2014 NM Trondheim

2014 NM Trondheim

.

Her følger vi med på hvordan det går med deltakerne fra Kristiansund i Norgesmesterskapet i sjakk i Trondheim lørdag 12 juli - søndag 20. juli 2014

Det er fritt fram for alle til å kommentere og også komme med spørsmål.

2. runde søndag 13. juli kl. 11

RunderPosted by Tore 13 Jul, 2014 09:33:17
Senior A
Øyvin Strand, Bergens (1789) - Åge Olsen (1767) 1/2-1/2
Junior A
Henrik Øie Løbersli (1926) - Maud Rødsmoen, Oslo (1796) 1/2-1/2
Lilleputt
Mads Wollan Myhre (1214) - Tor Fredrik Kaasen, Tromsø (1450) 0-1
Klasse 2
Dag Andersen, Sarpsborg (1722) - Vegard Simensen (1725) 0-1
Oddbjørn Ørsnes, Stjernen (1502) - Eirik Viken Kallset (1573) 0-1
Trond Harald Saltnes (1693) - Pål Moe, Oslo (1560) 1-0
Edwin Dybvik, SMPOAÅ (1553) - Audun Hoem (1559) 1/2-1/2
Øyvind Hoem Vaseng (1568) - S. Kristian Røilid, Mosjøen (1410) 0-1
Klasse 4
Tormund Blikra Vea, Stavanger (1098) - Iver Halse (1211) 0-1
Andreas Götestam Fossheim, Fribonden (890) - Petter Andreas Wadstensvik (1100) 0-1
Magnus Dahl Jenssen (1090) - Kari Kristine Engan, NSSF (1023) 1-0
Klasse 5
Katja Hanebuth, Fredrikstad (792) - Espen Haltvik Bakke (729) 0-1
Amund Stenseth, Trondheim (-) - Morten Smenes Frost (885) 0-1
Dawan Wilairam, Gjøvik (-) - Sverre Hoem (838) 0-1

Oppdatert kl. 1110
Runden startet akkurat klokka 11. Den ble satt i gang av turneringssjef Johs. Kjeken. For dem som lurer, er også Hans Olav Lahlum med som turneringsleder, men han er ikke hoveddommer denne gangen.
Mads har åpnet med engelsk åpning som forventet.
Iver spiller slavisk forsvar, og Magnus spiller skotsk åpning. Magnus spiller mot ei fra Norske Synshemmedes Sjakkforening, og hun spiller på et sjakkbrett for svaksynte. Hun har også med seg en medhjelper som sier trekkene til henne. Når Magnus har gjort trekket sitt, sier han det også. I fjerde trekket sa han: - Springer slår david 4.
Petter spiller siciliansk, og det samme gjør Espen, mens Morten spiller lukket siciliansk. Mortens motstander har allerede spilt springeren til g5 og løperen til c4, så dette partiet tror jeg Morten vinner ganske raskt. Sverres åpning ser ut til noe dronningbondespill foreløpig.
Henrik
var i tvil i går kveld, da vi forberedte oss, på om han skulle spille 1. e4 eller 1. d4 i dag mot Maud. Han valgte 1.e4 og da har det blitt den gamle hovedvarianten i spansk. Lukket spansk med Le7. Det er nok noe dronningbondespill på brettet til Åge. Til dem fra Molde som følger med, så sitter Gudmund Farstad også i dag ved nabobrettet til Åge, og Gudmund har åpnet med Sf3, g3 og Lg2.

Oppdatert kl. 1122
Vegard
spiller det vi forberedte i går. Det klassifiseres vel som dronningbondespill, men det ligner litt på Trompovskij siden hvit har satt løperen sin på g5 i det tredje trekket. Foreløpig er Vegard dypt inne i forberedelsene sine. Trond Harald spiller Grand Prix-angrepet i siciliansk igjen. Eirik valgte fransk forsvar og da ble det avbyttevarianten. Øyvind spiller Systemet slik han gjorde i fjor, og nå er det vel blitt en katalanstruktur på det. Mads har spilt noen flere trekk, og har kommet greit ut.

Oppdatert kl. 1135
Morten
og Petter har begge vunnet en offiser. Magnus og Iver har begge litt uklare stillinger. Vi tror at Iver står litt bedre, og motstanderen til Magnus forsøker seg på et brudd med f5. På bordet ved siden av Magnus ligger det et ark med FIDEs regler for spill med synshemmede.
Espen står helt greit, og Sverre har også kommet fint ut. Henrik er fremdeles dypt inne i teorien, og denne varianten var alt for populær på 1980-tallet, og det ble skrevet så mange bøker om varianten at det kan fylle et bibliotek. Åge har vel nå kommet inn i semislavisk struktur, og det er han jo vant til å spille.

Oppdatert kl. 1150
Mads
har terrengfordel og har fått lukket dronninga til Tor Fredrik inne. Men vi er usikre på om Mads står så godt. Henrik står godt nå. Maud forsøkte seg med et press på dronningfløya, men det har Henrik kontret på. Jeg synes at Åge står littegrann presset nå. Strand fra Bergen har tatt kontrollen over sentrum, men det er ingen fare ennå. På nabobordet til Gudmund er det likt.
Vegards motstander spiller Londonsystemet, og Vegard har fått en springer sentralt plassert på e4, så det ser bra ut. Trond Harald har ikke begynt noe angrep ennå. Begge har rokert kort. Eirik har spilt litt rart, eller om det er motstanderen hans som har gjort det, det vet jeg ikke, men Eirik har i hvert fall fått spilt bonden fram til f6 for å true hvits løper på g5. Audun har dronninga si på h5. Begge har rokert kort, så enten planlegger Audun et angrep eller så blir dronninga utsatt der den står. Hos Øyvind er det uklart nå.

Dagens første seier har kommet. Petter har vunnet!

Oppdatert kl. 1200
Dagens andre seier kom rett etter den første: Morten har vunnet!
Og Magnus har sjakk matt i to trekk nå. Han ofret tårnet på h7 og vil sette matt i h-linja med dronninga. Motstanderens tårn står på g8 og kongen på h8, så den er helt innelåst. Espen kommer til å vinne offiser nå, og Iver står kjempebra. Ingen av dem har rokert, Iver har åpen h-linje og den hvite kongen står på f1 etter at Iver sjakket med løperen på b4. Iver har også full kontroll over d-linja. Sverre står godt nå. Han har en sentralt plassert springer og har terrengfordelen. Mads sin motstander har nå fått tårnene sine i f-linja og planlegger å storme nedover kongestillinga til Mads. Vi er litt skeptisk.

Oppdatert kl. 1220
Magnus
har vunnet! Henrik står godt, Åge er litt presset, og nå forsøker Strand seg med et brudd på d5. Audun si dronning vant bøndene på h- og g- linja og Audun har to bønder over. Men han har ikke med nok offiserer til å true matt. Vegard har blitt stonewall nå. Merkelig. Trond Harald presser litt. Eirik har tatt lang rokade og vil nok satse på angrep på kongefløya. Øyvind står fremdeles uklart. De står og stanger mot hverandre i sentrum. Iver står godt, og Mads sin motstander har ikke fått til det angrepet han planla. Han har imidlertid en bonde inne på d3, men den er bare forsvart av dronninga. Mads vil nok greie å ta den etter hvert.

Oppdatert kl. 1240
Jepp, Eirik kom i gang med angrepet sitt. Nå presser bøndene hans på stillinga til motstanderens kongestilling. Iver kommer til å vinne ganske raskt nå! Espen har offiser mot to bønder, men kan vinne en tilbake nå. Sverre mistet en bonde nå, og jeg tror at han overså et mellomtrekk. Vegard stanger og stanger i sentrum, og mens jeg skriver dette kommer Iver ut og har vunnet sitt parti.
Mads har åpnet stillinga si for motstanderen slik at han lettere kommer til. Vi tror vel at Mads vil tape dette.

Oppdatert kl. 1250
Henrik
har en ørliten bedre stilling. Maud har klumpet sammen offiserene sine på kongefløya, mens Henrik har ei åpen a-linje han vil spille i. Det ser ut til at sentrum kommer til å bli lukket, så Henrik må nok spille i a-linja.

Oppdatert kl. 1305
Åge
er i sluttspill nå med tårn og løper mot tårn og springer. Begge har 5 bønder hver. Åge har 3 bondeøyer mens Strand har 2. Pga. løperen er det nok en ørliten fordel for Åge. Henrik har nå kommet inn i a-linja, og de har byttet av et tårn. Men Henriks lette offiserer er alle på kongefløya, så kanskje han skal angripe der også?
Mads står tårn under og vil tape nå. Espen har dronning over og vil komme til å vinne. Motstanderen håper på sekkematt, men det har Espen kontroll på. Sverre forsøker seg med et lite angrep. Vegards stilling er uklar nå. Det er flere brudd i sentrum i stillinga deres. Eirik er fremdeles i angrep. Motstanderen forsøker seg med et motangrep, men det er ikke farlig. Audun har ikke kommet videre. Han må vel få avviklet til sluttspill, for det ser ikke ut til at han kan finne en matt. Øyvinds stilling er fremdeles uklar.

Oppdatert kl. 1310
Mads
har gitt opp.

Oppdatert kl. 1325
Espen
står fortsatt dronning over. Sverre har bonde under. Vegard er uklart og de kjemper om sentrum. Eirik er i gang med angrepet sitt. Trond Harald har endelig kommet i gang med et angrep. Han har dronninga på h3 og en springer på f4. Audun har fått byttet av et tårn og noen lette offiserer så nå ser det ut til at han skal komme ut i et vunnet sluttspill. Øyvind har nå oversett en avdekker og taper en kvalitet og bonde. Henrik har kontroll over a-linja.
Åge er ferdig og det ble remis.

Oppdatert kl. 1345
Henrik
har nå byttet av tårnene og dronningene, og begge to har to løpere og to springere hver. Henrik har kontroll over den eneste åpne diagonalen, men Lasse, Henriks studiekamerat på NTG, mener at stillinga bør kunne holdes for svart med korrekt spill. Når Henrik har gått inn i dette, må han ha ei plan som vi foreløpig ikke ser.
Espen har vunnet, eller motstanderen valgte til slutt å gi opp. Partiet hadde han jo vunnet for lenge sida. Øyvind er også ferdig, og da har han vel gitt opp? Audun er i sluttspill med tårn og lett løper mot tårn og springer, men Audun har to bønder mer. Motstanderen har en fribonde som Audun må passe på, men ellers skal dette være grei skuring for Audun. Eirik sitter heller ikke ved brettet og brikkene er satt opp, så det må vel også bety at han også har vunnet. Han hadde i hvert fall et ødeleggende angrep sist gang jeg så på stillinga.
Trond Haralds kongeangrep førte ikke til noe, så nå har dronninga flyttet seg over til b3, og kampen er i sentrum. Trond Harald er i føringa i partiet. Vegard er nå i en viktig fase. Motstanderen, Dag Andersen, som er en god spiller, tilbyr nå Vegard å ta tårnet hans med løperen mot at Vegard skal gi noen viktige bønder i sentrum. Det trengs nok litt mer grundige analyser for å forstå det partiet enn bare noen få sekunder ved brettet.

Oppdatert kl. 1400
Sverre
står bedre nå. Han presser og har også fått tilbake bonden. Audun er nå inne i et vinnende sluttspill. Vegard tok ikke sjansen på å ta kvaliteten, og det var nok bra, for nå ser det ganske likt ut igjen. Trond Harald har nå vunnet bonde, og det ser bra ut for ham.
Henrik har tatt remis. Han sier at Maud hadde ei litt bedre stilling, så han turde ikke male og male hennes stilling sønder og sammen fra et litt dårligere utgangspunkt. Det er bedre å gjøre det hvis han hadde hatt ei bedre stilling. Henrik sier at han kom litt dårlig ut fra åpninga. Så Lasse hadde altså helt rett når det gjaldt vurderinga av partiet til Henrik... (Det er noe med de elevene på NTG, de har god sjakkinnsikt.)

Oppdatert kl. 1420
Sverre
s motstander ofret nettopp løperen for to bønder, men uten at hun får noen slags kompensasjon for ofret. Trond Harald står godt, og vi forstår ikke hvorfor han ikke setter springeren sin på f6. Det er en flott utpost. Audun har fått byttet av løperen mot springeren, og har nå fullstendig kontroll i tårnsluttspillet. Vegard har nå kommet på offensiven i sentrum, og nå er det han som styret det partiet.

Oppdatert kl. 1430
Sjokkmeldinga kom fra lokalet: - Trond Harald står offiser under. Inn for å sjekke, og det har skjedd mye i det partiet. Det er nå et tårnsluttspill der Trond Harald har tårn og 5 bønder (3 bondeøyer) mens motstanderen har tårn, løper og 2 bønder (ikke sammenhengende). Det er nok vanskeligere for Trond Harald å vinne dette. Løperen kan bli god.
Vegard har nå fått god kontroll på stillinga. Han kontrollerer de to eneste åpne linjene, og står nå bedre. Audun ser det ut som sliter litt med å finne ei plan for hvordan han skal vinne dette. Sverre står nå veldig godt, og kan nok vinne dette partiet.

Oppdatert kl. 1500
Eirik satt og sa det her i vrimlearealet. - Men Trond Harald kan jo trylle! Så vi hadde håpet om at det skulle gå bra allikevel. Og når vi går inn i salen igjen, så ser vi at Trond Harald og motstanderen setter opp brikkene og underskriver skjemaene sine. Motstanderen tapte på tid! Han greide ikke å gjøre trekk nummer 40 før tida gikk ut. Og Trond Harald med sin sedvanlige flaks, stakk av med poenget.
Nå ser det ut til at Audun har funnet vinstplana! Dette skal gå veien. Og Sverre har tårn over i sluttspillet og skal vinne. Vegard står også godt.

Oppdatert kl. 1505
Sverre
har vunnet. Motstanderen hans tilbød remis da han sto tårn over i sluttspillet. Det takket Sverre høflig nei til. Dette var et langt parti der Sverre sto litt dårligere i begynnelsen av midtspillet, men så kom han seg sakte men sikkert inn i partiet, og tok initiativet. Da motstanderen ofret løper for to bønder, var det egentlig gjort, og Sverre kunne cruise inn seieren.

Oppdatert kl. 1522
Audun
har nok spilt remis. Han er ferdig, og da jeg sist så partiet hadde motstanderen hans evig sjakk. Så da har kanskje Audun ikke passet nok på, eller det ikke var så klar vinst som jeg trodde tidligere.

Oppdatert kl. 1535
Da har Audun bekreftet at det ble remis ved evig sjakk. Vegard har ei innfløkt stilling. Det ser ut som om Vegard står best, men kan Dag Andersen tvinge fram evig sjakk?

Oppdatert kl. 1540
Vegard
har vunnet!