2014 NM Trondheim

2014 NM Trondheim

.

Her følger vi med på hvordan det går med deltakerne fra Kristiansund i Norgesmesterskapet i sjakk i Trondheim lørdag 12 juli - søndag 20. juli 2014

Det er fritt fram for alle til å kommentere og også komme med spørsmål.

3. runde mandag 14. juli kl. 930

RunderPosted by Tore 14 Jul, 2014 06:55:39
Mandag er den eneste dagen i NM-uka med dobbeltrunde. Tredjerunden starter klokka 930 og fjerderunden klokka 17.
3. runde:
Senior A
Åge Olsen, 1767 - Jan Synnestvedt, Nordstrand (1843) 1/2-1/2
Junior A
Henrik Øie Løbersli, 1926 - Ole Emil Frisvold, Bergens (1933) 1-0
Lilleputt
Sverrre Skjølingstad, Stavanger (1210) - Mads Wollan Myhre (1214) 1/2-1/2
Klasse 2
Vegard Simensen (1725) - Trond Harald Saltnes (1693) 1-0
Ole Liabøtrø, Akademisk (1725) - Eirik Viken Kallset (1573) 1-0
Audun Hoem (1559) - Yngve Rasdal, Masfjorden (1551) 1/2-1/2
Truls Skauge Klausen, Drammen (1547) - Øyvind Hoem Vaseng (1568) 1-0
Klasse 4
Iver Halse (1212) - Arne Unneland, Aalesunds (-) 0-1
Petter Andreas Wadstensvik (1100) - Stig Gyland, Sandnes (1203) 1-0
Helmer Nilsen, Konnerud (1154) - Magnus Dahl Jenssen (1090) 1-0
Klasse 5
Espen Haltvik Bakke (729) - Asle Tandberg, Modum (922) 1-0
Morten Smenes Frost (885) - Klaus Smedtorp, Kongsvinger (972) 1/2-1/2
Sverre Hoem (838) - Helge F Pedersen, Moss (805) 1-0

Oppdatert kl. 935:
Runden startet presis klokka 930. Det skulle ha vært premieutdeling for sjokksjakken i går kveld, rett før rundestart, men den har blitt utsatt til rett før rundestart i ettermiddag. Trond Harald og Eirik fikk tredjeplassen der.
Magnus sin motstander har ikke kommet ennå, så han gikk ut og hentet seg en kopp te. Petter spilte sitt sedvanlige førstetrekk og motstanderen gikk rett i tenkeboksen. Espen som sitter på førstebordet i klasse 5, spilte også Sokolsky og motstanderen har også tenkt litt der. Espen har ikke spilt åpninga like lenge som Petter, så vi Sokolskyspillere er litt spente på ham i dag. Iver spiller Grand Prix-angrepet i siciliansk slik som Trond Harald hadde så stor suksess med i helga. Morten spiller sin vanlige åpning, engelsk, og Sverre spiller mot siciliansk forsvar.
Mads spilte fransk forsvar, og det har blitt avbyttevarianten. Eirik vant et flott parti med svart i avbyttevarianten i fransk i går, og kanskje Mada kan følge opp? Ellers er avbyttevarianten kjent som ei remisåpning, og det er litt passivt av hvit å gå inn i den. Nå har svart fått utligning, og det er det som svart strever for i sjakkåpningene.

Oppdatert kl. 950
Rettelse: Sverre spiller ikke mot siciliansk, men mot Steinitzvarianten i spansk. For dem som er interesserte i å følge partiet til Gudmund Farstad fra Molde i Senior A, sendes det direkte på denne adressa: http://www.sjakk-live.com/
Vegard og Trond Harald spiller Benkögambiten, og det var Vegard forberedt på. Han satt under hele Kongressen i går kveld og forberedte seg på akkurat den varianten. Henrik ble møtt med akselerert dragevarianten i siciliansk, så Henrik valgte da Marocsy-binding og Ole Emil har gått i tenkeboksen. Dette var en variant som Axel trente med oss våren 2012, og Henrik kan varianten ut og inn. På den tida ble den også spilt mange ganger i klubbmesterskap i Kristiansund, så Henrik er på hjemmebane her.
Øyvind spiller siciliansk og motstanderen valgte gambiten med c3. Det skal Øyvind være kjent med siden Sverre spilte varianten sjøl i helga.

Oppdatert kl. 1005
Åge
har møtt fransk åpning, og de har allerede byttet av to lette offiserer så det er åpent, og Åge står godt. Eirik spiller også fransk forsvar, Winavervarianten. Audun har åpnet med Systemet, men han har nok vært litt uforsiktig for motstanderen har fått dronninga si på d4 og truer bonden på c4, mens løperen til Audun står på g2. b3 kan ikke spilles for da tar dronninga tårnet til Audun. Kanskje Audun må dekke med sin egen dronning? Iver har mistet en bonde. Det var en avslag, der Arne fra Ålesund valgte en annen rekkefølge enn Iver hadde planlagt, og Arne har nå bonde over, men det er en dobbeltbonde. De er nå nesten i sluttspillet for de har hver 2 tårn og løper igjen. Petter står kjempegodt, og Espen i samme åpning har kommet greit ut. Magnus spiller mot Birds åpning (1.f4) og det er ei uvanlig åpning, men Magnus har kommet greit ut, så han takler det fint.
Mads står bedre enn motstanderen sin. De står begge to fint, men motstanderen har en løper som er innestengt, så i praksis spiller han i øyeblikket med løper under, hvis han ikke får den ut i spill. Morten står bra, og det samme gjør Sverre.

Oppdatert kl. 1020
Henrik
og motstanderen, Ole Emil, har bare spilt 7 trekk, Ole Emil har brukt 30 minutter på de trekkene. Det siste trekket han gjorde var et uvanlig trekk med 7.Sh6. Kanskje han planlegger et bondebrudd i sentrum med f5? Ole Emil har vært passiv i et par år, så vi er litt usikre på formen hans.
Åge er nå i sluttspill og de har tårn, springer og løper hver. Åge har kontroll over den eneste åpne linja, og han står best.
I Mads' parti er det fremdeles at de føler hverandre på tennene.

Oppdatert kl. 1028
Sverre
vinner bonde nå. En feilregning av motstanderen for han trodde nok at Sverre skulle ta med tårnet slik at han får spiddet tårnet på dronninga, men Sverre tar i stedet bare bonden med dronninga. Dette er en helt vanlig feilberegning i partiets gang. Man tenker bare på en løsning og så blir man overrasket når motstanderen gjør det på en annen måte.
Iver sitter med trøya til en verdensmester! Han har trøya til Bayern Münchens Lamm på seg i dag. Nå er det rent tårnsluttspill hos ham og Arne. De har to tårn hver. Vanligvis ville jeg sagt at dette blir remis, men begge to tar tydeligvis litt sjanser, så partiet kan ende alle tre veiene. Petter gikk på en springergaffel og har mistet et tårn for en hest. I tillegg har motstanderen fått motspill i sentrum så Petter står slettes ikke godt. Magnus har full kontroll i sentrum, og de står bare og føler hverandre på tennene. Espen står fint og godt, og har et utrolig godt sentrum. Nå er det bare å velge hvordan han skal spille videre. Morten forsøker seg med en bondestorm på kongefløya. Alle de lette offiserene til motstanderen står på dronningfløya, men han har de tunge offiserene som tårn og dronning på kongefløya, så hvis det går galt, blottlegger han sin egen kongestilling.

Oppdatert kl. 1045
Vegard og Trond Harald
s Benkögambit har ikke forløpt som en vanlig Benkögambit jeg har sett tidligere. Trond Harald har ikke satt begge tårnene sine i a- og b-linja men har det ene tårnet på e8 for å dekke bonden på e7 som Vegards løper truer. Hvis jeg hadde vært hvit, hadde jeg vært ekstremt komfortabel med stillinga. Det var Trond Harald som ga en bonde i åpninga, og han skal da få nok spill for den til at det blir kompensert. Foreløpig ser jeg ikke hvordan han skal få det til. Men Trond Harald skal man ikke undervurdere. Sjokksjakklaget til han og Eirik i går kalte de for Lucky Bastards og det var fordi Trond Harald vant partiet i andrerunden på tid, og i sjokksjakken gikk de videre fordi en av motstanderne gjorde et feiltrekk. Så lykken står Trond Harald bi.
Eirik har tatt lang rokade, og det er tøft når motstanderen har ei åpen b-linje. Eirik har plassert tårnene sine på f8 og h8 og skal tydeligvis presse nedover kongefløya. Øyvind ser det mørkt ut for nå. Motstanderen har spilt e5 og truer vekk hesten til Øyvind på f6, og i tillegg har motstanderen si dronning godt plassert på kongefløya, samt løper og hest der, så dette ser svært farlig ut for Øyvind. Audun fikk byttet av dronningene i åpninga og har nå kommet svært greit ut. Ingen av spillerne har tatt rokade, men det er ikke så farlig når dronningene er tatt av brettet.

Oppdatert kl. 1055
Mads
ser ut til å gå mot remis. De står og stanger mot hverandre, men hvis en av dem bryter opp stillinga kan det gå ille for den som gjør det. Åge står bra i sluttspillet. De har en hvitfeltløper hver og 6 bønder hver. Åge har 3 på kongefløya og 3 på dronningfløya mens motstanderen har 4 på kongefløya, men dem har han stilt opp på svart, så Åges 3 bønder fullstendig dekker dem, og så har motstanderen en a- og en c-bonde. Dette er fordel for Åge.
Henrik har bare spilt 10 trekk, og Henrik har gjort noe uvanlig. Han har byttet av hesten på c6. Det er vanlig i Marocsy-bindinga (uttales Marotsi på ungarsk) at Henriks hest på d4 skal tilbake til c2, før den blir byttet av. Nå var det Henrik som valgte å bytte av, så det er vel noe annet som Henrik har funnet. Han kan forresten denne varianten mye bedre enn undertegnede, så jeg skal ikke si at det Henrik har gjort er feil. Det tør jeg ikke :-)

Oppdatert kl. 1110:
Petter og Magnus
står begge til tap. Magnus har løper mot tårn og to fribønder i a- og b-linja. Det kan umulig gå bra. Petter er også kraftig presset, og forsøker seg på noe hasardangrep med å gi enda flere bønder. Iver har fått tilbake bonden, men hvem som vinner er vanskelig å spå. Begge har tre sammenhengende fribønder, en h-bonde og et tårn hver. Arnes bønder er litt mer framme enn Ivers, men Iver har kongen sin foran Arnes bønder så han kan stoppe dem, mens Ivers fribønder har fri vei. Fremdeles kan dette partiet bli både tap, seier eller remis. Espen står godt, og Morten har vinnende stilling. Morten har vunnet en bonde og den står på g6 og dekker hele kongestillinga til motstanderen. Morten hadde mulighet til å plassere tårnet sitt på f7, men valgte heller noe annet. Men uansett, Morten skal vinne dette partiet. Sverre står også helt greit.

Oppdatert kl. 1120
Henrik
har bare spilt 12 trekk. Men de har nå byttet av f-bøndene så de har ei åpen f-linje. Dette er ikke et vanlig Marocsy-bindings parti. Åge står enda litt bedre, men det er vanskelig å vinne. Men er det noen som skal vinne i det partiet, er det Åge. Han kan ikke tape det. Øyvind tenker og tenker på om han kan avverge angrepet på kongestillinga si. Det skal bli vanskelig, for motstanderen har nå to springere, en løper og dronning som peker den veien, og Øyvind har få offiserer som kan forsvare den. Audun har nå fått ei stilling der han har kontroll over sentrum, men det er ei åpen d-linje som begge to har et tårn i. Det er en ørliten fordel for Audun. Eirik har enten ofret eller bukket et tårn for en løper. Eirik har ingen kompensasjon for ofret/bukken og står da dårligere. Nå har endelig Trond Harald fått plassert tårnene der de skal stå i Benkögambit; i a- og b-linja. Men nå angriper Vegard hans kongestilling med h4. Vegards dronning og løper peker også den veien, så kanskje Trond Harald skal passe seg litt?

Oppdatert kl. 1122:
I dag var det en som går med ei t-skjorte fra NM i Braathallen i Kristiansund i 2001! Petterson heter han, og bildet kommer snart av ham.
Til Karl W.: Jeg skal hilse fra Richard Wicklund-Hansen som gleder seg til at du kommer til Trondhjem til helga!

Oppdatert kl. 1130
Nå ser det ikke bra ut i klasse 4. Magnus har tapt, og det var helt greit, for han hadde ei tapt stilling. Petter står ikke godt, og også Iver kommer til å tape. Dette var litt av en nedtur. Sverre har gitt tilbake bonden, men ellers er stillinga uklar. Morten har kommet ut i sluttspill med hest og løper hver og 2 bønder hver på begge fløyene. Dette ser mer remis ut enn vinst for Morten. Mer gledelig er det at Espen står godt!
Iver har også gitt opp, og er ikke fornøyd med sitt eget spill. Det er greit å tape, men det er mye vanskeligere å oppdage at man ikke oppdager enkle trusler fra motstanderen før etter at man har gjort sitt eget trekk, slik Iver gjorde i dag.

Oppdatert kl. 1135
Henrik
står helt greit. Det er bare byttet av en hest og noen bønder, så det er mye spill igjen i stillinga, og med hvit har Henrik terrengfordelen. Åge har nå skaffet seg den fribonden på dronningfløya som han hadde håpet på, og det ser littegrann lysere ut for vinstmuligheten. Men Åge er nok fremdeles avhengig av at motstanderen skal gjøre en feil eller to for å vinne.

Oppdatert kl 11.52:

Petter is back in business! Han har manøvrert dronningen i angrepsposisjon foran kongebøndene, og i kombinasjon med springeren og sortfeltsløperen kan det bli vanskelig å forsvare seg for motstanderen.

Mads har tatt remis.

Oppdatert kl. 1204:
Åge
har tatt remis. Åge sier at han fant ikke hvordan han skulle vinne dette. - Magnus Carlsen hadde nok funnet en vinst, men ikke jeg. Det var også en variant der Åge hadde tatt motstanderens bønder, men en av de andre hadde gått inn til dronning, så Åge torde ikke annet enn å ta remis.
I klasse 5 ser det ut til at vi kan få 3 seire i dag. Espen har vunnet tårn for løper, og han har også begge tårnene sine på sjuenderaden. Dette ser veldig bra ut for Espen. I partiet til Morten har Morten fanget hesten til motstanderen, men kanskje Morten må gi løperen sin på en av motstanderens bønder? Magnus holdt på å gå i patt, men motstanderen så det i siste liten slik at han ikke tok løperen til Magnus. Magnus holdt på i flere trekk med dette.
Petter har fått tilbake en lett offiser, og nå står de materielt likt, siden Petter har to bønder under. Og Petter presser på kongestillinga til motstanderen. Kanskje Petter kan snu partiet?

Oppdatert kl 12.12:
Da vant Petter! Motstanderen ga opp etter å ha byttet av Petters tårn, uten å oppnå annet enn å miste en bonde i neste trekk. Petter hadde ikke et dødelig angrep, så vidt vi kunne se, men det gjelder ikke å gi seg!

Oppdatert kl. 1220:
Audun
er også ferdig, men vi vet ikke hvordan det har gått. Vegard fikk ikke til noe kongeangrep mot Trond Harald og nå får nok Trond Harald a-bonden tilbake. Nå har Vegards også dårligere tid enn Trond Harald, så hvordan dette partiet går, er uklart. Eirik har greid å låse av stillinga på kongefløya, og han har åpne diagonaler der for løperen sin. Den eneste åpne i stillinga er b-linja rett foran Eiriks konge. Men det kan se ut til at Eirik kan forsvare seg til remis.
Øyvind fikk visst ikke noe angrep på kongestillinga mot seg. Jeg har ikke sett på stillinga ei stund, men nå er det Øyvind som er aktiv. Han ofrer nå et tårn eller en offiser for angrepet. Jeg synes det er uklart hvordan stillinga er. Espen står fremdeles veldig bra. Ingen forandring i det partiet. Morten tok hesten men måtte gi løperen for en bonde, så der ser det ut til at det går mot remis.

Oppdatert kl. 1225:
Øyvind står bonde over. Han er i trekk 31 med knapt fem minutter igjen på klokka, men det er 30 sekunder tillegg pr trekk, så det skal gå bra. Fribonden befinner seg imildertid fortsatt på syvenderaden, og motstanderen forsøker å manøvrere seg i posisjon med noen mellomsjakker, men det er neppe farlig.

Morten er også bonde i over i sluttspill med springer mot løper og har fair mulighet til vinst.

Oppdatert kl. 1233
Morten
har tatt remis. Stillinga var remis, og det gikk ikke an å vinne selv med bonde over. Motstanderens løper kom til å hindre bondeforvandling. Espen begynner nå å forsvare seg litt, for han fant ikke hvordan han skulle bryte gjennom forsvaret til motstanderen. Nå blir det en annen fase i partiet, og Espen må finne en ny måte å vinne på. Sverre er i tårnsluttspill, og der blir det remis. Han hadde bonde over, men den ene bonden tas nå, og da blir det et tårn og to bønder på kongefløya for begge spillerne. Det bør bli remis, men under har skjedd før.
Trond Harald har ikke tatt a-bonden ennå. Han og Vegard har byttet av alle løperne, og i følge en IM skal det da være fordel for hvit, men det er ikke alle som er enige i det. Robin Hoem i Kristiansund bare flirer av det, så Trond Harald skal ikke gi opp. Men nå har Vegard vunnet en bonde, og det ser litt lysere ut for Vegard enn Trond Harald.
Øyvind har nå vunnet en bonde, og vinner vel en til. Slike kompliserte stillinger skal man tydeligvis ikke bare se på i 20 sekunder, for Øyvind står nå godt. Det er sluttspill med tårn og hest hver, og Øyvind har bonde over, og får da kanskje en til. Kanskje Øyvind kan vinne? Det trodde jeg ikke for noen timer siden. :-)
Eirik har fremdeles ei remisstilling til tross for at han ligger kvalitet under.

Oppdatert kl. 1255
Det ser ut til at Henrik får en bonde eller to nå. Men han har tidsnød. Men det ser positivt ut for ham. Hos Øyvind er det et race for å få bonden sin først fram til ny dronning. Øyvind er først der, og hvis han får det, så vinner han. Motstanderen må stoppe Øyvinds bonde, og da kan Øyvind ta hans bonde. Deretter er stillinga materialt likt, og de har bare et tårn hver med noen bønder også. Trond Harald tok aldri a-bonden til Vegard. Nå har Vegard beholdt både a- og b-bøndene og de er fribønder. Vegard har også to bønder over og presser i stillinga. Dette ser lyst ut for Vegard. Eirik har låst av stillinga, og de har byttet av dronningene.

Espen har vunnet! Han satt på førstebord i klasse 5 og vant partiet sitt. Dronninga til motstanderen ble lukket inne, og det førte til at Espen vant enkelt.
Sverre har også vunnet. Det var remis i stillinga, men motstanderen bukket, og Sverre vant.

Oppdatert kl. 1310
Nå ser det ikke helt greit ut for Henrik. De er i sluttspill der begge to har en hvitfeltløper. Ole Emil har en fribonde som Henrik må passe på. Øyvind sitter fremdeles og regner på hvordan han skal spille videre. Han har nå brukt 25 minutter av de 30 minuttene ekstra han fikk etter tidskontrollen ved 40 trekk. Da må Øyvind spille resten av partiet med bare 30 sekunder tillegg per trekk.
Audun kom forbi og fortalte at han spilte remis. Det ble et tårnsluttspill der det naturlige utgangen var remis, og da Audun følte seg litt sliten, tok han imot remistilbudet. Vegard ligger fremdeles de to fribøndene over, men Trond Harald truer den ene av Vegards løse bønder. De har to tårn, dronning, og springer hver. Samt 3 bønder til Trond Harald og 5 til Vegard.
Eirik har det ikke godt nå. Motstanderen har greid å låse opp kongefløya og har nå vunnet en bonde, og har også en fribonde. Da vil tårnparet bli viktig.

Oppdatert kl. 1321
Eirik
har gitt opp.

Oppdatert kl. 1330
Nå står Øyvind til tap. Han kan ikke hindre at motstanderen får ny dronning, og motstanderen har også kontroll på forvandlingsfeltet til Øyvinds bonde. Magnus Carlsen sier at han ikke tenker mer enn 15 minutter på et trekk, for etter det begynner tankene å gjenta seg. Kanskje Øyvind "sovnet" i variantberegningene?
Henrik har full kontroll på fribonden til Ole Emil. Han har plassert kongen sin rett foran bonden. Henrik truer nå med å skaffe seg en fribonde på dronningfløya. Det er likefarget løpersluttspill og det trenger ikke være remis, men det ser slik ut. Hvis en av dem forsøker å vinne, så kan han risikere å tape.
Trond Harald og Vegard er i samme situasjon som tidligere. Ingen forandring der.

Oppdatert kl. 1337:
Vi har nå lagt ut noen nye bilder fra i dag. De siste cirka 10 bildene er det Magnus som er fotografen. Bl.a. har Magnus tatt noen bilder av stillinga til Henrik der.

Oppdatert kl. 1348:
Vegard
har vunnet! Han fikk til en kombinasjon på d6 slik at Trond Harald måtte gi dronning for tårn og springer. Da Vegard også litt etterpå truet sjakk matt, måtte Trond Harald bytte av det ene tårnet sitt, og han kom til å miste det andre. Da ga han opp.
Øyvind er ikke i salen, så vi tror at han har gitt opp. Henrik spiller fortsatt. Han er den siste av våre som holder på. Det er ingen forandring på brettet der.

Oppdatert kl. 1400
Det ser ut som om Henrik kan vinne! Begge er i konstant tidsnød og nå truer Henrik med å få en fribonde. Jeg ser ikke hvordan Henrik skal unngå det. Han ofrer da løperen. De spiller og får 30 sekunder tillegg per trekk, så de har ikke så mye tid å tenke på. Men Henrik er ekspert i slike tidsnødsoppgjør.

Oppdatert kl. 1405
Rettelse: Henrik har ikke tidsnød. Henrik har 21 minutter igjen, mens motstanderen har 1,5 minutt. Henrik har 3 fribønder, egentlig 4, men en av dem er en fribonde. Henrik ofrer nå den ene dobbeltbonden og begynner å spille fram de to andre. Den tredje fribonden er blokkert av motstanderens løper. Ole Emil må da ofre løperen på den ene bonden og Henrik vinner enkelt.

Og der har Henrik vunnet!