2014 NM Trondheim

2014 NM Trondheim

.

Her følger vi med på hvordan det går med deltakerne fra Kristiansund i Norgesmesterskapet i sjakk i Trondheim lørdag 12 juli - søndag 20. juli 2014

Det er fritt fram for alle til å kommentere og også komme med spørsmål.

8. runde fredag 18. juli kl. 1100

RunderPosted by Tore 17 Jul, 2014 20:26:22
Klasse 5
Daniel Mollan, - (-) - Morten Smenes Frost (885) 1/2-1/2
Sverre Hoem (838) - Thorleif Øien, - (-) 1-0
Espen Haltvik Bakke (har trukket seg fra NM pga. sykdom)
Klasse 4
Michael W. Fuglesang, Oslo (-) - Iver Halse (1212) 1-0
Petter Andreas Wadstensvik (1100) - Øyvind B Fløtten, Modum () 1-0
Idar Evenstad, Harstad (980) - Magnus Dahl Jenssen (1090) 1/2-1/2
Klasse 2
Vegard Simensen (1725) - Bjørn Emil Jørgensen, Trondheim (1545) 1/2-1/2
Eirik Viken Kallset (1573) - Knut Ø Abrahamsen, Nordstrand (1615) 0-1
Trond Harald Saltnes (1693) - Gunnar Lie, Porsgrunn (1605) 1-0
Nils J Schjelderup, Harstad (1641) - Audun Hoem (1559) 1-0
Øyvind Hoem Vaseng (1568) - Lars Martin Krogseth, Lillehammer (1504) 0-1
Lilleputt
Harald Christian Vestjord, Tromsø (969) - Mads Wollan Myhre (1214) 0-1
Junior
Håvard M Skagseth, Tromsø (1908) - Henrik Øie Løbersli (1926) 1-0
Senior A
Gudmund Farstad, Molde (1704) - Åge Olsen (1767)

Oppdatert kl. 1056
Det har kommet et nytt oppsett i klasse 4. Dvs. de har fått tre forskjellige motstandere de siste 10 minuttene, og det kommer visst et fjerde oppsett. Vi får bare vente.

Oppdatert kl, 1107
Det var en som trakk seg en halv time før start i klasse 4, og de måtte lage et nytt oppsett. Da de allerede hadde trekt Iver fra nienderunden, så forsvant han også ut av åttenderunden. Og de måtte ha et nytt oppsett. Til slutt ble det bare Petter av våre som fikk ny motstander, Øyvind B Fløtten. De møttes i kadett B i fjor.
Øyvind var tydeligvis forberedt på Petters åpningsvalg med 1.b4. Iver valgte fransk åpning, og motstanderen spilte 3.Sd2 Vi er litt usikre på om Iver kan denne åpninga. I går kveld forberedte vi en del andre varianter i fransk for Iver. Magnus valgte også fransk åpning, og motstanderen gikk inn i avbyttevarianten. Morten møtte engelsk som vi forberedte i går. Morten vurderte da at han skulle spille varianten som Magnus Carlsen spiller med bønder på e5 og f5, men han gikk for det trygge og svarte med 1.-, c5 og de kopierer hverandre.

Oppdatert kl. 1120
Mads
spiller semislavisk. Sverre spiller spansk. Vegard spiller mot dronningindisk, og Eirik på bordet ved siden av spiller mot dragevarianten i siciliansk. Trond Harald spiller sin vanlige sicilianske gambit, men motstanderen tok ikke bonden. Det ble dragevarianten på Eirik. Øyvind spiller systemet sitt. Det kan vi også si at Gudmund gjør mot Åge, men Gudmund åpner litt mer forsiktig enn vi i Kristiansund. Rets åpning er vel det rette navnet på det Åge spiller mot. Henrik fikk spansk åpning mot seg, og det forberedte han i går. Etter 3.-, a6 4. La4 spilte Henrik 4.-, Sge7 som han brukte kvelden i går på å studere.

Oppdatert kl. 1145
Mads
har brutt med e5, og det er bra. Mads konsentrerer seg hardt nå, og har flere ganger tatt hetta på hettegenseren over hodet for å kunne tenke uten forstyrrelser. Magnus spiller mot isolanibonde, og det er ei vanlig isolert dronningbondespill (IQP på engelsk). Ingen offiserer er byttet av. Petter har ikke kommet godt ut, og han har nok gått inn i en svært godt forberedt prepp. Iver har isolanibonde, og de har byttet av to lette offiserer og to bønder. Bonden til Iver står på d4 (Iver har svart), så det har skjedd mye i partiet.
Om Sverre pleier jeg på dette tidspunktet å skrive at det ser bra ut og at stillinga er grei. Men det er den ikke nå. Sverre har vunnet to offiserer, og motstanderen vil sikkert gi opp snart! Morten har kommet fint ut, og det er bare forpostfektninger i det partiet ennå.
Audun spiller siciliansk forsvar og har blitt møtt med Grand Prix-angrepet. Audun har nettopp rokert langt. Øyvind har som vanlig god kontroll i sentrum. I Vegards parti har de fianchettert løperne på b7 og g2, og de har byttet av en springer. Eiriks motstander har ikke rokert kort ennå, så han får ikke startet angrepet på kongefløya. Gudmund forsøker nå å bryte opp Åges sentrum med e4. Åge har fått ut alle de lette offiserene på fine steder samt at han har alle sentrumsbøndene på femteraden. Henrik angriper nå på dronningfløya. De har byttet av e- mot c-bonden. Trond Harald har kommet fint ut, og motstanderen er svært forsiktig med å sette ut offiserene sine ut. Flere av dem står på sjuenderaden.

Oppdatert kl. 1157
Mads
står fint i sentrum. De bytter av noen lette offiserer, men det er Mads som har utlignet og har fått et lite press. Med svart kan man ikke forvente noe mer så tidlig i partiet. Sverre måtte gi tilbake den ene offiseren og står nå med en offiser over. Han mister vel en bonde nå også, så motstanderen vil vel ikke gi opp på ei stund, selv om Sverre står til klar vinst. Morten står bedre med svart. Han har fullført utviklinga si, men det har ikke hvit, og Morten bryter i sentrum. Kanskje han kan få seg en fribonde også. Petters motstander har tenkt siden forrige gang jeg kikket på partiet. Han kan gi Petter en dobbeltbonde i f-linja foran kongestillinga til Petter. Men hvis han kjenner Petter rett, så gjør han det ikke, for da vil nok Petter kunne angripe i ei halvåpen g-linje. Iver kjemper en forsvarskamp for å beholde bonden sin på d4. Foreløpig ser det bra ut. Magnus har byttet av dronningene, men det ser fint ut. Kanskje hvit har et ørlite press på stillinga til Magnus.

Oppdatert kl. 1205
Anders sier i kommentarene at han liker stillinga til Henrik. Stillinga til Henrik er:
Håvard har nettopp spilt Se2.

Oppdatert kl. 12.15
Mads motstander måtte ofre dronningen for å unngå matt. Da er det nok bare et tidsspørsmål før det er over der.

Det er en viss teoretisk mulighet for at kristiansundere kan blande seg inn i kampen om førsteplassen både i klasse 2 (først og fremst Vegard) og klasse 5 (Morten). En forutsetning er at dog at det spilles remis på de øverste bordene. Foreløpig ser det brukbart ut. Liabøtrø som leder klasse 2, ligger bonde under mot en 100 poeng lavere ratet spiller på førstebord, uten at vi greier å se at han har kompensasjon for den. I klasse 5 er det jevne stillinger på de øverste bordene, men det vil det jo være så tidlig.

Oppdatert kl. 1230
Da ga motstanderen til Mads opp. Iver kan nok miste d4-bonden sin nå, men han har litt kompensasjon for den. Petter står mye bedre nå, og han står vel littegrann bedre i stillinga nå. Magnus har nok en ørliten fordel siden han har løperparet mot motstanderens løper og springer. De har også to tårn hver. Magnus har 3 bønder på hver side, mens motstanderen har 4 på kongefløya og 2 på dronningfløya. Morten har nå fått en forsvart fribonde på d4. Den er forsvart av både c5- og e5-bonden. Motstanderen kan nok underminere forsvarerne til fribonden, men da vil Morten kunne utnytte det, siden motstanderen bruker alle trekkene sine på det, og han kan få en fordel andre steder på brettet.

Oppdatert kl. 1243
Henrik
har spilt 17.-, Lb7 18. Ld4 f5 19. d5 Litt usikker på hvordan stillinga er.
Øyvind har noen svake bønder i sentrum, som han sliter litt med. Det ser ut som om Øyvind mister en bonde eller to. Eirik bryter nå i sentrum, og siden svarts konge ikke har rokert i sikkerhet, blir svarts konge litt utsatt. Vegard ser ut som om han står littegrann dårligere, men det er kanskje bare skuebrød. Trond Harald har fått et angrep mot seg på kongefløya, og Trond Harald har ikke satt i gang noe eget angrep. Åge har full kontroll på f-linja, og det blir ikke noe brudd på f4, siden Åge har bonde på g5 i tillegg til e5. Gudmund har løperparet, men han har bare en diagonal for svartfeltløperen, a3-f8. Åge har springerparet, og det ser veldig lyst ut for Åge. Audun ser ut til å få et lite angrep mot seg.

Oppdatert kl. 1300
Iver
har gitt opp, Han mistet bonden på d4, og da motstanderen også truet sjakk matt og samtidig a-bonden ga Iver opp. Da var det ikke noe mer å spille for. Sverre er også ferdig, og han har sikkert vunnet. Sverre hadde vunnet enda en offiser og sto to offiserer over. Petter har nå låst inn løperen til Fløtten på h7. Den eneste måten han kan få ut den på er å gi Petter en forsvart fribonde på f6. Så i realiteten spiller Petter med offiser over. I partiet til Magnus har det ikke skjedd noe siden sist. De har bare gjort et par trekk hver. Morten har gitt bort alle bøndene sine i sentrum, også fribonden, men han truer nå med å vinne offiser, men det er motstanderen i trekket.

Oppdatert kl. 1310
Henrik
står kanskje littegrann svakere nå. Det ser ut som om Håvard har et lite press, og brikkene til Henrik står ikke like godt som Håvards. Åge presser nedover f-linja nå på f3-bonden men Gudmund har både to tårn, dronning og løper som passer på bonden. Øyvind måtte gi d-bonden, og de har også byttet av et tårn. Det er ikke noe krise ennå, og det er mye spill i stillinga. Audun står godt nå. Han har kontroll over de svarte feltene i sentrum med løperen sin på g7, og Audun presser også nedover f-linja. Trond Harald har begynt å presse på dronningfløya og kongestillinga til motstanderen. Eiriks motstander har fått rokert, men da har Eirik begynt å angripe der. Vegards stilling ser ganske lik ut.

Oppdatert kl. 1323
Morten
fikk ikke offiseren, og har mistet bonden. I tillegg er han under press på kongefløya. Magnus kunne ha stått verre, hvis motstanderen hadde gjort et bedre trekk. Men nå ser det likt ut. Hos Petter har det ikke skjedd noe.

Oppdatert kl. 1335
7 av Gudmunds 8 bønder står på hvite felt mot Åge. Så Gudmunds hvitfeltløper har ingen aksjonsradius i det hele tatt. Åge har blokkert diagonalen a3-f8, så svartfeltløperen til Gudmund har nå bare e1-a5 å jobbe i. Henrik tilbyr nå å bytte av to tårn mot dronning, men Håvards lette offiserer står fremdeles litt bedre enn Henriks. Øyvind sitter ikke ved brettet, og vi vet ikke hvordan det har gått. Stillinga til Audun blir bare bedre og bedre ser det ut som. Ørlite grann bedre i hvert fall. Trond Harald er i overgangen til sluttspillet, og de har dronning, to tårn og løper hver. Men Trond Harald presser på stillinga til motstanderen.
Morten fikk tilbud om remis, og i dårligere stilling tok han i mot. Magnus fikk også tilbud om remis, og han har også tatt i mot. Det var ei lik stilling, og det var helt greit. Vegard forsøker å skape ubalanse i stillinga.

Oppdatert kl. 1355
Eirik
har gitt opp. Angrepet hans stoppet opp, og i et anfall av sjakkblindhet, mistet han bonde, og motstanderen fikk ei sterk stilling, og Eirik ga opp. Vegard er kraftig presset. Det ser ut til at dronninga hans må gjemme seg på h3. Ellers blir den tatt. Og Vegard har heller ikke fått utviklet løperen på c1 og tårnet på a1. Audun står fremdeles litt bedre enn motstanderen. Trond Harald har ofret kvalitet (tårn mot løper) for et kraftig kongeangrep. Og nå kommer han og sier at dessverre ga motstanderen opp, slik at Trond Harald ikke fikk gleden av å finne de artige, siste trekkene.
Petter står meget bra. De har byttet av dronningene, og Petter presser. Petter har fremdeles løper over, siden motstanderens løper er innestengt. Åge har nå låst av hele kongefløya, og Gudmund har brutt opp littegrann på dronningfløya, og det er byttet av løper mot springer. Åges siste springer kan bli et stort aktivum i sentrum. Håvard byttet av dronninga for to tårn mot Henrik, og Henrik står litt dårligere nå. Det ser ikke lyst ut, egentlig.

Oppdatert kl. 1415
Henrik
har tapt offiser og han taper snart. Åge bryter mot et av sine 30 sjakkbud. Et av budene sier at man skal flytte den dårligste offiseren sin til et bedre felt. Og Åge har enda ikke flyttet springeren på h7 noe sted. Det er bare tre trekk til d4, der den står sentralt, og kan ikke tvinges fra. Audun står godt.
Petter har vunnet. Motstanderen bukket tårn, men Petter hadde fått det tårnet et par trekk seinere uansett, siden han truet med å gå inn med bonden til ny dronning. Da hadde Petter også fått løperen som var innestengt. Vegard har kommet seg ut, og motstanderen har flyttet offiserene sine bakover. Merkelig, men heldig for Vegard.

Oppdatert kl. 1450
Det har gått ei stund siden siste oppdatering. Det har vært flere tidsnøder å følge med på. For å ta første først. Henrik ga opp og har tapt. Audun rotet seg bort i tidsnøden og ga bort dronning mot tårn og lett offiser. Og i de siste sekundene tapte han flere bønder, og til slutt en hest, og da var det bare å gi opp.
Øyvind bukket offiser i sitt parti tidligere i dag, og ga opp. Vegard måtte gi dronninga for to tårn, og det skal være en liten fordel i sluttspillet. Vegard har to tårn og løper, og motstanderen har dronning og løper. Motstanderen tilbød remis rett etter at tidskontrollen ved 40 trekk var over, men Vegard tenker, og han kommer nok til å avslå tilbudet. Åge har fått ut springeren sin. Først gikk den til f6, og ikke h7-f8-e6-d4 som var veien jeg hadde planlagt for den. Men nå står den i hvert fall på b6. Gudmund presser på bonden på a7, og i realiteten spiller Åge med lett offiser over, siden hvitfeltløperen til Gudmund ikke kommer seg ut uten at han må ofre en bonde, og hvis han gjør det får Åge en forsvart fribonde.

Oppdatert kl. 1505
Det ser ut som om det blir remis mellom Åge og Gudmund. De har byttet av tårnene, og Gudmund truer evig sjakk. Gudmund har også en fribonde i b-linja, men den har Åge kontroll på. Gudmunds løper kommer nå ut og får en fin diagonal a4-e8.
Vegard avslo selvsagt remistilbudet, og nå ser det ut til at Vegard prøver å få til noe. Han skaper i hvert fall problemer for motstanderen sin. Med to tårn mot dronning skal det være liten fordel for Vegard.

Oppdatert kl. 1530
Vegard
truer sjakk matt, men det ser ut til at motstanderen får til evig sjakk, og da blir det remis. Åge har mistet tre bønder, og han må slite for å få remis nå.

Oppdatert kl. 1538
Det ble remis på Vegard. Det var umulig å unngå i den stillinga han hadde på slutten.
Åge har fremdeles dronning, springer og tre bønder mot dronning, løper og seks bønder.

Oppdatert kl. 1605
Åge
har ikke gitt opp ennå, men det ser vanskelig ut for ham. Gudmund har to fribønder i g- og h-linja, og det liten mulighet for noen evig sjakk.

Oppdatert kl. 1612
Åge
trodde vel at han fikk h-bonden til Gudmund med sjakk, og muligheter til evig sjakk, men Gudmund har en mellomsjakk som tar en bonde fra Åge og dekker h-bonden sin. Nå er det intet håp for Åge.

Oppdatert kl. 1710
Analysene mellom Gudmund og Åge viser at Åge nok hadde en stor remismulighet helt på slutten, men da han overså mellomsjakken var det ikke noe å gjøre. Gudmund og Åge var det siste partiet som ble ferdig i denne runden, etter 5 timer og et kvarters spill.

Åge fikk også diplom i dag for 10 deltakelser i NM i sjakk.

Klokka 18 er det pratelagsjakk.