KM barn og ungdom

KM barn og ungdom

.

Dette er en blogg der vi følger Kretsmesterskapet for barn og ungdom i Møre og Romsdal på Ivar Aasen-hytta på Emleimfjellet oppafor Blindheim utafor Ålesund. I 2012 er det helga fredag 28. september til søndag 30. september vi er på hytta.

Den samme bloggen brukte vi også i 2011, og du finner alle lister og runder fra i fjor her også.

Simultan lørdag kveld - premie til Iver

RunderPosted by Tore Mon, October 01, 2012 13:47:27
Siebe van Albada, kanskje den beste spilleren i Ålesund, spilte simultan mot 12 spillere lørdag kveld.

Han spilte remis mot Iver Halse, Roger Hojem, Audun Hoem og Vegard Simensen. Henrik tok feil av trekkrekkefølgen og hadde i hvert fall minst remis i sitt parti, men bukket i stedet tårn.

Resultatet for Siebe ble 10-2, og det var Siebe godt fornøyd med.

Iver ble lovt en premie hvis han greide remis, og det skal han få. Iver må bare bestemme seg for om han vil ha en pokal, ei sjakkbok eller en sjakkdvd.

8. runde - Lille-, Mini- og Mikroputt

RunderPosted by Tore Sun, September 30, 2012 13:38:28
8. runde og sisterunden. Starter klokka 1345

Magnus Dahl Jenssen - Simon Krane 1-0
Olai G. Skogen - Emil Reite 1/2-1/2
Mads Wollan Myhre - Benjamin Linge Hansen
Amandus Stolsmo - Anniken Sofie Skog 1-0
Jose Carlos Romero - Stian Thomassen 1-0
Thomas Santi Johnsen - Ulrich Toven 1-0
Jonas Krane - walk over 1-0

Kl. 1357
: og partiene er i gang. Stian burde ha satt Jose sjakk matt. Han har fremdeles muligheten til å sette ham matt i to trekk, men ser det ikke. Jose overser det også. På de andre bordene går det litt tregere, heldigvis.
Kl. 1402: Thomas vant partiet mot Ulrich. Thomas hadde en fin matt med to løpere, springer og tårn mot Ulrichs konge i hjørnet.
Jose vant mot Stian. Stian mistet dronninga si, og Jose vant partiet.
Da kan vi gratulere Thomas Santi Johnsen som kretsmester i mikroputt!
Magnus har tatt dronninga til Simon og vinner. Amandus og Anniken står likt materielt, mens Mads møtte i dag en spiller, Benjamin, som åpner på samme måte som Mads sjøl. Benjamin spiller engelsk med 1.c4.

Emil og Olai har spilt remis! Da er Emil sikker på andreplassen i lilleputt, siden ingen kan ta ham igjen med 6,5 poeng!
Og Magnus har satt Simon sjakk matt

Kl. 1424: Amandus vinner nå. Han setter Anniken sjakk matt i løpet av et trekke eller to. Benjamin hadde litt tidligere en flott løper på e3 inne i stillinga til Mads, men den er borte nå. Nå har Mads ei fin stilling der han har plassert sine tårn bedre enn det Benjamin har.
Kl. 1431: Mads tok en bonde. Det så ut til at han mistet springeren da han tok den, men Mads hadde forsvar på den, og nå Mads bonde over. Benjamin har imidlertid fått en gardert springer på c3 som ødelegger litt av koordinasjonen av brikkene til Mads.
Kl. 1437: De spiller så lenge, at vi ikke er sikre på om vi rekker bussen kl. 1525 fra Moa.
Kl. 1443: Nå har Mads og Benjamin byttet av dronningene sine. Mads har to tårn i f-linja og kontroll på den, og Mads har fremdeles den bonden han tok. Og Benjamins springer står fremdeles på c3
Kl. 1500: Mads og Benjamin spiller ennå. Mads har en fribonde og står best, men i tårnsluttspill kan kanskje Benjamin holde det, hvis han vet at han må bakom med tårnet sitt på rett tidspunkt. Fordelen er Mads.
Det er klart at vi har ikke en sjanse til å rekke bussen som går snart, og vi tar derfor Timesekspressen som går kl. 1625 fra Moa og den er i Kristiansund 1945.
Kl. 1509: Det er nå teoretisk remi mellom Mads og Benjamin.
Kl. 1522: Men tårnsluttspill er vanskelig. Mads hadde en bonde til som han fikk frem til ny dronning. Spørsmålet vi stilte oss, vi som sto bak, var om Mads hadde lært å bygge bro? Tja, hvisket Iver, men han trodde det for noen uker siden. Ja, Mads kunne bygge bro han, og fikk inn bonden sin til ny dronning!

5. runde Kadett-Ungdom

RunderPosted by Tore Sun, September 30, 2012 12:50:46
5. runde kadett- ungdom begynte klokka 1230
Audun Hoem - Iver Halse 0-1
Jon Oddvar Rambjør - Henrik Øie Løbersli 0-1
Vegard Simensen - Martin Istad Skog 1-0

Audun og Vegard har begge tre poeng, og det ser ut til at Audun blir kretsmester hvis han vinner. Han får bedre kvalitet, og han har slått Vegard i innbyrdes oppgjør. Audun har også slått den andre ungdommen, Martin, i turneringa.
Henrik har to poeng og trenger bare remis mot Jon Oddvar for å sikre seg kretsmesterskapet. Jon Oddvar skulle tilby Henrik remis etter et trekk, for å få Henrik til å bli overmodig og kanskje tape partiet, når han kom til å avslå tilbudet.... Det er litt psykologi i sjakk!

Kl. 1315: Det har vært servert lunsj innimellom trekkene her, men ingen av spillerne har fått spise i spillelokalet, så de har måttet ta seg pauser på noen minutter på kjøkkenet for å spise hamburgere, pølser med brød, pizza etc.

Henrik vant nå en bonde mot Jon Oddvar og leder med to bønder. I tillegg har Jon Oddvar dessverre ei åpen kongestilling.
Vegard står bonde over mot Martin, men Iver gir Audun kamp. Der er det uklart.
Kl. 1332: Vegard får fribonde mot Martin nå, og har også den ekstra bonden. Audun ligger over med bonde mot Iver. Begge har der løperpar og tårnpar.
Jon Oddvar ga opp mot Henrik, og selv om Jon Oddvar tapte alle partiene sine har han gjort ei god turnering. Som den desidert lavest rangerte, har han spilt gode partier, men motstanderne har vært gode. Erfaringa har gjort Jon Oddvar godt, og han spiller mye bedre nå enn bare for noen måneder siden.

Kl. 1358: Vegard har slått Martin. Vegards fribonde kom helt fram til sjuenderaden, og skulle den stoppes måtte Martin gi offiser. Han ga dermed opp. Nå kjemper Audun for hele poenget mot Iver. Han trenger det, skal han bli kretsmester igjen. Audun har fribonde, men begge to har løperparet. Tårnene er byttet av. Ivers konge er også mer aktiv enn Auduns, så Iver kan kanskje holde denne stillinga.

Kl. 1421: Audun har mistet en løper! Og KM-komplekset slår til igjen. Når Audun har slått Vegard i KM, har han samtidig tapt i siste runde. For to og tre år siden, tapte han mot Vegard Viken Kallset, og i år kan det se ut til at han kan avgi poeng mot Iver. Da steg stjerna til Vegard oppover igjen. Men ingenting er avgjort. Audun har fremdeles fribonden, men den har Iver blokkert med sin egen konge. Løperne til Iver gjør at Audun heller ikke kan komme inn i stillinga til Iver, så nå er det opp til Audun å begrense tapet, dvs. forsøke å redde en remis.
Kl. 1435: Iver bør vinne nå. Men Audun er en kløpper i sluttspill og vil nok forsøke så lenge han greier. Det kan bety at vi ikke rekker bussen fra Moa kl. 1525.
Kl. 1438: Audun har gitt opp, og Iver har vunnet!
Vegard Simensen er kretsmester for ungdom med fire poeng

Henrik Øie Løbersli er kretsmester i kadett med tre poeng

7. runde - Lille-, Mini- og Mikroputt

RunderPosted by Tore Sun, September 30, 2012 11:27:59
7. runde
Jonas Krane - Magnus Dahl Jenssen 0-1
Emil Reite - Benjamin Linge Hansen 1-0
Jose Carlos Romero - Mads Wollan Myhre 0-1
Anniken Sofie Skog - Olai G. Skogen 0-1
Ulrich Toven - Amandus Stolsmo 0-1
Stian Thomassen - Thomas Santi Johnsen 1-0
Simon Krane - Walk Over 1-0

Det er flere interessante oppgjør her. De fire ålesunderne spiller mot hverandre. Benjamin kommer fra avisrunden sin, og derfor venter vi med å starte runden til han kommer cirka 1150. Benjamin må slå Emil hvis han vil ha andreplassen i lilleputt.
I mikroputt får vi også oppgjøret mellom de to spillerne.

Kl. 1205: Vi begynte runden kl. 12, og Stian og Thomas er allerede ferdig. Stian slo Thomas, og begge to har nå to poeng.
Kl. 1210: Amandus satte Ulrich sjakk matt.
Kl. 1214: Magnus vant over Jonas, og Magnus cruiser gjennom turneringa og har sju poeng på sju runder! Kjempebra spilt.
På andrebordet er det en spennende kamp mellom Emil og Benjamin. De har bare gjort 8 trekk, og Benjamin valgte å spille Caro-Kann-åpninga. Den er det mest solide svart kan finne på å spille mot hvits 1.e4 (i følge stormester Tiger Hillarp).
Kl. 1220: Mads satte også Jose sjakk matt.
Kl. 1221: Olai har fordel mot Anniken, men Anniken spiller veldig solid, og har plassert kongen trygt bak bøndene på kongefløya. Olai står mer åpent, og Anniken har vunnet slike partier før.
Mellom Emil og Benjamin har det ikke skjedd noe nevneverdig. De har nå gjort 10 trekk! Og de har brukt til sammen nesten en time. Dette er nok et oppgjør med nerver og kampen om å bli beste ålesunder.
Det er et flott trekk at de to partiene som er igjen, er partier med spillere fra Aalesunds Schacklag. Det viser at de bruker tida si, og tenker på trekkene. Det gir et godt grunnlag.
Kl. 1243: Olai vant mot Anniken. Han fikk åpnet kongestillinga hennes, og mattet henne med dronning, løper og tårn. Det var kjempebra spilt av Olai.
Benjamin har tilbudt Emil remis, men Emil har valgt å spille videre. De har nå kommet til 15 trekk, og har bare byttet av to bønder hver. Benjamin har nok en ørliten fordel i stillinga.
Kl. 1300: Emil fikk inn en kombinasjon slik at han vant en springer fra Benjamin. De er nå i sluttspillet. Benjamin har tårn og Emil har tårn og springer. Det skal Emil vinne, men tårnsluttspill er vanskelig, og Benjamin kan ha praktiske sjanser.
Kl. 1313:Tårnsluttspill er vanskelige greier. Benjamin greide å ta springeren til Emil, og nå leder Emil bare med bonde. Det trenger ikke være nok i tårnsluttspill for å vinne. Kanskje det ender i remis allikevel?

6. runde - Lille-, Mini- og Mikroputt

RunderPosted by Tore Sun, September 30, 2012 09:23:54
6. runde i Lilleputt-, miniputt- og mikroputtgruppa starter klokka 10
Kan Amandus skape trøbbel for Magnus i dag? Hvis Amandus ikke gir opp på forhånd, så kan det skje. Magnus har vunnet alle sine partier og leder klart i lilleputtklassen. Det blir også et oppgjør om andreplassen i lilleputtklassen mellom ålesunderne Benjamin og Emil.
Mads er eneste spiller i miniputt, og Thomas og Stian er de eneste i mikroputt.

Det store spørsmålet er også om Benjamin må på avisrunden sin i formiddag. Hvis han ikke kommer, blir det et nytt oppsett.
OBS. Endring av oppsettet

Magnus Dahl Jenssen - Amandus Stolsmo 1-0
Simon Krane - Emil Reite 0-1
Mads Wollan Myhre - Jonas Krane 1-0
Thomas Santi Johnsen - Jose Carlos Romero 0-1
Anniken Sofie Skog - Ulrich Toven 1-0
Olai G. Skogen - Stian Thomassen 1-0
Benjamin Linge Hansen - Walk over 1-0

Kl. 1028: Runden startet først nærmere 1020, for frokosten varte lengre enn planlagt.
Magnus leder med offiser mot Amandus. Emil står godt mot Simon. Olai og Stian står likt. Mads og Jonas har også likt antall brikker på brettet. Ulrich har vunnet offiser mot Anniken som fikk beskjed om at hun skulle spille først et par minutter på klokka 10. Thomas og Jose er allerede i sluttspillet og Thomas har bonde over.

Kl. 1035: Stian overså en mattrussel og tapte partiet.
Kl. 1037: Mads vant. Han kom inn i stillinga til Jonas og fikk en av offiserene til Jonas. Da det også ble enda en til, Jonas ga opp.
Magnus har også vunnet. Amandus sto tårn under, og Magnus vant.
Kl. 1043: Jose vant sluttspillet mot Thomas. Jose gikk inn med bonde som ble forvandlet til dronning, og da tapte Thomas etter hvert.
Kl. 1056: Ulrich har fått enda en offiser fra Anniken.
Emil har vunnet dronning og løper for tårn mot Simon, og han har også et kraftig angrep på gang.
Kl. 1105: Simon måtte gi opp, og Emil vant partiet. Emil fortsetter da med å sikre andreplassen.
Siden Benjamin ga beskjed i går om at han ikke kunne spille den første runden i dag, får han et halvt poeng for den walk over'en. Normalt ville en som ikke hadde møtt opp, fått null poeng, men siden han ga beskjed får han et halvt. I FIDEs regler kalles dette en "bye", og jeg tror ikke vi har noe norsk ord for det.
Kl. 1114: Anniken vant mot Ulrich. Hun fikk tilbake først en offiser, og så greide hun å sette sjakk matt med tårn og dronning. Godt spilt av begge to.

4. runde Kadett-Ungdom

RunderPosted by Tore Sun, September 30, 2012 09:12:09
4. runde i kadett-ungdomsgruppa begynner klokka 10.
Det store spørsmålet en time før start er om Martin Istad Skog kommer, eller om Per-Christian også må spille de to siste rundene.

Jon Oddvar Rambjør - Iver Halse 0-1
Henrik Øie Løbersli - Vegard Simensen 0-1
Martin Istad Skog - Audun Hoem 0-1

Det blir tre svært interessante oppgjør i denne runden. Vi gleder oss til å følge med på partiene. Husk at betenkningstida er 45 minutter + 30 sekunder tillegg per trekk. Det innebærer at vi er over hurtigsjakkgrensa og alle trekk må noteres i partiet.

Kl. 1040: De begynte å spille ca. ti over ti. Audun forsøkte seg med benoni mot Martin, men han gikk ikke inn i åpninga.
Mellom Jon Oddvar og Iver er det italiensk åpning de spiller. Den samme åpninga som vi preppet med Iver i NM i Sandefjord i sommer. Så dette kan Iver. Iver har også plusstid på klokkka (47 minutter, de begynte med 45) mens Jon Oddvar har 30.
Mellom Henrik og Vegard spilles det katalansk. Ingen overraskelse det. Vegard har fått en springer på e4, mens Henrik har fianchettert begge løperne sine.
Kl. 1052: Audun har fått bonde mot Martin, og Martin har heller ingen kompensajon for den.
Jon Oddvar glemte at bonden på e5 trengte beskyttelse, og da han flyttet springeren på c6, mistet han den til Iver. Iver har fremdeles 47 minutter på klokka, mens Jon Oddvar er under 20 nå.
I går ble ikke Iver satt sjakk matt av Vegard. Han måtte gi dronninga for å unngå matt, og han ga derfor opp for partiet hadde vært ferdig bare noen få trekk etterpå allikevel. Men rett skal være rett: Iver ble ikke satt sjakk matt av Vegard!
I dag har heller ikke Vegard fått ut alle offiserene på dronningfløya. Det tapte han for mot Audun i går, og det er positivt for Henrik.
Kl. 1112: Kaos i partiet mellom Iver og Jon Oddvar. Det er nok Iver som har fordelen, for Jon Oddvar ofret offiser for angrep, men Iver kontret, og nå ligger Jon Oddvar to offiserer under. Men kan Jon Oddvar vinne siden alle hans gjenværende offiserer peker mot Ivers ødelagte kongestilling?
Kl. 1135: Iver vant. Jon Oddvar forsøkte men fikk ikke til noe direkte kongeangrep som lyktes. Iver hadde for mange brikker rundt kongen.
Kl. 1146: Martin har våknet, og har tatt bonden tilbake fra Audun. Martin angriper også, men de har kvittet seg med de lette offiserene og begge to har dronning og begge tårnene igjen.
Henrik har terrengfordelen og kontrollen over sentrum mot Vegard. Henrik har ei litt åpen kongestilling som nok Vegard har lyst å utnytte.
Kl. 1200: Henrik tapte mot Vegard.
Kl. 1213: Merkelig parti mellom Martin og Audun. På et tidspunkt var deres dronninger helt på motsatt side. Martins hvite dronning var på åttenderaden og Auduns svarte på førsteraden. Der greide Audun å sjakke til seg tårnet til Martin, og Audun leder nå med et tårn og løpwe. Martin har bare dronning igjen.

3. runde kadett-ungdom

RunderPosted by Tore Sat, September 29, 2012 18:49:55

3. runde startet klokka 18

Henrik Øie Løbersli - Per-Christian Stenvaag 0-1
Vegard Simensen - Iver Halse 1-0
Jon Oddvar Rambjør - Audun Hoem 0-1

Henrik og Per-Christian har begge to poeng.

Kl. 1906: Audun hadde full kontroll og Jon Oddvar ga opp da han sto med to offiserer under.
Vegard har fått til ei typisk Vegardstilling der han har en bonde på e5 (som hindrer at Iver får en springer på f6 som kan forsvare h7-feltet) og Vegard har også dronning og løper i diagonalen som peker mot h7-feltet.
Per-Christian og Henrik har bare byttet av en springer hver og bøndene i c- og d-linja. Begge har fordeler og ulemper i stillinga.

Kl. 1921: Jeg vet ikke hva som har skjedd, men det virker som om Iver har greid å låse av stillinga på kongefløya. Hvis Vegard skal gjennom der, må han ofre offiser for noen bønder. Men problemet for Iver er at han har lite tid igjen. Han har bare et minutt igjen. Han får 30 sekunder ekstra for hvert trekk han gjør, men det bruker han opp hver gang, så han er i konstant tidsnød nå.

Kl. 1950: Iver har tapt nå, men det var virkelig nervepirrende å stå og se på partiet hans. Han gjorde trekkene sine når han hadde 3 eller 4 og noen ganger bare 2 sekunder igjen. Heldigvis ingen med hjerteproblemer her omkring, for da hadde det vært fare på ferde. Vegard kom altså gjennom allikevel, og Iver gikk matt til slutt.
Både Iver og Jon Oddvar spiller kjempebra i denne øverste gruppa, og selv om de taper partiene sine, så er det mer utfordrende for dem å spille sammen med "de store gutta". De får tenkt mer sjakk, og de viser at de har blitt virkelig gode sjakkspillere.

Da er det bare Henrik og Per-Christian igjen, og nå har Henrik tidstrøbbel. Det ser ut som om Per-Christian ligger godt an. Han har bonde over, men Henrik har løperparet, og i følge Axel teller det et halvt poeng.

Kl. 1959: Henrik står springer under. Per-Christian har tårn, løper og springer og fem bønder, mens Henrik har tårn, løper og fem bønder. Dette kommer Per-Christian til å vinne. Da er det igjen åpent i gruppa, og den som jubler mest for dette, er nok Vegard.
Kl. 2001: Her går det unna. Per-Christian valgte å gi løperen for å få to bønder. Sjansene til Henrik steg litt nå.

Kl. 2020: Henrik ga opp. Begge to spilte i tidsnød og gjorde trekkene med bare sekunder igjen, men de to ekstra bøndene til Per-Christian gjorde utslaget, og Henrik skjønte at han kom til å tape, og ga derfor opp.

Per-Christian har 3 poeng etter tre runder, og det er bare hvis Martin blir for lenge på fest i natt at han får spille i morgen. Henrik, Audun og Vegard har alle to poeng. Iver og Jon Oddvar har 0 men har fått masse erfaring.

Nå er det Siebe som spiller simultan mot 12 spillere. Roar Nakken har lagd vafler, og det blir film etterpå.

5. runde - Lille-, Mini- og Mikroputt

RunderPosted by Tore Sat, September 29, 2012 18:30:37

5. runde startet klokka 18
Magnus Dahl Jenssen - Mads Wollan Myhre 1-0
Emil Reite - Jonas Krane 1-0
Amandus Stolsmo - Simon Krane 1-0
Benjamin Linge Hansen - Jose Carlos Romero 0-1
Olai G. Skogen - Thomas Santi Johnsen 0-1
Stian Thomassen - Anniken Sofie Skog 0-1
Ulrich Toven - Walk over 1-0

Klokka er 1824 og det er bare Stian og Anniken som fremdeles spiller.
Mads bukket dronning mot Magnus og Magnus vant. Mads var den siste vi regnet med som hadde en sjanse til å ta poeng fra Magnus i den formen han er i nå, men Magnus er for sterk.
Emil vant greit over Jonas, selv om Jonas spilte godt i midtspillet, så fikk Emil mer aktive offiserer og vant partiet.
Amandus slo Simon da Simon gikk på en springergaffel på konge og tårn.
Benjamin vant greit mot Jose. Thomas var sikker mot Olai og satte ham trappematt.
Stian kommer veldig godt ut i mange partier, også mot Anniken. De første 20 trekkene står han godt, og plasserer offiserene sine flott. Men så begynner han å sjakke med dronninga, og det gjorde han også i dette partiet, og så mister han dronninga. Men han viser igjen og igjen i dette kretsmesterskapet at han er et kjempetalent.

Kl. 1850:

Anniken vant partiet mot Stian. Det ble spennende på slutten, for det så ut til at Anniken skulle tape på tid. Hun hadde bare 1 minutt igjen av tida si. Men Magnus som sto og så på partiet, oppdaget at hverken hun eller Stian fikk tilleggstid når de utførte trekkene sine. Dommer ble tilkalt og klokkene ble rettet, og da Anniken fikk over 16 minutter igjen, var det enkelt å sette sjakk matt med konge og dronning mot konge. Men Stian gjorde en kjempegod jobb ved å gjøre det så vanskelig som mulig for Anniken.

Sjette runde starter søndag kl. 10 med frokost rett før. Det kan være at oppsettet som ligger ute på nettet, må endres, for kanskje Benjamin må ut på avisrunda si i morgen formiddag.

Da blir det kveldsunderholdning her etter hvert. Vi må selvsagt vente på de tre partiene med de eldste ungdommene (+ den litt enda eldre ungdommen Per-Christian) er ferdig før vi begynner med noe.

Siebe skal ha simultan, og vi skal også følge med på partiet mellom Magnus og Anand som begynner klokka 20 i Sao Paulo i Brasil.

Next »