2014 NM Trondheim

2014 NM Trondheim

.

Her følger vi med på hvordan det går med deltakerne fra Kristiansund i Norgesmesterskapet i sjakk i Trondheim lørdag 12 juli - søndag 20. juli 2014

Det er fritt fram for alle til å kommentere og også komme med spørsmål.

9. runde lørdag 19. juli kl. 1100

RunderPosted by Tore 19 Jul, 2014 08:49:14
Klasse 5
Morten Smenes Frost (885) - Asle Tandberg, Modum (922) 1-0
Gjermund Tandberg, Modum (966) - Sverre Hoem (838) 1/2-1/2
Klasse 4
Vidar Gjære, - (1176) - Petter Andreas Wadstensvik (1100) 1-0
Magnus Dahl Jenssen (1090) - Tormod Thingstad, Hønefoss (1213) 0-1
Klasse 2
Fredrik Johnsen, Trondheim (1667) - Vegard Simensen (1725) 1/2-1/2
Ole Jakob Hegelund, Tromsø (1587) - Eirik Viken Kallset (1573) 0-1
Trond Ferkingstad, Trondheim (1612) - Trond Harald Saltnes (1693) 1-0
Audun Hoem (1559) - Magnus Jakobsson, Trondheim (1530) 1/2-1/2
Rune Taranger, - (-) - Øyvind Hoem Vaseng (1568) 1-0
Lilleputt
Sigurd Kjelsbøl Huse, Nordstrand (1413) - Mads Wollan Myhre (1214) 1-0
Junior
Henrik Øie Løbersli (1926) - Kjetil Andås, Masfjorden (1614) 1/2-1/2
Senior A
Åge Olsen (1767) - Jan Svenske, Strømmen (1595) 0-1

Oppdatert kl. 1035
Nå er dørene åpnet inn til spillesalen. Og spillerne strømmer inn. Det er ikke sikkert at vi greier å vurdere alle partiene riktig til enhver tid. Med så mange partier som vi må følge, greier vi ikke å følge alle trekk på alle brett, og vi ser bare på partiene på enkelte tidspunkt, sånn ca. hvert 10. minutt, og da kan det hende at vi ikke får med oss hva som skjer, eller har skjedd.
Men vi forsøker etter beste evne å informere om hva som skjer. smiley

Oppdatert kl. 1110
Runden startet først kl. 1107. Petter spiller Albins motgambit i dronninggambit. Magnus spiller skotsk åpning. Morten spiller sin engelske åpning, Mads spiller fransk forsvar, og Sverre blir noe kongeindisk eller Grünfeldindisk forsvar. Det er åpninger og forsvar som alle har spilt før og alle møter kjent terreng.

Oppdatert kl. 1115
Henrik
har åpnet med nimzoindisk forsvar. Kjetil Andås ble tydeligvis overrasket for han har tenkt ei stund. Åge spiller Winavervarianten i fransk, og de har byttet av e-bøndene. Trond Harald møter akkurat den samme sicilianskvarianten som Vegard møtte mot Ferkingstad. Men Trond Harald har ikke vært med på analysene av det partiet, tror vi, så han har kanskje ikke fått med seg hva Vegard gjorde. Eirik spiller fransk forsvar, men motstanderen spilte 2.f4. Både Vegard og Audun spiller det samme. Audun spiller Retis åpning eller Systemet men løperen foran kongen er byttet av med den samme på b7. Vegard har stilt seg opp mot b6 og Lb7 mot det lignende oppsettet til sin motstander. Og jeg har glemt hva Øyvind har åpnet med.

Oppdatert kl. 1125
Mads
om motstanderen har åpnet virkelig flott i hovedvarianten i den klassiske varianten. Begge to har gjort de helt riktige trekkene. Petter har bare gjort noen få trekk i partiet sitt. Morten har byttet av c-bøndene i sitt parti. Sverre spiller kongeindisk med c5. Det er ei åpning som Audun spiller ofte. Magnus har kommet bra ut i sin skotske åpning.

Litt hvis dersom/såfremt/i fall
Klasse 4: Petter har en teoretisk mulighet til å vinne klassen med seier i siste runde. Da må Arne Unneland tape på førstebord og Benjamin Fjellheim og Kjetil Holm spille remis på andrebord. I så fall vil inntil syv spillere havne på 6,5 poeng, og kvalitet vil avgjøre rekkefølgen på pallen. Før siste runde har Petter tredje beste kvalitet, uten at man skal legge for mye vekt på det. Petter kan også havne på pallen med andre resultater på de to øverste bordene. Hvis Arne Unneland tar poeng, kan han i beste fall bli toer, og hvis det i tillegg blir et annet resultat på andrebord, kan han i beste fall bli treer.

Klasse 5: Morten kan havne på pallen med seier hvis lederen Martin Raknes Holth (7 pt) vinner på førstebord og Peter Scott Munk (5,5 pt) vinner på andre bord. Da havner Morten på 6,5 poeng sammen med maks tre andre spillere og det vil være kvalitet som avgjør rekkefølgen fra andreplass og nedover. Morten kan også kjempe om tredje og siste pallplass hvis Munk eller (ikke og!) Holth ikke vinner. Da vil motstanderen ta en av de to øverste plassene. Før siste runde har Morten nest best kvalitet av de som kan ende på 6,5 poeng, men det behøver som nevnt ikke bety noe som helst.

Klasse 2: Leder Ola Liabøtrø er mester med remis, og det spørs det om han tilbyr ved første og beste anledning. Det betyr at Liabøtrø ender på 8 poeng, mens motstander Gisle Bjugn får 7 poeng. Selv med seier kan ikke Vegard med sine 5,5 poeng ta igjen noen av disse, men han har en teoretisk mulighet på tredjeplassen hvis det blir remis på andrebordet. Da kan en haug spillere ende på 6,5 poeng. Før siste runde har imidlertid Vegard inntil tre poeng dårligere monrad-tall enn motstanderne, så det er ganske mye til for at han havner på pallen.

Oppdatert kl. 1140:
Henrik
har kommet ut, og det ser ut til at de bytter bønder i d- og c-linjene. Øyvind spiller mot Grand Prix-angrepet i siciliansk, og har kommet greit ut. Trond Harald har fått et offer eller noe lignende mot seg. Han har tenkt et kvarter nå. Vegard spiller mot et slags system, og han har fianchettert begge løperne nå. Åge har veldig åpen stilling, og de spiller Winavervarianten på en helt annen måte enn det Eirik gjør. Åge har bedre utvikling enn motstandern. Eirik har ikke spilt så mange trekk i åpninga. Audun er også i gang med utviklinga si. Det har ikke skjedd noe i partiet foreløpig.

Oppdatert kl. 1155
Petter
truer sjakk matt, men det er ikke Petter i trekket. Petter står litt bedre. Magnus har byttet av springer og løper, og han har litt bedre terrengfordel, og står nok ørlite grann bedre. Sverre spiller ikke slik han burde på dronningfløya i sin kongeindiske variant. Han vil få litt problemer med å angripe på dronningfløya. Mads har byttet av a-bøndene, men det er motstanderen som har kontroll over a-linja. Mads har ikke fått ut hvitfeltløperen sin, men det er vanlig i fransk forsvar. Morten har vunnet en bonde!
Trond Harald har tapt en offiser.

Oppdatert kl 1201
Klasse 5: Morten står bonde over. Det er Tandbergs c- og d-bonde som er falt, men den materielle gevinsten har åpenbart gått litt på bekostning av utvikling, så Morten leter fortsatt etter de gode posisjonene. Som alltid spilles det mest aggressivt på andrebord der sort har bukket en springer. Hvit står også hårfint best på førstebord.

Klasse 4: Også her spilles det mest aggressivt på andrebord, der hvit er bonde over. Det betyr ikke at det ikke kan bli remis. Petter står godt. Motstanderen satte i mellom en springer, som Petter nå angriper.

Oppdatert kl. 1212
Henriks
motstander tok ikke c-bonden til Henrik, og da slapp Henrik å ta d-bonden hans. Nå har Henrik fullført utviklinga, og har også fått spilt c5 slik at han truer d4-bonden. Andås har ikke fått ut løperen sin på f1, og før han kan gjøre det, må han flytte ut en bonde slik at den kan komme ut. Altså står Henrik bedre.
Åge har ofret offiser for g- og h-bøndene i kongestillinga til motstanderen. Så Åge er i angrep igjen. Det er artig å følge med på, og det ser ut som om dette angrepet har større sjanse til å lykkes enn de siste partiene. Motstanderen til Øyvind bruker veldig lang tid på dette Grand Prix-angrepet sitt. De har bare kommet til trekk 8, og motstanderen hans har brukt godt over en halv time på de trekkene. Merkelig. Kanskje han ikke kan åpninga? Audun står litt bedre nå, og har fått et lite initiativ nedover i d-linja. Eirik står også best, og Vegard har tatt initiativet i sitt parti. Det var ikke noen konkurranse siden motstanderen stiller seg opp svært passivt. Han har en brikke på fjerderaden og det er en bonde på e4. Vegard har også en bonde på fjerderaden og truer nå å bryte opp stillinga til motstanderen.


Oppdatert kl. 1230
Åge
har nesten ikke brukt tida si. Det står 1:29 på klokka hans, og han har spilt 19 trekk. Da går det unna. Enten har han full kontroll og vet hvordan han skal spille, eller så skal han tidlig hjem. :-)
Henrik står meget bra nå. Nå har de byttet av c- og d-bøndene, men Kjetil Andås har ikke fått åpnet noen bønder på kongefløya, e-h, så han ligger mange trekk etter i utvikling, og da står Henrik klart best. Øyvinds motstander tenker og tenker. Nå har han brukt over 45 minutter på 9 trekk. Øyvind bare 13 minutter på det samme. Audun har trekt seg litt tilbake med offiserene nå, og det ser ganske likt ut. Trond Haralds fremste offiser er kongen hans på c6! Dronningene er byttet av, så det går greit. Eirik har vunnet bonde, og Vegard står fremdeles bra.

Oppdatert kl. 1244

Petter er bonde under. Motstanderen vurderer om han skal plukke en til, men da risikerer han matt i to trekk. Det ser han nok. Ellers går det omtrent som det skal i klassen. På andrebord er det spilt avbyttevarianten i fransk, som ofte ebber ut i remis. Det er jo det det helst skal. På førstebord er det stillingskrig.

Oppdatert kl. 1300
Magnus
har ofret løperen sin for å få fribonde, men motstanderen stopper den og da vil det bli vanskeligere for Magnus. Morten står bra med bonde over. Petter sliter litt nå, men forsøker å skape komplikasjoner for motstanderen. Det er Petter veldig god til. Sverre har fått remistilbud, og det tok han imot. Han sto likt materielt, men sto dårligst, og var glad for tilbudet og tok i mot med glede. Mads har ikke fått utfordret med g5 og kongestillinga ennå. Henrik står veldig godt. Åge har to bønder for offiseren, og de har nå byttet av en lett offiser. Ann Karin forteller at de skal prøve å rekke hurtigbåten klokka 1430, og det er nok derfor Åge spiller så raskt. Åge har to fribønder i h- og g-linjene.
Øyvinds motstander tenker og tenker, og har nå brukt over en time på 13 trekk. Øyvind har nå også begynt å bruke litt tid, men de har omtrent ikke kommet i gang med partiet sitt. Audun har litt press på den svake bonden på d6 til motstanderen. Eirik har både bonde over og har løperparet mot springerparet. Trond Harald har nå fått kongen sin ut på c5. Han har ingen andre brikker så langt ute... Vegards motstander har nå fått i gang spillet sitt.

Oppdatert kl. 1305
Har fått epost fra Axel om at noen bør sjekke kvalitetene i eliteklassen, hvis Aryan ligger an til å komme á poeng med Frode Urkedal, slik at Aryan slipper å tenke på det underveis. Vi har fått turneringslederne interessert i saken, siden vi ikke rekker å hjelpe Aryan i dag.

Oppdatert kl. 1322
Mads
har nå fått dronninga si inn på kongefløya til motstanderen. Mads har ikke noe å følge opp angrepet med, men det ser positivt ut. Eirik satte Ole Jakob, Vegards kamerat, sjakk matt. Åge har fått tilbake offiseren, og de har nå dronning og løper hver, men Åge har jo to bønder ekstra, og flytter fram bøndene i h- og g-linja. Morten har vunnet enda en bonde. Vegard har fått et lite spill i c-linja som er åpen. Petter har gitt et tårn for løperen til motstanderen og har et lite angrep i gang. Det skal være enkelt for motstanderen å parere det, og da står Petter med kvalitet under.
Magnus har gitt opp, og det var forventet. Øyvinds motstander tenker og tenker og tenker. Audun har ikke flyttet mange trekkene siden sist, og Trond Haralds konge har fått selskap av sin egen b-bonde på femteraden.

Oppdatert kl. 1335
Trond Harald
har gitt opp. Åge mistet de to bøndene, og byttet også av dronningene, og i sluttspillet var det tapt, så han ga opp. Henriks motstander har nå fått ut de innestengte offiserene sine, og fordelen til Henrik har minket litt. Øyvinds motstander tenker fortsatt, men nå har Øyvind tenkt å bryte i sentrum. Audun har nå satt et tårn i hullet på d5, og han har også en løper som truer bonden på d6. Svart forsvarer seg med tårn, løper og dronning, men dette er ei klassisk stilling, der Audun etter hvert vil forsøke å få fordeler på andre steder på brettet.

Oppdatert kl. 1345
Henrik
har byttet av tårn, og lett offiser og de er nå i tårnsluttspill. Henrik har ørlite grann dårligere bondestruktur, men han har et aktivt tårn på andreraden, og Kjetil Andås har et passivt tårn. Øyvind har begynt å tenke nå, og har brukt over en time på 17 trekk. Motstanderen 15 minutter mer. Audun står på samme måten som tidligere. Vegard har begynt å bruke tid nå, og kan komme i tidsnød. Petter står til tap nå, han har mistet en god del bønder, og har ikke fått noe angrep. Morten har 5 bønder mer enn motstanderen, og vinner enkelt. Mads angriper på kongefløya.

Oppdatert kl. 1400
Henriks
konge er nå meget aktiv, og Henrik har fortsatt det aktive tårnet. Kjetils tårn står og passer på en bonde som Henrik truer. Øyvinds motstander har nå fått et lite angrep på kongestillinga til Øyvind. Det kan bli ekstrem tidsnød på begge to i det partiet. Audun prøver å utnytte alle svakhetene i stillinga til motstanderen. Det blir nok mye flytting fram og tilbake for å provosere fram noen ekstra svakheter. Vegards stilling er bedre, og han presser nå i c-linja. Morten vinner snart. Petterhar gitt opp. Han forsøkte å svindle på slutten, men da det ikke gikk, ga han opp i tapt stilling. Stillinga til Mads er svært uklar nå. Motstanderen kan få motspill på kongefløya. Det er materiell likt, og alt kan skje i det partiet.

Oppdatert kl. 1405
Morten har vunnet. Da plukker vi frem regnearket her, for her må det nok kvalitetspoeng til for å avgjøre rekkefølgen. Det synes klart at hvit vinner som forutsatt på bord 2, mens det skal holde hardere at hvit vinner også på førstebord. Der har sort mer å spille på slik stillinga er for øyeblikket. Vinner sort her, kjemper Morten om tredjeplassen. Sort vinner nok også på fjerdebord, slik at det blir minst en til som ender på 6,5 poeng. De andre resultatene skal vi ta rede på etter hvert, det oppdateres ikke med en gang her.

Oppdatert kl. 1415
Mads
har tidsnød. Han har 1,5 minutt på 10 trekk + tilleggstida, og det er lite i ei stilling der mye er uklart. Henriks motstander har nå aktivisert tårnet sitt, og det kan bli en bondemassakre på begge sider. Det er det nå Henrik sitter og regner på, hvordan han skal gjøre det, og hvordan det kommer til å gå. Det er Henrik flink til. En rask vurdering er at dette er til Henriks fordel.
Morten ser ut til å glippe pallen, hvis partiene går som vi forventer på de andre bordene. Men han ligger an til å gjøre ei svært god turnerings uansett, og det er vi svært godt fornøyd med. Audun manøvrerer seg rundt og rundt. De har nå byttet av et tårn hver. Øyvinds motstander hadde et farligere angrep enn det så ut til ved første øyekast i sted. Det ser ut til at Øyvind kan gå sjakk matt. Vegardhar byttet av en lett offiser, og det gjør det lettere å takle tidsnøden. Men Vegard har 10 minutter + tilleggstida på 10 trekk, og han har vært ute i langt verre vær før.

Oppdatert kl. 1425
Henrik
har nå et tårnsluttspill med tre bønder til hver. Men Henrik har tårnet på andreraden og motstanderens konge er på førsteraden. Henriks konge er også på fjerderaden, og kan ta noen av bøndene til Kjetil Andås. Og Henrik har to fribønder i a- og b-linjene som er vanskelig å stoppe for motstanderen. Mads ofret hesten for to bønder, og han spiller fremdeles på tilleggstida si. Øyvind ble satt sjakk matt, og Audun har også byttet av det andre tårnet, og det er sluttspill med dronning og løper hver. Vegard greier tidsnøden uten problem.

Oppdatert kl. 1433
Mads
har gitt opp. Han fikk en trussel om matt mot seg og da raknet partiet.

Oppdatert kl 1444
Leder Holth i klasse 5 har greid å få en bonde ned på sjetteraden. Det skal være enkelt å stanse den for sort, men han har ikke fått press ut av det store materielle overtaket på lang tid. Det er ikke sikkert dette er over. Vinner Holth, blir det to på pallen med 6,5 poeng. I klasse 4 har Arne reddet seg ut av armoden og spilt remis. Dermed er klasseseieren sikret.

Oppdatert kl. 1450
Henrik
går mot remis nå. Enten var vi for optimistiske eller for dårlige til å vurdere stillinga tidligere. Audun ser ut til å vinne, hvis vi ikke har oversett noe. Vegard står fint, selv om det er materielt likt.

Oppdatert kl. 1451
Henrik har spilt remis.

Oppdatert kl. 1507
Det ser ut til at motstanderen til Audun har funnet en evig sjakk. Hvis ikke taper han, så han måtte finne den for å unngå tap.

Oppdatert kl. 1510
Resultatene har gått Mortens vei, og da har vi regnet ut at det blir tredjeplass på Morten i klasse 5. Høyst uoffisielt, selvsagt. Da har vi regnet, med at Holth på førstebordet vinner, og han står til klar vinst.

Oppdatert kl. 1535
Vi tror at Vegard kommer til å vinne nå. Han vant en bonde i e-linja, men måtte ta høyde for at motstanderen fikk en fribonde i a-linja som Vegard måtte passe på. Alle bøndene på dronningfløya er nå borte. Vegard skal greie å vinne dette nå.

Oppdatert kl. 1558
Vegard
spiller ennå. Det er ei vanskelig stilling, men vi tror at Vegard kan vinne dette. Kanskje det er en teoretisk remis i stillinga, men da må motstanderen spille korrekt for å greie remisen. Vegard har dårligere tid enn motstanderen.

Oppdatert kl. 1601
Og det har blitt remis for Vegard.
Den offisielle resultatlista i klasse 5 viser at Morten Smenes Frost får tredjeplassen! Vi gratulerer!

8. runde fredag 18. juli kl. 1100

RunderPosted by Tore 17 Jul, 2014 20:26:22
Klasse 5
Daniel Mollan, - (-) - Morten Smenes Frost (885) 1/2-1/2
Sverre Hoem (838) - Thorleif Øien, - (-) 1-0
Espen Haltvik Bakke (har trukket seg fra NM pga. sykdom)
Klasse 4
Michael W. Fuglesang, Oslo (-) - Iver Halse (1212) 1-0
Petter Andreas Wadstensvik (1100) - Øyvind B Fløtten, Modum () 1-0
Idar Evenstad, Harstad (980) - Magnus Dahl Jenssen (1090) 1/2-1/2
Klasse 2
Vegard Simensen (1725) - Bjørn Emil Jørgensen, Trondheim (1545) 1/2-1/2
Eirik Viken Kallset (1573) - Knut Ø Abrahamsen, Nordstrand (1615) 0-1
Trond Harald Saltnes (1693) - Gunnar Lie, Porsgrunn (1605) 1-0
Nils J Schjelderup, Harstad (1641) - Audun Hoem (1559) 1-0
Øyvind Hoem Vaseng (1568) - Lars Martin Krogseth, Lillehammer (1504) 0-1
Lilleputt
Harald Christian Vestjord, Tromsø (969) - Mads Wollan Myhre (1214) 0-1
Junior
Håvard M Skagseth, Tromsø (1908) - Henrik Øie Løbersli (1926) 1-0
Senior A
Gudmund Farstad, Molde (1704) - Åge Olsen (1767)

Oppdatert kl. 1056
Det har kommet et nytt oppsett i klasse 4. Dvs. de har fått tre forskjellige motstandere de siste 10 minuttene, og det kommer visst et fjerde oppsett. Vi får bare vente.

Oppdatert kl, 1107
Det var en som trakk seg en halv time før start i klasse 4, og de måtte lage et nytt oppsett. Da de allerede hadde trekt Iver fra nienderunden, så forsvant han også ut av åttenderunden. Og de måtte ha et nytt oppsett. Til slutt ble det bare Petter av våre som fikk ny motstander, Øyvind B Fløtten. De møttes i kadett B i fjor.
Øyvind var tydeligvis forberedt på Petters åpningsvalg med 1.b4. Iver valgte fransk åpning, og motstanderen spilte 3.Sd2 Vi er litt usikre på om Iver kan denne åpninga. I går kveld forberedte vi en del andre varianter i fransk for Iver. Magnus valgte også fransk åpning, og motstanderen gikk inn i avbyttevarianten. Morten møtte engelsk som vi forberedte i går. Morten vurderte da at han skulle spille varianten som Magnus Carlsen spiller med bønder på e5 og f5, men han gikk for det trygge og svarte med 1.-, c5 og de kopierer hverandre.

Oppdatert kl. 1120
Mads
spiller semislavisk. Sverre spiller spansk. Vegard spiller mot dronningindisk, og Eirik på bordet ved siden av spiller mot dragevarianten i siciliansk. Trond Harald spiller sin vanlige sicilianske gambit, men motstanderen tok ikke bonden. Det ble dragevarianten på Eirik. Øyvind spiller systemet sitt. Det kan vi også si at Gudmund gjør mot Åge, men Gudmund åpner litt mer forsiktig enn vi i Kristiansund. Rets åpning er vel det rette navnet på det Åge spiller mot. Henrik fikk spansk åpning mot seg, og det forberedte han i går. Etter 3.-, a6 4. La4 spilte Henrik 4.-, Sge7 som han brukte kvelden i går på å studere.

Oppdatert kl. 1145
Mads
har brutt med e5, og det er bra. Mads konsentrerer seg hardt nå, og har flere ganger tatt hetta på hettegenseren over hodet for å kunne tenke uten forstyrrelser. Magnus spiller mot isolanibonde, og det er ei vanlig isolert dronningbondespill (IQP på engelsk). Ingen offiserer er byttet av. Petter har ikke kommet godt ut, og han har nok gått inn i en svært godt forberedt prepp. Iver har isolanibonde, og de har byttet av to lette offiserer og to bønder. Bonden til Iver står på d4 (Iver har svart), så det har skjedd mye i partiet.
Om Sverre pleier jeg på dette tidspunktet å skrive at det ser bra ut og at stillinga er grei. Men det er den ikke nå. Sverre har vunnet to offiserer, og motstanderen vil sikkert gi opp snart! Morten har kommet fint ut, og det er bare forpostfektninger i det partiet ennå.
Audun spiller siciliansk forsvar og har blitt møtt med Grand Prix-angrepet. Audun har nettopp rokert langt. Øyvind har som vanlig god kontroll i sentrum. I Vegards parti har de fianchettert løperne på b7 og g2, og de har byttet av en springer. Eiriks motstander har ikke rokert kort ennå, så han får ikke startet angrepet på kongefløya. Gudmund forsøker nå å bryte opp Åges sentrum med e4. Åge har fått ut alle de lette offiserene på fine steder samt at han har alle sentrumsbøndene på femteraden. Henrik angriper nå på dronningfløya. De har byttet av e- mot c-bonden. Trond Harald har kommet fint ut, og motstanderen er svært forsiktig med å sette ut offiserene sine ut. Flere av dem står på sjuenderaden.

Oppdatert kl. 1157
Mads
står fint i sentrum. De bytter av noen lette offiserer, men det er Mads som har utlignet og har fått et lite press. Med svart kan man ikke forvente noe mer så tidlig i partiet. Sverre måtte gi tilbake den ene offiseren og står nå med en offiser over. Han mister vel en bonde nå også, så motstanderen vil vel ikke gi opp på ei stund, selv om Sverre står til klar vinst. Morten står bedre med svart. Han har fullført utviklinga si, men det har ikke hvit, og Morten bryter i sentrum. Kanskje han kan få seg en fribonde også. Petters motstander har tenkt siden forrige gang jeg kikket på partiet. Han kan gi Petter en dobbeltbonde i f-linja foran kongestillinga til Petter. Men hvis han kjenner Petter rett, så gjør han det ikke, for da vil nok Petter kunne angripe i ei halvåpen g-linje. Iver kjemper en forsvarskamp for å beholde bonden sin på d4. Foreløpig ser det bra ut. Magnus har byttet av dronningene, men det ser fint ut. Kanskje hvit har et ørlite press på stillinga til Magnus.

Oppdatert kl. 1205
Anders sier i kommentarene at han liker stillinga til Henrik. Stillinga til Henrik er:
Håvard har nettopp spilt Se2.

Oppdatert kl. 12.15
Mads motstander måtte ofre dronningen for å unngå matt. Da er det nok bare et tidsspørsmål før det er over der.

Det er en viss teoretisk mulighet for at kristiansundere kan blande seg inn i kampen om førsteplassen både i klasse 2 (først og fremst Vegard) og klasse 5 (Morten). En forutsetning er at dog at det spilles remis på de øverste bordene. Foreløpig ser det brukbart ut. Liabøtrø som leder klasse 2, ligger bonde under mot en 100 poeng lavere ratet spiller på førstebord, uten at vi greier å se at han har kompensasjon for den. I klasse 5 er det jevne stillinger på de øverste bordene, men det vil det jo være så tidlig.

Oppdatert kl. 1230
Da ga motstanderen til Mads opp. Iver kan nok miste d4-bonden sin nå, men han har litt kompensasjon for den. Petter står mye bedre nå, og han står vel littegrann bedre i stillinga nå. Magnus har nok en ørliten fordel siden han har løperparet mot motstanderens løper og springer. De har også to tårn hver. Magnus har 3 bønder på hver side, mens motstanderen har 4 på kongefløya og 2 på dronningfløya. Morten har nå fått en forsvart fribonde på d4. Den er forsvart av både c5- og e5-bonden. Motstanderen kan nok underminere forsvarerne til fribonden, men da vil Morten kunne utnytte det, siden motstanderen bruker alle trekkene sine på det, og han kan få en fordel andre steder på brettet.

Oppdatert kl. 1243
Henrik
har spilt 17.-, Lb7 18. Ld4 f5 19. d5 Litt usikker på hvordan stillinga er.
Øyvind har noen svake bønder i sentrum, som han sliter litt med. Det ser ut som om Øyvind mister en bonde eller to. Eirik bryter nå i sentrum, og siden svarts konge ikke har rokert i sikkerhet, blir svarts konge litt utsatt. Vegard ser ut som om han står littegrann dårligere, men det er kanskje bare skuebrød. Trond Harald har fått et angrep mot seg på kongefløya, og Trond Harald har ikke satt i gang noe eget angrep. Åge har full kontroll på f-linja, og det blir ikke noe brudd på f4, siden Åge har bonde på g5 i tillegg til e5. Gudmund har løperparet, men han har bare en diagonal for svartfeltløperen, a3-f8. Åge har springerparet, og det ser veldig lyst ut for Åge. Audun ser ut til å få et lite angrep mot seg.

Oppdatert kl. 1300
Iver
har gitt opp, Han mistet bonden på d4, og da motstanderen også truet sjakk matt og samtidig a-bonden ga Iver opp. Da var det ikke noe mer å spille for. Sverre er også ferdig, og han har sikkert vunnet. Sverre hadde vunnet enda en offiser og sto to offiserer over. Petter har nå låst inn løperen til Fløtten på h7. Den eneste måten han kan få ut den på er å gi Petter en forsvart fribonde på f6. Så i realiteten spiller Petter med offiser over. I partiet til Magnus har det ikke skjedd noe siden sist. De har bare gjort et par trekk hver. Morten har gitt bort alle bøndene sine i sentrum, også fribonden, men han truer nå med å vinne offiser, men det er motstanderen i trekket.

Oppdatert kl. 1310
Henrik
står kanskje littegrann svakere nå. Det ser ut som om Håvard har et lite press, og brikkene til Henrik står ikke like godt som Håvards. Åge presser nedover f-linja nå på f3-bonden men Gudmund har både to tårn, dronning og løper som passer på bonden. Øyvind måtte gi d-bonden, og de har også byttet av et tårn. Det er ikke noe krise ennå, og det er mye spill i stillinga. Audun står godt nå. Han har kontroll over de svarte feltene i sentrum med løperen sin på g7, og Audun presser også nedover f-linja. Trond Harald har begynt å presse på dronningfløya og kongestillinga til motstanderen. Eiriks motstander har fått rokert, men da har Eirik begynt å angripe der. Vegards stilling ser ganske lik ut.

Oppdatert kl. 1323
Morten
fikk ikke offiseren, og har mistet bonden. I tillegg er han under press på kongefløya. Magnus kunne ha stått verre, hvis motstanderen hadde gjort et bedre trekk. Men nå ser det likt ut. Hos Petter har det ikke skjedd noe.

Oppdatert kl. 1335
7 av Gudmunds 8 bønder står på hvite felt mot Åge. Så Gudmunds hvitfeltløper har ingen aksjonsradius i det hele tatt. Åge har blokkert diagonalen a3-f8, så svartfeltløperen til Gudmund har nå bare e1-a5 å jobbe i. Henrik tilbyr nå å bytte av to tårn mot dronning, men Håvards lette offiserer står fremdeles litt bedre enn Henriks. Øyvind sitter ikke ved brettet, og vi vet ikke hvordan det har gått. Stillinga til Audun blir bare bedre og bedre ser det ut som. Ørlite grann bedre i hvert fall. Trond Harald er i overgangen til sluttspillet, og de har dronning, to tårn og løper hver. Men Trond Harald presser på stillinga til motstanderen.
Morten fikk tilbud om remis, og i dårligere stilling tok han i mot. Magnus fikk også tilbud om remis, og han har også tatt i mot. Det var ei lik stilling, og det var helt greit. Vegard forsøker å skape ubalanse i stillinga.

Oppdatert kl. 1355
Eirik
har gitt opp. Angrepet hans stoppet opp, og i et anfall av sjakkblindhet, mistet han bonde, og motstanderen fikk ei sterk stilling, og Eirik ga opp. Vegard er kraftig presset. Det ser ut til at dronninga hans må gjemme seg på h3. Ellers blir den tatt. Og Vegard har heller ikke fått utviklet løperen på c1 og tårnet på a1. Audun står fremdeles litt bedre enn motstanderen. Trond Harald har ofret kvalitet (tårn mot løper) for et kraftig kongeangrep. Og nå kommer han og sier at dessverre ga motstanderen opp, slik at Trond Harald ikke fikk gleden av å finne de artige, siste trekkene.
Petter står meget bra. De har byttet av dronningene, og Petter presser. Petter har fremdeles løper over, siden motstanderens løper er innestengt. Åge har nå låst av hele kongefløya, og Gudmund har brutt opp littegrann på dronningfløya, og det er byttet av løper mot springer. Åges siste springer kan bli et stort aktivum i sentrum. Håvard byttet av dronninga for to tårn mot Henrik, og Henrik står litt dårligere nå. Det ser ikke lyst ut, egentlig.

Oppdatert kl. 1415
Henrik
har tapt offiser og han taper snart. Åge bryter mot et av sine 30 sjakkbud. Et av budene sier at man skal flytte den dårligste offiseren sin til et bedre felt. Og Åge har enda ikke flyttet springeren på h7 noe sted. Det er bare tre trekk til d4, der den står sentralt, og kan ikke tvinges fra. Audun står godt.
Petter har vunnet. Motstanderen bukket tårn, men Petter hadde fått det tårnet et par trekk seinere uansett, siden han truet med å gå inn med bonden til ny dronning. Da hadde Petter også fått løperen som var innestengt. Vegard har kommet seg ut, og motstanderen har flyttet offiserene sine bakover. Merkelig, men heldig for Vegard.

Oppdatert kl. 1450
Det har gått ei stund siden siste oppdatering. Det har vært flere tidsnøder å følge med på. For å ta første først. Henrik ga opp og har tapt. Audun rotet seg bort i tidsnøden og ga bort dronning mot tårn og lett offiser. Og i de siste sekundene tapte han flere bønder, og til slutt en hest, og da var det bare å gi opp.
Øyvind bukket offiser i sitt parti tidligere i dag, og ga opp. Vegard måtte gi dronninga for to tårn, og det skal være en liten fordel i sluttspillet. Vegard har to tårn og løper, og motstanderen har dronning og løper. Motstanderen tilbød remis rett etter at tidskontrollen ved 40 trekk var over, men Vegard tenker, og han kommer nok til å avslå tilbudet. Åge har fått ut springeren sin. Først gikk den til f6, og ikke h7-f8-e6-d4 som var veien jeg hadde planlagt for den. Men nå står den i hvert fall på b6. Gudmund presser på bonden på a7, og i realiteten spiller Åge med lett offiser over, siden hvitfeltløperen til Gudmund ikke kommer seg ut uten at han må ofre en bonde, og hvis han gjør det får Åge en forsvart fribonde.

Oppdatert kl. 1505
Det ser ut som om det blir remis mellom Åge og Gudmund. De har byttet av tårnene, og Gudmund truer evig sjakk. Gudmund har også en fribonde i b-linja, men den har Åge kontroll på. Gudmunds løper kommer nå ut og får en fin diagonal a4-e8.
Vegard avslo selvsagt remistilbudet, og nå ser det ut til at Vegard prøver å få til noe. Han skaper i hvert fall problemer for motstanderen sin. Med to tårn mot dronning skal det være liten fordel for Vegard.

Oppdatert kl. 1530
Vegard
truer sjakk matt, men det ser ut til at motstanderen får til evig sjakk, og da blir det remis. Åge har mistet tre bønder, og han må slite for å få remis nå.

Oppdatert kl. 1538
Det ble remis på Vegard. Det var umulig å unngå i den stillinga han hadde på slutten.
Åge har fremdeles dronning, springer og tre bønder mot dronning, løper og seks bønder.

Oppdatert kl. 1605
Åge
har ikke gitt opp ennå, men det ser vanskelig ut for ham. Gudmund har to fribønder i g- og h-linja, og det liten mulighet for noen evig sjakk.

Oppdatert kl. 1612
Åge
trodde vel at han fikk h-bonden til Gudmund med sjakk, og muligheter til evig sjakk, men Gudmund har en mellomsjakk som tar en bonde fra Åge og dekker h-bonden sin. Nå er det intet håp for Åge.

Oppdatert kl. 1710
Analysene mellom Gudmund og Åge viser at Åge nok hadde en stor remismulighet helt på slutten, men da han overså mellomsjakken var det ikke noe å gjøre. Gudmund og Åge var det siste partiet som ble ferdig i denne runden, etter 5 timer og et kvarters spill.

Åge fikk også diplom i dag for 10 deltakelser i NM i sjakk.

Klokka 18 er det pratelagsjakk.7. runde torsdag 17. juli kl. 1100

RunderPosted by Tore 17 Jul, 2014 08:39:58
Klasse 5
Truls Helge Øi, Trondheim (-) - Espen Haltvik Bakke (729) 1-0
Morten Smenes Frost (885) - Johan Lien, Hønefoss (997) 1-0
Kjetil Iversen, Søråshøgda (-) - Sverre Hoem (838) 0-1
Klasse 4
Iver Halse (1212) - Benjamin Fjellheim, Groruddalen (1221) 1/2-1/2
Petter Andreas Wadstensvik (1100) - Michael W. Fuglesang, Oslo (-) 1/2-1/2
Magnus Dahl Jenssen (1090) - Torstein M Johansen, Kristiansand (1122) 0-1
Klasse 2
Trond Ferkingstad, Trondheim (1612) - Vegard Simensen (1725) 0-1
Sigurd Kittilsen, Akademisk (1549) - Eirik Viken Kallset (1573) 0-1
Trond Harald Saltnes (1693) - Svein Folkvord, Stavanger (-) 1/2-1/2
Audun Hoem (1559) - Paul Emil Hjelm-Hansen, Trondheim (1508) 1-0
Ketil Moen, Steinkjer (1514) - Øyvind Hoem Vaseng (1568) 1-0
Lilleputt
Mads Wollan Myhre (1214) - Even Elias Yuan Hem, SK1911 (1073) 0-1
Junior
Henrik Øie Løbersli (1926) - Håkon Nordstrøm, Bergens (1855) 1/2-1/2
Senior A
Åge Olsen (1767) - Hans Chr. Fotland, Oslo (1716) 0-1

Oppdatert kl. 1118
Espen
spiller Kalasjniiovvarianten i siciliansk. Han har allerede fått spilt bruddet med d5. Det ble engelsk på både Morten og Mads. Sverre spiller skandinavisk, og Petter spiller sin vanlige Sokolskij. Iver møtte Caro-Kann i dag, og har da valgt avbyttevarianten. Den er også litt fredelig, slik som avbyttevarianten i fransk han spilte i går. Magnus spiller mot Kanvarianten i siciliansk.
Vegard møter noe underlig noe.

Oppdatert kl. 1125
Det er ikke Vegard som spiller noe underlig, det er motstanderen. Vegard spiller siciliansk, og han spilte 2.-, d6. Motstanderen valgte 4.Dxd4 og har også byttet av springeren på c6. Når vi sjekker dette i databasen, har bl.a. Wang Yue (2735) spilt det seinest i 2011, og gamle, gode Bronstein spilte det i 1956.
Henrik spiller mot Stonewalls forsvar. Håkon har spilt mye Stonewall, og Lasse som har fått en walk over-seier i dag da motstanderen ikke kom, sier at han ikke ville ha spilt det om Håkon, for han kan det. Henrik har kanskje ikke preppet så godt foran dette partiet, eller i denne turneringa spesielt. Han har ikke med seg pc-en for han skal rett på ferie med familien etterpå.
Øyvind spiller mot Colles system, og har kommet godt ut. Eirik spiller Winavervarianten i fransk, men det er ikke den "gale" varianten i dag. Begge har rokert kort.

Oppdatert kl. 1140
Åge
spiller Grand prix-angrepet i siciliansk i dag. Henrik og Håkon har tatt en tidlig remis.
Audun begynte med Axels Systemet, og nå ligner det på Benoni. Audun pleier jo å spille Benoniforsvaret med svart, og nå må han spille mot det. Trond Harald spiller den sicilianske gambiten, som har blitt så populær nå. Vegard og motstanderen er ute av teorien, og det var motstanderen som valgte et trekk som ikke har blitt spilt av mestere før. Mads har byttet av alle lette offiserene. Alle bøndene er på brettet, men motstanderen har to dobbeltbønder. Men to av bøndene hans står på c5 og e5, slik at Mads ikke får spilt d4. Plana til motstanderen er å presse på den svake d3-bonden til Mads, mens Mads må forsvare den. Det skal ikke være noe problem, for han kan jo også bruke kongen sin, og så kan han utnytte fordelen sin på andre deler av brettet.
Petter står veldig bra, og motstanderen er rystet.

Oppdatert kl. 1155
Petter
står "rart" for dem som ikke kjenner til åpninga. Nå er hele dronningfløya lukket av, med en viss åpning for a-bonden. Petter spilte slik tidligere i turneringa også. Nå skal egentlig Petter ta lang rokade, og det høres jo i utgangspunktet rart ut, når bøndene hans står på a3, b5 og c4. Men kongen er totalt beskyttet der. Og så skal Petter bryte opp i f-lilnja, og gå til angrep på motstanderens kongestilling på kongefløya.
Mads blir presset litt nå, og det er bondesvakheten på d3 som er under indirekte press. Iver står helt greit. Det kommer sikkert ikke til å skje noe i det partiet på ei stund. Det blir trekk som begge vil gjøre for å prøve å forbedre stillinga si ørlite grann. Magnus har også kommet helt fint ut. Han begynte med ei boks Burn i dag, og kanskje det var lurt? Espen har en flott og dominerende hest på e3 inne i motstanderens felt. Morten har gitt h-bonden, og kan bli utsatt for et angrep på kongestillinga si nå. Sverre står solid.

Oppdatert kl. 1210
Åge
har ofret bonde på f5, men den får han tilbake enten på f5 eller d5 med løperen. Og Åge har både ei dronning i h-linja og en løper på h6. Dette ser ut til at det kan bli grusomt for motstanderen. Øyvind står godt mot Ketil Moen fra Steinkjer. Øyvind har sentrum. Audun står bedre i sitt parti. Han har fått satt springeren sin på c4, og kontrollerer partiet. Audun kan jo Benoniforsvaret, og han har gitt Tore flere nattlige undervisninger i hvordan hvit skal spille og ikke spille. I dag får han vise det i praksis.
Trond Harald står helt greit. Bonde under, men den ofret han jo i tredjetrekket. Eirik står også litt bedre i sitt parti. Eirik ligger et par utviklingstrekk foran motstanderen. De har byttet av to lette offiserer, men Eirik har allerede fått tårnene sine i de halvåpne linjene. Vegards motstander har gjort et svakt trekk nå, og vi håper at Vegard ser det og vil utnytte det.

Oppdatert kl. 1220
Hos Petter så jeg ikke alt i sted. Det var mulighet å bytte av på d5, og det har Petter gjort. Petters motstander bukket tårn, men fikk lett offiser tilbake. Petter har også en bonde mindre, men det er ikke noe problem. Petter kan jo ta kort rokade nå, men kjenner vi Petter rett, har han ikke tid til noe slikt. Ivers parti er fremdeles i utviklingsfasen. Magnus står like greit. Motstanderen har tatt med seg noteringsskjemaet og gått fra brettet. Jeg vet ikke hvorfor, men han kan jo ha sølt kaffe på det, eller noe lignende. Sverre står greit, og Morten har nå to bønder over. Mads flytter kongen sin over til dronningfløya eller til sentrum, men gir da h-bonden. Alternativet hadde vært ei plan for å bytte av dronningene, men han vil kanskje beholde dronninga si på brettet. Espen sliter på brettet nå. Han har gitt en kvalitet, tårn mot springer, og i tillegg to bønder. Han har fremdeles den hesten på e3, men motstanderen har kontroll på den.

Oppdatert kl. 1230
Åges
angrep ser ut til å stoppe opp. Han fikk tilbake en bonde, og han tok den på d5. Men motstanderen, Fotland, har tre lette offiserer, tårn og dronning i forsvaret av kongestillinga si, så det blir nok vanskelig for Åge å bryte gjennom der. Øyvind har brukt litt mindre tid enn motstanderen, og han har igjen over 1 time på de neste 20 trekkene før tidskontrollen. Og han står helt greit. Tre lette offiserer er byttet av. Trond Harald presser på i sentrum, slik han skal i denne åpninga. Audun stiller i dag i ei rød t-skjorte merket med Coutinho og et 10-tall på ryggen. Det er vel noe Liverpoolgreier. 10-tallet må bety en midtspiller, og Audun spiller i bra i dette midtspillet. Eirik har kommet ut i sluttspill. Han er bonde under, men den kan han få igjen, hvis han byttet av løperen sin mot motstanderens springer. Ulempen med det er at det blir et sluttspill med dronning og to tårn på hver, og der Eiriks bondestruktur er littegrann dårligere. Eirik har bønder på a7 og c7, mens motstanderen har bønder i a- og b-linja. Vegard så ikke et par av de gode trekkene, men han står best allikevel.

I følge Rybka som vi bruker her på utsida av salen, kunne Vegard her ha spilt 12.-, Lg7 eller 12.-, f5 og hatt ei veldig god stilling. Men det ble 12.-, Da5 13. Kb1 i stedet. Vegard står også godt nå. Men det er mye lettere å se dette når vi har hjelp av dataprogrammet Rybka...

Oppdatert kl. 1253
Espen
har gitt opp. Partiet var tapt, så det var nok like greit. Espen kjempet og forsøkte i dag, men han hadde nok ettervirkninger fra gårsdagen. Morten kommer til å vinne nå. Morten har to bønder og hest over. Motstanderen, Johan Lien, er ingen dårlig spiller. Han vant mot vår Stig i siste runde i NM på Lillehammer i fjor.
Mads er nå i sluttspill med to tårn og 5 bønder hver. Men motstanderen har en bonde på f2, og det er et felt fra forvandlingsfeltet, og det er alltid farlig. Iver står litt bedre nå. Han har kontroll på e-linja. Petter står fremdeles veldig godt. Magnus står godt nå. Det er sluttspill med dronning, tårn og springer hver, men Magnus sine brikker er mer aktive, og den svarte kongen står helt åpent. Ingen forandring i partiet til Sverre.

Oppdatert kl. 1305
Åge
ligger offiser under mot bonde. I den stillinga må det ha vært et offer. Men jeg ser ikke hvordan han skal angripe. Vegard har spilt 13.-, Le7 14. Thg1 0-0-0 15. Shf3 Kb8.
Er ikke det merkelig passivt av Vegard? Nå fusker jeg med hjelp av Rybka, men allikevel? Vegard er jo en kombinatoriker av rang.
Da jeg kikka på partiet til Audun sto jeg denne gangen på svarts side av brettet og så på stillinga. Det så ikke særlig behagelig ut for svart, og desto mer gledelig for Audun. Øyvinds motstander vil bryte i sentrum, men det blir vel bare sluttspill ut av det. Eirik har vunnet en kvalitet. Det kan ha vært noe dypere i den stillinga i sted som jeg ikke fikk tid til å se, for det har bare gått et par trekk. Motstanderen ga kvaliteten frivillig. Trond Harald presser i sentrum, men nå vil motstanderen åpne sitt eget motangrep i f-linja.

Oppdatert kl 1320
Petter
har gitt tilbake kvaliteten, og de står nå materielt likt. Petters motstander har løper, og Petter har hest, men det oppveies av at Petters tårn står litt mer aktivt. Det kan bli vanskelig å vinne dette.
Sverre står fremdeles på samme måten. Helt likt. Mads har kommet ut i rent bondesluttspill som han står til tap i. Men det siste trekket nå, var et lurt trekk som kan lure motstanderen til å gå inn i en variant der Mads har muligheter til å vinne. Mads var jo med på laget til svindelkameratene Trond Harald og Eirik i går, og kan ha fått noen positive vibber fra dem. :-)
Ivers motstander har kommet tilbake, og nå ser det helt likt ut. Morten kommer til å vinne, den seieren er snart i boks. Magnus måtte stoppe klokka og tilkalle hoveddommer Johs. Kjeken. Det er bare Magnus som noterer trekkene i det partiet, og Magnus sa til Kjeken at motstanderen hadde gjort to trekk på rad. Han gjorde et trekk, glemte å slå på klokka, gikk ut, kom tilbake og gjorde et nytt trekk. Siden motstanderen ikke kunne svare på hvilket trekk som Magnus hadde gjort, dømte Kjeken til Magnus' fordel.
Det var littegrann artig å bivåne diskusjonen. Magnus snakket bokmål til hoveddommer Kjeken. :-)

Oppdatert kl. 1335
Mads
har gitt opp. Motstanderen gikk ikke på fella til Mads. Han spilte helt korrekt, og da var det ikke noe mer for Mads. Morten har vunnet! Vegard har nå byttet av to lette offiserer, og har nå løperparet mot springerparet. Ellers helt likt. Trond Harald har bonden under, men står bra, og han liker seg nok. Åge har den offiseren under, og nå har motstanderen, Fotland, fått ut brikkene sine, og det ser ikke bra ut nå. Magnus har tapt. Han sto bonde under, og motstanderen greide å avvikle til vinst. Øyvind står bra, og Trond Harald står bra, og det gjør også Audun.

Oppdatert kl. 1400
Vegard
står nå løper over. Åge har gitt opp. Øyvind står greit, men må passe seg for at han ikke blir sekkematt. Den trusselen har vært til stede i minst 10 trekk, så Øyvind er klar over den. Hos Audun har de nå byttet av g-bøndene, og Audun har en fribonde i f-linja. Dette ser veldig bra ut for Audun, for motstanderen har trekt alle offiserene sine tilbake. Trond Haralds motstander har nå satt i gang et lite motangrep. Eirik står fremdeles kvalitet mot bonde over. Iver har ofret bonde, men han står bedre. Hos Petter kommer det til å gå mot remis, hvis motstanderen ikke gjør seg bort. Sverre mister nå to av bøndene sine, og det er g- og h-bøndene foran kongen. Men han går ikke matt.

Oppdatert kl. 1420
Petter
forsøker å svindle seg til en vinst. Han har ofret tårnet på to bønder, og den eneste sjansen til svart er at han ofrer tårnet tilbake på Petters fribonde, og etterpå stenger kongen inne når Petter tar den andre svarte bonden. Hvis svart spiller korrekt, blir det remis. Hvis han ikke gjør det, vinner Petter. Iver står bra i tårnsluttspillet. De har et tårn hver.

Oppdatert kl. 1433
Det kommer til å bli remis for Petter. Motstanderen kan den innestengingsmanøveren vi håpte han ikke kunne. Øyvind har tapt, eller kommer til å tape. Han gikk på en to-trekks matt. Det var den sekkemattrusselen som har hengt over partiet i lang tid nå. Kanskje Øyvind ikke har hatt tid til, eller det ikke har vært lurt å lufte, men... Øyvind kunne ha dekt mattrusselen, men da hadde han mistet bonden sin. Han hadde nok et øyeblikk av sjakkblindhet, da han ikke så trusselen. Det var motstanderen, Ketil Moen fra Steinkjer som Roger møtte i NM i Brønnøysund i 1991, som hadde dårligst tid. Han hadde 2 minutter igjen på 5-6 trekk, mens Øyvind hadde 8. Det var synd, for der tapte Øyvind et halvpoeng.
Eirik er ferdig, men vi vet ikke hvordan det har gått. Han vant sikkert. Trond Harald har nå kvalitet under, og Vegard står fremdeles løper over. I det sluttspillet har Vegard dronning og løperparet, mens motstanderen har dronning og springer.

Oppdatert kl. 1434
Trond Harald
fikk remis.

Oppdatert kl. 1436
Og det ble også remis på Petter.

Oppdatert kl. 1439
og remis på Iver. Audun kommer til å vinne. Han har to fribønder i e- og f-linja.

Oppdatert kl. 1445
Øyvind
har da tapt. Den stillinga til Audun er ikke så enkel å vinne. Men han er ferdig med tidsnøda, så den er ikke noe problem. Motstanderen til Audun har også en fribonde i d-linja, og springeren til Audun er bundet av dronninga, fordi den står i samme diagonal som Auduns konge. Det er da også noen muligheter for motstanderen som Audun må passe på.

Oppdatert kl. 1455
Audun
har vunnet! Sverre står dårlig nå. Vi har glemt Sverre i alt styret rundt tidsnød i de mange andre partiene, men han har 4 bønder under i sluttspillet.
Eirik har vunnet, ja. Et parti han er ganske godt fornøyd.

Oppdatert kl. 1555
Vegard har vunnet! Og Sverre har tapt!

6. runde onsdag 16. juli kl. 1100

RunderPosted by Tore 16 Jul, 2014 00:41:02
Klasse 5
Klaus Smedtorp, Kongsvinger (972) - Espen Haltvik Bakke (729) 1-0
Daniel Mollan, - (-) - Sverre Hoem (838) 1/2-1/2
Elias Kjerpeseth, Trondheim (766) - Morten Smenes Frost (885) 0-1
Klasse 4
Iver Halse (1212) - Kjetil Holm, Trondheim (1181) 1/2-1/2
Petter Andreas Wadstensvik (1100) - Leo Andreas Giske Vatnestrøm, Stavanger (1067) 1/2-1/2
Magnus Dahl Jenssen (1090) - Joachim Kjelstrup, Follo (1090) 0-1
Klasse 2
Vegard Simensen (1725) - Vegard Øverås, Sandnes (1729) 0-1
Eirik Viken Kallset (1573) - Bjørn Emil Jørgensen, Trondheim (1545) 1/2-1/2
Yonne Tangelder, Oslo (1674) - Trond Harald Saltnes (1693) 1-0
Audun Hoem (1559) - Thomas G Larsen, Larvik (1523) 0-1
Øyvind Hoem Vaseng (1568) - Ketil Drevvatn, Mosjøen (1508) 0-1
Lilleputt
Mads Wollan Myhre (1214) - Aleksander Lindbøl, SK1911 (1010) 0-1
Junior A
Lasse Bjørn, Tromsø (1902) - Henrik Øie Løbersli (1926) 1-0
Senior A
Gunnar Stake-Larsen, Oslo (1988) - Åge Olsen (1767) 1-0

Oppdatert kl. 1050
Da er vi klare her. Litt tidligere enn vanlig. Vi håper vi får mange fine partier og resultater i dag!

Oppdatert kl. 1105
Espen
våknet opp med migrene i morges, og har ikke spist frokost i dag. Så vi får ase hvordan det utvikler seg. Motstanderen hans åpnet svært forsiktig med 1.Sf3 og 2.d3. Det er siciliansk forsvar på Petter, Magnus og Morten. Sverre har blitt møtt med engelsk åpning og har svart 1.- e5. Iver ble møtt med fransk forsvar og svarte med avbyttevarianten. Mads spiller katalansk åpning, og motstanderen spiller Tores trekk med Lb4! som det sies rundt her. Men det ser ikke ut som om Mads sin motstander, Aleksander, kan dette. Han ville nok helst ha spilt nimzoindisk, men Mads spilte 3.Sf3 i stedet for 3.Sc3

Oppdatert kl. 1118
Henrik
spilte siciliansk og da har det blitt lukket siciliansk. Ser vel ut som om det kan bli Grand Prix-angrepet. Åge spiller nimzoindisk forsvar, og Øyvind spiller Systemet sitt. Motstanderen kopierte åpningstrekkene til Øyvind og fianchetterte også sin kongeløper. Nå har Øyvind kontroll over sentrum med bønder på d4 og c4 etter at de har byttet av en sentrumsbonde hver. Audun spiller Benoni, og det har han gjort mange ganger før. Eirik spiller den "gale" Winavervarianten i fransk han spilte mandag. De har allerede spilt 16 trekk. Trond Harald har ofret mot Yonne. Hun åpnet med Birds åpning (1.f4) og Trond Harald svarte med:
1.- e5 2.fxe5 d6 3.exd6 Lxd6 4.Sf3 Sf6 5.d4 Sg4
Det er typisk at Trond Harald har et slikt vilt svar på Birds åpning. Trond Harald har et arsenal av ulike rare svar på litt sjeldne åpninger.
Vegard har blitt møtt med Semi-Tarrasch og Vegard har spilt e3.

Oppdatert kl. 1125
Mads
har bukket offiser. Etter at løperen til motstanderen kom ut på b4, gikk Mads med sin løper i mellom på d2. Den ble byttet av, og Mads slo tilbake med springeren. Etter d5 og g3, slo Aleksander da bonden på c4, og Mads slo igjen med springeren. Ulempen med det er at den svarte dronninga kom til d5 og truer både springeren på c4 og tårnet på h1.

Oppdatert kl. 1138
Morten
spiller dragevarianten i siciliansk. Den vanlige varianten. De er inne i tjukk teori fremdeles. Magnus ble møtt med Najdorfvarianten, men har nå byttet av hesten på c6 med sin egen hest. Det skal man da ikke gjøre. Petter spilte som forventet Kalasjnikovvarianten i siciliansk, og har kommet godt ut. Iver har ikke fullført utviklinga ennå, men motstanderen kan ikke spille avbyttevarianten i fransk like godt som Mads har gjort i de siste rundene. Det er kanskje en liten fordel for Iver. Men dette er ikke en variant man spiller hvis man vil vinne, Iver. Så jeg forstår ikke valget av åpning. Espen har nå fått kommet ut. Det spilles raskt, og det ser ut som om Espen har fått flere tempotrekk i åpninga, slik at det er han som har initiativet i kampen. Det har også vært et par umotiverte/dårlige trekk av motstanderen. F.eks. å bytte av sin gode hest mot en av Espens ikke fullt så gode hester, er ikke god latin i Kristiansund Sjakklubb i hvert fall.
Sverre er ikke kommet noe lengre. De har byttet av en lett offiser, men ellers har ikke noe skjedd.

Oppdatert kl. 1200
Magnus
har nettopp fått seg en Burn, men det var tydeligvis for seint. Han hadde allerede bukket offiser da boksen kom på bordet. Det var en klassisk tabbe der dronninga sjakker på a5 og tar løperen på g5. Også Øyvind ser ut til å ha bukket offiser. Espen sliter med migrene, og har gitt opp partiet etter at han bukket et tårn. Espen hadde en isolanibonde i sentrum som det ble kamp om, og da Espen gikk unna med dronninga, hang tårnet, og motstanderen tok det selvsagt. Dermed ble det tap på Espen.
Han har det veldig vondt akkurat nå. Sykdom kan man ikke gjøre noe med. Roy er fremdeles her og tar vare på Espen.

Oppdatert kl. 1205
Det ser ikke ut som om Trond Harald har fått noe særlig ut av åpninga si. Nå står han bare bonde under, og ikke noe godt. Stillinga til Eirik skal jeg ikke forsøke en gang å vurdere. Men de har bare spilt et trekk siden forrige gang jeg kommenterte. Åges motstander har låst av sentrum, så Åges løper på b7 må finne seg en annen diagonal å jobbe i. Det blir trangt for Åge, men han har motspillmuligheter. Lasse angriper Henriks kongestilling med h-bonden. Henrik har rokert kort, men det har ikke Lasse. Vet ikke om det er bra eller dårlig. Vegard har isolanibonde i d-linja, men alle offiserene er på plass. De har bare byttet av to bønder hver. Så der blir det en klassisk kamp i ei isolanistilling. Audun har blitt møtt med a5 i Benoniforsvaret han spiller. Jeg kjenner ikke varianten, men jeg går ut i fra at Audun gjør det.

Oppdatert kl. 1215
Mortens
motstander har ikke gjort noe forsøk på å angripe Mortens kongestilling, så da har det vært rett fram for Morten. Han har nå kvalitet over (tårn mot løper) og fortsetter å angripe kongestillinga til Elias fra Trondheim. Elias er den eneste kadettspilleren i Trondheim Sjakkforening. Morten har dronning og to tårn, mens Elias har dronning, tårn og løper. Sverre har nå byttet av to lette offiserer men ingen bønder, så der er det ikke noen avgjørelse på ei stund. Magnus har ikke gitt opp, og han fortsetter å spille videre. Det er bra. Iver og motstanderen har byttet av begge løperne. Iver har en liten fordel. Det er også byttet av to lette offiserer hos Petter, men Petter har springerparet og motstanderen har løperparet. Også Mads spiller videre, og forsøker å skape noe motspill, men motstanderen greide å tvinge fram dronningavbytte, og da er det straks litt vanskeligere for Mads å få til noe.

Oppdatert kl. 1218
Snakket nettopp med motstanderen til Espen, Klaus fra Kongsvinger, en fin eldre herre som er noen år over 80 år! Han sa han syntes synd på Espen, og sa at han spilte godt helt til han bukket.

Oppdatert kl. 1230
Både Åge og Henrik får nå angrep på kongestillinga mot seg. I partiet til Åge er alle bøndene på brettet, og de har byttet av to lette. Bøndene er låst på alle steder unntatt på kongefløya, der Stake-Larsen presser på. Han planlegger nok å bryte gjennom der, for Åges konge står på h8. Dette blir en forsvarskamp for Åge.
Lasse presser også Henrik hardt. Lasse har åpen h-linje og har nå lagt et sterkt press på Henrik. Også for ham blir dette en forsvarskamp.
Øyvind har nå tenkt i 50 minutter på to trekk. Og det er samme stilling. Han kommer fremdeles til å tape offiser. Audun har nå fått åpnet e- og f-linjene, og det blir kamp i partiet. Trond Harald står skikkelig dårlig nå. Han har riktignok fått tilbake bonden, men Yonne har løper på f7 og den er dekket av en bonde på e6. Trond Haralds konge måtte flytte til d8. Dette er ei stilling som Trond Harald ville ha likt med motsatte farger. For Vegard er det ikke noen forandring, og det blir nok sikkert finmanøvrering i det partiet i mange trekk framover. Eiriks stilling er også uklar, uten at jeg skjønner noe som helst av den.

Oppdatert kl. 1245
Mads har gitt opp.
Iver har nå byttet av dronningene. Det ligner mer og mer på remis i det partiet. I partiet til Petter er det muligheter for egentlig begge to, for der er det litt ubalanse. Og det er jo Petter flink til å utnytte. Magnus fortsetter å spille videre. Det kan se ut som om motstanderen har blitt litt defensiv. Nå har han riktignok en offiser mer, men skal man vinne, må man fremover. Magnus har ikke noe angrep eller noe lignende. Bare ei vanlig oppstilling. I Sverres parti forsøker motstanderen å bryte gjennom på dronningfløya. Begge har rokert kort, og ingen bønder er byttet av ennå. Morten har fremdeles kvalitet over, men han safer litt for mye. Han tilbyr nå avbytte av dronningene, men dronninga kunne gjort mye mer skade enn om han spiller med to tårn mot løper og tårn. Løperen er fullstendig innesperret, så egentlig vil Morten spille med rent tårn over, så han kommer nok til å vinne uansett.

Oppdatert kl. 1300
Det ser ikke bra ut nå. Både Åge og Henrik sliter. Kanskje mest Åge.
Øyvind står ikke noe særlig bra nå, og det partiet er helt ferdig. Det ser ut til at han kan få enda større problemer, og så har han jo også lite tid igjen. Audun truer en bonde nå, og har kommet litt på initiativen. Trond Harald kan nok prøve å svindle seg til noe, men han er skikkelig presset. Han fant imidlertid et godt springertrekk nå, så det er håp. Eirik har bukket bonde. Motstanderen hadde en springer på f3, dekket av en løper, og springeren slo bonden på h2 og sjakket kongen på f1. Hvis Eirik tar springeren med dronninga som står på f2, mister han løperen på d3, for han kan ikke ta den igjen med bonden, for svart har ei dronning på b2, og da vil Eirik miste dronninga si på h2. Det er altså ei kaotisk stilling, som han riktignok har gått frivillig inn i.
Hos Vegard har de byttet av en lett offiser, og det skal jo helst ikke den som har isolanibonden gjøre (altså Vegard) for han skal forsvare den bonden med sine lette offiserer, mens motstanderen skal angripe den med sine tunge. Men av og til er det umulig å ikke få byttet av en lett offiser eller to i slike stillinger.

Oppdatert kl. 1320
Morten
har vunnet. Det ser betraktelig lysere ut nå i klassene 4 og 5. Magnus er i sluttspill. Han har fått en bonde, og spiller med tårn og 6 bønder mot tårn, løper og 5 bønder. Det bør jo være tapt, men det skal ikke mye til før han begynner få remismuligheter. Det var svært positivt. Sverre har vunnet h-bonden til motstanderen. Iver er i et springersluttspill. De har en springer hver + bønder. Iver har en fin utpost på e6, hvis han greier å få springeren sin dit, men motstanderen som spilte veldig godt sluttspill mot Petter i går, har foreløpig blokkert muligheten. Nå må Iver være tålmodig og forsiktig forbedre stillinga si trekk for trekk. Det ser ut til at Petter vinner. Han er i et tårnsluttspill, kun et tårn hver, og Petter har bonde over, og har også fått tårnet sitt bak de hvite bøndene.

Oppdatert kl. 1335
Nå har ikke Vegard isolanibonde lengre! d-bonden har kommet til d5 og har blitt en fribonde, og den har fått støtte av en bonde på e4. De har også byttet av springere slik at de har løperparet, to tårn og dronningene igjen. Dette ser jo veldig lyst ut for Vegard, da.
Audun si stilling ser veldig bra ut. Nå presser Audun. Øyvind sitter ikke ved brettet, og har sikkert gitt opp. Eirik er også under press nå.

Oppdatert kl. 1350
Petter
har tatt remis. Det var bonde over i tårnsluttspill, men motstanderen hadde et aktivt tårn og truet med evig sjakk eller å få inn en bonde til ny dronning hvis Petter forsøkte seg på å vinne selv. Iver kommer kanskje til å vinne. Det er bare konge og bønder på brettet, men Iver kommer til å tvinge fram trekktvang slik at han får motstanderens bonde i a-linja. Men vi har ikke regnet på om det er nok til å vinne. Sverre har gitt tilbake bonden, og er i sluttspill med tårn og løper mot tårn og løper. Magnus forsøker seg og har mulighet til å vinne enda en bonde. Alle Magnus sine bønder er på hvit, og motstanderen har en svartfeltløper. Men det er en risiko med det Magnus gjør, for når han går bort med tårnet sitt fra a-linja, kan motstanderens tårn komme inn der og ta bøndene til Magnus. Men han har ikke noe valg, skal han redde halvpoenget. Magnus må bare forsøke.

Oppdatert kl. 1405
Henrik hadde gitt kvalitet (tårn for løper), men Henrik sitter ikke ved bordet nå, og vi tror at han har tapt. Iver har tatt remis. Det var nok remis i det bondesluttspillet. Når Iver fikk trekktvang, kom motstanderen til å få det etterpå. Det var veldig lite manøvreringsrom for kongene. Åge har gitt tårn i forsvaret av kongestillinga si, og forsøker nå å lage seg et lite fort. Stake-Larsen har dronning, tårn og løper, og Åge har dronning og løper og to bønder mer. Men det skal egentlig ikke gå bra for Åge.
Ingen forandring i partiet til Vegard. Eirik trues med mattangrep nå, og det ser ikke ut som om han greier å få til noe motangrep. Trond Harald har nå fått en kvalitet, men jeg vet ikke om det var en bukk eller et offer. Det ser mest ut som et offer, for Trond Harald har to tårn og springer, og Yonne har tårn og løperparet og en fribonde på e6. Den trues imidlertid av Trond Harald, så stillinga er uklar. Enklest å skrive det når vi ikke har tid til å studere stillinga i detalj. :-) Audun har fått bonde, men om det er på permanent basis er også uklart i skrivende stund. :-)

Oppdatert kl. 1420
Åge
sitter ikke ved brettet, så vi tror at han har gitt opp. Magnus kommer til å tape nå. De har byttet av tårnene, og med alle de hullene han har i stillinga si, vil han ganske raskt komme i trekktvang når motstanderen har en svartfeltløper som dekker alle de svarte hullene, og den svarte kongen vil spise Magnus sine bønder. Men det har vært en heroisk innsats i Magnus i denne kampen. Etter at Magnus hadde gitt bort offiseren tidlig i partiet, omstilte han seg og spilte videre. Men motstanderen var god nok til å holde unna, selv om det tok lang tid. All ære til Magnus i dette partiet.
Henrik og Lasse har nå kommet hit til kristiansundscampen i vrimlearealet og bekrefter at Lasse vant det innbyrdes partiet mellom de to NTG-elevene. Lasse forklarer at Henrik var litt for uforsiktig i åpninga, og han skulle ikke ha rokert kort så tidlig. Han skulle ha beholdt springeren inne på g8, forteller Lasse. Det så ut til å bli ei Grand Prix-angrep-oppstilling, men Lasse holdt igjen trekket f4 til Henrik hadde bestemt seg. f4 trengte da Lasse ikke å spille, og i stedet kom h-bonden sprintende nedover linja, og ødela hele kongestillinga og partiet til Henrik. Det var et flott parti av Lasse.
Lasse har lagt inn alle partiene sine her hos oss, og siden han tapte alle partiene sine i de tre første rundene, kalte han den for sin tapsdatabase. Dessverre for Henrik, fikk ikke tapsdatabasen et nytt tilskudd i dag.

Oppdatert kl. 1440
Audun
har gjort et eller annet for nå står han under med tårn mot dronning. Eirik er utsatt for et kraftig mattangrep. Tror ikke han kommer seg unna. Trond Harald har tårn mot to løpere og i tillegg har Yonne den fribonden på e6 hun har hatt hele tida. Vegard har enten bukket kvalitet eller ofret, men det kan se ut til at det var en bukk. Han truer nå med å gå inn med en bonde, men motstanderen kan bare slå bonden med løperen. Hvis han gjør det, vil Vegard ha løperparet, et tårn og bønder på h- og g-linja, og motstanderen vil ha to tårn og fire sammenhengende bønder h-e. Den stillinga er vanskelig å vinne for begge parter. Men det trenger jo ikke gå slik.
Åge har gitt opp, ja. Han forteller at i dag ble han totalt utspilt av en mye bedre spiller. Magnus har nok også gitt seg. Han sitter ikke ved brettet.

Oppdatert kl. 1455
Det ser faktisk ut til at vi bare får 2,5 poeng i dag.
Audun har gitt opp. Vegards motstander valgte ei anna løsning. Han ga det ene tårnet sitt på Vegards hvitfeltløper, og truer med å bytte av også svartfeltløperen og få Vegards fribonde på kjøpet. Da blir det sluttspill med tårn og 2 bønder for Vegard og tårn og 4 bønder for motstanderen.
Både Eirik og Trond Harald står fremdeles like dårlig. Nå har fribonden til Yonne kommet fram til e7, så det er vel bare tidsspørsmål før Trond Harald må gi seg.

Oppdatert kl. 1457
Aryan Tari har slått Frode Olav Olsen Urkedal på førstebordet i eliteklassen og leder NM! Det er sterkt av en som har enda et år igjen på ungdomsskolen!
Nå har Vegard bare en bonde under i tårnsluttspillet. Da kan det bli remis på Vegard!

Oppdatert kl. 1507
Trond Harald
sitter ikke ved brettet, så da har han sikkert gitt opp. Ved nærmere studium ser det ikke så lett ut for motstanderen til Eirik å sette Eirik matt uten at Eirik i mellomtida får inn noen sjakker. Og Eirik truer også med evig sjakk hvis han bare får det til. Men nå har vi sendt inn Mads og Henrik for å studere stillinga til Eirik, så vi får nok ekspertanalyser snart.

Oppdatert kl. 1512
Trond Harald
tapte ja. Og Eirik greide remis. Eirik skal være med på laglyn i kveld og lagnavnet skal selvsagt være Svindlerne :-)

Oppdatert kl. 1540
Og der har Vegard vunnet, men dessverre var det ikke vår Vegard. Simensen tapte partiet. Det var utrolig kjipt.
Da ble det bare 3 poeng på oss i dag. Seier til Morten og 4 remiser; til Eirik, Sverre, Petter og Iver.

5. runde tirsdag 15. juli kl. 1100

RunderPosted by Tore 15 Jul, 2014 10:25:21
Klasse 5
Espen Haltvik Bakke (729) - Martin Raknes Holth, Trondheim (-) 1/2-1/2
Morten Smenes Frost (885) - Idun Thorvaldsen, Follo (-) 1/2-1/2
Sverre Hoem (838) - Odd Morten Øvereng, Stjørdal (965) 1-0
Klasse 4
Kjetil Holm, Trondheim (1181) - Petter Andr. Wadstensvik (1100) 1-0
Torkel Hansen, Trondheim (-) - Iver Halse (1212) 0-1
Håvard Bruun-Olsen, Svartlamon (998) - Magnus Dahl Jenssen (1090) 1-0
Klasse 2
Knut Valle, Otta (1548) - Vegard Simensen (1725) 1/2-1/2
Jonny Schmidt, - (1742) - Eirik Viken Kallset (1573) 1/2-1/2
Trond Harald Saltnes (1693) - Alena Ayzenberg, Elefantene (1632) 0-1
Audun Hoem (1553) - Øyvind Hoem Vaseng (1573) 1-0
Lilleputt
Mads Vestby-Ellingsen, Tromsø (1299) - Mads Wollan Myhre (1214) 0-1
Junior A
Henrik Øie Løbersli (1926) - Jonas H Rasmussen, Bergens (1677) 0-1
Senior A
Åge Olsen (1767) - Tore-Inge Bratteteig, Bergens (1547) 1-0

Oppdatert kl. 1105
På brettet til Magnus var brikkene stilt opp på feil farge, så de har både måttet bytte om på brikkene og skifte plass. Mads spiller fransk forsvar i dag. For en time siden kom det en telefon om at han ville ha et alternativ til den kjedelige italienske åpninga som motstanderen hans pleier å spille, men vi (Henrik og Tore) kom ikke på noe som Mads kunne lære seg på noen få minutter. Henrik foreslo en variant i italiensk, men da har Mads valgt det mer solide fransk forsvar i stedet.
Espen har også i dag valgt Sokolskijs åpning. Motstanderen tenkte ikke så lenge i dag. Så kanskje de har lagt merke til at han spiller det? Morten spiller sin vanlige engelske åpning med 2.g3 og Sverre er i gang med sin sicilianske gambit. Iver har valgt å stole på slavisk forsvar i dag, og Petter møter det populære Grand Prix-angrepet i siciliansk.

Oppdatert kl. 1119
Henrik
spiller mot Berlinerforsvaret i spansk. De har allerede spilt 11 trekk, så de er fremdeles inne i tjukk teori, og det går unna. Dette er jo kjent som den åpninga som gir svart utligning, så her må vi stole på at Henrik er en bedre spiller, rett og slett.
Åge møter Caro-Kann. Det som han pleier å spille sjøl. Åge valgte å spille 2.d3 og da gikk motstanderen inn i tenkeboksen og har ikke gjort flere trekk. Også Trond Harald spiller samme varianten som Åge, men de har kommet en 7-8 trekk. Trond Harald har bønder på e4 og f4 mens motstanderen har bønder på d5 og e5. Eirik har spilt fransk, og det ble e5-varianten og Millnergambiten! Det er hvit som er i tenkeboksen, så kanskje Eirik kan mer på den enn motstanderen? Vi har spilt den en god del i klubben, så det skal ikke være noe ukjent terreng dette for Eirik.
Vegard møter Colles system. Motstanderen til Vegard, Knut Valle, bodde noen år i Ålesund, og i natt har vi sjekket med flere ålesundere hva han spilte. Og svaret fra Roar Nakken var at han pleier å spille det samme systemet hele tida. (Roar Nakken skal for øvrig også komme til Trondhjem og spille lynsjakk neste helg.)
Brødreoppgjøret mellom Audun med hvit og Øyvind med svart. Det ble katalansk åpning, og Audun har allerede bukket en bonde. Det har han gjort før i katalansk i klubben. Audun pleier å glemme at bonden på c4 kan tas i enkelte tilfeller, og det er det som Øyvind har gjort nå.

Oppdatert kl. 1130
Mads
har møtt avbyttevarianten i fransk, og det er samme stilling som da Mads spilte samme åpning tidligere. Det er en kjent remisvariant, også brukt av verdensmester Lasker i et berømt parti mot Capablanca i St. Petersburg i 1914. Sverre har også samme stilling som forrige gang han spilte samme åpning. Den gangen tapte han en bonde i midtspillet, og det gjør han nok ikke i dag. Espen har fått opp ei god stilling. Morten har begynt å presse nedover på kongefløya, og Iver står bra. Petter er også godt i gang. Magnus spilte fransk, og han har dessverre satt hesten sin foran c-bonden. Magnus kan rokere kort nå, og hvis gjør det, rokerer han rett i uløkka. Da ofrer motstanderen noen offiserer på bøndene foran kongen, og setter ham matt. Så kort rokade kan ikke Magnus ta, og han sliter litt nå. Han har nok gjort trekkene litt for raskt.

Oppdatert kl. 1145
Henriks
motstander har fått kongen sin i skjul på b7. Og Henrik har en bonde på e5, men den blir blokkert av en bonde på e6. De har to tårn og to lette offiserer igjen. Kanskje det er en ørliten fordel til Henrik? Åge har kommet godt i gang med åpninga, 10 trekk nå, og han har brukt like mye tid som motstanderen sin. Begge har en fin struktur med bønder på g3, f4, e4, d3 og det har motstanderen kopiert. Men svart har en bonde på b5 som Åge nå utfordrer med 10.a4
Audun har fått tilbake bonden. Kanskje jeg overså at han kunne ta den igjen med Da4 i sted. Øyvind har fullført utviklinga si, mens Audun som har hvit, ligger et par trekk bak. Det ble ikke Milner Barry-gambiten på Eirik. Synd. Jeg hadde gledet meg til den. Motstanderen spilte 8.Lc2 i stedet, Den løperen har Eirik byttet av etter at han flyttet springeren til b4. Og nå skal Eirik presse nedover i den åpne c-linja.
Trond Harald står helt greit. De stanger mot hverandre. Vegard har fått brutt opp sentrum allerede! e-bøndene er borte og han har også fått til et bondebrudd på d-bonden med c5. Så da er vel hele Collesystemet til Knut brutt opp?

Oppdatert kl. 1200
Mads
bryter nå med c5. Motstanderen hans, Mads fra Tromsø, har kontroll over e-linja, men hvis vår Mads skal vinne, må han forsøke noe. Ellers går dette partiet til remis. Og Mads har lyst å vinne.
Espen har offiser over! Morten presser veldig nå. Det ser mørkt ut for motstanderen hans nå. Sverre har fått slått bonden på f7 med sjakk, og har et angrep på gang. Magnus har konsolidert stillinga si. Han gjorde ikke rokade, men flyttet løperen sin tilbake til f8, og har en springer på g6, så kongefløya er godt forsvart. Han står selvsagt veldig trangt, men nå er det bare å finne ei plan, og spille på den. Og Magnus har allerede fått sin første energibar.
Iver står solid, og noe mer kan vi ikke forvente så tidlig i partiet med svart. Petter er i gang med å presse motstanderen.

Oppdatert kl. 1222
Åge
fikk nå sin egen energibar. Kaffekopp med sukkerbit. Men motstanderen har gitt opp etter at Åge fikk springer for bonde.
Henrik står godt nå. Henrik har tårn og løper og spiller mot tårn og springer. Springeren har en forsvart plass på d4, men Henrik kan bytte den av med løperen sin hvis han vil. Henrik ser ut til å bruke sin fordel på kongefløya der han har 4 bønder mot Jonas sine 3, og vil skaffe seg vinnende fordel der. Henrik har også spilt slik at Henriks tre bønder på dronningfløya foreløpig stopper Jonas sine 4 der.
Audun og Øyvind står helt likt. Jeg kan ikke se at noen av offiserene deres er noen spesielt dårlig, så de står likt.
Vegard sitter og tenker på om han skal bytte av dronninga.

Oppdatert kl. 1233
Magnus
har gitt opp. Espen har tatt remis. Espen hadde springer og løper for tårn, men det har vel skjedd noe siden de tok remis. Morten står veldig bra. Petter står likt men trangt. Petter har to tårn og springer, mens motstanderen har to tårn og løper. Motstanderen har terrengfordelen. Ivers dronning er litt offside, men det er ikke noe problem, ennå. Ellers står han greit, med en sentralt plassert springer.
Robin har spurt om stillinga til Henrik. Magnus har skrevet den av:
Hvit: Kg3, Tf2, Lb2, a2, b3, c4, e5, f4, g4, h3
Svart: Kb7, Tf8, Sd4, a5, b5, c5, c7, e6, g6, h7

Oppdatert kl. 1245:
Mads
står kjempebra. Det var riktig av ham å bryte opp stillinga og ikke satse på remis. Motstanderen, Mads fra Tromsø, har trekt alle offiserene sine bakover. Mads har en gudbenåndet hvitfeltløper som dominerer stillinga, og Mads har også kontroll over b-linja. Dette ser veldig bra ut for Mads.
Eiriks motstander skal visst forsøke seg på et press nedover kongefløya for han har spilt både g4 og h4. Men jeg skjønner ikke vitsen, for Eirik har ikke rokert. Kongen står fremdeles i utgangsstillinga. Nå er f-linja halvåpen, så det kan være at det er feltet f7 motstanderen peiler seg inn på. Trond Harald forsøker seg nå på et lite press på kongefløya. Vegard er nå inne et rent springersluttspill. Vegard har 4 bønder mot 3 på kongefløya, men Vegard har a- og c- bonde mens Knut Valle har tre sammenhengende bønder på dronningfløya.

Oppdatert kl. 1250:
I stillinga til Mads er det Mads fra Tromsø som har en bra hvitfeltløper, mens Mads har en kjempegod svartfeltløper som ikke har noe som kan utfordre den. De har bare byttet av tårn.
Iver har kommet ut i sluttspill. Iver har en fribonde i c-linja, og vil forsøke å skaffe seg to sammenhengde fribønder på droningfløya. De har to tårn hver. Iver har springer og motstanderen har løper. Motstanderen har fem sammenhengende bønder på kongefløya. Det ser bra ut for Iver. Petter står trangt, men helt greit.

Oppdatert kl. 1315
Øyvind og Audun
har byttet av tårnene, men står ellers helt likt. Eirik er presset på feltet f7. Trond Harald har ikke noe angrep, men står likt. Vegard vil få en bonde på dronningfløya og spille mot to. Vegard har fire bønder på kongefløya mot motstanderens tre. Morten står veldig godt. Iver har ikke fått til to fribønder på dronningfløya og fribonden hans på c4 er truet. Petter vil slite nå for å få remis.

Oppdatert kl. 1325
Henrik
har tapt. Resten av trekkene kommer i kommentarene.
Det har ikke skjedd noe i partiet mellom Øyvind og Audun. Nå ser det ut som om Vegard har fått en liten fordel. Han presser springeren til motstanderen. Trond Harald er presset littegrann. Det er litt uvanlig. Vanligvis er det motsatt. Eirik har byttet av mange offiserer, og han har tårn og løper mens motstanderen har tårn og springer. Like mange bønder, men motstanderen har en dobbeltbonde i e-linja, så Eirik kan få en fribonde på kongefløya.

Oppdatert kl. 1335
Mads
står veldig bra. Motstanderen, Mads fra Tromsø, har 2 minutter + tilleggstida på 12 trekk. Vår Mads har en sentralt plassert svartfeltløper på d6 og den har frie diagonaler. Dette ser svært lovende ut for Mads.
Petter spiller med bonde under. De har byttet av tårnene, og Petter har springer mot løper. Petter sliter for å få remis. Arne Unneland fra Aalesunds har vunnet sitt femte parti i klasse 4 og leder klassen klart. Iver har fått to fribønder på dronningfløya. De har bare ett tårn hver.
Henrik forteller at han hadde lett vinst, men han bukket.

Oppdatert kl. 1340
Sverre
står veldig bra. Materielt likt, men motstanderen har ikke fått ut tårnet på a8 og løperen på c8. Morten fikk ikke noe ut av presset på kongestillinga til motstanderen. Så nå spiller Morten med to tårn og dronning mot det samme men motstanderen har en fribonde.

Oppdatert kl. 1346
Mads
vinner nå. Han har dronning mot tårn og løper. Og Mads fra Tromsø har fremdeles dårlig tid, og har ikke nådd tidskontrollen ennå.

Oppdatert kl. 1350
Vegard
kommer til å vinne den siste bonden på dronningfløya nå, og han står bra. Han kommer sikkert til å vinne partiet. Motstanderen har spilt dårlig de siste trekkene, og det ser ikke ut som han skal forbedre seg. Motstanderen til Eirik ser ut til å låse av stillinga, og da skal det bli vanskelig for Eirik å vinne. Trond Harald har byttet av dronningene. Audun ser ut til å vinne bonde fra Øyvind.

Oppdatert kl. 1354
Nå står Mads til vinst. Motstanderen greide tidskontrollen ved 40 trekk og har fått en ny halvtime, men Mads har fremdeles dronning mot tårn og løper og Mads har i tillegg tatt alle hans bønder på dronningfløya, så Mads har tre fribønder der. Dette er enkelt for Mads!

Oppdatert kl. 1400
Petter
kommer til å tape nå. Hesten hans er innesperret, og det er bare for motstanderen og gå å ta den. Morten har byttet av dronningene, men han sliter fremdeles med den fribonden til motstanderen. Iver vil nok bruke litt tid på å vinne. Motstanderen har også en fribonde, så hvis Iver gjør feil, kan det gå andre veien også.

Oppdatert kl. 1415
Audun
har offiser over mot Øyvind. Sverre er i sluttspillet, men har nå fått tre fribønder.
Iver har vunnet. Han hadde fått byttet av tårnene, og da han også fikk fribonden til motstanderen var det greit. Med to fribønder på dronningfløya, var det bare å gi opp for ham. Iver har 4 poeng. Petter er som Lasarus i bibelhistoria. Han står virkelig opp fra de døde. Nå er springeren hans midt på brettet, og han kommer til å få en bonde som attpåtil er en fribonde, så det ser ut som om Petter kan greie remis. Men hvorfor motstanderen ikke gikk og tok springeren, er uklart.
Mads vinner nå. Vegard har fribonde og sitter avslappet tilbake i stolen. Det er et tydelig tegn på at han har full kontroll. Eirik har fått byttet av den lette offiseren, og nå er det noen åpne linjer som kan gjøre at Eirik får utnyttet at han har bondemajoritet på kongefløya. Trond Harald er i ei lik stilling.
Mads har kommet ut fra spillesalen nå, og han har vunnet!

Oppdatert kl. 1435
Petter
står nok fremdeles til tap. Morten vinner nå en bonde, slik at også han kan få en fribonde. De spiller med to tårn hver. Eirik har tatt remis. Han mener at han ikke kunne komme ut, så da var det greit med remis. Trond Harald har tilbydt remis, men motstanderen takket høflig nei. Hun får tre bønder på kongefløya mot Trond Haralds to. De har også to tårn hver. Vegard har fremdeles fribonden. Øyvind ville ikke sitte og bli langsomt kvalt av Audun så han har ofret en offiser i et vilt angrep. Audun har nå to offiserer over, og Øyvinds angrep har stilnet. Øyvind har også ekstrem tidsnød, så det er nok ikke lenge før Øyvind gir opp.

Oppdatert kl. 1445
I partiet mellom Øyvind og Audun har Øyvind greid å komme seg gjennom tidsnøda. Men han står til tap. Audun kan nå få til en avdekker på dronninga, og vinne den. Sverre står helt klart til seier nå. Det er bare et spørsmål om få trekk. Vegard tror vi ikke kommer til å vinne. Det ser litt vanskelig ut. Trond Harald har et tårn og to bønder på kongefløya, og motstanderen har et tårn og tre bønder på kongefløya. Det skal jo være remis til slutt, men det kan ta litt tid.
Morten står godt nå, og han kan nok komme til å vinne. Petter sliter, men han har ikke gitt opp ennå.

Oppdatert kl. 1454
Sverre
har vunnet!
I partiet mellom Audun og Øyvind var det ikke avdekkertrussel fra Audun. Det var en trussel, men det var Øyvind som var i trekket, ikke Audun. Da spiller de videre. Begge har dronning på brettet og Audun har to springere.
Morten har tatt remis. Det var en bonde igjen på brettet og det var motstanderens. Da var det greit med remis.

Oppdatert kl. 1515
Det er en flott kombinasjon som Audun har spilt mot Øyvind nå.
Vegard har en bonde og springer nå, mot springer. Petter står fremdeles til tap.

Oppdatert kl. 1530
Trond Harald
har gitt opp. Petter ga endelig opp. Vegard ble enige om remis med motstanderen, og Audun slo Øyvind.

Da er alle partiene ferdige, og vi fikk litt mindre poeng forventet. Men det ble mer enn 50% score i dag også, og det skal vi da være fornøyd med. Det ble 7 poeng av 13 mulige.
Espen leder fortsatt i klasse 5, og Iver er nummer to i klasse 4, og Petter er også med i teten. Både Vegard og Eirik er fremdeles med i tetbildet i klasse 2.

Nå er det slutt her fra spillestedet, for nå er det den årlige fotballturneringa.

4. runde mandag 14. juli kl. 1700

RunderPosted by Tore 14 Jul, 2014 16:56:55
Senior A
Kjetil Strand, Asker (1897) - Åge Olsen (1767) 1-0
Junior A
Eivind X Djurhuus, Nordstrand (2061) - Henrik Øie Løbersli (1926) 1/2-1/2
Lilleputt
Mads Wollan Myhre (1214) - Håvar Dahl, Hell (688) 1-0
Klasse 2
Karim Ali, Fribonden (1602) - Vegard Simensen (1725) 1/2-1/2
Eirik Viken Kallset (1573) - Daniel Barker, SK1911 (1707) 1-0
Sigmund Lunde, Sarpsborg (1695) - Trond Harald Saltnes (1693) 0-1
Sherington Amarapala, Lørenskog (1635) - Audun Hoem (1559) 1-0
Øyvind Hoem Vaseng - walk over 1-0
Klasse 4
Petter Andreas Wadstensvik (1100) - Benjamin Fjellheim, Groruddalen (1221) 1/2-1/2
Iver Halse (1212) - Odd-Einar Ingebretsen, Holmestrand (1124) 1-0
Magnus Dahl Jenssen (1090) - Bård Inge Singstad, Svartlamon (1195) 0-1
Klasse 5
Egil Horstad, Søråshøgda (931) - Espen Haltvik Bakke (729) 1/2-1/2
Martin Raknes Holth, Trondheim (-) - Morten Smenes Frost (885) 1-0
Markus Knutsen, Moss (-) - Sverre Hoem (838) 1-0

Oppdatert kl. 1703:
Da er runden kommet i gang. Rett før rundestart ble det delt ut premier til de beste i uoffisielt NM i sjokksjakk i går kveld. Laget Lucky Bastards med Eirik Viken Kallset og Trond Harald Saltnes kom på tredje og fikk en stor og fin pokal. Bilde kommer.
I juniorklassen blir det et returoppgjør fra fjorårets NM. Da spilte Henrik mot Eivind i siste runde i kadettklassen. Eivind måtte vinne for å ta norgesmesterskapet i kadett fra Henrik, og det greide han. Kanskje vi får en revansje i dag?
I Senior A møter Åge nok en Strand. Som om det ikke er nok at han må ha slitt med Strandbrødrene i Kristiansund gjennom de siste 45 årene, så møter han Strand her i NM også. Øyvind Strand i går og Kjetil Strand i dag.

Oppdatert kl. 1715
I lilleputt har Mads valgt sin vanlige engelsk åpning. Håvar som er sønn av Torbjørn Dahl (en gang fra Aure) valgte da Mads spilte g3 og flytte fram h-bonden og bytte den av på g3. Slik at Mads har nå ei halvåpen f-linje.
Espen i klasse 5 prøver å spille akselerert dragevarianten i siciliansk, men motstanderen har jo ikke spilt d4, og det er det mange som ikke gjør på dette nivået. Morten spiller nimzoindisk forsvar, og Sverre har vunnet bonde i italiensk åpning.
Petter spiller sin vanlige Sokolsky, og har kommet fint ut som vanlig. Iver inviterer til italiensk men motstanderen har valgt prøyssisk. Iver spilte allikevel 4.d3, sikkert i håp om at motstanderen skal spille 4.-, Lc5 slik at han kan spille sin lukkede variant som vi lærte av stormester Tiger Hillarp i klubben for noen år siden. Iver hadde stor suksess med den åpninga i NM i Sandefjord for to år siden.
Magnus møter Philidors forsvar. Vi får håpe at motstanderen ikke kan den ut og inn.

Oppdatert kl. 1725
I junior har Henriks motstander spilt engelsk åpning med c4 og g3. Henrik svarte med 1.-, e5 og det er nå ei oppstilling der Henrik har bønder på c6, e4 og f5, mens Djurhuus har dronninga si på a4, bønder på c4 og d4, men han har ikke fianchettert løperen til g2 ennå. Det ser ut som en forberedelse av Henrik.
Åge har spilt Caro-Kann, og det har han jo gjort i mange år, så her skal det ikke være noen overraskelser.
Moldes Gudmund Farstad sitter også i denne runden på førstebordet og partiet sendes direkte http://www.sjakk-live.com/

Oppdatert kl. 1733
I klasse 2 har Karim Ali spilt Retis åpning mot Vegard som forventet. Han begynte riktignok med 1.Sf3 men fulgte opp med 2.b3, Vegard har bønder på e4 og d5 og har tatt terrengfordelen allerede. Vegard er jo vant til å møte 1.b4, og Retis åpning er jo enda enklere å spille mot. Den gir jo ikke svart noen utfordringer på dronningfløya i det hele tatt.
Det skal bli interessant å følge med på partiet til Trond Harald i kveld. Motstanderen spiller Grand Prix-angrepet i siciliansk, akkurat det som Trond Harald sjøl har brukt i de begge to hvitpartiene han har hatt i denne turneringa. Nå får vi kanskje se hvordan det skal spilles mot denne åpninga...
Eirik har allerede spilt 17 trekk i Winavervarianten i fransk. Eirik har hvit, og har bare brukt 5 minutter. Eirik står med bonde over, men det har vært en liten massakre på brettet. Eirik har 6 bønder igjen, og motstanderen har 5 bønder igjen. Svarts stilling er helt åpen. Audun spiller den hyperakselererte varianten i dragevarianten i siciliansk. Den har han spilt mange ganger før.

Oppdatert kl. 1745
Espen
står litt trangt nede på de siste tre radene, men det er ikke uvanlig for svart, det så det er ikke noe problem foreløpig. Morten har vunnet en bonde, og Sverre har tapt en offiser. Petter har en bondestorm på kongefløya, og han vil nok rokere langt. Det høres kanskje litt rart ut når åpningstrekket hans var 1.b4, men bøndene på dronningfløya er låst i hverandre, så det er den beste plassen for kongen hans nå. Iver har vunnet bonde, og Magnus står greit.

Oppdatert kl. 1805
Henrik
står fantastisk. Eivind Djurhuus trakk dronninga si tilbake til d1 og har heller ikke flyttet ut løperen til g2 ennå. Det ser mer og mer ut som en god prepp av Henrik! :-) Liker dette. Åges stilling er jeg usikker på. Om han har tapt bonde eller får noe igjen, greide jeg ikke å regne ut på de få sekundene jeg hadde ved brettet.
Det er det samme med Auduns stilling. Utrolig komplisert der begge dronningene står i slag. Eirik har fremdeles samme stilling som i sted. Begge kongene står i utgangsstillinga, og de kan ikke rokere for alle fire tårnene har flyttet på seg. Trond Harald presser med svart, og han har blokkert angrepsplanene til hvit. Vegard står fremdeles slik som i sted, ganske bra.

Oppdatert kl. 1815
Espen
har ofret hest for to av bøndene foran den hvite kongen, men han hadde bare dronninga å angripe med etterpå. Om han har nok kompensasjon for hesten er vel litt tvilsomt, men det er ikke noe krise. Og så står den hvite kongen helt åpen! Sverre kommer til å tape nå. Han har nå et kraftig angrep på kongestillinga mot seg, og kongen må flykte. Om den greier å komme unna, er spørsmålet nå. Mads er i tårnsluttspillet der begge har tårn hver, men Mads har 5 bønder og Håvar har 3. Det skal Mads vinne. Petter har lukket stillinga nesten fullstendig. Det er bare i h-linja at han kan bryte gjennom, men svart har nesten ikke plasser for offiserene sine, så det er kanskje det som er plana. Iver står fremdeles bonde over, og har nå fullført utviklinga, og Magnus står greit.

Oppdatert kl. 1820
Magnus
står ikke bare greit, men veldig godt. Han angriper nå kongestillinga til motstanderen. Magnus kan også ta kontroll over den åpne e-linja hvis han vil. Magnus truer å slå løperen på f6 med hesten sin, og han har dronninga si på g3. Nå er løperen dekket av den svarte dronninga, men Magnus har også løperen sin med og den truer å gå til h6. Det er mye å tenke på for motstanderen her.
Morten har bonde over, og har også fjern fribonde. Morten står godt. Dronningene er fremdeles på brettet. Mads har byttet av tårnene og en bonde og også gitt bort en bonde. Nå er det 3 bønder til Mads, 2 som er sammenhengende. Svart sine bønder henger ikke sammen.

Oppdatert kl. 1830
Åge
står med bonde under, men det er bare dronningene som er byttet av. Bonden er isolanibonde og også fribonde i d-linja. Så den er ikke så farlig, ennå.
Henrik kan få revansje mot Eivind Djurhuus. Faren til Eivind, stormester Rune Djurhuus, sto nettopp og så på brettet, og var han litt bekymret?
Eivind har en svartfeltsløper som er fullstendig innesperret. Den kan bare flytte på feltene d2, c1 og b2. Gjennom sentrum er det helt låst så der har Henrik kontroll. Djurhuus har en bonde på a3 som han kan flytte til a4, men der har også Henrik kontroll nå. Stillinga er låst, og Henrik har to hester, og det er et stort pluss i slike stillinger for de kan hoppe, mens Djurhuus har bare en. Dette ser veldig bra ut.

Oppdatert kl. 1833
Arild har tatt flere bilder i dag som vi nettopp har lagt ut: http://turneringer.ksk.no/#!album-70

Oppdatert kl. 1836
Mads
gikk inn med bonden og fikk ny dronning og da vant han. Mads har 2,5 poeng.

Oppdatert kl. 1845
Audun
har tapt. I den stillinga der begge dronningene var truet, var stillinga der Audun tapte. Han overså et mellomtrekk som førte til offiserstap.
Eirik har vunnet! Det var den skarpeste varianten i Winaver som de spilte, fulgte de begge to varianten i 14 trekk, og etterpå viste det seg at de også hadde spilt de to neste trekkene korrekt. Det var ei forferdelig grisestilling, med helt åpne kongestillinger. Enden på visa var i alle fall at Eiriks motstander gjorde et smågrovt feiltrekk, og ga da opp, for han orket ikke spille mer. Han hadde jo tapt allikevel mot en sterktspillende Kallset som har funnet tilbake til formen fra NM i Njårdhallen i 2011 da han vant klasse 3.

Oppdatert kl. 1855
Trond Harald
var i sitt 17. trekk og ingen brikker byttet av. Det rare med det er at Trond Harald er presset litt bakover. Vegard står helt fint. Espen har fått tilbake offiseren og har nå en bonde over. Det er riktignok en dobbeltbonde, og hvits konge er helt åpen. De har bare dronning, tårn og hest hver + noen bønder.
Petter har brutt opp stillinga på kongefløya og står nå med 3 bønder over. Han har fremdeles ikke rokert, så a-tårnet er ikke med i spill. Iver arbeider seg sakte men sikkert framover, og har fremdeles en bonde over.
Da jeg sto og kikket på partiet til Magnus, tror jeg at han bukket. Han sto i hvert fall med løper over, og hadde stengt inne tårnet til motstanderen. Da motstanderen ofret det ene tårnet på løperen slo Magnus á tempo et par ganger, og dessverre med dronninga, slik at nå blir det sluttspill der Magnus har to tårn mot dronning. Men Magnus sin konge er helt åpen og den svarte dronninga vil sjakke til seg flere av Magnus sine bønder, så det kunne sett bedre ut.
Morten er under press nå, og jeg hadde ikke tid til å finne ut hvordan stillinga kunne bli. Men han står fremdeles med den ene bonden over.

Oppdatert kl. 1910
Eivind Djurhuus har nå fått åpnet stillinga på kongefløya mot Henrik. Men løperen hans på d2 er fremdeles innestengt, selv om han har fått spilt a4. Henriks konge er helt ubeskyttet, hvis Djurhuus kommer nedover på kongefløya, så det har blitt spill igjen. Åge står fremdeles med den bonden under som han ga i åpninga. Dronningene er av brettet der. Hos Trond Harald byttet de av en bonde i det 18. og 19. trekket. Det må være rekord for Trond Harald! Nå har de spilt 22 trekk, og motstanderen skal presse nedover i c-linja der Trond Haralds konge står på c8. Det ser ikke alt for farlig ut.
Vegard får tilbake den bonden han har gitt, og kan få en til, og det ser ut som om Vegard står bedre. Dette ser bra ut for Vegard slik vi kjenner ham. Når han spiller slik som dette, er han vanskelig å slå, og når han nå i dette NM også har fått kontroll på tidsbruken sin i åpninga, ser han mer og mer ut som en vinner. Det var jo det som var problemet for Vegard i juniorklassen i alle år. Han brukte opp tida si i åpningene og ga bort litt unødvendige poeng i tidsnød.
Det ser mer og mer ut som om Espen kommer til å vinne. Han står ikke noe materielt over, men det ser ut som om Espen spiller med større styrke enn motstanderen som er litt for forsiktig. Morten har fremdeles den bonden over, men motstanderen har fått inn en fribonde på c7 og truer med at Morten må gi tårn for springer for å hindre den i å gå inn. Stillinga er litt uklar.
Petter har enten gitt bort et tårn frivillig eller bukket tårnet på a1. Han har fremdeles 3 bønder for det, og svarts tårn er foreløpig ikke kommet med i spill da det står innelåst på a8 og med en løper på c8. Så Petter må få god aktivitet før han får ut tårnet. Hos Iver er det noe bondebrudd på gang, så der skjer det noe.

Oppdatert kl. 1930
Henrik
tenker og tenker og har ikke gjort noe trekk siden sist.
Stillinga til Åge er slik: Hvit: Kf1, Td1, Tc1, Lg3, Se5, a2, b2, d4, f2, g2, h2
Åge med svart: Kg8, Te4, Td8, Lg7, Sb6, h6, g6, f7, b5, a6.
Åpningstrekkene kommer i en kommentar.
Vegard står kjempegodt, det er det ikke noe å si på. Trond Harald har et tårn for en springer. Espen har byttet av tårnene, og truer nå med å ta bonden på a2. Morten greide seg fint unna med fribonden, og har tatt den og står fremdeles bonde over. Petter forsøker seg med en liten bondestorm for å prøve å vinne uten det ekstra tårnet. Nå har tårnet til motstanderen flyttet seg til b8, og løperen hans står ikke på c8 men d8, og den er innestengt.
Iver har vunnet og har nå 3 poeng.
Magnus spiller med to tårn mot dronning, men motstanderen har tre sammenhengende fribønder i h-, g- og f-linjene.

Oppdatert kl. 1941
Nå venter vi på at Magnus snart skal komme. Han har nå bare et tårn mot dronninga og fribønder.

Oppdatert kl. 1945
Det ble remis på Henrik. Da har han 2 poeng i juniorklassen og har tatt 1,5 poeng på dobbeltrunden. Det er han nok godt fornøyd med. Åge har byttet av løperne.
Og der har Magnus gitt opp.

Oppdatert kl. 2000
I slike stillinger som Vegard har nå, liker han seg, og Karim Ali har en del å tenke på. Åge har fått gjort om fribonden i d-linja til en e-bonde, så nå har Åge tre bønder på kongefløya, mens motstanderen har 4. De har tårn og springer hver og to bønder på dronningfløya.
Espen tok remis i rent springersluttspill og der de hadde 5 bønder hver.
Petter står fremdeles med tårn under, men kanskje han kan vinne? Han bruker i hvert fall bøndene sine for alt det de er verdt, og forsøker å få seg ny dronning. Kongen hans er allerede på c8 og støtter bøndene. Begge har også en svartfeltløper igjen.

Oppdatert 20.15
Trond Harald har vunnet

Oppdatert kl. 2020
Morten
har bukket kvalitet og spiller nå i sluttspillet med springer mot tårn. Selv om han ennå har fribonden, ser det vanskelig ut for ham. Men for Petter ser det lyst ut! Der ser det ut til å gå mot remis, der Petter har løper og bonde i e-linja som støtter hverandre, og motstanderen har tårn og bonde i f-linja. Når bøndene har blitt byttet av, blir det tårn mot løper. Petters konge er helt borte på a6 der den nettopp har spist en bonde, men den kan komme raskt tilbake igjen, hvis den ikke blir blokkert av tårnet.
Nå er det Karim Ali som presser Vegard litt. De har 4 bønder hver.

Oppdatert kl. 2035
Petter
har spilt remis! Utrolig godt spilt. Han fikk ikke kongen blokkert så den bare spaserte tilbake til kongefløya og stilte seg foran den svarte bonden. Da var det ikke noe spørsmål, og remisen var et faktum.
Åge sliter litt for å få remis nå. Han mister bonden på f7, for motstanderen har et tårn på sjuenderaden, og med Åges konge på g7, gikk hvits bonde fram til e6.
Vegard har byttet av de lette offiserene så det er dronning og to tårn og 4 bønder på hver side. Vegard har fribonde i g-linja.

Oppdatert kl. 2045
Morten
har gitt opp. Det var også forventet at han bukket kvaliteten i sluttspillet.

Oppdatert kl. 2050
Åge
har også gitt opp. Etter at han trodde at han satte motstanderens konge sjakk matt og ikke så at kongen hadde et fluktfelt, var det rett og slett over, for bonden på e6/f7 går bare inn. Også motstanderen trodde et øyeblikk at han var matt, sa Åge etterpå. Det var en typisk mattsituasjon med springer på h5 og tårnet på g2 som skulle matte kongen som sto på g3. Dessverre var det et fluktfelt på h2

Oppdatert kl. 2057
Vegard
greide tidskontrollen ved 40 trekk, og har nå fått nye 30 minutter. Det ser vanskelig ut, men kanskje Vegard har en ørliten fordel? Det er to tårn og dronning på hver fremdeles.

Oppdatert kl. 2105
Nå er det Karim som tenker i partiet mot Vegard. Han har brukt opp halvparten av den ekstra tida han fikk for et par trekk siden. Vegard presser litt nå og truer med å ta en bonde. Så enten må Karim forsvare den, eller finne på noe annet. Hvis han forsvarer den, så blir han statisk og passiv, så det ønsker han nok ikke. Men kanskje han ikke har noe annet valg?

Oppdatert kl. 2120
Og da er det ferdig her. Vegard tok i mot remistilbudet. Karim satte tårnet bakom bonden og forsvarte den, og da var det vanskelig, for ikke å si umulig å komme videre.
Det ble ikke så stor poengscore i dag. 7 poeng av 14, og det er 50% score. I andre NM ville vi ha vært sjeleglad for en slik score, men vi har blitt bortskjemt de siste dagene med at poengene har trillet inn.
Denne dagen med dobbeltrunde har vært slitsom for spillerne. Det tar på å konsentrere seg så hardt og så lenge.

Da er vi, Tore og Arild, ferdige her for dagen i vrimlearealet utafor spillesalen, og vi logger av her. Nå blir det å oppdatere hjemmesida, og forberede spillerne til partiet i morgen.

3. runde mandag 14. juli kl. 930

RunderPosted by Tore 14 Jul, 2014 06:55:39
Mandag er den eneste dagen i NM-uka med dobbeltrunde. Tredjerunden starter klokka 930 og fjerderunden klokka 17.
3. runde:
Senior A
Åge Olsen, 1767 - Jan Synnestvedt, Nordstrand (1843) 1/2-1/2
Junior A
Henrik Øie Løbersli, 1926 - Ole Emil Frisvold, Bergens (1933) 1-0
Lilleputt
Sverrre Skjølingstad, Stavanger (1210) - Mads Wollan Myhre (1214) 1/2-1/2
Klasse 2
Vegard Simensen (1725) - Trond Harald Saltnes (1693) 1-0
Ole Liabøtrø, Akademisk (1725) - Eirik Viken Kallset (1573) 1-0
Audun Hoem (1559) - Yngve Rasdal, Masfjorden (1551) 1/2-1/2
Truls Skauge Klausen, Drammen (1547) - Øyvind Hoem Vaseng (1568) 1-0
Klasse 4
Iver Halse (1212) - Arne Unneland, Aalesunds (-) 0-1
Petter Andreas Wadstensvik (1100) - Stig Gyland, Sandnes (1203) 1-0
Helmer Nilsen, Konnerud (1154) - Magnus Dahl Jenssen (1090) 1-0
Klasse 5
Espen Haltvik Bakke (729) - Asle Tandberg, Modum (922) 1-0
Morten Smenes Frost (885) - Klaus Smedtorp, Kongsvinger (972) 1/2-1/2
Sverre Hoem (838) - Helge F Pedersen, Moss (805) 1-0

Oppdatert kl. 935:
Runden startet presis klokka 930. Det skulle ha vært premieutdeling for sjokksjakken i går kveld, rett før rundestart, men den har blitt utsatt til rett før rundestart i ettermiddag. Trond Harald og Eirik fikk tredjeplassen der.
Magnus sin motstander har ikke kommet ennå, så han gikk ut og hentet seg en kopp te. Petter spilte sitt sedvanlige førstetrekk og motstanderen gikk rett i tenkeboksen. Espen som sitter på førstebordet i klasse 5, spilte også Sokolsky og motstanderen har også tenkt litt der. Espen har ikke spilt åpninga like lenge som Petter, så vi Sokolskyspillere er litt spente på ham i dag. Iver spiller Grand Prix-angrepet i siciliansk slik som Trond Harald hadde så stor suksess med i helga. Morten spiller sin vanlige åpning, engelsk, og Sverre spiller mot siciliansk forsvar.
Mads spilte fransk forsvar, og det har blitt avbyttevarianten. Eirik vant et flott parti med svart i avbyttevarianten i fransk i går, og kanskje Mada kan følge opp? Ellers er avbyttevarianten kjent som ei remisåpning, og det er litt passivt av hvit å gå inn i den. Nå har svart fått utligning, og det er det som svart strever for i sjakkåpningene.

Oppdatert kl. 950
Rettelse: Sverre spiller ikke mot siciliansk, men mot Steinitzvarianten i spansk. For dem som er interesserte i å følge partiet til Gudmund Farstad fra Molde i Senior A, sendes det direkte på denne adressa: http://www.sjakk-live.com/
Vegard og Trond Harald spiller Benkögambiten, og det var Vegard forberedt på. Han satt under hele Kongressen i går kveld og forberedte seg på akkurat den varianten. Henrik ble møtt med akselerert dragevarianten i siciliansk, så Henrik valgte da Marocsy-binding og Ole Emil har gått i tenkeboksen. Dette var en variant som Axel trente med oss våren 2012, og Henrik kan varianten ut og inn. På den tida ble den også spilt mange ganger i klubbmesterskap i Kristiansund, så Henrik er på hjemmebane her.
Øyvind spiller siciliansk og motstanderen valgte gambiten med c3. Det skal Øyvind være kjent med siden Sverre spilte varianten sjøl i helga.

Oppdatert kl. 1005
Åge
har møtt fransk åpning, og de har allerede byttet av to lette offiserer så det er åpent, og Åge står godt. Eirik spiller også fransk forsvar, Winavervarianten. Audun har åpnet med Systemet, men han har nok vært litt uforsiktig for motstanderen har fått dronninga si på d4 og truer bonden på c4, mens løperen til Audun står på g2. b3 kan ikke spilles for da tar dronninga tårnet til Audun. Kanskje Audun må dekke med sin egen dronning? Iver har mistet en bonde. Det var en avslag, der Arne fra Ålesund valgte en annen rekkefølge enn Iver hadde planlagt, og Arne har nå bonde over, men det er en dobbeltbonde. De er nå nesten i sluttspillet for de har hver 2 tårn og løper igjen. Petter står kjempegodt, og Espen i samme åpning har kommet greit ut. Magnus spiller mot Birds åpning (1.f4) og det er ei uvanlig åpning, men Magnus har kommet greit ut, så han takler det fint.
Mads står bedre enn motstanderen sin. De står begge to fint, men motstanderen har en løper som er innestengt, så i praksis spiller han i øyeblikket med løper under, hvis han ikke får den ut i spill. Morten står bra, og det samme gjør Sverre.

Oppdatert kl. 1020
Henrik
og motstanderen, Ole Emil, har bare spilt 7 trekk, Ole Emil har brukt 30 minutter på de trekkene. Det siste trekket han gjorde var et uvanlig trekk med 7.Sh6. Kanskje han planlegger et bondebrudd i sentrum med f5? Ole Emil har vært passiv i et par år, så vi er litt usikre på formen hans.
Åge er nå i sluttspill og de har tårn, springer og løper hver. Åge har kontroll over den eneste åpne linja, og han står best.
I Mads' parti er det fremdeles at de føler hverandre på tennene.

Oppdatert kl. 1028
Sverre
vinner bonde nå. En feilregning av motstanderen for han trodde nok at Sverre skulle ta med tårnet slik at han får spiddet tårnet på dronninga, men Sverre tar i stedet bare bonden med dronninga. Dette er en helt vanlig feilberegning i partiets gang. Man tenker bare på en løsning og så blir man overrasket når motstanderen gjør det på en annen måte.
Iver sitter med trøya til en verdensmester! Han har trøya til Bayern Münchens Lamm på seg i dag. Nå er det rent tårnsluttspill hos ham og Arne. De har to tårn hver. Vanligvis ville jeg sagt at dette blir remis, men begge to tar tydeligvis litt sjanser, så partiet kan ende alle tre veiene. Petter gikk på en springergaffel og har mistet et tårn for en hest. I tillegg har motstanderen fått motspill i sentrum så Petter står slettes ikke godt. Magnus har full kontroll i sentrum, og de står bare og føler hverandre på tennene. Espen står fint og godt, og har et utrolig godt sentrum. Nå er det bare å velge hvordan han skal spille videre. Morten forsøker seg med en bondestorm på kongefløya. Alle de lette offiserene til motstanderen står på dronningfløya, men han har de tunge offiserene som tårn og dronning på kongefløya, så hvis det går galt, blottlegger han sin egen kongestilling.

Oppdatert kl. 1045
Vegard og Trond Harald
s Benkögambit har ikke forløpt som en vanlig Benkögambit jeg har sett tidligere. Trond Harald har ikke satt begge tårnene sine i a- og b-linja men har det ene tårnet på e8 for å dekke bonden på e7 som Vegards løper truer. Hvis jeg hadde vært hvit, hadde jeg vært ekstremt komfortabel med stillinga. Det var Trond Harald som ga en bonde i åpninga, og han skal da få nok spill for den til at det blir kompensert. Foreløpig ser jeg ikke hvordan han skal få det til. Men Trond Harald skal man ikke undervurdere. Sjokksjakklaget til han og Eirik i går kalte de for Lucky Bastards og det var fordi Trond Harald vant partiet i andrerunden på tid, og i sjokksjakken gikk de videre fordi en av motstanderne gjorde et feiltrekk. Så lykken står Trond Harald bi.
Eirik har tatt lang rokade, og det er tøft når motstanderen har ei åpen b-linje. Eirik har plassert tårnene sine på f8 og h8 og skal tydeligvis presse nedover kongefløya. Øyvind ser det mørkt ut for nå. Motstanderen har spilt e5 og truer vekk hesten til Øyvind på f6, og i tillegg har motstanderen si dronning godt plassert på kongefløya, samt løper og hest der, så dette ser svært farlig ut for Øyvind. Audun fikk byttet av dronningene i åpninga og har nå kommet svært greit ut. Ingen av spillerne har tatt rokade, men det er ikke så farlig når dronningene er tatt av brettet.

Oppdatert kl. 1055
Mads
ser ut til å gå mot remis. De står og stanger mot hverandre, men hvis en av dem bryter opp stillinga kan det gå ille for den som gjør det. Åge står bra i sluttspillet. De har en hvitfeltløper hver og 6 bønder hver. Åge har 3 på kongefløya og 3 på dronningfløya mens motstanderen har 4 på kongefløya, men dem har han stilt opp på svart, så Åges 3 bønder fullstendig dekker dem, og så har motstanderen en a- og en c-bonde. Dette er fordel for Åge.
Henrik har bare spilt 10 trekk, og Henrik har gjort noe uvanlig. Han har byttet av hesten på c6. Det er vanlig i Marocsy-bindinga (uttales Marotsi på ungarsk) at Henriks hest på d4 skal tilbake til c2, før den blir byttet av. Nå var det Henrik som valgte å bytte av, så det er vel noe annet som Henrik har funnet. Han kan forresten denne varianten mye bedre enn undertegnede, så jeg skal ikke si at det Henrik har gjort er feil. Det tør jeg ikke :-)

Oppdatert kl. 1110:
Petter og Magnus
står begge til tap. Magnus har løper mot tårn og to fribønder i a- og b-linja. Det kan umulig gå bra. Petter er også kraftig presset, og forsøker seg på noe hasardangrep med å gi enda flere bønder. Iver har fått tilbake bonden, men hvem som vinner er vanskelig å spå. Begge har tre sammenhengende fribønder, en h-bonde og et tårn hver. Arnes bønder er litt mer framme enn Ivers, men Iver har kongen sin foran Arnes bønder så han kan stoppe dem, mens Ivers fribønder har fri vei. Fremdeles kan dette partiet bli både tap, seier eller remis. Espen står godt, og Morten har vinnende stilling. Morten har vunnet en bonde og den står på g6 og dekker hele kongestillinga til motstanderen. Morten hadde mulighet til å plassere tårnet sitt på f7, men valgte heller noe annet. Men uansett, Morten skal vinne dette partiet. Sverre står også helt greit.

Oppdatert kl. 1120
Henrik
har bare spilt 12 trekk. Men de har nå byttet av f-bøndene så de har ei åpen f-linje. Dette er ikke et vanlig Marocsy-bindings parti. Åge står enda litt bedre, men det er vanskelig å vinne. Men er det noen som skal vinne i det partiet, er det Åge. Han kan ikke tape det. Øyvind tenker og tenker på om han kan avverge angrepet på kongestillinga si. Det skal bli vanskelig, for motstanderen har nå to springere, en løper og dronning som peker den veien, og Øyvind har få offiserer som kan forsvare den. Audun har nå fått ei stilling der han har kontroll over sentrum, men det er ei åpen d-linje som begge to har et tårn i. Det er en ørliten fordel for Audun. Eirik har enten ofret eller bukket et tårn for en løper. Eirik har ingen kompensasjon for ofret/bukken og står da dårligere. Nå har endelig Trond Harald fått plassert tårnene der de skal stå i Benkögambit; i a- og b-linja. Men nå angriper Vegard hans kongestilling med h4. Vegards dronning og løper peker også den veien, så kanskje Trond Harald skal passe seg litt?

Oppdatert kl. 1122:
I dag var det en som går med ei t-skjorte fra NM i Braathallen i Kristiansund i 2001! Petterson heter han, og bildet kommer snart av ham.
Til Karl W.: Jeg skal hilse fra Richard Wicklund-Hansen som gleder seg til at du kommer til Trondhjem til helga!

Oppdatert kl. 1130
Nå ser det ikke bra ut i klasse 4. Magnus har tapt, og det var helt greit, for han hadde ei tapt stilling. Petter står ikke godt, og også Iver kommer til å tape. Dette var litt av en nedtur. Sverre har gitt tilbake bonden, men ellers er stillinga uklar. Morten har kommet ut i sluttspill med hest og løper hver og 2 bønder hver på begge fløyene. Dette ser mer remis ut enn vinst for Morten. Mer gledelig er det at Espen står godt!
Iver har også gitt opp, og er ikke fornøyd med sitt eget spill. Det er greit å tape, men det er mye vanskeligere å oppdage at man ikke oppdager enkle trusler fra motstanderen før etter at man har gjort sitt eget trekk, slik Iver gjorde i dag.

Oppdatert kl. 1135
Henrik
står helt greit. Det er bare byttet av en hest og noen bønder, så det er mye spill igjen i stillinga, og med hvit har Henrik terrengfordelen. Åge har nå skaffet seg den fribonden på dronningfløya som han hadde håpet på, og det ser littegrann lysere ut for vinstmuligheten. Men Åge er nok fremdeles avhengig av at motstanderen skal gjøre en feil eller to for å vinne.

Oppdatert kl 11.52:

Petter is back in business! Han har manøvrert dronningen i angrepsposisjon foran kongebøndene, og i kombinasjon med springeren og sortfeltsløperen kan det bli vanskelig å forsvare seg for motstanderen.

Mads har tatt remis.

Oppdatert kl. 1204:
Åge
har tatt remis. Åge sier at han fant ikke hvordan han skulle vinne dette. - Magnus Carlsen hadde nok funnet en vinst, men ikke jeg. Det var også en variant der Åge hadde tatt motstanderens bønder, men en av de andre hadde gått inn til dronning, så Åge torde ikke annet enn å ta remis.
I klasse 5 ser det ut til at vi kan få 3 seire i dag. Espen har vunnet tårn for løper, og han har også begge tårnene sine på sjuenderaden. Dette ser veldig bra ut for Espen. I partiet til Morten har Morten fanget hesten til motstanderen, men kanskje Morten må gi løperen sin på en av motstanderens bønder? Magnus holdt på å gå i patt, men motstanderen så det i siste liten slik at han ikke tok løperen til Magnus. Magnus holdt på i flere trekk med dette.
Petter har fått tilbake en lett offiser, og nå står de materielt likt, siden Petter har to bønder under. Og Petter presser på kongestillinga til motstanderen. Kanskje Petter kan snu partiet?

Oppdatert kl 12.12:
Da vant Petter! Motstanderen ga opp etter å ha byttet av Petters tårn, uten å oppnå annet enn å miste en bonde i neste trekk. Petter hadde ikke et dødelig angrep, så vidt vi kunne se, men det gjelder ikke å gi seg!

Oppdatert kl. 1220:
Audun
er også ferdig, men vi vet ikke hvordan det har gått. Vegard fikk ikke til noe kongeangrep mot Trond Harald og nå får nok Trond Harald a-bonden tilbake. Nå har Vegards også dårligere tid enn Trond Harald, så hvordan dette partiet går, er uklart. Eirik har greid å låse av stillinga på kongefløya, og han har åpne diagonaler der for løperen sin. Den eneste åpne i stillinga er b-linja rett foran Eiriks konge. Men det kan se ut til at Eirik kan forsvare seg til remis.
Øyvind fikk visst ikke noe angrep på kongestillinga mot seg. Jeg har ikke sett på stillinga ei stund, men nå er det Øyvind som er aktiv. Han ofrer nå et tårn eller en offiser for angrepet. Jeg synes det er uklart hvordan stillinga er. Espen står fremdeles veldig bra. Ingen forandring i det partiet. Morten tok hesten men måtte gi løperen for en bonde, så der ser det ut til at det går mot remis.

Oppdatert kl. 1225:
Øyvind står bonde over. Han er i trekk 31 med knapt fem minutter igjen på klokka, men det er 30 sekunder tillegg pr trekk, så det skal gå bra. Fribonden befinner seg imildertid fortsatt på syvenderaden, og motstanderen forsøker å manøvrere seg i posisjon med noen mellomsjakker, men det er neppe farlig.

Morten er også bonde i over i sluttspill med springer mot løper og har fair mulighet til vinst.

Oppdatert kl. 1233
Morten
har tatt remis. Stillinga var remis, og det gikk ikke an å vinne selv med bonde over. Motstanderens løper kom til å hindre bondeforvandling. Espen begynner nå å forsvare seg litt, for han fant ikke hvordan han skulle bryte gjennom forsvaret til motstanderen. Nå blir det en annen fase i partiet, og Espen må finne en ny måte å vinne på. Sverre er i tårnsluttspill, og der blir det remis. Han hadde bonde over, men den ene bonden tas nå, og da blir det et tårn og to bønder på kongefløya for begge spillerne. Det bør bli remis, men under har skjedd før.
Trond Harald har ikke tatt a-bonden ennå. Han og Vegard har byttet av alle løperne, og i følge en IM skal det da være fordel for hvit, men det er ikke alle som er enige i det. Robin Hoem i Kristiansund bare flirer av det, så Trond Harald skal ikke gi opp. Men nå har Vegard vunnet en bonde, og det ser litt lysere ut for Vegard enn Trond Harald.
Øyvind har nå vunnet en bonde, og vinner vel en til. Slike kompliserte stillinger skal man tydeligvis ikke bare se på i 20 sekunder, for Øyvind står nå godt. Det er sluttspill med tårn og hest hver, og Øyvind har bonde over, og får da kanskje en til. Kanskje Øyvind kan vinne? Det trodde jeg ikke for noen timer siden. :-)
Eirik har fremdeles ei remisstilling til tross for at han ligger kvalitet under.

Oppdatert kl. 1255
Det ser ut til at Henrik får en bonde eller to nå. Men han har tidsnød. Men det ser positivt ut for ham. Hos Øyvind er det et race for å få bonden sin først fram til ny dronning. Øyvind er først der, og hvis han får det, så vinner han. Motstanderen må stoppe Øyvinds bonde, og da kan Øyvind ta hans bonde. Deretter er stillinga materialt likt, og de har bare et tårn hver med noen bønder også. Trond Harald tok aldri a-bonden til Vegard. Nå har Vegard beholdt både a- og b-bøndene og de er fribønder. Vegard har også to bønder over og presser i stillinga. Dette ser lyst ut for Vegard. Eirik har låst av stillinga, og de har byttet av dronningene.

Espen har vunnet! Han satt på førstebord i klasse 5 og vant partiet sitt. Dronninga til motstanderen ble lukket inne, og det førte til at Espen vant enkelt.
Sverre har også vunnet. Det var remis i stillinga, men motstanderen bukket, og Sverre vant.

Oppdatert kl. 1310
Nå ser det ikke helt greit ut for Henrik. De er i sluttspill der begge to har en hvitfeltløper. Ole Emil har en fribonde som Henrik må passe på. Øyvind sitter fremdeles og regner på hvordan han skal spille videre. Han har nå brukt 25 minutter av de 30 minuttene ekstra han fikk etter tidskontrollen ved 40 trekk. Da må Øyvind spille resten av partiet med bare 30 sekunder tillegg per trekk.
Audun kom forbi og fortalte at han spilte remis. Det ble et tårnsluttspill der det naturlige utgangen var remis, og da Audun følte seg litt sliten, tok han imot remistilbudet. Vegard ligger fremdeles de to fribøndene over, men Trond Harald truer den ene av Vegards løse bønder. De har to tårn, dronning, og springer hver. Samt 3 bønder til Trond Harald og 5 til Vegard.
Eirik har det ikke godt nå. Motstanderen har greid å låse opp kongefløya og har nå vunnet en bonde, og har også en fribonde. Da vil tårnparet bli viktig.

Oppdatert kl. 1321
Eirik
har gitt opp.

Oppdatert kl. 1330
Nå står Øyvind til tap. Han kan ikke hindre at motstanderen får ny dronning, og motstanderen har også kontroll på forvandlingsfeltet til Øyvinds bonde. Magnus Carlsen sier at han ikke tenker mer enn 15 minutter på et trekk, for etter det begynner tankene å gjenta seg. Kanskje Øyvind "sovnet" i variantberegningene?
Henrik har full kontroll på fribonden til Ole Emil. Han har plassert kongen sin rett foran bonden. Henrik truer nå med å skaffe seg en fribonde på dronningfløya. Det er likefarget løpersluttspill og det trenger ikke være remis, men det ser slik ut. Hvis en av dem forsøker å vinne, så kan han risikere å tape.
Trond Harald og Vegard er i samme situasjon som tidligere. Ingen forandring der.

Oppdatert kl. 1337:
Vi har nå lagt ut noen nye bilder fra i dag. De siste cirka 10 bildene er det Magnus som er fotografen. Bl.a. har Magnus tatt noen bilder av stillinga til Henrik der.

Oppdatert kl. 1348:
Vegard
har vunnet! Han fikk til en kombinasjon på d6 slik at Trond Harald måtte gi dronning for tårn og springer. Da Vegard også litt etterpå truet sjakk matt, måtte Trond Harald bytte av det ene tårnet sitt, og han kom til å miste det andre. Da ga han opp.
Øyvind er ikke i salen, så vi tror at han har gitt opp. Henrik spiller fortsatt. Han er den siste av våre som holder på. Det er ingen forandring på brettet der.

Oppdatert kl. 1400
Det ser ut som om Henrik kan vinne! Begge er i konstant tidsnød og nå truer Henrik med å få en fribonde. Jeg ser ikke hvordan Henrik skal unngå det. Han ofrer da løperen. De spiller og får 30 sekunder tillegg per trekk, så de har ikke så mye tid å tenke på. Men Henrik er ekspert i slike tidsnødsoppgjør.

Oppdatert kl. 1405
Rettelse: Henrik har ikke tidsnød. Henrik har 21 minutter igjen, mens motstanderen har 1,5 minutt. Henrik har 3 fribønder, egentlig 4, men en av dem er en fribonde. Henrik ofrer nå den ene dobbeltbonden og begynner å spille fram de to andre. Den tredje fribonden er blokkert av motstanderens løper. Ole Emil må da ofre løperen på den ene bonden og Henrik vinner enkelt.

Og der har Henrik vunnet!


2. runde søndag 13. juli kl. 11

RunderPosted by Tore 13 Jul, 2014 09:33:17
Senior A
Øyvin Strand, Bergens (1789) - Åge Olsen (1767) 1/2-1/2
Junior A
Henrik Øie Løbersli (1926) - Maud Rødsmoen, Oslo (1796) 1/2-1/2
Lilleputt
Mads Wollan Myhre (1214) - Tor Fredrik Kaasen, Tromsø (1450) 0-1
Klasse 2
Dag Andersen, Sarpsborg (1722) - Vegard Simensen (1725) 0-1
Oddbjørn Ørsnes, Stjernen (1502) - Eirik Viken Kallset (1573) 0-1
Trond Harald Saltnes (1693) - Pål Moe, Oslo (1560) 1-0
Edwin Dybvik, SMPOAÅ (1553) - Audun Hoem (1559) 1/2-1/2
Øyvind Hoem Vaseng (1568) - S. Kristian Røilid, Mosjøen (1410) 0-1
Klasse 4
Tormund Blikra Vea, Stavanger (1098) - Iver Halse (1211) 0-1
Andreas Götestam Fossheim, Fribonden (890) - Petter Andreas Wadstensvik (1100) 0-1
Magnus Dahl Jenssen (1090) - Kari Kristine Engan, NSSF (1023) 1-0
Klasse 5
Katja Hanebuth, Fredrikstad (792) - Espen Haltvik Bakke (729) 0-1
Amund Stenseth, Trondheim (-) - Morten Smenes Frost (885) 0-1
Dawan Wilairam, Gjøvik (-) - Sverre Hoem (838) 0-1

Oppdatert kl. 1110
Runden startet akkurat klokka 11. Den ble satt i gang av turneringssjef Johs. Kjeken. For dem som lurer, er også Hans Olav Lahlum med som turneringsleder, men han er ikke hoveddommer denne gangen.
Mads har åpnet med engelsk åpning som forventet.
Iver spiller slavisk forsvar, og Magnus spiller skotsk åpning. Magnus spiller mot ei fra Norske Synshemmedes Sjakkforening, og hun spiller på et sjakkbrett for svaksynte. Hun har også med seg en medhjelper som sier trekkene til henne. Når Magnus har gjort trekket sitt, sier han det også. I fjerde trekket sa han: - Springer slår david 4.
Petter spiller siciliansk, og det samme gjør Espen, mens Morten spiller lukket siciliansk. Mortens motstander har allerede spilt springeren til g5 og løperen til c4, så dette partiet tror jeg Morten vinner ganske raskt. Sverres åpning ser ut til noe dronningbondespill foreløpig.
Henrik
var i tvil i går kveld, da vi forberedte oss, på om han skulle spille 1. e4 eller 1. d4 i dag mot Maud. Han valgte 1.e4 og da har det blitt den gamle hovedvarianten i spansk. Lukket spansk med Le7. Det er nok noe dronningbondespill på brettet til Åge. Til dem fra Molde som følger med, så sitter Gudmund Farstad også i dag ved nabobrettet til Åge, og Gudmund har åpnet med Sf3, g3 og Lg2.

Oppdatert kl. 1122
Vegard
spiller det vi forberedte i går. Det klassifiseres vel som dronningbondespill, men det ligner litt på Trompovskij siden hvit har satt løperen sin på g5 i det tredje trekket. Foreløpig er Vegard dypt inne i forberedelsene sine. Trond Harald spiller Grand Prix-angrepet i siciliansk igjen. Eirik valgte fransk forsvar og da ble det avbyttevarianten. Øyvind spiller Systemet slik han gjorde i fjor, og nå er det vel blitt en katalanstruktur på det. Mads har spilt noen flere trekk, og har kommet greit ut.

Oppdatert kl. 1135
Morten
og Petter har begge vunnet en offiser. Magnus og Iver har begge litt uklare stillinger. Vi tror at Iver står litt bedre, og motstanderen til Magnus forsøker seg på et brudd med f5. På bordet ved siden av Magnus ligger det et ark med FIDEs regler for spill med synshemmede.
Espen står helt greit, og Sverre har også kommet fint ut. Henrik er fremdeles dypt inne i teorien, og denne varianten var alt for populær på 1980-tallet, og det ble skrevet så mange bøker om varianten at det kan fylle et bibliotek. Åge har vel nå kommet inn i semislavisk struktur, og det er han jo vant til å spille.

Oppdatert kl. 1150
Mads
har terrengfordel og har fått lukket dronninga til Tor Fredrik inne. Men vi er usikre på om Mads står så godt. Henrik står godt nå. Maud forsøkte seg med et press på dronningfløya, men det har Henrik kontret på. Jeg synes at Åge står littegrann presset nå. Strand fra Bergen har tatt kontrollen over sentrum, men det er ingen fare ennå. På nabobordet til Gudmund er det likt.
Vegards motstander spiller Londonsystemet, og Vegard har fått en springer sentralt plassert på e4, så det ser bra ut. Trond Harald har ikke begynt noe angrep ennå. Begge har rokert kort. Eirik har spilt litt rart, eller om det er motstanderen hans som har gjort det, det vet jeg ikke, men Eirik har i hvert fall fått spilt bonden fram til f6 for å true hvits løper på g5. Audun har dronninga si på h5. Begge har rokert kort, så enten planlegger Audun et angrep eller så blir dronninga utsatt der den står. Hos Øyvind er det uklart nå.

Dagens første seier har kommet. Petter har vunnet!

Oppdatert kl. 1200
Dagens andre seier kom rett etter den første: Morten har vunnet!
Og Magnus har sjakk matt i to trekk nå. Han ofret tårnet på h7 og vil sette matt i h-linja med dronninga. Motstanderens tårn står på g8 og kongen på h8, så den er helt innelåst. Espen kommer til å vinne offiser nå, og Iver står kjempebra. Ingen av dem har rokert, Iver har åpen h-linje og den hvite kongen står på f1 etter at Iver sjakket med løperen på b4. Iver har også full kontroll over d-linja. Sverre står godt nå. Han har en sentralt plassert springer og har terrengfordelen. Mads sin motstander har nå fått tårnene sine i f-linja og planlegger å storme nedover kongestillinga til Mads. Vi er litt skeptisk.

Oppdatert kl. 1220
Magnus
har vunnet! Henrik står godt, Åge er litt presset, og nå forsøker Strand seg med et brudd på d5. Audun si dronning vant bøndene på h- og g- linja og Audun har to bønder over. Men han har ikke med nok offiserer til å true matt. Vegard har blitt stonewall nå. Merkelig. Trond Harald presser litt. Eirik har tatt lang rokade og vil nok satse på angrep på kongefløya. Øyvind står fremdeles uklart. De står og stanger mot hverandre i sentrum. Iver står godt, og Mads sin motstander har ikke fått til det angrepet han planla. Han har imidlertid en bonde inne på d3, men den er bare forsvart av dronninga. Mads vil nok greie å ta den etter hvert.

Oppdatert kl. 1240
Jepp, Eirik kom i gang med angrepet sitt. Nå presser bøndene hans på stillinga til motstanderens kongestilling. Iver kommer til å vinne ganske raskt nå! Espen har offiser mot to bønder, men kan vinne en tilbake nå. Sverre mistet en bonde nå, og jeg tror at han overså et mellomtrekk. Vegard stanger og stanger i sentrum, og mens jeg skriver dette kommer Iver ut og har vunnet sitt parti.
Mads har åpnet stillinga si for motstanderen slik at han lettere kommer til. Vi tror vel at Mads vil tape dette.

Oppdatert kl. 1250
Henrik
har en ørliten bedre stilling. Maud har klumpet sammen offiserene sine på kongefløya, mens Henrik har ei åpen a-linje han vil spille i. Det ser ut til at sentrum kommer til å bli lukket, så Henrik må nok spille i a-linja.

Oppdatert kl. 1305
Åge
er i sluttspill nå med tårn og løper mot tårn og springer. Begge har 5 bønder hver. Åge har 3 bondeøyer mens Strand har 2. Pga. løperen er det nok en ørliten fordel for Åge. Henrik har nå kommet inn i a-linja, og de har byttet av et tårn. Men Henriks lette offiserer er alle på kongefløya, så kanskje han skal angripe der også?
Mads står tårn under og vil tape nå. Espen har dronning over og vil komme til å vinne. Motstanderen håper på sekkematt, men det har Espen kontroll på. Sverre forsøker seg med et lite angrep. Vegards stilling er uklar nå. Det er flere brudd i sentrum i stillinga deres. Eirik er fremdeles i angrep. Motstanderen forsøker seg med et motangrep, men det er ikke farlig. Audun har ikke kommet videre. Han må vel få avviklet til sluttspill, for det ser ikke ut til at han kan finne en matt. Øyvinds stilling er fremdeles uklar.

Oppdatert kl. 1310
Mads
har gitt opp.

Oppdatert kl. 1325
Espen
står fortsatt dronning over. Sverre har bonde under. Vegard er uklart og de kjemper om sentrum. Eirik er i gang med angrepet sitt. Trond Harald har endelig kommet i gang med et angrep. Han har dronninga på h3 og en springer på f4. Audun har fått byttet av et tårn og noen lette offiserer så nå ser det ut til at han skal komme ut i et vunnet sluttspill. Øyvind har nå oversett en avdekker og taper en kvalitet og bonde. Henrik har kontroll over a-linja.
Åge er ferdig og det ble remis.

Oppdatert kl. 1345
Henrik
har nå byttet av tårnene og dronningene, og begge to har to løpere og to springere hver. Henrik har kontroll over den eneste åpne diagonalen, men Lasse, Henriks studiekamerat på NTG, mener at stillinga bør kunne holdes for svart med korrekt spill. Når Henrik har gått inn i dette, må han ha ei plan som vi foreløpig ikke ser.
Espen har vunnet, eller motstanderen valgte til slutt å gi opp. Partiet hadde han jo vunnet for lenge sida. Øyvind er også ferdig, og da har han vel gitt opp? Audun er i sluttspill med tårn og lett løper mot tårn og springer, men Audun har to bønder mer. Motstanderen har en fribonde som Audun må passe på, men ellers skal dette være grei skuring for Audun. Eirik sitter heller ikke ved brettet og brikkene er satt opp, så det må vel også bety at han også har vunnet. Han hadde i hvert fall et ødeleggende angrep sist gang jeg så på stillinga.
Trond Haralds kongeangrep førte ikke til noe, så nå har dronninga flyttet seg over til b3, og kampen er i sentrum. Trond Harald er i føringa i partiet. Vegard er nå i en viktig fase. Motstanderen, Dag Andersen, som er en god spiller, tilbyr nå Vegard å ta tårnet hans med løperen mot at Vegard skal gi noen viktige bønder i sentrum. Det trengs nok litt mer grundige analyser for å forstå det partiet enn bare noen få sekunder ved brettet.

Oppdatert kl. 1400
Sverre
står bedre nå. Han presser og har også fått tilbake bonden. Audun er nå inne i et vinnende sluttspill. Vegard tok ikke sjansen på å ta kvaliteten, og det var nok bra, for nå ser det ganske likt ut igjen. Trond Harald har nå vunnet bonde, og det ser bra ut for ham.
Henrik har tatt remis. Han sier at Maud hadde ei litt bedre stilling, så han turde ikke male og male hennes stilling sønder og sammen fra et litt dårligere utgangspunkt. Det er bedre å gjøre det hvis han hadde hatt ei bedre stilling. Henrik sier at han kom litt dårlig ut fra åpninga. Så Lasse hadde altså helt rett når det gjaldt vurderinga av partiet til Henrik... (Det er noe med de elevene på NTG, de har god sjakkinnsikt.)

Oppdatert kl. 1420
Sverre
s motstander ofret nettopp løperen for to bønder, men uten at hun får noen slags kompensasjon for ofret. Trond Harald står godt, og vi forstår ikke hvorfor han ikke setter springeren sin på f6. Det er en flott utpost. Audun har fått byttet av løperen mot springeren, og har nå fullstendig kontroll i tårnsluttspillet. Vegard har nå kommet på offensiven i sentrum, og nå er det han som styret det partiet.

Oppdatert kl. 1430
Sjokkmeldinga kom fra lokalet: - Trond Harald står offiser under. Inn for å sjekke, og det har skjedd mye i det partiet. Det er nå et tårnsluttspill der Trond Harald har tårn og 5 bønder (3 bondeøyer) mens motstanderen har tårn, løper og 2 bønder (ikke sammenhengende). Det er nok vanskeligere for Trond Harald å vinne dette. Løperen kan bli god.
Vegard har nå fått god kontroll på stillinga. Han kontrollerer de to eneste åpne linjene, og står nå bedre. Audun ser det ut som sliter litt med å finne ei plan for hvordan han skal vinne dette. Sverre står nå veldig godt, og kan nok vinne dette partiet.

Oppdatert kl. 1500
Eirik satt og sa det her i vrimlearealet. - Men Trond Harald kan jo trylle! Så vi hadde håpet om at det skulle gå bra allikevel. Og når vi går inn i salen igjen, så ser vi at Trond Harald og motstanderen setter opp brikkene og underskriver skjemaene sine. Motstanderen tapte på tid! Han greide ikke å gjøre trekk nummer 40 før tida gikk ut. Og Trond Harald med sin sedvanlige flaks, stakk av med poenget.
Nå ser det ut til at Audun har funnet vinstplana! Dette skal gå veien. Og Sverre har tårn over i sluttspillet og skal vinne. Vegard står også godt.

Oppdatert kl. 1505
Sverre
har vunnet. Motstanderen hans tilbød remis da han sto tårn over i sluttspillet. Det takket Sverre høflig nei til. Dette var et langt parti der Sverre sto litt dårligere i begynnelsen av midtspillet, men så kom han seg sakte men sikkert inn i partiet, og tok initiativet. Da motstanderen ofret løper for to bønder, var det egentlig gjort, og Sverre kunne cruise inn seieren.

Oppdatert kl. 1522
Audun
har nok spilt remis. Han er ferdig, og da jeg sist så partiet hadde motstanderen hans evig sjakk. Så da har kanskje Audun ikke passet nok på, eller det ikke var så klar vinst som jeg trodde tidligere.

Oppdatert kl. 1535
Da har Audun bekreftet at det ble remis ved evig sjakk. Vegard har ei innfløkt stilling. Det ser ut som om Vegard står best, men kan Dag Andersen tvinge fram evig sjakk?

Oppdatert kl. 1540
Vegard
har vunnet!

Next »