2014 NM Trondheim

2014 NM Trondheim

.

Her følger vi med på hvordan det går med deltakerne fra Kristiansund i Norgesmesterskapet i sjakk i Trondheim lørdag 12 juli - søndag 20. juli 2014

Det er fritt fram for alle til å kommentere og også komme med spørsmål.

1. runde lørdag 12. juli

RunderPosted by Tore 12 Jul, 2014 15:57:51
1. runde starter lørdag 12. juli.
Senior A
Åge Olsen, 1767 - Odd Gunnar Heitun 1-0

Junior A
Henning Jakhelln Kjøita, (SK 1911) - Henrik Øie Løbersli 1-0

Lilleputt
Haakon Garfjell - Mads Wollan Myhre 0-1

Klasse 2
Vegard Simensen - Magnus Jakobson 1-0
Audun Hoem - Eirik Søreng 0-1
Eirik Viken Kallset (1518) - Rudolf Steinkellner, Kirkegata (1497) 1-0
Daniel Barker - Øyvind Hoem Vaseng 1-0
Trond Harald Saltnes - Martin Saltvedt 1-0

Klasse 4
Benjamin Fjellheim - Magnus Dahl Jenssen 1-0
Aud Norunn Strand - Iver Halse 0-1
Raymond Arntsen - Petter Andreas Wadstensvik 0-1

Klasse 5
Espen Haltvik Bakke - Edvard Gjetrang 1-0
Sverre Hoem - Idun Thorvaldsen 0-1
Morten Smenes Frost - Karl Vallevik 1-0

Oppdatert klokka 1605:
Nå er runden kommet i gang. Og Turneringsservice har også kommet opp å gå.
Det var en vanlig åpningsseremoni, og den gikk helt fint.
Fire av spillerne har tatt seg et bad i varme Trondhjem før runden i dag. Petter og Magnus på Pirbadet, og Morten og Espen i Trondhjemsfjorden.

Oppdatert klokka 1625
Åge har spilt Wienerparti i Senior. Motstanderen har ikke tatt bonden på f4, men et kort blikk på stillinga synes jeg at Åge står littegrann ekkelt.
Henrik i Junior spilte siciliansk mot Henning Kjøita. Men han svarte med 2.g3 og nå ser det ut til at Henrik kommer til å stille seg opp i pinnsvinformasjon. Han har ikke fianchettert løperen til b7 ennå, så kanskje han ikke gjør det. Jeg synes at Henrik står greit.
Mads er førsteårs lilleputt, og det er bestandig vanskelig for å kjempe i teten, men førsterunden er seedet så Mads har fått en dårligere motstander, og Mads har nå 2 bønder over og står ganske greit. Han kommer til å vinne dette partiet.

I klasse 5 spiller Espen hvit mot Laskervarianten i dronninggambit. Den varianten har vi sett på i klubben, så den skal ikke være noen overraskelse. Sverre har spilt gambitvariant i siciliansk med hvit, og han har kommet godt ut. Morten spiller engelsk åpning, og står greit.
I klasse 4 har Petter møtt den sicilianske gambiten som Sverre spiller i klasse 5. Petter tok ikke bonde nummer to, og det ser ikke ut til at Petter har kommet godt ut av åpninga. Iver spiller semislavisk mot Aud Norunn og det kan han godt. Magnus spilte slavisk mot sin motstander, og det kan han også godt.
I klasse 2 har det blitt nimzoindisk på Vegard. Det ser slik ut i alle fall. Øyvind spiller pinnsvinforsvar, og det er et solid forsvar med svart. Trond Harald har spilt Grand Prix-angrepet i siciliansk, mens Eirik møter akselerert drage i siciliansk mot Steinkellner som var en av dem som kjempet i teten i klasse 3 sammen med Audun i fjor. Audun møter også siciliansk.

Oppdatert kl. 1650
Åge
står best, og har fått i gang angrep. Henrik står veldig greit, og har et fint hull på d4 som han fullstendig kontroll på. Mads er i sluttspill og med to bønder over har han gevinst og kommer til å vinne enkelt. Audun spiller Systemet som han har lært av Axel, og nå har Audun bare spilt 6 trekk, og det er motstanderen som tenker. Trond Harald angriper, og det kan han. Det ser lovende ut. Eirik sliter i siciliansk. Han har gjort en tabbe som jeg (Tore) har gått på mange ganger mot Robin. Vegard står ok, og Øyvind har gått litt ut av pinnsvinformasjonen da han har spilt a5.
Iver har bukket offiser. Han sto til å tape en bonde, og forsøkte seg med en kombinasjon, men det skal ende med offiserstap for Iver. Petter er i sluttspill allerede med springer og to tårn og 6 bønder hver. Jeg tror Petter kan vinne det. Espen har vunnet offiser, og det har Morten også gjort. Magnus står ok. Sverre står ok.

Oppdatert kl. 1710
Jeg har lagt ut noen bilder her...
Mads har vunnet og Morten vinner snart.

Oppdatert kl. 1725
Henrik
er under press nå. Henrik har riktignok den flotte springeren på d4, men Henning Kjøita har fått plassert tårnene sine i e- og f-linja. Faren til Henning forteller at det er slike stillinger Henning liker.
Åges angrep bare fosser videre. Nå fikk han tatt bonden på f7 og har da bonde over. Åge har helt åpen kongestilling og har ikke fått rokert, så a-tårnet hans er ikke med i spillet ennå.
Morten vant. Espen har både en offiser og en bonde over, og skal vinne dette partiet. Sverre mister vel en bonde nå. Og med den bonden han ga frivillig i åpninga står han da to bønder under. Magnus har tårn og løper mot dronning. Det så ikke ut til at Magnus likte stillinga. Han har ikke noe slags kompensasjon for dette. Iver står helt greit. De står helt likt. Jeg ha nok ikke sett langt nok i den kombinasjonen som var på brettet. Iver står litt trangere, men det er fordi han har svart. Petter er i rent tårnsluttspill. Petter har 2 bønder mot 1 på dronningfløya og 2 bønder mot 3 på kongefløya. Det er da en ørliten fordel for Petter.
Trond Haralds angrep ser ut til å stanse litt opp. Det er nok her at Trond Haralds fantasi må komme til sin rett. Ulempen er at Trond Harald angrep kongestillinga til motstanderen før han rokerte, og nå står hans konge trygt plassert i sentrum. Audun har bare gjort 7 trekk. Vegard har isolanibonde men utviklingsforsprang. Det som er positivt med Vegard i dette partiet er at han ikke har brukt opp all tida si i åpninga. Vegard har motstanderen har brukt akkurat like mye tid. Øyvinds motstander får nå en springer inn på sjetteraden. Øyvind kan ikke jage den unna, men må bytte den av. Det tar et par trekk. Eirik mistet som ventet bonden på b2, og har nå bonde under. Men han har utviklingsforsprang.

Oppdatert kl. 1746
Arild har tatt mange bilder som er lagt ut under Bilder.

Oppdatert kl. 1810
Magnus
har tapt. Henrik har tapt. Petter har vunnet. Espen har vunnet. Han sto tårn over og truet med å vinne en offiser til, og da ga motstanderen opp.
Åge har angrepet sitt, og da motstanderen truet med et motangrep måtte Åge gi tårnet sitt på hans løper. Men Åge har nok et vinnende angrep.
Sverre har to bønder under, men allikevel ser stillinga hans litt grei ut. Det er ikke tapt ennå. Øyvinds motstander truet med mattangrep så Øyvind måtte gi offiser for to bønder, men han har litt mer aktive offiserer. Audun har nå spilt 11 trekk, og har ikke så mye tid på seg, men motstanderen har brukt like mye tid, så de er gjensidig der. Trond Haralds angrep har roet seg, og de spiller nå om sentrum. Eirik har bonde under, men står greit. Vegard har kongeangrep og da er han alltid farlig.

Oppdatert kl. 1835
Iver
har vunnet. Aud Norunn så ikke hvordan hun skulle redde offiseren og da Iver vant tårn ga hun opp. Åge har avviklet til rent dronning og tårn-sluttspill. Åge har 7 bønder og motstanderen 5. Dette skal Åge vinne!
Eirik står fremdeles med bonde under, og nå må han ta frem det som gjorde at han vant klasse 3 i 2011. Da spilte han med gusto og fantasi. Audun har nå kommet til 14 trekk. Audun har bare 23 minutter + 30 sekunder per trekk til tidskontrollen ved 40 trekk. Motstanderen har litt bedre tid. Øyvind er presset nå. Motstanderen har et kraftig press på f7-bonden til Øyvind som til gjengeld har en fjern fribonde i a-linja. Men det er to dronninger, fire tårn og en løper på brettet, så fribonden er ikke farlig ennå. Trond Haralds parti vil nok ende med en avgjørelse. De har rokert til hver sin side, og da blir det angrep på begge kongestillingene. Nå har Trond Harald stilt seg opp til et vanlig press og har begge tårnene sine på dronningfløya og mot motstanderens kongestilling.
Sverre mister en kvalitet nå. Vegards kongeangrep fortsetter. Jeg tror Vegard har full kontroll.

Oppdatert kl. 1850
Øyvind
har tapt. Han sto løper under i tårnsluttspill, og ga opp da det ikke var mer å hente i stillinga. Åge har vunnet enda en bonde og står nå med tre bønder over. Sverre spiller med løper og dronning mot dronning, tårn og motstanderen har to bønder mer. Vegard har vunnet, tror vi. Vi har ikke sett ham, men det står på Resultatservice at han har vunnet, og han sto veldig godt siden noen av oss så på stillinga hans. Eirik har fulgt opp og har vist mestertakter i partiet. Han satte i gang et kongeangrep og vant g-bonden. Da Eirik tok bonden med dronninga, sa Rudolf: - jeg kan jo ikke ta den igjen! For bonden på f6 som dekket bonden på g5 var bundet av Eiriks løper. Det ble litt humring blant tilskuerne som sto rundt og bivånet det hele.
Trond Harald står greit. Audun har nå spilt 20 trekk og har 16 minutter igjen på klokka. Gudmund fra Molde har ikke et så vinnende angrep som jeg trodde. Gudmund har ofret offiser for angrepet, og det må fullføres hvis han ikke skal tape.

Oppdatert kl. 1905
Åge
har vunnet. Trond Haralds kongeangrep har ført til at han kommer til å vinne. Eirik kommer til å vinne. Han har riktignok bare bonde over, men to av dem er fribønder i h- og g-linja. De har to tårn og løper hver i det sluttspillet. Audun er litt under press, men ikke noe farlig. Det som gjør det utfordrende er tida til Audun. Han har ikke så mange minuttene å tenke på. Sverre har tapt enda en bonde, og står til tap, men han forsøker å holde liv i håpet.

Oppdatering kl. 1915
Oppdateringene kommer litt oftere når det ikke er så mange partier å følge med. Sverre ga opp. Trond Harald vinner. Eirik fikk byttet av det ene tårnet, og vant i prosessen to bønder til. Så nå har han tårn og 4 bønder mot tårn og bonde. Og det vinner han enkelt. Audun står helt fint, og han har nå fått en kjempespringer på d5. Men det er tida til Audun som skaper litt bekymring. 5 minutter igjen på 11 trekk...
Gudmund Farstad vant. Han satte sjakk matt!

Oppdatering kl. 1928
Trond Harald
vant, og Eirik vant. Audun står helt greit. Nå har de byttet av dronninger og motstanderen har tatt igjen Audun på tida. Det ser ut til at det kan bli et langt sluttspill av dette partiet.

Oppdatert kl. 1955
Audun
greide tidskontrollen og har nå fått en halvtime ekstra. Det er sluttspill, der Audun har tårn, springer og 4 bønder, dessverre ingen av dem sammenhengende, så han har 4 bondeøyer. Motstanderen har tårn og løper og 4 bønder, der to av dem er sammenhengende. Springeren står kjempegodt på d5, men løperen kan gå hvor den vil, så det er nok en liten fordel for svart.
Arild og Tore skal nå på et informasjonsmøte der Sentralstyrets forslag om at sjakkforbundet skal søke om medlemsskap i Idrettsforbundet skal forklares. Derfor kommer vi ikke til å følge opp partiet til Audun lengre. Sannsynligvis er han ferdig til vi er tilbake.

kl. 2030: Audun tapte partiet sitt.