2014 NM Trondheim

2014 NM Trondheim

.

Her følger vi med på hvordan det går med deltakerne fra Kristiansund i Norgesmesterskapet i sjakk i Trondheim lørdag 12 juli - søndag 20. juli 2014

Det er fritt fram for alle til å kommentere og også komme med spørsmål.

4. runde mandag 14. juli kl. 1700

RunderPosted by Tore 14 Jul, 2014 16:56:55
Senior A
Kjetil Strand, Asker (1897) - Åge Olsen (1767) 1-0
Junior A
Eivind X Djurhuus, Nordstrand (2061) - Henrik Øie Løbersli (1926) 1/2-1/2
Lilleputt
Mads Wollan Myhre (1214) - Håvar Dahl, Hell (688) 1-0
Klasse 2
Karim Ali, Fribonden (1602) - Vegard Simensen (1725) 1/2-1/2
Eirik Viken Kallset (1573) - Daniel Barker, SK1911 (1707) 1-0
Sigmund Lunde, Sarpsborg (1695) - Trond Harald Saltnes (1693) 0-1
Sherington Amarapala, Lørenskog (1635) - Audun Hoem (1559) 1-0
Øyvind Hoem Vaseng - walk over 1-0
Klasse 4
Petter Andreas Wadstensvik (1100) - Benjamin Fjellheim, Groruddalen (1221) 1/2-1/2
Iver Halse (1212) - Odd-Einar Ingebretsen, Holmestrand (1124) 1-0
Magnus Dahl Jenssen (1090) - Bård Inge Singstad, Svartlamon (1195) 0-1
Klasse 5
Egil Horstad, Søråshøgda (931) - Espen Haltvik Bakke (729) 1/2-1/2
Martin Raknes Holth, Trondheim (-) - Morten Smenes Frost (885) 1-0
Markus Knutsen, Moss (-) - Sverre Hoem (838) 1-0

Oppdatert kl. 1703:
Da er runden kommet i gang. Rett før rundestart ble det delt ut premier til de beste i uoffisielt NM i sjokksjakk i går kveld. Laget Lucky Bastards med Eirik Viken Kallset og Trond Harald Saltnes kom på tredje og fikk en stor og fin pokal. Bilde kommer.
I juniorklassen blir det et returoppgjør fra fjorårets NM. Da spilte Henrik mot Eivind i siste runde i kadettklassen. Eivind måtte vinne for å ta norgesmesterskapet i kadett fra Henrik, og det greide han. Kanskje vi får en revansje i dag?
I Senior A møter Åge nok en Strand. Som om det ikke er nok at han må ha slitt med Strandbrødrene i Kristiansund gjennom de siste 45 årene, så møter han Strand her i NM også. Øyvind Strand i går og Kjetil Strand i dag.

Oppdatert kl. 1715
I lilleputt har Mads valgt sin vanlige engelsk åpning. Håvar som er sønn av Torbjørn Dahl (en gang fra Aure) valgte da Mads spilte g3 og flytte fram h-bonden og bytte den av på g3. Slik at Mads har nå ei halvåpen f-linje.
Espen i klasse 5 prøver å spille akselerert dragevarianten i siciliansk, men motstanderen har jo ikke spilt d4, og det er det mange som ikke gjør på dette nivået. Morten spiller nimzoindisk forsvar, og Sverre har vunnet bonde i italiensk åpning.
Petter spiller sin vanlige Sokolsky, og har kommet fint ut som vanlig. Iver inviterer til italiensk men motstanderen har valgt prøyssisk. Iver spilte allikevel 4.d3, sikkert i håp om at motstanderen skal spille 4.-, Lc5 slik at han kan spille sin lukkede variant som vi lærte av stormester Tiger Hillarp i klubben for noen år siden. Iver hadde stor suksess med den åpninga i NM i Sandefjord for to år siden.
Magnus møter Philidors forsvar. Vi får håpe at motstanderen ikke kan den ut og inn.

Oppdatert kl. 1725
I junior har Henriks motstander spilt engelsk åpning med c4 og g3. Henrik svarte med 1.-, e5 og det er nå ei oppstilling der Henrik har bønder på c6, e4 og f5, mens Djurhuus har dronninga si på a4, bønder på c4 og d4, men han har ikke fianchettert løperen til g2 ennå. Det ser ut som en forberedelse av Henrik.
Åge har spilt Caro-Kann, og det har han jo gjort i mange år, så her skal det ikke være noen overraskelser.
Moldes Gudmund Farstad sitter også i denne runden på førstebordet og partiet sendes direkte http://www.sjakk-live.com/

Oppdatert kl. 1733
I klasse 2 har Karim Ali spilt Retis åpning mot Vegard som forventet. Han begynte riktignok med 1.Sf3 men fulgte opp med 2.b3, Vegard har bønder på e4 og d5 og har tatt terrengfordelen allerede. Vegard er jo vant til å møte 1.b4, og Retis åpning er jo enda enklere å spille mot. Den gir jo ikke svart noen utfordringer på dronningfløya i det hele tatt.
Det skal bli interessant å følge med på partiet til Trond Harald i kveld. Motstanderen spiller Grand Prix-angrepet i siciliansk, akkurat det som Trond Harald sjøl har brukt i de begge to hvitpartiene han har hatt i denne turneringa. Nå får vi kanskje se hvordan det skal spilles mot denne åpninga...
Eirik har allerede spilt 17 trekk i Winavervarianten i fransk. Eirik har hvit, og har bare brukt 5 minutter. Eirik står med bonde over, men det har vært en liten massakre på brettet. Eirik har 6 bønder igjen, og motstanderen har 5 bønder igjen. Svarts stilling er helt åpen. Audun spiller den hyperakselererte varianten i dragevarianten i siciliansk. Den har han spilt mange ganger før.

Oppdatert kl. 1745
Espen
står litt trangt nede på de siste tre radene, men det er ikke uvanlig for svart, det så det er ikke noe problem foreløpig. Morten har vunnet en bonde, og Sverre har tapt en offiser. Petter har en bondestorm på kongefløya, og han vil nok rokere langt. Det høres kanskje litt rart ut når åpningstrekket hans var 1.b4, men bøndene på dronningfløya er låst i hverandre, så det er den beste plassen for kongen hans nå. Iver har vunnet bonde, og Magnus står greit.

Oppdatert kl. 1805
Henrik
står fantastisk. Eivind Djurhuus trakk dronninga si tilbake til d1 og har heller ikke flyttet ut løperen til g2 ennå. Det ser mer og mer ut som en god prepp av Henrik! :-) Liker dette. Åges stilling er jeg usikker på. Om han har tapt bonde eller får noe igjen, greide jeg ikke å regne ut på de få sekundene jeg hadde ved brettet.
Det er det samme med Auduns stilling. Utrolig komplisert der begge dronningene står i slag. Eirik har fremdeles samme stilling som i sted. Begge kongene står i utgangsstillinga, og de kan ikke rokere for alle fire tårnene har flyttet på seg. Trond Harald presser med svart, og han har blokkert angrepsplanene til hvit. Vegard står fremdeles slik som i sted, ganske bra.

Oppdatert kl. 1815
Espen
har ofret hest for to av bøndene foran den hvite kongen, men han hadde bare dronninga å angripe med etterpå. Om han har nok kompensasjon for hesten er vel litt tvilsomt, men det er ikke noe krise. Og så står den hvite kongen helt åpen! Sverre kommer til å tape nå. Han har nå et kraftig angrep på kongestillinga mot seg, og kongen må flykte. Om den greier å komme unna, er spørsmålet nå. Mads er i tårnsluttspillet der begge har tårn hver, men Mads har 5 bønder og Håvar har 3. Det skal Mads vinne. Petter har lukket stillinga nesten fullstendig. Det er bare i h-linja at han kan bryte gjennom, men svart har nesten ikke plasser for offiserene sine, så det er kanskje det som er plana. Iver står fremdeles bonde over, og har nå fullført utviklinga, og Magnus står greit.

Oppdatert kl. 1820
Magnus
står ikke bare greit, men veldig godt. Han angriper nå kongestillinga til motstanderen. Magnus kan også ta kontroll over den åpne e-linja hvis han vil. Magnus truer å slå løperen på f6 med hesten sin, og han har dronninga si på g3. Nå er løperen dekket av den svarte dronninga, men Magnus har også løperen sin med og den truer å gå til h6. Det er mye å tenke på for motstanderen her.
Morten har bonde over, og har også fjern fribonde. Morten står godt. Dronningene er fremdeles på brettet. Mads har byttet av tårnene og en bonde og også gitt bort en bonde. Nå er det 3 bønder til Mads, 2 som er sammenhengende. Svart sine bønder henger ikke sammen.

Oppdatert kl. 1830
Åge
står med bonde under, men det er bare dronningene som er byttet av. Bonden er isolanibonde og også fribonde i d-linja. Så den er ikke så farlig, ennå.
Henrik kan få revansje mot Eivind Djurhuus. Faren til Eivind, stormester Rune Djurhuus, sto nettopp og så på brettet, og var han litt bekymret?
Eivind har en svartfeltsløper som er fullstendig innesperret. Den kan bare flytte på feltene d2, c1 og b2. Gjennom sentrum er det helt låst så der har Henrik kontroll. Djurhuus har en bonde på a3 som han kan flytte til a4, men der har også Henrik kontroll nå. Stillinga er låst, og Henrik har to hester, og det er et stort pluss i slike stillinger for de kan hoppe, mens Djurhuus har bare en. Dette ser veldig bra ut.

Oppdatert kl. 1833
Arild har tatt flere bilder i dag som vi nettopp har lagt ut: http://turneringer.ksk.no/#!album-70

Oppdatert kl. 1836
Mads
gikk inn med bonden og fikk ny dronning og da vant han. Mads har 2,5 poeng.

Oppdatert kl. 1845
Audun
har tapt. I den stillinga der begge dronningene var truet, var stillinga der Audun tapte. Han overså et mellomtrekk som førte til offiserstap.
Eirik har vunnet! Det var den skarpeste varianten i Winaver som de spilte, fulgte de begge to varianten i 14 trekk, og etterpå viste det seg at de også hadde spilt de to neste trekkene korrekt. Det var ei forferdelig grisestilling, med helt åpne kongestillinger. Enden på visa var i alle fall at Eiriks motstander gjorde et smågrovt feiltrekk, og ga da opp, for han orket ikke spille mer. Han hadde jo tapt allikevel mot en sterktspillende Kallset som har funnet tilbake til formen fra NM i Njårdhallen i 2011 da han vant klasse 3.

Oppdatert kl. 1855
Trond Harald
var i sitt 17. trekk og ingen brikker byttet av. Det rare med det er at Trond Harald er presset litt bakover. Vegard står helt fint. Espen har fått tilbake offiseren og har nå en bonde over. Det er riktignok en dobbeltbonde, og hvits konge er helt åpen. De har bare dronning, tårn og hest hver + noen bønder.
Petter har brutt opp stillinga på kongefløya og står nå med 3 bønder over. Han har fremdeles ikke rokert, så a-tårnet er ikke med i spill. Iver arbeider seg sakte men sikkert framover, og har fremdeles en bonde over.
Da jeg sto og kikket på partiet til Magnus, tror jeg at han bukket. Han sto i hvert fall med løper over, og hadde stengt inne tårnet til motstanderen. Da motstanderen ofret det ene tårnet på løperen slo Magnus á tempo et par ganger, og dessverre med dronninga, slik at nå blir det sluttspill der Magnus har to tårn mot dronning. Men Magnus sin konge er helt åpen og den svarte dronninga vil sjakke til seg flere av Magnus sine bønder, så det kunne sett bedre ut.
Morten er under press nå, og jeg hadde ikke tid til å finne ut hvordan stillinga kunne bli. Men han står fremdeles med den ene bonden over.

Oppdatert kl. 1910
Eivind Djurhuus har nå fått åpnet stillinga på kongefløya mot Henrik. Men løperen hans på d2 er fremdeles innestengt, selv om han har fått spilt a4. Henriks konge er helt ubeskyttet, hvis Djurhuus kommer nedover på kongefløya, så det har blitt spill igjen. Åge står fremdeles med den bonden under som han ga i åpninga. Dronningene er av brettet der. Hos Trond Harald byttet de av en bonde i det 18. og 19. trekket. Det må være rekord for Trond Harald! Nå har de spilt 22 trekk, og motstanderen skal presse nedover i c-linja der Trond Haralds konge står på c8. Det ser ikke alt for farlig ut.
Vegard får tilbake den bonden han har gitt, og kan få en til, og det ser ut som om Vegard står bedre. Dette ser bra ut for Vegard slik vi kjenner ham. Når han spiller slik som dette, er han vanskelig å slå, og når han nå i dette NM også har fått kontroll på tidsbruken sin i åpninga, ser han mer og mer ut som en vinner. Det var jo det som var problemet for Vegard i juniorklassen i alle år. Han brukte opp tida si i åpningene og ga bort litt unødvendige poeng i tidsnød.
Det ser mer og mer ut som om Espen kommer til å vinne. Han står ikke noe materielt over, men det ser ut som om Espen spiller med større styrke enn motstanderen som er litt for forsiktig. Morten har fremdeles den bonden over, men motstanderen har fått inn en fribonde på c7 og truer med at Morten må gi tårn for springer for å hindre den i å gå inn. Stillinga er litt uklar.
Petter har enten gitt bort et tårn frivillig eller bukket tårnet på a1. Han har fremdeles 3 bønder for det, og svarts tårn er foreløpig ikke kommet med i spill da det står innelåst på a8 og med en løper på c8. Så Petter må få god aktivitet før han får ut tårnet. Hos Iver er det noe bondebrudd på gang, så der skjer det noe.

Oppdatert kl. 1930
Henrik
tenker og tenker og har ikke gjort noe trekk siden sist.
Stillinga til Åge er slik: Hvit: Kf1, Td1, Tc1, Lg3, Se5, a2, b2, d4, f2, g2, h2
Åge med svart: Kg8, Te4, Td8, Lg7, Sb6, h6, g6, f7, b5, a6.
Åpningstrekkene kommer i en kommentar.
Vegard står kjempegodt, det er det ikke noe å si på. Trond Harald har et tårn for en springer. Espen har byttet av tårnene, og truer nå med å ta bonden på a2. Morten greide seg fint unna med fribonden, og har tatt den og står fremdeles bonde over. Petter forsøker seg med en liten bondestorm for å prøve å vinne uten det ekstra tårnet. Nå har tårnet til motstanderen flyttet seg til b8, og løperen hans står ikke på c8 men d8, og den er innestengt.
Iver har vunnet og har nå 3 poeng.
Magnus spiller med to tårn mot dronning, men motstanderen har tre sammenhengende fribønder i h-, g- og f-linjene.

Oppdatert kl. 1941
Nå venter vi på at Magnus snart skal komme. Han har nå bare et tårn mot dronninga og fribønder.

Oppdatert kl. 1945
Det ble remis på Henrik. Da har han 2 poeng i juniorklassen og har tatt 1,5 poeng på dobbeltrunden. Det er han nok godt fornøyd med. Åge har byttet av løperne.
Og der har Magnus gitt opp.

Oppdatert kl. 2000
I slike stillinger som Vegard har nå, liker han seg, og Karim Ali har en del å tenke på. Åge har fått gjort om fribonden i d-linja til en e-bonde, så nå har Åge tre bønder på kongefløya, mens motstanderen har 4. De har tårn og springer hver og to bønder på dronningfløya.
Espen tok remis i rent springersluttspill og der de hadde 5 bønder hver.
Petter står fremdeles med tårn under, men kanskje han kan vinne? Han bruker i hvert fall bøndene sine for alt det de er verdt, og forsøker å få seg ny dronning. Kongen hans er allerede på c8 og støtter bøndene. Begge har også en svartfeltløper igjen.

Oppdatert 20.15
Trond Harald har vunnet

Oppdatert kl. 2020
Morten
har bukket kvalitet og spiller nå i sluttspillet med springer mot tårn. Selv om han ennå har fribonden, ser det vanskelig ut for ham. Men for Petter ser det lyst ut! Der ser det ut til å gå mot remis, der Petter har løper og bonde i e-linja som støtter hverandre, og motstanderen har tårn og bonde i f-linja. Når bøndene har blitt byttet av, blir det tårn mot løper. Petters konge er helt borte på a6 der den nettopp har spist en bonde, men den kan komme raskt tilbake igjen, hvis den ikke blir blokkert av tårnet.
Nå er det Karim Ali som presser Vegard litt. De har 4 bønder hver.

Oppdatert kl. 2035
Petter
har spilt remis! Utrolig godt spilt. Han fikk ikke kongen blokkert så den bare spaserte tilbake til kongefløya og stilte seg foran den svarte bonden. Da var det ikke noe spørsmål, og remisen var et faktum.
Åge sliter litt for å få remis nå. Han mister bonden på f7, for motstanderen har et tårn på sjuenderaden, og med Åges konge på g7, gikk hvits bonde fram til e6.
Vegard har byttet av de lette offiserene så det er dronning og to tårn og 4 bønder på hver side. Vegard har fribonde i g-linja.

Oppdatert kl. 2045
Morten
har gitt opp. Det var også forventet at han bukket kvaliteten i sluttspillet.

Oppdatert kl. 2050
Åge
har også gitt opp. Etter at han trodde at han satte motstanderens konge sjakk matt og ikke så at kongen hadde et fluktfelt, var det rett og slett over, for bonden på e6/f7 går bare inn. Også motstanderen trodde et øyeblikk at han var matt, sa Åge etterpå. Det var en typisk mattsituasjon med springer på h5 og tårnet på g2 som skulle matte kongen som sto på g3. Dessverre var det et fluktfelt på h2

Oppdatert kl. 2057
Vegard
greide tidskontrollen ved 40 trekk, og har nå fått nye 30 minutter. Det ser vanskelig ut, men kanskje Vegard har en ørliten fordel? Det er to tårn og dronning på hver fremdeles.

Oppdatert kl. 2105
Nå er det Karim som tenker i partiet mot Vegard. Han har brukt opp halvparten av den ekstra tida han fikk for et par trekk siden. Vegard presser litt nå og truer med å ta en bonde. Så enten må Karim forsvare den, eller finne på noe annet. Hvis han forsvarer den, så blir han statisk og passiv, så det ønsker han nok ikke. Men kanskje han ikke har noe annet valg?

Oppdatert kl. 2120
Og da er det ferdig her. Vegard tok i mot remistilbudet. Karim satte tårnet bakom bonden og forsvarte den, og da var det vanskelig, for ikke å si umulig å komme videre.
Det ble ikke så stor poengscore i dag. 7 poeng av 14, og det er 50% score. I andre NM ville vi ha vært sjeleglad for en slik score, men vi har blitt bortskjemt de siste dagene med at poengene har trillet inn.
Denne dagen med dobbeltrunde har vært slitsom for spillerne. Det tar på å konsentrere seg så hardt og så lenge.

Da er vi, Tore og Arild, ferdige her for dagen i vrimlearealet utafor spillesalen, og vi logger av her. Nå blir det å oppdatere hjemmesida, og forberede spillerne til partiet i morgen.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Tore 14 Jul, 2014 20:43:07

Morten har tapt.

Posted by Anders O 14 Jul, 2014 20:16:59

Hvordan går det med Morten?

Posted by Anders O 14 Jul, 2014 19:48:43

Ok...Det var ikke akkurat presist åpningsspill av sort...

Posted by Tore 14 Jul, 2014 19:40:49

Åpningstrekkene i partiet til Åge. Åge gjemmer jo skjemaet sitt under brettet, så dette er tatt fra motstanderens skjema. Han hadde heldigvis ikke lagt ei penn over, så alt var leselig.
1. e4 c6 2. d4 d5 3.exd5 cxd5 4.c4 Sf6 5.Sc3 g6 6.cxd5 Lg7 7. Lb5+ Sbd7 8. d6 exd6 9.De2+ De7 10. Lf4 Dxe2+ 11.Lxe2 0-0 12. Lxd6 Te8 13. Sf3 Se4 14. Lf4 Sb6 15.Lb5 Sd7 16.0-0 a6

Posted by Anders O 14 Jul, 2014 18:42:58

Utfra det du skriver, så høres det ut som de er inne i en av hovedvariantene i Panov.

Posted by Tore 14 Jul, 2014 18:36:59

Det var avbyttevarianten, og 4.c4

Posted by Tore 14 Jul, 2014 18:28:31

Jeg skal sjekke, Anders

Posted by Anders O 14 Jul, 2014 17:57:37

Hvilken variant i Caro-kan ble det i partiet til Åge?

Posted by Tore 14 Jul, 2014 17:23:21

Får håpe det, Stig smiley

Posted by Stig 14 Jul, 2014 17:08:47

Da er vi på plass for å følge med! Tipper 7,5 poeng denne runden...