løperen har Eirik byttet av etter at han flyttet springeren til b4. Og nå skal Eirik presse nedover i den åpne c-linja.
Trond Harald står helt greit. De stanger mot hverandre. Vegard har fått brutt opp sentrum allerede! e-bøndene er borte og han har også fått til et bondebrudd på d-bonden med c5. Så da er vel hele Collesystemet til Knut brutt opp?

Oppdatert kl. 1200
Mads
bryter nå med c5. Motstanderen hans, Mads fra Tromsø, har kontroll over e-linja, men hvis vår Mads skal vinne, må han forsøke noe. Ellers går dette partiet til remis. Og Mads har lyst å vinne.
Espen har offiser over! Morten presser veldig nå. Det ser mørkt ut for motstanderen hans nå. Sverre har fått slått bonden på f7 med sjakk, og har et angrep på gang. Magnus har konsolidert stillinga si. Han gjorde ikke rokade, men flyttet løperen sin tilbake til f8, og har en springer på g6, så kongefløya er godt forsvart. Han står selvsagt veldig trangt, men nå er det bare å finne ei plan, og spille på den. Og Magnus har allerede fått sin første energibar.
Iver står solid, og noe mer kan vi ikke forvente så tidlig i partiet med svart. Petter er i gang med å presse motstanderen.

Oppdatert kl. 1222
Åge
fikk nå sin egen energibar. Kaffekopp med sukkerbit. Men motstanderen har gitt opp etter at Åge fikk springer for bonde.
Henrik står godt nå. Henrik har tårn og løper og spiller mot tårn og springer. Springeren har en forsvart plass på d4, men Henrik kan bytte den av med løperen sin hvis han vil. Henrik ser ut til å bruke sin fordel på kongefløya der han har 4 bønder mot Jonas sine 3, og vil skaffe seg vinnende fordel der. Henrik har også spilt slik at Henriks tre bønder på dronningfløya foreløpig stopper Jonas sine 4 der.
Audun og Øyvind står helt likt. Jeg kan ikke se at noen av offiserene deres er noen spesielt dårlig, så de står likt.
Vegard sitter og tenker på om han skal bytte av dronninga.

Oppdatert kl. 1233
Magnus
har gitt opp. Espen har tatt remis. Espen hadde springer og løper for tårn, men det har vel skjedd noe siden de tok remis. Morten står veldig bra. Petter står likt men trangt. Petter har to tårn og springer, mens motstanderen har to tårn og løper. Motstanderen har terrengfordelen. Ivers dronning er litt offside, men det er ikke noe problem, ennå. Ellers står han greit, med en sentralt plassert springer.
Robin har spurt om stillinga til Henrik. Magnus har skrevet den av:
Hvit: Kg3, Tf2, Lb2, a2, b3, c4, e5, f4, g4, h3
Svart: Kb7, Tf8, Sd4, a5, b5, c5, c7, e6, g6, h7

Oppdatert kl. 1245:
Mads
står kjempebra. Det var riktig av ham å bryte opp stillinga og ikke satse på remis. Motstanderen, Mads fra Tromsø, har trekt alle offiserene sine bakover. Mads har en gudbenåndet hvitfeltløper som dominerer stillinga, og Mads har også kontroll over b-linja. Dette ser veldig bra ut for Mads.
Eiriks motstander skal visst forsøke seg på et press nedover kongefløya for han har spilt både g4 og h4. Men jeg skjønner ikke vitsen, for Eirik har ikke rokert. Kongen står fremdeles i utgangsstillinga. Nå er f-linja halvåpen, så det kan være at det er feltet f7 motstanderen peiler seg inn på. Trond Harald forsøker seg nå på et lite press på kongefløya. Vegard er nå inne et rent springersluttspill. Vegard har 4 bønder mot 3 på kongefløya, men Vegard har a- og c- bonde mens Knut Valle har tre sammenhengende bønder på dronningfløya.

Oppdatert kl. 1250:
I stillinga til Mads er det Mads fra Tromsø som har en bra hvitfeltløper, mens Mads har en kjempegod svartfeltløper som ikke har noe som kan utfordre den. De har bare byttet av tårn.
Iver har kommet ut i sluttspill. Iver har en fribonde i c-linja, og vil forsøke å skaffe seg to sammenhengde fribønder på droningfløya. De har to tårn hver. Iver har springer og motstanderen har løper. Motstanderen har fem sammenhengende bønder på kongefløya. Det ser bra ut for Iver. Petter står trangt, men helt greit.

Oppdatert kl. 1315
Øyvind og Audun
har byttet av tårnene, men står ellers helt likt. Eirik er presset på feltet f7. Trond Harald har ikke noe angrep, men står likt. Vegard vil få en bonde på dronningfløya og spille mot to. Vegard har fire bønder på kongefløya mot motstanderens tre. Morten står veldig godt. Iver har ikke fått til to fribønder på dronningfløya og fribonden hans på c4 er truet. Petter vil slite nå for å få remis.

Oppdatert kl. 1325
Henrik
har tapt. Resten av trekkene kommer i kommentarene.
Det har ikke skjedd noe i partiet mellom Øyvind og Audun. Nå ser det ut som om Vegard har fått en liten fordel. Han presser springeren til motstanderen. Trond Harald er presset littegrann. Det er litt uvanlig. Vanligvis er det motsatt. Eirik har byttet av mange offiserer, og han har tårn og løper mens motstanderen har tårn og springer. Like mange bønder, men motstanderen har en dobbeltbonde i e-linja, så Eirik kan få en fribonde på kongefløya.

Oppdatert kl. 1335
Mads
står veldig bra. Motstanderen, Mads fra Tromsø, har 2 minutter + tilleggstida på 12 trekk. Vår Mads har en sentralt plassert svartfeltløper på d6 og den har frie diagonaler. Dette ser svært lovende ut for Mads.
Petter spiller med bonde under. De har byttet av tårnene, og Petter har springer mot løper. Petter sliter for å få remis. Arne Unneland fra Aalesunds har vunnet sitt femte parti i klasse 4 og leder klassen klart. Iver har fått to fribønder på dronningfløya. De har bare ett tårn hver.
Henrik forteller at han hadde lett vinst, men han bukket.

Oppdatert kl. 1340
Sverre
står veldig bra. Materielt likt, men motstanderen har ikke fått ut tårnet på a8 og løperen på c8. Morten fikk ikke noe ut av presset på kongestillinga til motstanderen. Så nå spiller Morten med to tårn og dronning mot det samme men motstanderen har en fribonde.

Oppdatert kl. 1346
Mads
vinner nå. Han har dronning mot tårn og løper. Og Mads fra Tromsø har fremdeles dårlig tid, og har ikke nådd tidskontrollen ennå.

Oppdatert kl. 1350
Vegard
kommer til å vinne den siste bonden på dronningfløya nå, og han står bra. Han kommer sikkert til å vinne partiet. Motstanderen har spilt dårlig de siste trekkene, og det ser ikke ut som han skal forbedre seg. Motstanderen til Eirik ser ut til å låse av stillinga, og da skal det bli vanskelig for Eirik å vinne. Trond Harald har byttet av dronningene. Audun ser ut til å vinne bonde fra Øyvind.

Oppdatert kl. 1354
Nå står Mads til vinst. Motstanderen greide tidskontrollen ved 40 trekk og har fått en ny halvtime, men Mads har fremdeles dronning mot tårn og løper og Mads har i tillegg tatt alle hans bønder på dronningfløya, så Mads har tre fribønder der. Dette er enkelt for Mads!

Oppdatert kl. 1400
Petter
kommer til å tape nå. Hesten hans er innesperret, og det er bare for motstanderen og gå å ta den. Morten har byttet av dronningene, men han sliter fremdeles med den fribonden til motstanderen. Iver vil nok bruke litt tid på å vinne. Motstanderen har også en fribonde, så hvis Iver gjør feil, kan det gå andre veien også.

Oppdatert kl. 1415
Audun
har offiser over mot Øyvind. Sverre er i sluttspillet, men har nå fått tre fribønder.
Iver har vunnet. Han hadde fått byttet av tårnene, og da han også fikk fribonden til motstanderen var det greit. Med to fribønder på dronningfløya, var det bare å gi opp for ham. Iver har 4 poeng. Petter er som Lasarus i bibelhistoria. Han står virkelig opp fra de døde. Nå er springeren hans midt på brettet, og han kommer til å få en bonde som attpåtil er en fribonde, så det ser ut som om Petter kan greie remis. Men hvorfor motstanderen ikke gikk og tok springeren, er uklart.
Mads vinner nå. Vegard har fribonde og sitter avslappet tilbake i stolen. Det er et tydelig tegn på at han har full kontroll. Eirik har fått byttet av den lette offiseren, og nå er det noen åpne linjer som kan gjøre at Eirik får utnyttet at han har bondemajoritet på kongefløya. Trond Harald er i ei lik stilling.
Mads har kommet ut fra spillesalen nå, og han har vunnet!

Oppdatert kl. 1435
Petter
står nok fremdeles til tap. Morten vinner nå en bonde, slik at også han kan få en fribonde. De spiller med to tårn hver. Eirik har tatt remis. Han mener at han ikke kunne komme ut, så da var det greit med remis. Trond Harald har tilbydt remis, men motstanderen takket høflig nei. Hun får tre bønder på kongefløya mot Trond Haralds to. De har også to tårn hver. Vegard har fremdeles fribonden. Øyvind ville ikke sitte og bli langsomt kvalt av Audun så han har ofret en offiser i et vilt angrep. Audun har nå to offiserer over, og Øyvinds angrep har stilnet. Øyvind har også ekstrem tidsnød, så det er nok ikke lenge før Øyvind gir opp.

Oppdatert kl. 1445
I partiet mellom Øyvind og Audun har Øyvind greid å komme seg gjennom tidsnøda. Men han står til tap. Audun kan nå få til en avdekker på dronninga, og vinne den. Sverre står helt klart til seier nå. Det er bare et spørsmål om få trekk. Vegard tror vi ikke kommer til å vinne. Det ser litt vanskelig ut. Trond Harald har et tårn og to bønder på kongefløya, og motstanderen har et tårn og tre bønder på kongefløya. Det skal jo være remis til slutt, men det kan ta litt tid.
Morten står godt nå, og han kan nok komme til å vinne. Petter sliter, men han har ikke gitt opp ennå.

Oppdatert kl. 1454
Sverre
har vunnet!
I partiet mellom Audun og Øyvind var det ikke avdekkertrussel fra Audun. Det var en trussel, men det var Øyvind som var i trekket, ikke Audun. Da spiller de videre. Begge har dronning på brettet og Audun har to springere.
Morten har tatt remis. Det var en bonde igjen på brettet og det var motstanderens. Da var det greit med remis.

Oppdatert kl. 1515
Det er en flott kombinasjon som Audun har spilt mot Øyvind nå.
Vegard har en bonde og springer nå, mot springer. Petter står fremdeles til tap.

Oppdatert kl. 1530
Trond Harald
har gitt opp. Petter ga endelig opp. Vegard ble enige om remis med motstanderen, og Audun slo Øyvind.

Da er alle partiene ferdige, og vi fikk litt mindre poeng forventet. Men det ble mer enn 50% score i dag også, og det skal vi da være fornøyd med. Det ble 7 poeng av 13 mulige.
Espen leder fortsatt i klasse 5, og Iver er nummer to i klasse 4, og Petter er også med i teten. Både Vegard og Eirik er fremdeles med i tetbildet i klasse 2.

Nå er det slutt her fra spillestedet, for nå er det den årlige fotballturneringa.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by ts 15 Jul, 2014 15:55:29

Takk for det, Fischer. Jo, Vegard er et veldig stort talent med mye å gå på. Godt å se at han lykkes. Hils ham lykke til videre fra meg, Tore!

Posted by Fischer 15 Jul, 2014 15:24:39

Virker meget fornøyd Simensen og ser de oser selvtillit ut av gutten. Kommer til å gå på Nidelven i kveld Simensen

Posted by Anders O 15 Jul, 2014 15:07:41

Yes!

Posted by Robin 15 Jul, 2014 14:58:40

Vegard Simensen - vinner klasse Mester 2016. hørte det her først

Posted by Fischer 15 Jul, 2014 14:54:34

Denne Simensen i klasse 2 virker til å være et talent. Spiller flott angrepssjakk, burde ha spilt i Mesterklassen

Posted by Robin 15 Jul, 2014 14:02:54

Henrik har nok arvet min herlige egenskap. Bukking etter lang tids spill når man tror det skal være grei skuring...
Gi han en sjokolade ellernoe neste gang :(

Posted by Tore 15 Jul, 2014 13:48:59

Ok, Henrik var ikke så fornøyd etter dette partiet.
Og det er blandet drops denne juniorklassen når det gjelder reklame for sjakklinja p NTG. Riktignok leder Sigve Hølleland juniorklassen, men motstanderen til Henrik, Jonas fra Bergen, har spilt mot 5 NTG-elever og slått 3 av dem...

Posted by Robin 15 Jul, 2014 13:46:16

trenger ikke trekkene. uinteressant med mer enn det jeg har fått :)

Posted by Tore 15 Jul, 2014 13:32:52

Henrik har tapt. Trekkene kommer når vi har tid

Posted by Robin 15 Jul, 2014 13:06:31

hehe what? taper Henrik eller har du gitt meg feil info? ;i
erre mulig

Posted by Tore 15 Jul, 2014 12:58:34

Nei, det var svart i trekket. Hvit hadde nettopp spilt 25.Tf2
Resten av trekkene er : 25.-,a5 26.Kg3 h5 27.Td2 h4 28.Kg2 Txf4 29.Td3 Te4
foreløpig

Posted by Robin 15 Jul, 2014 12:42:45

Håper det er hvit i trekket for da tror jeg Henrik vinner dette lett.

Hvis ikke så er det mest sannsynlig likt, men synes uansett det ser lovende ut og tipper Henrik tar denne

Posted by Tore 15 Jul, 2014 12:41:07

Nei, dette har Henrik passet på.

Posted by Robin 15 Jul, 2014 12:33:30

Problemet med å slå på d4 i berliner er at sort får rettet ut bøndene sine. Håper ikke det er tilfellet i Henrik sitt parti!

Spesielt ikke om bondestrukturen er at hvit har bønder på a4-b3-c4. Da kan sort fort få ekstremt bra spill.. iallefall om han har igjen hvitfeltern sin

Posted by Robin 15 Jul, 2014 12:15:41

yo Tore. orker du skrive opp hvor brikkene står i henrik sitt partai?

Posted by Anna 15 Jul, 2014 12:10:47

Takk til for hyppige oppdateringer. Det er så fint å kunne følge gutta fra KSK via bloggen. Lykke til med fortsettelsen. Hilsen Anna på Moldejazz.

Posted by Tore 15 Jul, 2014 11:42:26

Du er alltid evig optimist, Stig smiley Flott det! Kanskje vi greier det? Men husk at det er et internoppgjør også.

Posted by Stig 15 Jul, 2014 10:31:50

En hilsen fra et regntungt Tustna. Tipper på 8,5 poeng i dag, lykke til.