2014 NM Trondheim

2014 NM Trondheim

.

Her følger vi med på hvordan det går med deltakerne fra Kristiansund i Norgesmesterskapet i sjakk i Trondheim lørdag 12 juli - søndag 20. juli 2014

Det er fritt fram for alle til å kommentere og også komme med spørsmål.

7. runde torsdag 17. juli kl. 1100

RunderPosted by Tore 17 Jul, 2014 08:39:58
Klasse 5
Truls Helge Øi, Trondheim (-) - Espen Haltvik Bakke (729) 1-0
Morten Smenes Frost (885) - Johan Lien, Hønefoss (997) 1-0
Kjetil Iversen, Søråshøgda (-) - Sverre Hoem (838) 0-1
Klasse 4
Iver Halse (1212) - Benjamin Fjellheim, Groruddalen (1221) 1/2-1/2
Petter Andreas Wadstensvik (1100) - Michael W. Fuglesang, Oslo (-) 1/2-1/2
Magnus Dahl Jenssen (1090) - Torstein M Johansen, Kristiansand (1122) 0-1
Klasse 2
Trond Ferkingstad, Trondheim (1612) - Vegard Simensen (1725) 0-1
Sigurd Kittilsen, Akademisk (1549) - Eirik Viken Kallset (1573) 0-1
Trond Harald Saltnes (1693) - Svein Folkvord, Stavanger (-) 1/2-1/2
Audun Hoem (1559) - Paul Emil Hjelm-Hansen, Trondheim (1508) 1-0
Ketil Moen, Steinkjer (1514) - Øyvind Hoem Vaseng (1568) 1-0
Lilleputt
Mads Wollan Myhre (1214) - Even Elias Yuan Hem, SK1911 (1073) 0-1
Junior
Henrik Øie Løbersli (1926) - Håkon Nordstrøm, Bergens (1855) 1/2-1/2
Senior A
Åge Olsen (1767) - Hans Chr. Fotland, Oslo (1716) 0-1

Oppdatert kl. 1118
Espen
spiller Kalasjniiovvarianten i siciliansk. Han har allerede fått spilt bruddet med d5. Det ble engelsk på både Morten og Mads. Sverre spiller skandinavisk, og Petter spiller sin vanlige Sokolskij. Iver møtte Caro-Kann i dag, og har da valgt avbyttevarianten. Den er også litt fredelig, slik som avbyttevarianten i fransk han spilte i går. Magnus spiller mot Kanvarianten i siciliansk.
Vegard møter noe underlig noe.

Oppdatert kl. 1125
Det er ikke Vegard som spiller noe underlig, det er motstanderen. Vegard spiller siciliansk, og han spilte 2.-, d6. Motstanderen valgte 4.Dxd4 og har også byttet av springeren på c6. Når vi sjekker dette i databasen, har bl.a. Wang Yue (2735) spilt det seinest i 2011, og gamle, gode Bronstein spilte det i 1956.
Henrik spiller mot Stonewalls forsvar. Håkon har spilt mye Stonewall, og Lasse som har fått en walk over-seier i dag da motstanderen ikke kom, sier at han ikke ville ha spilt det om Håkon, for han kan det. Henrik har kanskje ikke preppet så godt foran dette partiet, eller i denne turneringa spesielt. Han har ikke med seg pc-en for han skal rett på ferie med familien etterpå.
Øyvind spiller mot Colles system, og har kommet godt ut. Eirik spiller Winavervarianten i fransk, men det er ikke den "gale" varianten i dag. Begge har rokert kort.

Oppdatert kl. 1140
Åge
spiller Grand prix-angrepet i siciliansk i dag. Henrik og Håkon har tatt en tidlig remis.
Audun begynte med Axels Systemet, og nå ligner det på Benoni. Audun pleier jo å spille Benoniforsvaret med svart, og nå må han spille mot det. Trond Harald spiller den sicilianske gambiten, som har blitt så populær nå. Vegard og motstanderen er ute av teorien, og det var motstanderen som valgte et trekk som ikke har blitt spilt av mestere før. Mads har byttet av alle lette offiserene. Alle bøndene er på brettet, men motstanderen har to dobbeltbønder. Men to av bøndene hans står på c5 og e5, slik at Mads ikke får spilt d4. Plana til motstanderen er å presse på den svake d3-bonden til Mads, mens Mads må forsvare den. Det skal ikke være noe problem, for han kan jo også bruke kongen sin, og så kan han utnytte fordelen sin på andre deler av brettet.
Petter står veldig bra, og motstanderen er rystet.

Oppdatert kl. 1155
Petter
står "rart" for dem som ikke kjenner til åpninga. Nå er hele dronningfløya lukket av, med en viss åpning for a-bonden. Petter spilte slik tidligere i turneringa også. Nå skal egentlig Petter ta lang rokade, og det høres jo i utgangspunktet rart ut, når bøndene hans står på a3, b5 og c4. Men kongen er totalt beskyttet der. Og så skal Petter bryte opp i f-lilnja, og gå til angrep på motstanderens kongestilling på kongefløya.
Mads blir presset litt nå, og det er bondesvakheten på d3 som er under indirekte press. Iver står helt greit. Det kommer sikkert ikke til å skje noe i det partiet på ei stund. Det blir trekk som begge vil gjøre for å prøve å forbedre stillinga si ørlite grann. Magnus har også kommet helt fint ut. Han begynte med ei boks Burn i dag, og kanskje det var lurt? Espen har en flott og dominerende hest på e3 inne i motstanderens felt. Morten har gitt h-bonden, og kan bli utsatt for et angrep på kongestillinga si nå. Sverre står solid.

Oppdatert kl. 1210
Åge
har ofret bonde på f5, men den får han tilbake enten på f5 eller d5 med løperen. Og Åge har både ei dronning i h-linja og en løper på h6. Dette ser ut til at det kan bli grusomt for motstanderen. Øyvind står godt mot Ketil Moen fra Steinkjer. Øyvind har sentrum. Audun står bedre i sitt parti. Han har fått satt springeren sin på c4, og kontrollerer partiet. Audun kan jo Benoniforsvaret, og han har gitt Tore flere nattlige undervisninger i hvordan hvit skal spille og ikke spille. I dag får han vise det i praksis.
Trond Harald står helt greit. Bonde under, men den ofret han jo i tredjetrekket. Eirik står også litt bedre i sitt parti. Eirik ligger et par utviklingstrekk foran motstanderen. De har byttet av to lette offiserer, men Eirik har allerede fått tårnene sine i de halvåpne linjene. Vegards motstander har gjort et svakt trekk nå, og vi håper at Vegard ser det og vil utnytte det.

Oppdatert kl. 1220
Hos Petter så jeg ikke alt i sted. Det var mulighet å bytte av på d5, og det har Petter gjort. Petters motstander bukket tårn, men fikk lett offiser tilbake. Petter har også en bonde mindre, men det er ikke noe problem. Petter kan jo ta kort rokade nå, men kjenner vi Petter rett, har han ikke tid til noe slikt. Ivers parti er fremdeles i utviklingsfasen. Magnus står like greit. Motstanderen har tatt med seg noteringsskjemaet og gått fra brettet. Jeg vet ikke hvorfor, men han kan jo ha sølt kaffe på det, eller noe lignende. Sverre står greit, og Morten har nå to bønder over. Mads flytter kongen sin over til dronningfløya eller til sentrum, men gir da h-bonden. Alternativet hadde vært ei plan for å bytte av dronningene, men han vil kanskje beholde dronninga si på brettet. Espen sliter på brettet nå. Han har gitt en kvalitet, tårn mot springer, og i tillegg to bønder. Han har fremdeles den hesten på e3, men motstanderen har kontroll på den.

Oppdatert kl. 1230
Åges
angrep ser ut til å stoppe opp. Han fikk tilbake en bonde, og han tok den på d5. Men motstanderen, Fotland, har tre lette offiserer, tårn og dronning i forsvaret av kongestillinga si, så det blir nok vanskelig for Åge å bryte gjennom der. Øyvind har brukt litt mindre tid enn motstanderen, og han har igjen over 1 time på de neste 20 trekkene før tidskontrollen. Og han står helt greit. Tre lette offiserer er byttet av. Trond Harald presser på i sentrum, slik han skal i denne åpninga. Audun stiller i dag i ei rød t-skjorte merket med Coutinho og et 10-tall på ryggen. Det er vel noe Liverpoolgreier. 10-tallet må bety en midtspiller, og Audun spiller i bra i dette midtspillet. Eirik har kommet ut i sluttspill. Han er bonde under, men den kan han få igjen, hvis han byttet av løperen sin mot motstanderens springer. Ulempen med det er at det blir et sluttspill med dronning og to tårn på hver, og der Eiriks bondestruktur er littegrann dårligere. Eirik har bønder på a7 og c7, mens motstanderen har bønder i a- og b-linja. Vegard så ikke et par av de gode trekkene, men han står best allikevel.

I følge Rybka som vi bruker her på utsida av salen, kunne Vegard her ha spilt 12.-, Lg7 eller 12.-, f5 og hatt ei veldig god stilling. Men det ble 12.-, Da5 13. Kb1 i stedet. Vegard står også godt nå. Men det er mye lettere å se dette når vi har hjelp av dataprogrammet Rybka...

Oppdatert kl. 1253
Espen
har gitt opp. Partiet var tapt, så det var nok like greit. Espen kjempet og forsøkte i dag, men han hadde nok ettervirkninger fra gårsdagen. Morten kommer til å vinne nå. Morten har to bønder og hest over. Motstanderen, Johan Lien, er ingen dårlig spiller. Han vant mot vår Stig i siste runde i NM på Lillehammer i fjor.
Mads er nå i sluttspill med to tårn og 5 bønder hver. Men motstanderen har en bonde på f2, og det er et felt fra forvandlingsfeltet, og det er alltid farlig. Iver står litt bedre nå. Han har kontroll på e-linja. Petter står fremdeles veldig godt. Magnus står godt nå. Det er sluttspill med dronning, tårn og springer hver, men Magnus sine brikker er mer aktive, og den svarte kongen står helt åpent. Ingen forandring i partiet til Sverre.

Oppdatert kl. 1305
Åge
ligger offiser under mot bonde. I den stillinga må det ha vært et offer. Men jeg ser ikke hvordan han skal angripe. Vegard har spilt 13.-, Le7 14. Thg1 0-0-0 15. Shf3 Kb8.
Er ikke det merkelig passivt av Vegard? Nå fusker jeg med hjelp av Rybka, men allikevel? Vegard er jo en kombinatoriker av rang.
Da jeg kikka på partiet til Audun sto jeg denne gangen på svarts side av brettet og så på stillinga. Det så ikke særlig behagelig ut for svart, og desto mer gledelig for Audun. Øyvinds motstander vil bryte i sentrum, men det blir vel bare sluttspill ut av det. Eirik har vunnet en kvalitet. Det kan ha vært noe dypere i den stillinga i sted som jeg ikke fikk tid til å se, for det har bare gått et par trekk. Motstanderen ga kvaliteten frivillig. Trond Harald presser i sentrum, men nå vil motstanderen åpne sitt eget motangrep i f-linja.

Oppdatert kl 1320
Petter
har gitt tilbake kvaliteten, og de står nå materielt likt. Petters motstander har løper, og Petter har hest, men det oppveies av at Petters tårn står litt mer aktivt. Det kan bli vanskelig å vinne dette.
Sverre står fremdeles på samme måten. Helt likt. Mads har kommet ut i rent bondesluttspill som han står til tap i. Men det siste trekket nå, var et lurt trekk som kan lure motstanderen til å gå inn i en variant der Mads har muligheter til å vinne. Mads var jo med på laget til svindelkameratene Trond Harald og Eirik i går, og kan ha fått noen positive vibber fra dem. :-)
Ivers motstander har kommet tilbake, og nå ser det helt likt ut. Morten kommer til å vinne, den seieren er snart i boks. Magnus måtte stoppe klokka og tilkalle hoveddommer Johs. Kjeken. Det er bare Magnus som noterer trekkene i det partiet, og Magnus sa til Kjeken at motstanderen hadde gjort to trekk på rad. Han gjorde et trekk, glemte å slå på klokka, gikk ut, kom tilbake og gjorde et nytt trekk. Siden motstanderen ikke kunne svare på hvilket trekk som Magnus hadde gjort, dømte Kjeken til Magnus' fordel.
Det var littegrann artig å bivåne diskusjonen. Magnus snakket bokmål til hoveddommer Kjeken. :-)

Oppdatert kl. 1335
Mads
har gitt opp. Motstanderen gikk ikke på fella til Mads. Han spilte helt korrekt, og da var det ikke noe mer for Mads. Morten har vunnet! Vegard har nå byttet av to lette offiserer, og har nå løperparet mot springerparet. Ellers helt likt. Trond Harald har bonden under, men står bra, og han liker seg nok. Åge har den offiseren under, og nå har motstanderen, Fotland, fått ut brikkene sine, og det ser ikke bra ut nå. Magnus har tapt. Han sto bonde under, og motstanderen greide å avvikle til vinst. Øyvind står bra, og Trond Harald står bra, og det gjør også Audun.

Oppdatert kl. 1400
Vegard
står nå løper over. Åge har gitt opp. Øyvind står greit, men må passe seg for at han ikke blir sekkematt. Den trusselen har vært til stede i minst 10 trekk, så Øyvind er klar over den. Hos Audun har de nå byttet av g-bøndene, og Audun har en fribonde i f-linja. Dette ser veldig bra ut for Audun, for motstanderen har trekt alle offiserene sine tilbake. Trond Haralds motstander har nå satt i gang et lite motangrep. Eirik står fremdeles kvalitet mot bonde over. Iver har ofret bonde, men han står bedre. Hos Petter kommer det til å gå mot remis, hvis motstanderen ikke gjør seg bort. Sverre mister nå to av bøndene sine, og det er g- og h-bøndene foran kongen. Men han går ikke matt.

Oppdatert kl. 1420
Petter
forsøker å svindle seg til en vinst. Han har ofret tårnet på to bønder, og den eneste sjansen til svart er at han ofrer tårnet tilbake på Petters fribonde, og etterpå stenger kongen inne når Petter tar den andre svarte bonden. Hvis svart spiller korrekt, blir det remis. Hvis han ikke gjør det, vinner Petter. Iver står bra i tårnsluttspillet. De har et tårn hver.

Oppdatert kl. 1433
Det kommer til å bli remis for Petter. Motstanderen kan den innestengingsmanøveren vi håpte han ikke kunne. Øyvind har tapt, eller kommer til å tape. Han gikk på en to-trekks matt. Det var den sekkemattrusselen som har hengt over partiet i lang tid nå. Kanskje Øyvind ikke har hatt tid til, eller det ikke har vært lurt å lufte, men... Øyvind kunne ha dekt mattrusselen, men da hadde han mistet bonden sin. Han hadde nok et øyeblikk av sjakkblindhet, da han ikke så trusselen. Det var motstanderen, Ketil Moen fra Steinkjer som Roger møtte i NM i Brønnøysund i 1991, som hadde dårligst tid. Han hadde 2 minutter igjen på 5-6 trekk, mens Øyvind hadde 8. Det var synd, for der tapte Øyvind et halvpoeng.
Eirik er ferdig, men vi vet ikke hvordan det har gått. Han vant sikkert. Trond Harald har nå kvalitet under, og Vegard står fremdeles løper over. I det sluttspillet har Vegard dronning og løperparet, mens motstanderen har dronning og springer.

Oppdatert kl. 1434
Trond Harald
fikk remis.

Oppdatert kl. 1436
Og det ble også remis på Petter.

Oppdatert kl. 1439
og remis på Iver. Audun kommer til å vinne. Han har to fribønder i e- og f-linja.

Oppdatert kl. 1445
Øyvind
har da tapt. Den stillinga til Audun er ikke så enkel å vinne. Men han er ferdig med tidsnøda, så den er ikke noe problem. Motstanderen til Audun har også en fribonde i d-linja, og springeren til Audun er bundet av dronninga, fordi den står i samme diagonal som Auduns konge. Det er da også noen muligheter for motstanderen som Audun må passe på.

Oppdatert kl. 1455
Audun
har vunnet! Sverre står dårlig nå. Vi har glemt Sverre i alt styret rundt tidsnød i de mange andre partiene, men han har 4 bønder under i sluttspillet.
Eirik har vunnet, ja. Et parti han er ganske godt fornøyd.

Oppdatert kl. 1555
Vegard har vunnet! Og Sverre har tapt!